הילד שלכם מתבייש בכם? אתם לא לבד
צוות על הספה
זה בהחלט לא נעים להפוך ממקור של גאווה למוקד של בושה ומבוכה עבור ילדינו, אך אם זוכרים שמדובר בשלב התפתחותי טבעי וחיוני שיחלוף בסופו של דבר – ניתן להתמודד עם הדברים ביתר קלות.
אז אם הגעתם לשלב שבו אסור לכם לדבר בקול רם מדי, לשיר או חלילה לרקוד (בעיקר ליד חברים של המתבגר/ת), אם אתם זוכים למבטי בוז כשאתם מציעים להצטרף כמלווים לפעילות כיתתית כלשהי, מרגישים שאתם לא מצליחים להגיד את הדבר הנכון בטון הנכון (אפילו שאתם מאוד משתדלים) ובגדול, מקבלים את המסר שעדיף שתצמצמו נוכחות למינימום האפשרי – המאמר הזה הוא בשבילכם.
למה ילדים מתביישים בהוריהם?
ראשית, חשוב מאוד שתדעו כי מדובר בשלב התפתחותי טבעי שעונה על צרכים פסיכולוגיים משמעותיים:
1. יצירת נבדלות מההורים – כשהילד מתבייש בנו, הוא בעצם מאותת לעצמו ולסביבתו שהוא שונה מאיתנו ויש לו זהות מובחנת ואחרת משלו.
2. צורך להיטמע – בגיל ההתבגרות קיימת מוטיבציה גבוהה לא להתבלט ולא להראות שונות כלשהי מהסטנדרט המקובל. בעיני הילד, כל מאפיין ייחודי של ההורים (גם אם מדובר במאפיין חיובי במהותו) – מצביע על שונות שמשליכה גם עליו ולכן יש להצניעו ולהתבייש בו.
3. עצמאות ובגרות – מרחק מההורים והימנעות מהתנהגות שמעידה על קשר רגשי (כמו חיבוק, נשיקה או שיחה אינטימית) מסייע למתבגרים להוכיח שהם כבר בוגרים.
עוד חשוב להבין כי מתבגרים יתביישו בכם בלי שום קשר למי שאתם, לאיך שאתם נראים ולמה שאתם עושים! תמיד תהיו שמנים או רזים מדי, עניים או עשירים מדי, מבוגרים או צעירים מדי, אשכנזיים או מערביים מדי, חנונים או קוליים מדי.
למרות תחושת המלכוד – יש באמירה הזו משהו מנחם. זה לא תלוי בכם – וזה יעבור.
מורה נבוכים להורה המביך
מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם המצב?
1. התנהגו בהתאם לגילו של הילד – אחד מגורמי המבוכה המרכזיים שמתארים ילדים הוא העובדה שהוריהם מתייחסים אליהם כאל "תינוקות" לכן חשוב שתהיו מודעים לכך ונסו להתנהג באופן מותאם לגילו האמיתי של הילד ולאופן בו מתנהגים בציבור ההורים האחרים.
2. שמרו את ההערות שלכם לרגע פרטי – עשו כל שביכולתכם כדי להימנע להעיר לילד על האופן בו הוא מתנהג בנוכחות חברים. אם אתם ממש חייבים להתייחס למשהו שעשה – שמרו זאת לזמן שבו תהיו איתו לבד ואל תביכו אותו בפני אחרים.
3. היו קשובים – שימו לב מה מעורר אצל הילד את תחושת הבושה ונסו להבין מה קורה שם ומדוע הדבר שאתם אומרים או עושים יוצר כזו מבוכה. במקרים בהם אתם יכולים להימנע מההתנהגות שמביכה את הילד מבלי לוותר על העקרונות ההוריים שלכם – עשו זאת.
4. השתדלו לא להיעלב – הורים רבים מתקשים להתמודד עם השלב החדש בו הם הופכים מדמויות נערצות לגורם מבוכה, אבל עלבון או כעס לא יסייעו כאן. כאשר הילד מתבייש בכם – חשוב לשדר לו שאתם מבינים שמדובר בשלב בחיים, שאתם מרגישים נוח עם עצמכם ושהבושה שלו לא מאיימת עליכם. בכך אתם מנרמלים את התחושה שלו וגם נותנים דוגמה אישית חיה לאופן בו ניתן להתמודד עם ביקורת.
5. אפשרו לילדים ללמד אתכם – פעמים רבות הילדים "ירדו" עליכם: שאתם זקנים, לא מבינים, לא מכירים את הטרנדים שכולם מדברים עליהם וכד'.
