הדרכת הורים לגיל הרך
צוות על הספה
חשוב לזכור שמדריכת ההורים הופכת לשותפה שלכם בדרך ההורית, לפחות לזמן מסוים, ולכן חשוב שתרגישו איתה בנוח ותאמינו בה וביכולת שלה לעזור לכם.
גיל הינקות של הילדים מזמן אתגרים משלו, בעיקר כאלה העוסקים בסוגיות של שינה, אוכל ובריאות, שתלויים בעיקר בנו ההורים.
כאשר הילדים גדלים מעט והופכים לפעוטות – הורים רבים נתקלים בקשיים שמעלים שאלות והתלבטויות בנושאים מהותיים יותר כמו התנהגות, יחסים חברתיים, מציאת המיקום בתוך המשפחה ועוד.
זהו השלב בו הורים רבים מרגישים שהם זקוקים להכוונה ולסיוע ופונים להדרכת הורים לגיל הרך.
מהו פרדוקס הנפרדות?
סביב גיל שנתיים מגיע התינוק לשלב חדש בחיים והופך לפעוט.
השלב הזה מאתגר במיוחד – לילדים ולהורים גם יחד, מאחר והוא מחייב, לראשונה, תהליכים של יצירת נפרדות פסיכולוגית ופיזית מההורים.
הילד שואף לעצמאות בתחומי חיים רבים, אך יחד עם זאת מתקשה לעשות דברים בעצמו וזקוק לסיוע, להכוונה ולתיווך הורי מותאם, בזמן שהוא הופך לאדם בפני עצמו.
ההורה המודע מבין שילדו זקוק לקיום נפרד ועצמאי מהוריו, אך לא פעם מתקשה לשחרר את הקשר הסימביוטי שהתאים לגיל הינקות ומוצא את עצמו מתוסכל וחסר אונים.
למה כל כך קשה לגדל פעוט?
כשהתינוק צעיר, אנחנו יכולים לספק את צרכיו בקלות יחסית ומסוגלים להסיח את דעתו מקשיים וכאבים – פיזיים ונפשיים כאחד. כאשר הילד גדל והופך לפעוט, הוא נעשה חכם ומתוחכם יותר, הרצונות שלו ברורים והוא מביע אותם באופן קולני ונחרץ.
הילד מתחיל להבין שהוריו אינם מושלמים וכל יכולים ומתחיל גם להכיר בגבולות היכולת שלו עצמו (בשונה מתחושת האומניפוטנטיות, המאפיינת את גיל הינקות). הוא רוצה להיות אדם נפרד, אך באותה מידה גם רוצה לחזור להיות תינוק קטן מוגן, הוא זקוק לקרבת ההורים ויחד עם זאת דוחה אותם.
ההורים עוברים באותו זמן תהליך דומה – רוצים לשמור על עולם שמח ובטוח עבור הפעוט, אך מודעים לצורך להציב לו גבולות ולחנך אותו, מתלבטים כל העת בין קשיחות לגמישות ובעיקר חוששים שהמענה שהם נותנים אינו טוב מספיק ושהם מגדלים ילד עם מסוגלות מוגבלת, או להיפך – רודן קטן.
איך מתמודדים עם התחושות המנוגדות הללו?
הדבר החשוב ביותר שיש להבין, אל מול החששות ותחושת התסכול שעולה אצל מרבית ההורים לילדים בגיל הרך, הוא שכמעט בכל בית מתמודדים עם אותן שאלות, מכיוונים שונים.
אתם לא חווים קושי כי אתם הורים לא מספיק טובים, או כי משהו לא בסדר אצל הילד שלכם. אתם חווים קושי וחוסר אונים כי התחושות הללו אינהרנטיות לגידול פעוטות והן מנת חלקם של כל הילדים וההורים בגיל הזה.
הדרכת הורים לגיל הרך
כמובן שאין די בהבנה ש"צרת רבים היא חצי נחמה" ואתם זקוקים גם לכלים שיעזרו לכם לצלוח את התקופה המאתגרת בשלום.
במקרים רבים לא תהיו מסופקים מעצותיהם של מומחים מטעם עצמם, גם כאשר הכוונות שלהם טובות וטהורות, זאת מאחר ולכל ילד יש מאפיינים וצרכים הייחודיים רק לו והניסיון להעתיק פתרונות שעבדו במשפחה אחרת, מועד לכישלון.
גם ברשת כמות המידע וההצעות עצומה ולא באמת מאפשרת לכם להבין מה נכון לכם.
הדרכת הורים אצל אנשי מקצוע מוסמכים עשויה להיות המהלך הנכון ולאפשר לכם לשתף אדם אחר במצוקה שאתם חשים ולבנות את סט הכלים והמענים שמתאימים לסגנון ההורות שלכם, למבנה המשפחה הייחודי שלכם ולצרכים של הילד המאוד מסוים שאתם מגדלים.
במה עוסקת הדרכת הורים לגיל הרך?
