
מהי הצפה רגשית ואיך ניתן להתגבר עליה?
צוות על הספה
אדם זקוק ל-20 דקות כדי להביא את הגוף ואת המוח המוצפים רגשית למצב של איפוס. אם אתם מרגישים את ההצפה מתרגשת עליכם – קחו צעד אחורה למשך 20 דקות וגשו לעשות משהו אחר, שירחיק אתכם מזירת ההתלקחות הרגשית הפוטנציאלית.
מהי הצפה רגשית?
הצפה רגשית היא מצב בו האדם מתמודד עם מערבולת של רגשות ותחושות, לעיתים מנוגדים זה לזה ומגיע למצב שהוא אינו מסוגל לעבד, להבין או להביע את רגשותיו.
מתי מתרחשת הצפה רגשית?
הצפה כזו מתרחשת בדרך כלל אל מול אירוע מפתיע ועוצמתי, מול תחושה של סבל וכאב או כתגובה ללחץ חזק ומתמשך. במצבים כאלה, המוח אינו מסוגל להבין או להכיל את המצב בצורה קוגניטיבית קוהרנטית, הרגש משתלט ואנו חווים הצפה.
איך הצפה רגשית באה לידי ביטוי?
במצבים קיצוניים של איום או סטרס, המוח מתכווץ ושולח את הגוף איתותים כימיים שגורמים לכיווץ של שרירים ולזרימת דם מוגברת אל האיברים שעשויים לשמש אותו לתגובת בריחה או מלחמה. האזורים הרגשיים במוח כמו "טובעים" בתוך מערבולת הרגשות, החלקים הקוגניטיביים מנוטרלים באופן זמני והגוף מוצף בהורמוני לחץ כמו אדרנלין וקורטיזול.
זהו הסיבה לכך שבמצב של הצפה רגשית, אנשים מתקשים לזכור מה הם אמורים לעשות, מתקשים לדבר באופן קוהרנטי ויכולת התגובה המווסתת שלהם נפגעת.
תגובות רגשיות אופייניות להצפה כוללות זעם או לחלופין ריחוק והתנתקות.
הצפה רגשית אינה מתייחסת לרגש ספציפי והיא נחווית כסוג של כאב.
איך לא מומלץ להתמודד עם הצפה רגשית?
אנו מתחילים דווקא בהמלצות מה לא לעשות, מכיוון שפעמים רבות אנשים מתמודדים עם הצפה רגשית בדרכים שאולי מסייעות באופן זמני, אך בטווח הארוך גורמות לנזק. למשל צריכה מוגברת של אלכוהול וחומרים ממכרים אחרים, צלילה למסכים בניסיון להתנתק מהמציאות, בריחה לאוכל או לסקס ושימוש באמצעים אחרים של הסחת דעת.
הדחקה לא תעזור
הניסיון המחקרי והקליני מראה שניסיונות להסחה עצמית, שמטרתם הרחקת הרגשות המאיימים, נדונו לכישלון לאורך זמן.
כמו ילד שמבקש את תשומת הלב של הוריו ודרישותיו הופכות לאגרסיביות יותר ככל שמנסים להתעלם מהן – כך גדל ומתעצם גם הרגש, שאותו מבקשים להדחיק או למסך.
הדחקה לאורך זמן תוביל לתחושה קבועה של חוסר שקט ואי נחת ועלולה להתפתח לתסמינים נפשיים ופיזיים כרוניים.
איך אפשר להתגבר על הצפה רגשית?
1. להכיר ברגש ולא לפחד – הניסיון להילחם בהצפה הרגשית, או להתעלם ממנה, מועד לפורענות. כמו שבעת סכנת טביעה אסור לנסות להילחם בגלים, גם במקרה של הצפה רגשית עדיף לנסות ללכת עם הרגש ולאפשר לו לעבור דרכנו, עד שיחלוף.
2. הרגש הוא חלק ממני, אך אינו מגדיר אותי – היכולת להפריד בין שאר התחושות ומאפייני האישיות לבין הרגש המאיים היא קריטית ומחזקת את יכולת השליטה בגל המציף וליצור מרחק מסוים בינינו לבינו.
עצם הפעולה הקוגניטיבית של מתן שם לרגש, מהווה צעד גדול בהתמודדות עם ההצפה הרגשית.
3. לתת לזמן לעשות את שלו – על פי החוקר ג'ון גוטמן, אדם זקוק ל-20 דקות כדי להביא את הגוף ואת המוח המוצפים רגשית למצב של איפוס. אם אתם מרגישים את ההצפה מתרגשת עליכם – קחו צעד אחורה למשך 20 דקות וגשו לעשות משהו אחר, שירחיק אתכם מזירת ההתלקחות הרגשית הפוטנציאלית.
4. תרגול טכניקות להרגעה עצמית – אנשים שונים מתחברים לשיטות שונות, אך בסופו של דבר כל אחד יכול למצוא את הדרך המתאימה, באמצעותה הוא יכול להרגיע את עצמו. חלק מהאנשים יעדיפו להשתמש בנשימה מודעת מאפשרת להתרכז ברגע ולעמעם הסחות אחרות, אחרים יעדיפו דמיון מודרך, מדיטציה, חשיבה חיובית ועוד.
5. פעילות גופנית – אימון גופני הוכח זה מכבר כדרך יעילה מאוד להתמודדות עם הצפה רגשית. האימון מאפשר אוורור של רגשות עוצמתיים וסותרים, מסייע למוח להירגע וגורם לשחרור הורמונים שמחזקים תחושה נפשית חיובית ואופטימית יותר.
קושי בוויסות הרגשי
אצל חלק מהאנשים קיימת נטייה מובנית להצפות רגשיות, בדרך כלל בעקבות קשיים רגשיים שלא קיבלו מענה לאורך החיים. האנשים הללו יחוו הצפות רגשיות על בסיס קבוע ויהיו במצב כמעט תמידי של לחץ מההצפה הבאה.
במקרים הללו לא יספיקו פעילות גופנית סדירה ושליטה בטכניקות של מדיטציה, מאחר והסיבות להצפה קשורות בפצעים רגשיים ישנים שלא טופלו ועתידים להתלקח שוב ושוב.
לאנשים הסובלים מקושי בוויסות הרגשי וחווים הצפה לעיתים קרובות – מומלץ לגשת לטיפול נפשי, במסגרתו יוכלו להבין מהן הסיבות האמיתיות למצב, וכיצד יש לטפל בשורש הבעיה במקום בסימפטומים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות

