אמנם, אין דרך "לרפא" בעיית קשה וריכוז, אך בהחלט ניתן ללמוד כיצד לחיות לצידה ולנהל את התסמינים שלה, בצורה שתאפשר איכות חיים טובה
המודעות לבעיות קשב וריכוז בקרב ילדים ומתבגרים הולכת וגוברת בשנים האחרונות ויחד איתה גדל גם מספר הילדים המאובחנים עם בעיות אלו.
ההורות לילדים עם בעיות קשב וריכוז מאתגרת במובנים רבים ואחד הפתרונות המעשיים האפקטיביים ביותר לסיוע בהתמודדות זו הוא הדרכת הורים ייעודית.
הורות לילדים עם בעיות קשב וריכוז
האתגרים ההורים לילדים עם בעיות קשב וריכוז רבים ומגוונים – החל במערכות היחסים בתוך המשפחה, הקשר בין האחים ושאלות של סמכות הורית, עבור בסוגיות חברתיות ורגשיות וכלה בהתמודדות במערכת החינוך, שלא תמיד מותאמת לתת מענה לצרכים המיוחדים של הילדים הללו.
הורים רבים מתארים קושי רגשי בהתמודדות היום יומית הזו, שבא לידי ביטוי בכעס על הילד, רגשות אשמה, תחושת חוסר אונים ותסכול אין סופי.
הרכיב התורשתי של בעיות קשב וריכוז
אנו מבינים כיום כי קיים מרכיב תורשתי בבעיות קשב וריכוז.
עובדה זו יוצרת קושי מובנה שאין להקל בו ראש – העובדה שהורים רבים לילדים עם בעיות קשב וריכוז, סובלים בעצמם מהבעיות הללו והדבר יוצר תחושה מורכבת של אשמה לצד קושי אמיתי לתת מענה מותאם לילד, לאור ההתמודדות של ההורה עצמו עם הבעיה.
השלכות רגשיות של בעיות קשב וריכוז אצל ילדים
לכולנו ברור הקושי המובנה, איתו מתמודדים ילדים ומבוגרים המתמודדים עם בעיות קשב וריכוז, שכולל קושי להתמודד עם מטלות לאורך זמן, קושי בהתמדה וצורך בזמן ממושך כדי להשלים משימות.
אך חשוב להבין שלקושי המובנה הזה, יש השלכת רגשיות וחברתיות מורכבות.
ילדים עם בעיות קשב וריכוז סובלים מאצבע מאשימה שמופנית אליהם, לא פעם, על ידי מערכת החינוך וגורמים נוספים, המתקשים להבין שהקושי הוא סימפטום של בעיה ולא מאפיין אישיות של הילד.

כלומר – הוא אינו עצלן, לא מכבד או מנסה להפריע בכוונה, אלא מתמודד עם בעיה אמיתית.
השיפוט המוסרי הזה, גם כאשר נעשה בתום לב, גורם לתחושות קשות של אשמה, אכזבה עצמית, פגיעה בתחושת הערך העצמי ועוד.
לכל התחושות הללו עלולות להיות השפעות מרחיקות לכת על הילד, לכל אורך החיים.
איך הדרכת הורים יכולה לסייע לילד?
אמנם, אין דרך "לרפא" בעיית קשה וריכוז, אך בהחלט ניתן ללמוד כיצד לחיות לצידה ולנהל את התסמינים שלה, בצורה שתאפשר איכות חיים טובה.
בהדרכת הורים תקבלו כלים כיצד לסייע לילדכם, וגם לעצמכם, לבצע הפרדה בין הבעיה עמה מתמודד הילד לבין האישיות שלו, והערך העצמי שנגזר ממנה.
כמו כן, תרכשו אסטרטגיות לניהול אפקטיבי של הסימפטומים עמם מתמודד הילד, ופוגעים באורח החיים שלו ובאיכותם.
בין הכלים שנלמדים בהדרכת הורים לבעיות קשב וריכוז
* חשיבה חיובית – אימוץ תרגילים קוגניטיביים ושינוי דרכי התנהלות משפחתיים, למשל הימנעות מכעס וענישה בגין התנהגות שמהווה סימפטום לבעיה ואינה בשליטת הילד.
* גיוון פעילויות היום יום – עידוד של הילד לקחת חלק בפעילויות מתאימות, להרחיב את המעגל החברתי ולאתר זירות בהן הוא יכול לבוא לידי ביטוי בצורה מיטבית.
* כלים פרקטיים ואסטרטגיות התמודדות עם קשיי למידה – ארגון מחדש של הסביבה הלימודית,
* לימודים זה לא הכל – הרחבת יכולת ההתבוננות של ההורים על הילד, בדגש על האזורים היפים והמוצלחים שבו, וחיזוק ההבנה שהקושי הלימודי אינו חזות הכל.
* תמיכה נפשית – גם לכם, ההורים, מגיע מקום בו תוכלו לבטא את התחושות הקשות שלכם - את התסכול, האשמה והזעם, בסביבה מכילה ולא שיפוטית.
מי מבצע את ההדרכה?
הדרכת הורים מבוצעת על ידי אנשי מקצוע מתמחים בתחום, שמחזיקים ידע וכלים בן התחום
הדרכת ההורים והן בתחום
בעיות קשב וריכוז.
תוכלו לחפש מדריך או מדריכה מתאימים באמצעות התייעצות עם המעגלים המשפחתיים והחברתיים שלכם,
לשאול בפורומים ובקבוצות ייעודיות ברשת ולהשתמש בפורטל על הספה, בו יש
רשימה של אנשי מקצוע מומלצים.