הדרכת הורים תיתן מענה לסוגיות שמעסיקות אתכם באופן אישי, אך מתוך הניסיון העשיר שלנו בתחום, אנחנו יכולים למנות מספר נושאים מרכזיים בגינם פונים הורים להדרכה:
* הגדרת גבולות ברורים ועקביים
* יצירת סדר יום מותאם
* התמודדות עם התקפי זעם ובעיות התנהגות אחרות
* התמודדות אפקטיבית עם סרבנות ("לא בא לי, מה תעשו לי?")
* סיוע בתהליכי גמילה מבקבוק, חיתול ומוצץ
איך מתבצעת הדרכת ההורים?
המפגשים הראשונים מוקדשים להיכרות ולהגדרת הצורך שבגינו פנו ההורים להדרכה. זהו השלב בו תנסה המדריכה להבין אילו התנהגויות נפוצות בבית, אילו טכניקות התמודדות עובדות להורים ואילו פחות, למה שואפים ההורים ומהו סגנון ההורות הרצוי מבחינתם.
בשלב הבא יגדרו המטרות להדרכה – לאן רוצים להגיע בסיומה? מה מבקשים לשנות?
לאחר מכן מגיע שלב האימון – הגדרת כלים וטכניקות להתמודדות עם הקושי וניסיון ליישם את הטכניקות הללו בחיי היום יום. במפגשים הם המדריכה יידונו המקרים בהם הניסיון עלה יפה וגם המקרים בהם זה הצליח פחות, תוך קבלת משוב והפקת לקחים להמשך.
כמה זמן נמשכת הדרכת הורים?
באופן עקרוני, מדובר בתהליך ממוקד וקצר יחסית, שאורך בין מספר שבועות למספר חודשים.
האופי "האימוני" של ההדרכה והמיקוד שלה בכלים מעשיים יוצרים תהליך מוגבל בזמן ובדרך כלל מאוד אפקטיבי.
איך מוצאים את המדריכה הנכונה או את המדריך הנכון?
כמו בכל מקרה אחר של פנייה לטיפול מקצועי, כדאי לקרוא קצת ברשת על סגנונות שונים של הדרכה ולהבין למה אתם מתחברים ברמה האינטואיטיבית. לאחר מכן יש לחפש המלצות על אנשי מקצוע ספציפיים (דרך פורומים מקוונים, קבוצות הורים או באמצעות חברים וקרובי משפחה שכבר התנסו בהדרכה כזו).
חשוב לזכור שמדריכת ההורים הופכת לשותפה שלכם בדרך ההורית, לפחות לזמן מסוים, ולכן חשוב שתרגישו איתה בנוח ותאמינו בה וביכולת שלה לעזור לכם.
מצאו מדריכי הורים באזורכם
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג שיקומי ונוירופסיכולוג קליני
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, דיכאון, חרדה, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם מגבלה, ADHD, לקויות למיד
אזור בארץ: פרדס חנה / כרכור, חדרה, חריש ,בנימינה, קיסריה, גן שמואל, מטפל אונליין
שפה: עברית,אנגלית
בעל ניסיון רב בטיפול ואבחון ילדים, מתבגרים ומבוגרים. מטפל בדיכאון, חרדה, זוגיות, הורות, קשב וריכוז, לקויות למידה, פוסט טראומה, אבל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מתי פונים לפסיכולוג ילדים? צוות על הספה
כמעט אף פעם אי אפשר לדעת בזמן אמת עם האינסטינקטים ההוריים שלנו היו נכונים, מה כן אפשר לעשות? לנסות כמיטב יכולתנו לקבל החלטות מהמקומות הנכונים, כאלה שלוקחות בחשבון את הצרכים האמיתיים של הילד או הילדה שלנו וחשוב לא פחות – לדעת לפנות לעזרה כאשר אנחנו מרגישים חסרי אונים.
הפרעת קשב וריכוז צוות על הספה
הפרעת קשב וריכוז היא ההפרעה השכיחה ביותר באוכלוסייה. בקרב ילדים ונוער היא אף נפוצה עוד יותר. הילד 'על קוצים'? מוסח בקלות? מאבד את החפצים? אם אתם חוששים שילדכם סובל מהפרעת קשב וריכוז הכתבה הזו בשבילכם.
איפה עובר הגבול בין הגנה על הילדים להגנת יתר? צוות על הספה
החיים הם מגרש המשחקים וזירת האימון של ילדיכם. האם הורים המגוננים על ילדיהם יתר על המידה פוגעים ביכולתם לפתח יכולות עצמאיות? ואיפה עובר הגבול בין הגנה להגנת יתר?
איך תעברו את החופש הגדול של הילדים בשלום צוות על הספה
החופש הגדול מעלה לא מעט שאלות, חששות ולעיתים חרדות של ממש אצל הורים רבים – איך שומרים על שגרה בריאה עבור הילדים? כמה אפשר לוותר בסוגיות הקשורות לאוכל, שעות שינה וכד', ושאלת מיליון הדולר – מה עושים עם המסכים ועד כמה צריך להגביל את הילדים בנושא הזה?