פסיכולוגית קלינית מומחית - טיפול במבוגרים ובנוער, וטיפול זוג
התמחות: טיפול פסיכולוגי אינטגרטיבי (דינמי, סכמה תרפיה, CBT, מיינדפולנס) במבוגרים ובנוער, וטיפול זוגי. יחסים,
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, חדרה, נתניה
שפה: עברית , אנגלית
שנים של טיפול חיזקו את אהבתי לאנשים, ואת אמונתי ביכולת ליצור שינוי ע''י כוחו המרפא של הקשר הטיפולי,וכלים שונים. מגוון גישות, טיפו

פסיכולוג שיקומי מומחה
התמחות: טיפול במתבגרים וילדים,הדרכת הורים וטיפול דיאדי,הפרעות התפתחותיות,פגיעות ראש,אוטיזם,חרדה ודיכאון,CBT,
אזור בארץ: חיפה, אזור חוף הכרמל, אזור הקריות, צפון הארץ
שפה: עברית
פסיכולוג המטפל בילדים, נוער ומבוגרים עם נסיון בטיפול בהפרעות נוירו-התפתחותיות ובהפרעות דיכאון וחרדה. מאמין בכוחות המטופל ובקשר מיט

מאבחנת דידקטית, פסיכו דידקטית ומטפלת
התמחות: אבחון וטיפול לכל הגילאים כולל מבוגרים במגוון שיטות מתחום הפסיכולוגיה החיובית( NLP ) ומתחום גופנפש -ב
אזור בארץ: אשקלון
שפה: עברית,אנגלית
אני מציעה מרחב טיפולי לילדים, נוער ובוגרים. שיטת הטיפול מגוונת ונטולת סיסמאות. מוצאת את אפיק התקשורת המתאימה לכל אדם בנפרד, לומד
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
נוסעים לחול עם משפחה נוספת? כדאי מאוד לקרוא את הכתבה! צוות על הספה
מכיון שנסיעה משפחתית לחו"ל אינה עניין שבשיגרה, לכולם יש ציפיות רבות, ובעיקר רצון גדול שיהיה מושלם. הבעיה מתחילה – כשמושלם עבור אחד איננו המושלם עבור האחר.
מה הוא ניכור הורי? צוות על הספה
ניכור הורי הוא מצב בו ילד מתנכר לאחד מהוריו ומסרב להיות איתו בקשר כלשהו, כאשר הסיבה לכך אינה מוצדקת באופן אובייקטיבי, אלא תולדה של תהליך מתמשך של הסתה מצד ההורה השני.
גיל ההתבגרות הוא תקופה מאתגרת כמעט לכולם. שינויים גופניים ונפשיים דרמטיים מתחוללים, הרגישות החברתית בשיאה, סוגיות משמעותיות של ערך עצמי ושאלות רבות ונוקבות על העתיד לבוא.
תהליך הגמילה מחיתולים אילנה וינר-ריבקה , פסיכולוגית התפתחותית
הגמילה מחיתולים נתפסת כשלב התפתחותי חשוב מאד הן בחיי הילד והן בחיי המשפחה.