התמכרות של בני נוער לרשתות החברתיות
צוות על הספה
אם הילד או הילדה שלכם מעדיפים להיות ברשתות החברתיות בכל רגע נתון ועל פני כל פעילות אחרת, אם הם מסתגרים ומתבודדים עם המסך בכל שעות היום, אם הם עצבניים ומגיבים בזעם לכל ניסיון להרחיק אותם מהרשתות החברתיות, אם הם עייפים ולא מסוגלים לתפקד בעולם האמיתי – כנראה שיש בעיה הדורשת התערבות
מהי התמכרות לרשתות החברתיות?
נגדיר התמכרות כשימוש אינטנסיבי ולא מבוקר ברשתות, תחושת כורח לנוכחות ברשתות כמעט בכל זמן והתנהגות סיכונית הנובעת מכך, למשל אינטראקציה עם מבוגרים זרים.
סכנות בהתמכרות לרשתות החברתיות
ההשפעה של התמכרות בני נוער לרשתות החברתיות דרמטית וניכרת כמעט בכל תחומי החיים:
1. השפעות פיזיולוגיות ובריאותיות: השמנת יתר, פגיעה באיכות השינה, חוסר בוויטמין D בעקבות אי חשיפה מספקת לשמש, עייפות כרונית.
2. השפעות נפשיות: טראומות כתוצאה מחשיפה לתכנים בלתי הולמים שאינם מותאמים לגיל (על פי מחקרים עדכניים 83% מבני הנוער נחשפו לתוכן מסוכן ברשתות), דיכאון וחרדה, פגיעה בערך העצמי מתוך השוואה הדדית בלתי נגמרת.
3. השפעות קוגניטיביות: פגיעה ביכולת הריכוז והזיכרון, פגיעה ביכולת הלימודית.
4. השפעות התנהגותיות וחברתיות: הזנחה של גורמי עניין נוספים בחיים, פגיעה באיכות הקשרים החברתיים בעולם הממשי, מעורבות באירועי בריונות (כתוקף או כקורבן), התבודדות.
5. אובדן הפרטיות: אחד הסיכונים המרכזיים בהתמכרות לרשתות הוא אובדן שליטה על המידע האישי שמופץ לאחרים. מתוך הרצון להרגיש רלוונטיים בתוך אוטוסטרדת המידע האין סופית, עלולים בני הנוער להסלים את מידת החשיפה האישית שלהם – גם ברמה הרגשית (שיתוף בתחושות פרטיות עם אנשים זרים) וגם ברמה הוויזואלית (שיתוף בתמונות וסרטונים פרטיים).
איך נדע אם הילד שלנו מכור לרשתות?
כמו בכל התמכרות אחרת, יש חשיבות לממד הזמן שמושקע בגורם ההתמכרות ומידת הפגיעה בפעילויות ובתחומי עניין אחרים.
אם הילד או הילדה שלכם מעדיפים להיות ברשתות החברתיות בכל רגע נתון ועל פני כל פעילות אחרת, אם הם מסתגרים ומתבודדים עם המסך בכל שעות היום, אם הם עצבניים ומגיבים בזעם לכל ניסיון להרחיק אותם מהרשתות החברתיות, אם הם עייפים ולא מסוגלים לתפקד בעולם האמיתי – כנראה שיש בעיה הדורשת התערבות.
איך אפשר להיגמל מההתמכרות לרשתות החברתיות?
בדומה להתמכרויות אחרות – גם במקרה של התמכרות לרשתות החברתיות הצעד הראשון בדרך לגמילה הוא להכיר בעובדה שיש בעיה ונדרש סיוע חיצוני כדי להיגמל.
במצבים הקלים
במקרים הפשוטים יותר, או כאשר ההתמכרות מאותרת בשלב מוקדם מאוד – יתכן שתספיק התערבות הורית והצבת גבולות מוגדרים וברורים בנושא: שעות בהן ניתן לגלוש ברשתות החברתיות ושעות בהן הדבר לא אפשרי, מידת השיתוף העצמי המקובלת על הנער ועל ההורים גם יחד כולל הגדרות ברורות במה לא ניתן לשתף, התקנת אפליקציות המתריעות מפני שימוש יתר ברשתות והקפדה על פעילויות חברתיות נוספות, בעולם האמיתי.
