דיכאון אצל מתבגרים? מה חשוב לדעת...
אל תחששו לשתף את המתבגר/ת בחששות שלכם, להיפך – העובדה שאתם רואים אותם עשויה להיות בעלת ערך רב לכשעצמה
לא נחדש לכם הרבה אם נספר שגיל ההתבגרות הוא תקופה קשה ומועדת לפורענות אצל מרבית בני הנוער.
המשימות ההתפתחויות עמן צריכים הצעירים להתמודד רבות, האתגרים מורכבים, קבוצת השווים מלחיצה ויוצרת עומס נפשי ובנוסף לכל, הגוף משתנה וההורמונים משתוללים.
לא פשוט לכל הדעות.
תקופת ההתבגרות כוללת ברוב המקרים אפיזודות נורמליות של דכדוך ואפילו דיכאון, אך כהורים, עליכם להיות עם היד על הדופק ולזהות בהקדם מקרים בהם הדיכאון הופך לקליני ודורש התערבות טיפולית, מקרים שלצערנו אינם נדירים.

כמה עובדות על דיכאון אצל מתבגרים
1. מחקרים עדכניים מדברים על היקף נרחב של דיכאון אצל מתבגרים בישראל, שעומד על כ-15-20% ועלה משמעותית בעקבות משבר הקורונה.
2. בנות מועדות פי שניים מבנים להתמודד עם דיכאון בגיל ההתבגרות.
3. דיכאון קיים גם בקרב ילדים צעירים יותר, אך בהיקפים קטנים בהרבה.
4. דיכאון בקרב נערים, ובעיקר בקרב נערות, נמצא בעלייה דרמטית בכל מדינות העולם המערבי.
למה דווקא עכשיו? הסיבות לדיכאון אצל מתבגרים
כמו אצל מבוגרים, גם אצל מתבגרים הסיבות לדיכאון מגוונות ועלולות לנבוע מגורמים סביבתיים, משפחתיים, גנטיים, חברתיים ואפילו תרבותיים.
כפי שציינו בתחילת מאמר זה, המתבגרים צריכים להתמודד עם מספר משימות התפתחויות מאתגרות, בו זמנית:
1. גיבוש זהות – המשימה המרכזית של גיל ההתבגרות היא יצירת נפרדות מהתא המשפחתי וגיבוש זהות עצמאית. בני הנוער מבינים לאט לאט מי הם – לטוב ולרע -ומדובר בשלב חיים לא פשוט בכלל.
2. השתלבות חברתית – המעגל החברתי הופך לדבר המשמעותי ביותר וירידה בתחושת הקבלה החברתית, אפילו אם היא זמנית, עלולה להוביל למצוקה נפשית משמעותית.
3. התפתחות מינית – התעוררות של דחפים מיניים, שינויים פיזיים והורמונליים והצורך לגבש זהות מינית, כל אלו מהווים כר פורה לתחושות בלבול, אשמה, בושה ופחד.
מהם התסמינים של דיכאון אצל מתבגרים?
להלן רשימת התסמינים לדיכאון בגיל ההתבגרות. אין צורך בהופעת כל התסמינים בו זמנים, די בהופעתם של 2-3 תסמינים לאורך זמן, כדי לחייב בדיקה מעמיקה של המצב הנפשי.
1. התפרצויות בכי
2. התקפי זעם
3. שינויים בדפוסי השינה ו/או האכילה
4. עיסוק במוות ומחשבות על מוות
5. עייפות וחוסר עניין בפעילויות שבעבר גרמו הנאה
6. ירידה בלימודים
7. הסתגרות שמובילה לירידה בסטטוס החברתי
מה לעשות אם נראה שהנער או הנערה שלנו בדיכאון?
הערנות שלכם קריטית בנושא הזה, מאחר ורוב המתבגרים לא משתפים את ההורים בתחושותיהם ואם לא תחפשו את הסימנים – אתם עלולים להחמיץ את העובדה שהמתבגרים שלכם במצוקה גדולה.
אם זיהיתם את התסמינים המתוארים לעיל – עליכם לפעול מיד
מעבר למצוקה הנפשית ולסכנה לפגיעה לעצמית, התחושות שמעלה הדיכאון עלולות להתקבע ולהשפיע על תפיסת הערך העצמי של המתבגרים לאורך זמן.
אל תחששו לשתף את המתבגר/ת בחששות שלכם, להיפך – העובדה שאתם רואים אותם עשויה להיות בעלת ערך רב לכשעצמה.
ספרו להם מה אתם רואים ואל תירתעו אם התגובה הראשונית תהיה הכחשה מוחלטת של הדברים. המשיכו לשאול ולשתף עד שתבינו מה באמת קורה.
גם בגיל ההתבגרות – אתם עדיין חשובים
הורים רבים מרגישים מיותרים כשהילדים מתבגרים ומקבלים לכך חיזוק באדיבות בני הנוער, שחוזרים ומזכירים להם עד כמה הם מביכים, לא מבינים כלום ובלתי נסבלים באופן כללי.
אל תקנו את ההצגה. המתבגרים שלכם זקוקים לכם גם, ואולי בעיקר, בגיל ההתבגרות המבלבל. הזמינו אותם לשיח ולבילוי משותף ואל תיבהלו מדחייה, פשוט נסו שוב.
פנו לסיוע מקצועי
מתבגרים רבים
שמתמודדים עם דיכאון מעבירים מסרים סותרים וטוענים שלמעשה הכל בסדר, או לפחות יהיה בסדר ממש עוד מעט ולכן לא נדרש להם סיוע מקצועי.
אנו ממליצים בחום לא לוותר על
סיוע מקצועי בהתמודדות עם דיכאון אצל מתבגרים, שעלולות להיות לו השלכות דרמטיות ולעיתים אף בלתי הפיכות.
לעיתים
הטיפול הפסיכולוגי צריך להיות משולב בטיפול תרופתי זמני.