האדם שחווה טראומה עלול לפתח הפרעה קלינית שמתבטאת בתסמינים קבועים הפוגעים ביכולת לנהל שגרת חיים.
על אף הדמיון במונחים ובתסמינים, יש הבדל בין טראומה לפוסט טראומה, או בשמה המלא -
הפרעת דחק פוסט טראומטית (PTSD).
את ההבדלים הללו חשוב להכיר בכדי לאבחן בצורה נכונה את מצבו הקליני של המטופל ו
להתאים את הטיפול הנכון והאפקטיבי ביותר.
על טראומה ותסמיניה
טראומה היא תגובה טבעית למצב של דחק קיצוני, כמו תאונה, אובדן של אדם קרוב, אסון טבע, תקיפה מינית או השתתפות באירוע פלילי או לאומני.
רוב האנשים שחווים מצב קיצון שכזה יציגו תסמינים של טראומה, הכוללים שינוי זמני בדפוסי השינה, האכילה וההתנהגות, סיוטים ומחשבות חוזרות על האירוע, הימנעות מהגעה לאזור בו התרחש האירוע, עצבנות ועוררות גבוהה ועוד.
התסמינים הללו עשויים להופיע בעוצמה גבוה ולשבש את שגרת החיים, אך בדרך כלל יהיו זמניים והשפעת תשכך עם הזמן, עד להפיכת האירוע הטראומטי לזיכרון מכאיב, אך כזה שניתן לחיות לצידו.
לאור האמור, טראומה אינה דורשת בהכרח התערבות טיפולית וברוב המקרים האדם יחלץ ממנה לאט לאט, בעיקר אם יש לו תמיכה חברתית וסביבתית מכילה.
מהי פוסט טראומה?
בחלק מהמקרים, כאשר הטראומה קיצונית במיוחד, או נמשכת לאורך זמן רב (כמו במקרים של תקיפה מינית בתוך המשפחה) ובאין אפשרות טובה לעבד את התחושות ולהתמודד עמן – האדם שחווה טראומה עלול לפתח הפרעה קלינית שמתבטאת בתסמינים קבועים הפוגעים ביכולת לנהל שגרת חיים.
מהם התסמינים של פוסט טראומה?
התסמינים דומים למדי לתסמיני הטראומה, כאשר ההבדל המשמעותי הוא שהם אינם נחלשים או פוחתים עם הזמן ופעמים רבות אף מתעצמים בהיעדר טיפול מתאים.
האדם הפוסט טראומטי יחווה את האירוע הטראומטי מחדש, שוב ושוב, בדמות סיוטים, פלשבקים או מחשבות טורדניות אודות האירוע, הוא יציג סימנים של עצבנות ודריכות ויתמקד במחשבות שליליות. אדם עם פוסט טראומה עלול להגיב בצורה קיצונית לגירויים שמזכירים את האירוע הטראומטי (למשל תגובה קיצונית לרעש של זיקוקים בקרב אנשים שחוו טראומה במסגרת צבאית) ובאופן כללי יתקשה לנהל שגרת חיים תקינה.

איך יודעים שאדם נמצא בפוסט טראומה?
כאשר תסמיני הטראומה נמשכים בעוצמה לאחר יותר מחודש מהאירוע הטראומטי – עולה הסבירות שמדובר בפוסט טראומה ונדרש מענה טיפולי בהתאם.
במרבית המקרים, הקושי להתמודד עם התסמינים מוביל אנשים עם פוסט טראומה להתנהגויות קיצון בניסיון לברוח מהם. בין היתר, נראה שימוש מוגבר באופן ניכר באלכוהול ובסמים, צריכה מוגברת של טבק והתנהגות אגרסיבית מהרגיל.
ביטוי משמעותי נוסף לפוסט טראומה הוא שינוי אורחות החיים והימנעות ממקומות סגורים או הומי אדם, שמערערים את תחושת השליטה.
מהי פוסט טראומה מורכבת?
במקרים בהם האירוע הטראומטי מתמשך והאדם חי בחוויית חיים טראומטית, עלולה להיווצר פוסט טראומה מורכבת
תופעה קלינית זו שכיחה במיוחד במקרים של גילוי עריות במשפחה, אלימות במשפחה, שהות ממושכת בשבי או מערכת יחסים מתעללת מכל סוג.
התסמינים במקרים של פוסט טראומה מורכבת יהיו חומרים יותר מאשר במקרים של PTSD ועלולים לכלול קשיים דרמטיים בוויסות רגשי, שינויי תודעה ממושכים, קושי לנהל מערכות יחסים נורמטיביות ואף הפרעות פתולוגיות כמו דיסוציאציה או סומטיזציה.
איך מטפלים בפוסט טראומה?
כאשר הפוסט טראומה מונעת מהאדם לנהל אורח חיים שגרתי ובריא ולא מאפשרת לו ליצור ולנהל מערכות יחסים נורמטיביות – נדרשת כמובן התערבות טיפולית.
הטיפולים המרכזיים שנמצאו אפקטיביים בהתמודדות עם פוסט טראומה:
פסיכותרפיה – באמצעות טיפול קבוצתי או אישי
EMDR – כלי פסיכולוגי שנמצא אפקטיבי במיוחד. באמצעות גירוי דו צידי של המוח, מסייע הטיפול למטופל לעבד את החוויה הטראומטית ולאכסן אותה ב"מחסן הזכרונות", כך שלא תיווצר הצפה מחודשת בכל פעם.
CBT – טיפול בדפוסי החשיבה וההתנהגות שעוצבו לאור הטראומה, בניסיון לשנות אותם ולהגיע לדפוסים מסתגלים יותר.
טיפול תרופתי – שימוש בתרופות נוגדות חרדה ודיכאון או בשילוב עם תרופות הרגעה.
ברוב המקרים נדרש שילוב כלשהו בין השיטות השונות, להשגת טיפול אפקטיבי לאורך זמן.