איך לטפל בהתמכרות לאכילה?
צוות על הספה
כמו כל התמכרות אחרת, גם התמכרות לאכילה מבוססת על קושי בשליטה ובדחיית סיפוקים ונשענת על הצורך לברוח מהמציאות באמצעות שימוש בחומרים שונים, במקרה הזה – מזון
אנשים מנהלים מערכות יחסים מורכבות עם אוכל מהווה, עבור חלקם, גורם מנחם מול קשיי החיים, סמל סטטוס, אמצעי בילוי ודרך להבעה עצמית.
השינוי המהותי בתפיסות שלנו לגבי מזון, לצד תרבות השפע שבה אנו חיים – מובילים לא פעם להפרעות אכילה שונות, ביניהן התמכרות לאכילה.
מהי התמכרות לאכילה?
כמו כל התמכרות אחרת, גם התמכרות לאכילה מבוססת על קושי בשליטה ובדחיית סיפוקים ונשענת על הצורך לברוח מהמציאות באמצעות שימוש בחומרים שונים, במקרה הזה – מזון.
איך מזהים התמכרות לאכילה?
בשונה מגורמי התמכרות אחרים כמו סמים, במקרה של אוכל הסיפור מורכב יותר.
כולנו מוכרחים לאכול על בסיס קבוע ולמכורים לאכילה אין שום דרך להימנע מגורם ההתמכרות שלהם, אלא רק לשנות את מערכת היחסים עם גורם ההתמכרות.
להלן מספר דרכים שיסייעו לנו להבין האם אנחנו, או הקרובים לנו, מתמודדים עם התמכרות לאכילה:
1. כמות – האם אתם צורכים כמויות מזון גדולות בהרבה מהדרוש ומתקשים לשלוט בכמויות הללו?
2. תדירות – באיזו תדירות אתם צורכים את המזון ואם אתם מגיעים לבולמוסי זלילה שגורמים לכם לצרוך מזון רב, ללא קשר לתחושת רעב?
3. הוצאה כספית – כמה כסף אתם מוציאים בחודש על אוכל והאם הסכום הזה סביר ביחס להכנסות שלכם ולהוצאות אחרות?
4. רגשות – האם אתם אוכלים מתוך תחושת בדידות, עצב או חרדה? האם אתם מרגישים בושה הקשורה לאופן שבו אתם אוכלים או לכמויות המזון שאתם צורכים?
5. מחשבות – איזה חלק מהיום שלכם מוקדש למחשבות על אוכל? האם כבר בזמן הארוחה אתם עסוקים במחשבות על מה ומתי תאכלו בפעם הבאה?
6. התנהגות – האם אתם מסתירים מאחרים את הרגלי האכילה שלכם? אוכלים בסתר?
חשוב – כל אדם עשוי לענות באופן חיובי על השאלות הללו בזמן מסוים והן אינן מעידות בהכרח על התמכרות, אותה יכול לאבחן רק איש מקצוע.
יחד עם זאת, אם התשובה למרבית השאלות שהועלו כאן היא חיובית עבורכם והדבר נמשך זמן רב, יתכן שאתם מנהלים מערכת יחסים מורכבת עם אכילה וכדאי לבדוק האם מדובר בהתמכרות.
מהם הגורמים להתמכרות לאכילה?
כמו במקרים אחרים של התמכרות, הגורמים עשויים להיות שונים ומגוונים ובראשם הקושי להתמודד עם המציאות הממשית והרגשית כפי שהיא.
1. הצפה קבועה של רגשות שליליים וקשים, דוחפת את האדם למצוא דרך להפחית את עוצמתם באמצעות פעולה חיצונית, כמו אכילה.
2. למידה סביבתית - רבים מהאנשים המכורים לאכילה מגיעים מבתים שהתאפיינו במערכות יחסים סבוכות עם אוכל – מחסור קיצוני מצד אחד, דרישות מהילד לסיים את כל האוכל מצד שני או הורים שהתמודדו בעצמם עם התמכרות לאכילה.
3. קושי בוויסות רגשי – צורך של האדם, המתחיל בדרך כלל כבר בילדות, להיתלות באמצעים חיצוניים כדי להתמודד עם קשיים רגשיים פנימיים. הדבר קורה בעיקר במקרים בהם ההורים לא הצליחו לסייע לילד ללמוד איך לזהות את רגשותיו להתמודד עמם בצורה אפקטיבית.
השלכות של התמכרות לאכילה
התוצאה הברורה הראשונית של התמכרות לאכילה היא השמנה, שעלולה לפגוע בדימוי העצמי של המתמכר ולעיתים יש לה השלכות חברתיות, בעיקר בגילאים צעירים.
להשמנה יש גם סיכונים בריאותיים והיא מעלה את הסיכון לבעיות לב ומחלות כרוניות כמו סוכרת.
אפקט נוסף של התמכרות לאכילה הוא כלכלי וחלק מהמתמכרים מוציאים על מזון סכום גדול בהרבה מזה שמאפשר להם התקציב וכתוצאה מכך נכנסים לבעיות כלכליות.