כאשר המצב קשה
במקרים חמורים יותר, כאשר ההורים לא מצליחים להתמודד עם המצב – תידרש התערבות של איש מקצוע באחד האמצעים הטיפוליים הבאים:
1. טיפול משפחתי ו/או הדרכת הורים – שיסייע להורים להבין את מקור ההתמכרות ויעזור להם לרכוש את הכלים הדרושים כדי להתמודד הם הנער/ה המכורים, להציב גבולות על פי תפיסות עולמם ולייצר חלופות אישיות ומשפחתיות לשהות ברשתות.
2. טיפול קוגניטיבי התנהגותי – הבנת הטריגרים שמניעים את הנער/ה לפנות לרשתות החברתיות בתדירות גבוהה וללא יכולת בקרה או ניטור עצמי ואיתור חלופות מתאימות למבנה האישיותי של המטופל/ת.
המטפל יסייע למטופל להבין מהם דפוסי החשיבה אשר הובילו להתמכרות ואילו דפוסים ניתן לאמץ במקומם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
מטפל במוסיקה פסיכותרפיסט ומדריך
התמחות: קשישים,נכויות ומחלות כרוניות,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,בת ים,חולון,ראשון לציון ומטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מטפל במוזיקה, מלווה כמטפל רגשי בוגרים צעירים ילדים והורים בקליניקה פרטית ביפו ובמסגרות ציבוריות. מאמין בליווי כל אחד בדרכו הייחודי
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מועקה, דיכאוניות, חוסר חשק, בריאות הנפש, OCD, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיי
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, אזור השרון
שפה: עברית, אנגלית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית, מטפל אינטגרטיבי, הכשרה רחבה בגישה פסיכודינמית ובגישה קוגניטיבית- התנהגותית (CBT). חוקר את התחום. דגש על
מכון לאבחונים פסיכולוגיים
התמחות: מכון אשר מתמחה בעריכה של אבחונים פסיכולוגיים. ייחודו של המכון בהתמקדות בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,אזור השרון והמרכז
שפה: עברית,אנגלית
מכון אפיקים הינו מכון המתמחה בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסיכולוגיים ברמה מקצועית גבוהה. תוך התאמה לצרכים השונים בכל אבחון.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
פיתוח אוטונומיה בגיל ההתבגרות אילת שחר דייטש
אוטונומיה, היכולת לקבל החלטה, להיות ישות עצמאית ובלתי תלויה בפני עצמה, היא אתגר הליבה של גיל ההתבגרות. יחד עם הניסיון להשיג אוטונומיה – גיבוש הזהות העצמית המתרחש אף הוא בגיל זה, מושפע רבות מקבוצת השווים- החברים המתבגרים האחרים. מסיבה זו יעדיף המתבגר את חבריו
הדימוי ועצמי צוות על הספה
'דימוי עצמי' – צמד מילים שמקפל בתוכו את כל התכונות והמחשבות שאדם מייחס כלפי עצמו. הדימוי העצמי הוא לרוב דינאמי ועשוי להשתנות באמצעות תהליכים שונים, גם לאחר שהתגבש אי שם בשנות ההתבגרות.
טיפול נפשי דרך האינטרנט בועז שביט
דיכאון, חרדה, מתבגרים, טיפול פסיכולוגי, משברי חיים, אבל ואובדן
לאחר שהאינטרנט נכנס אל חיינו וכבש כמעט כל תחום אפשרי, הוא מתחיל לחלחל עתה גם לתחום הפסיכולוגיה והייעוץ. אצלנו בארץ זה עוד בגדר טפטוף, אולם בארצות הברית מדובר כבר מספר שנים בזרם גדול
טיפול פסיכודינמי צוות על הספה
דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה, מתבגרים, טיפול פסיכולוגי, אבל ואובדן
טיפול פסיכודינמי הוא שם כולל לספקטרום של גישות טיפוליות הדוגלות בחקר העצמי, בעיקר על היבטיו הפחות מודעים, כפי שבאים לידי ביטוי בחלומות, זיכרונות, אסוציאציות וקשרים בין-אישיים, ביניהם הקשר בין המטפל למטופל.