אפשר להשתמש בהקנטות הללו כהזדמנות לייצר קרבה. ראשית, הסכימו עם הילדים ודברו על פערי הדורות שחוויתם גם אתם עם הוריכם, ולאחר מכן – בקשו מהם ללמד אתכם והיו פתוחים להקשבה ולהיכרות עם עולמות תוכן חדשים. בלי ביקורת ובלי שיפוטיות.
זה בהחלט לא נעים להפוך ממקור של גאווה למוקד של בושה ומבוכה עבור ילדינו, אך אם זוכרים שמדובר בשלב התפתחותי טבעי וחיוני שיחלוף בסופו של דבר – ניתן להתמודד עם הדברים ביתר קלות.
מחפשים הדרכת הורים? לחצו כאן.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית MSW
התמחות: משברי חיים: אבל ואבדן, דיכאון וחרדה, לקויות למידה וקשב, וסוגיות של דימוי עצמי, קשיים חברתיים ובניית
אזור בארץ: ראשון לציון,רחובות, נס ציונה
שפה: עברית, טיפול אונליין
ניסיון רב בטיפול במעברים אצל מבוגרים שחווים אבל, גירושין, דיכאון וחרדה ואצל המרגישים תקיעות בבניית קריירה, חיפוש ובניית קשר. יוד
דר לעבודה סוציאלית – טיפול קוגניטיבי ביהביוריסטי (CBT)
התמחות: מומחית בעלת ניסיון רב:טראומה, אבל, שכול, חרדה, פוביה, דיכאון, דכדוך, משברים, OCD, אובססיה, מחשבות טו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז,רמת השרון, טיפול on line
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון רב המוכרת כמומחית ע"י אירגונים מקצועיים בארץ ובאירופה. מרצה באוניברסיטת ת-א מומחיות: טראומה ,דיכאון, חרדה,OCD-
מטפלת זוגית ומשפחתית, מדריכת הורים בגישת אייכה
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי , הדרכת הורים בגישת אייכה, טיפול Emdr בטראומה, אובדן ושכול , יחסי הורים -
אזור בארץ: פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול פרטני, זוגי ומשפחתי סביב טראומה , אובדן ושכול . ליווי זוגות במצבי קונפליקט ותקיעות תוך פיתוח היכולת להקשיב
מטפלת פרטנית, זוגית-משפחתית מוסמכת, MSW
התמחות: טיפול פרטני, זוגי משפחתי, מערכות יחסים מגוונות, פרק ב', משברי חיים, מגדר וזהות מינית, אבל ואובדן, טר
אזור בארץ: צפון,אונליין
שפה: עברית
מטפלת בנוער ובמבוגרים.ות, מטפלת זוגית-משפחתית מוסמכת עם ניסיון רב בעבודה עם מערכות יחסים מגוונות. חשוב לי לתת תקווה למטופליי, לסיי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
חרדה חברתית אצל ילדים ובני נוער מור גולן, פסיכולוגית
מתי תכונות אופי, כגון ביישנות ומופנמות, מחביאות בתוכן חרדה חברתית? כיצד אני, כהורה, יכול להבחין בכך ולהבדיל בין סגנון אישיותי לבעיה? ומתי מומלץ לפנות לטיפול?
טיפול באוטיזם: האוטיסט כממציא והטיפול הפסיכואנליטי פרופ' שירלי שרון-זיסר
בתקופתינו, הולכים ומתרבים המקרים בהם ילדים מאובחנים כממוקמים על מה שקרוי ״הספקטרום האוטיסטי.״ האבחנה, שלעיתים קרובות מגיעה בסיומה של דרך מתישה, עלולה היא עצמה להחוות על ידי ההורים כמכה קשה.
תחפושות לפורים צוות על הספה
חג פורים בפתח, ובשנים האחרונות נדרשים ההורים להתחיל ולדאוג לתחפושות חודשים מראש. רשתות השיווק מפרסמות כבר חודשיים לפני החג את קטלוג התחפושות, לילדים- מצידם, יש תכניות ובקשות וציפיות שתמצא התחפושות המושלמת לרצונם מהר ובקלות
איך לטפל בפחדים של ילדים? צוות על הספה
פחד הוא תחושה טבעית וחשובה, בכל גיל. הוא מגן עלינו מפני סכנות וגורם לנו להימנע מדברים שעלולים לפגוע בנו. כולנו מכירים גם את הפחדים המופיעים כאשר אין כל סימן ברור לסכנה מיידית וממשית והפחדים הללו, שנקראים גם פוביות, שכיחים בעיקר אצל ילדים שעדיין מפתחים את אישיותם