אצל מתמכרים לאכילה, בדומה להתמכרויות אחרות, קיים סיכון לפגיעה באורח ובשגרת החיים – הימנעות ממפגשים חברתיים או מקצועיים, הסתגרות, דיכאון, קושי להתרכז במטלות חיים אחרות בעקבות העיסוק האובססיבי במזון ועוד.
איך לטפל בהתמכרות לאכילה?
טיפול בהתמכרות לאכילה דומה לטיפול בהתמכרויות אחרות והוא כולל רכיב נפשי ורכיב התנהגותי.
במישור הנפשי מתמקד הטיפול בהבנת הסיבות הנפשיות העמוקות שהובילו להתמכרות ובניסיון לטפל בסיבות הללו ולא להתמקד רק באופן שבו הן באות לידי ביטוי.
במישור ההתנהגותי הטיפול מסייע לגבש דפוסים חדשים ובריאים להתמודדות עם קשיים רגשיים העומדים בבסיס ההתמכרות ולעשות בהם שימוש, במקום בדפוסים ההרסניים שהובילו להתמכרות מלכתחילה.
רכיב חשוב נוסף בטיפול בהתמכרות לאכילה קשור בשינוי אורח החיים – ייעוץ תזונה מותאם שמאפשר אכילה בריאה יותר לאורך זמן, אימוץ הרגלים לפעילות גופנית קבועה ועוד.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: מומחה בפסיכולוגיה קלינית. נוער ומבוגרים, טיפול בלהט''ב, חרדה ,פוביה,דיכאון,אבל ואובדן,פוסט טראומה, ק
אזור בארץ: גבעתיים, רמת גן, תל אביב
שפה: עברית
מומחה בפסיכולוגיה קלינית. מטפל בבני נוער ומבוגרים. אני מאמין שטיפול פסיכולוגי ''בגובה העיניים'' יכול לאפשר ''פסק זמן'' משיגרת חיינ
פסיכותרפיסטית ב CBT ותרפיה באמנות
התמחות: סיוע בזמן משבר וליווי לשינוי, חרדה, OCD ,דכאון, פוביות, ויסות רגשי, מיינדפולנס וקשיים חברתיים ביל
אזור בארץ: מודיעין,רחובות
שפה: עברית
אני מתרכזת בקשר טיפולי ממוקד, קרוב ושוויוני, מכיל, אמפטי, סבלני, המקנה כלים לצמיחה וגדילה תוך קבלה וחוסר שיפוטיות. משלבת גם פגיש
עובדת סוציאלית קלינית,פסיכותרפיסטית בגישה דינמית ממוקדת
התמחות: קשיים במערכות יחסים, דימוי עצמי נמוך, ריקנות, דיכאון וחרדה.
התמודדות עם משברי חיים, אובדן ואירועים
אזור בארץ: שרון,עמק חפר, חדרה, נתניה
שפה: עברית,אנגלית
טיפול מתאים לכל אדם הרוצה לשפר את איכות חייו ויחסיו עם אנשים הקרובים לו. מאמינה בכוח של הקשר הטיפולי לצייד את המטופל בכלים מגווני
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מתבגרים וסמארטפון חלק ג' ואחרון יוסי אוסדון - פסיכולוג חינוכי מומחה
אז מה היה לנו? בחלק א' (איך הסמארטפון משפיע על ילדנו), נחשפנו לסכנות האמיתיות הטמונות בשימוש בסמארטפון, בחלק ב' (מתבגרים וסמארטפון חלק ב') דיברנו תכל'ס על איך זה מתבטא במציאות של בני הנוער, בהחלט חומר מטלטל (וחובה לקריאה לפני שממשיכים הלאה), ועכשיו מה?
מתי פונים לפסיכולוג ילדים? צוות על הספה
כמעט אף פעם אי אפשר לדעת בזמן אמת עם האינסטינקטים ההוריים שלנו היו נכונים, מה כן אפשר לעשות? לנסות כמיטב יכולתנו לקבל החלטות מהמקומות הנכונים, כאלה שלוקחות בחשבון את הצרכים האמיתיים של הילד או הילדה שלנו וחשוב לא פחות – לדעת לפנות לעזרה כאשר אנחנו מרגישים חסרי אונים.
טיפול רגשי, שיחות עם פסיכולוג צוות על הספה
טיפול רגשי - כל מה שרציתם לדעת על טיפולים רגשיים, מה הם הטיפולים הקיימים בשוק? מי מוסמך להציע טיפול רגשי? וכיצד תדעו לבחור מטפל שמתאים עבורכם.
ריטלין וילדים - מה כדאי לדעת? צוות אתר על הספה
בשנים האחרונות הולך וגדל היקף הילדים ובני הנוער המאובחנים עם הפרעות קשב וריכוז ומטופלים בריטלין, על פי מחקרים עדכניים, כ 17-18 אחוז מהילדים מאובחנים עם הפרעת קשב וריכוז וכמחצית מהם מטופלים באמצעים תרופתיים. עובדה זו מעלה שאלות לגבי מידת היעילות בהתערבות תרופתית כזו בגילאי הילדות.