התמכרות לקניות – איך זה נראה ומה אפשר לעשות?
צוות על הספה
רוב המתמכרים מודעים להתמכרותם, מנסים ללא הועיל להיגמל ממנה וחווים תחושה של תסכול וחוסר אונים כאשר הם נכשלים בכך. חוסר היכולת להתמודד עם הדחף הכפייתי לקניות מוביל לפגיעה בתחושת הערך העצמי
מהי התמכרות לקניות?
התמכרות לקניות (המוכרת גם בשמות שופינג כפייתי או oniomania) היא דפוס פתולוגי של צריכה וצרכנות אשר גורם לאדם לבצע רכישות כפייתיות בהיקפים החורגים מהיכולת הכלכלית שלו לממן אותן.
הרכישות שמבצעים המכורים לקניות הן בדרך כלל מוגזמות ולא עולות בקנה אחד עם הצורך במציאות, כלומר – קנייה לשם הקנייה.
מהם הנזקים בהתמכרות לקניות
כמו בכל התמכרות אחרת, גם התמכרות מתמשכת לקניות גובה מחיר מהמתמכר.
1. מחיר כלכלי - במקרים רבים, רכישה כפייתית ומוגזמת של פריטי צרכנות מיותרים, המתבצעת לאורך זמן, מובילה למצב של פגיעה כלכלית ואף להסתבכות בחובות, בשל הלוואות שנלקחו על ידי המכור לקניות בכדי לממן את התמכרותו.
2. מחיר נפשי – רוב המתמכרים מודעים להתמכרותם, מנסים ללא הועיל להיגמל ממנה וחווים תחושה של תסכול וחוסר אונים כאשר הם נכשלים בכך. חוסר היכולת להתמודד עם הדחף הכפייתי לקניות מוביל לפגיעה בתחושת הערך העצמי.
3. מחיר משפחתי-חברתי – בדומה להתמכרויות אחרות, האנשים הקרובים למכור נפגעים כתוצאה מההתמכרות והשלכותיה. במקרה של התמכרות לקניות, סביבת המכור מתמודדת עם פגיעה כלכלית, ירידה בהכנסות הפנויות לצרכים של בני המשפחה אחרים ולעיתים אף חובות ונושים מאיימים. תהליכים אלו יוצרים מתח קבוע, בעיקר בין הבני הזוג, ועלולים להביא להתפרקות המשפחה.
מה גורם להתמכרות לקניות? למה זה קורה?
התמכרות לקניות, כמו התמכרויות אחרות, נובעת ממצוקה נפשית עמוקה יותר שההתמכרות מכסה עליה ומאפשרת בריחה ממנה, גם אם לזמן קצר בלבד.
התמכרות לקניות מופיעה פעמים רבות על רקע של דיכאון וחרדה, תחושה של ערך עצמי נמוך, הפרעות קשב וריכוז והפרעות נפשיות כמו OCD.
הקנייה הכפייתית משחררת את המכור מתחושות של מתח, עצבות, בדידות או חרדה, אך תחושת השחרור מוגבלת מאוד בזמן ועד מהרה חוזרות התחושות הקשות והמכור חש צורך לצאת למסע קניות נוספות כדי לשפר את הרגשתו.
מדובר במעגל חוזר ונשנה של ניסיון לפיצוי עצמי, השפעות קצרות טווח ובלתי מספקות.
סימפטומים של התמכרות לקניות
* דחף חזק לביצוע הקנייה, שקשה מאוד לשלוט בו
* תחושה של אובדן שליטה במהלך ביצוע הקנייה
* שימוש מוגזם בטלפון ושיטוט בלתי נגמר באתרי קניות מקוונים
* הקניות תופסות חלק ניכר מזמנו הפנוי של האדם
* אם אין אפשרות לבצע את הקנייה – יופיעו סימפטומים של גמילה כגון עצבנות, רוגז, תסכול וחוסר סבלנות
שוברים על המעגל - איך מתמודדים עם התמכרות לקניות?
מקובל להבחין בין מידות שונות של התמכרות לקניות והדרכים הנגזרות להתמודדות עם התמכרות נבדלות זו מזו, בהתאם.
התמכרות קלה
כאשר ההתמכרות לקניות היא קלה באופן יחסי או כאשר אין סכנה לפגיעה כלכלית בשל ההתמכרות, ניתן לנסות לטפל בה באמצעות עבודה עצמית.
תהליך כזה ידרוש מהמכור להבין מהי המוטיבציה המרכזית שמובילה אותו לקניות ולנסות למצוא לה תחליפים פוגעניים פחות.
למשל, אם הקניות מתבצעות מתוך תחושת בדידות – ניתן לנסות להמיר אותן ביצירת קשר יזום עם חבר או בקביעת בילוי חברתי משותף.
אם הדחף לקניות הוא אימפולסיבי במהותי – ניתן להחליט שבכל פעם שהוא עולה, יוצרים לסיבוב הליכה של חצי שעה בחוץ ובודקים האם הוא עדיין קיים לאחר מכן.
דרכים נוספות לסיוע עצמי: ביטול כרטיסי אשראי וקנייה במזומן, השוואת מחירים מקיפה לפני כל קנייה ועוד.
התמכרות קשה
כאשר ההתמכרות לקניות הופכת לכרונית ומובילה לפגיעה כלכלית ממשית או פוטנציאלית – יש לפנות לטיפול שיאפשר גמילה, בדיוק כפי שהיינו עושים במקרה של התמכרות לסמים או לאלכוהול.
טיפולים פסיכולוגיים אפקטיביים לגמילה מהתמכרות
ישנן שיטות רבות לטיפול פסיכולוגי בהתמכרויות ומרכזי גמילה אף עושים שימוש בשילוב של מספר שיטות קבוצתיות ופרטניות גם יחד.
מקובל להפנות מתמכרים לקניות לטיפול פסיכולוגי באחת משתי השיטות הבאות:
1. טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) – מתמקד בלמידה ואימון בטכניקות הימנעות שונות, שיאפשרו למטופל לאמץ התנהגויות חלופיות לקנייה הכפייתית.
2. טיפול דינאמי – מאפשר התבוננות מעמיקה יותר על הצרכים הפסיכולוגיים הבסיסיים בנפשו של המכור, שלא מקבלים מענה ומביאים אותו לקניות הכפייתיות כפיצוי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מדריכה, LCSW
התמחות: עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מרכז
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם משברי חיים, חרדה, דיכאון, בעי
פסיכולוגית חינוכית מדריכה, פסיכותרפיסטית
התמחות: ילדים, מתבגרים ומבוגרים. בריאות הנפש, בעיות משפחתיות וזוגיות, התמודדות עם משברי חיים, פגיעות מיניות,
אזור בארץ: פתח תקווה, מרכז
שפה: עברית
מאמינה באפשרות ובזכות להניע מחדש תהליכים נפשיים של חיים והתפתחות במסגרת פסיכותרפיה. מאמינה שמתוך טיפול אכפתי ומסור ניתן לחזק גורמי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
איך מנהלים את החופש הגדול? צוות אתר על הספה
אוירת סוף השנה כבר ממש כאן ואיתה מתחילות השאלות והתכניות לחופש הגדול. הנה כמה טיפים לשמירה על הסמכות ההורית ועל ניהול הבית בימי חופשה ארוכים.
מצוקה נפשית – איך לאבחן מצוקה נפשית וכיצד כדאי להתמודד צוות על הספה
מה קורה לי? התיאבון ירד, אני מתקשה להתעורר בבקרים, יש לי דפיקות לב מואצות ולא מוסברות ופעילויות שבעבר ניגשתי אליהן בשמחה, נראות לי פתאום כמו מטלה מעיקה ומייגעת... אולי אני חווה תסמינים של מצוקה נפשית?
סכיזופרניה – המחלה והחיים שאחריה צוות על הספה
"תתאר לך שהעולם האישי של כל אחד הוא מראה. עכשיו תדמיין שהמראה שלך מנופצת והיא בעצם אסופת רסיסים. מכל זווית רואים עין אחרת, אף אחר, חלק אחר בשפתיים; בעיוות קשה של המציאות. ככה בערך מרגישה סכיזופרניה...
ביחד. השילוב בין טיפול פרטני וקבוצתי להתמודדות עם חרדה חברתית. אליה אביקסיס, מנחה בעמותת רקפת ומתמחה בפסיכולוגיה שיקומית M.A.
את השינוי הנפשי שמתרחש במרחב הטיפול הפסיכולוגי, קשה לשייך לגורם אחד מובהק. לא תמיד ברור מהו אותו דבר מדויק ומה האופן שבו הוא גורם לשינוי. השחקנים הראשיים בדיון על שינוי הם...