באילו בעיות טיפול EMDR יכול לסייע?
צוות על הספה
שיטת הטיפול הזו פותחה במקור להתמודדות עם טראומה ובמשך שנים נעשה בה שימוש אפקטיבי מאוד לטיפול ב-PDST שנגרם כתוצאה ממעורבות בתאונה, מלחמה, תקיפה מינית וכד'. עם הזמן, הבינו המטפלים המומחים בשיטה כי היא עשויה להיות יעילה לטיפול בבעיות נוספות וכיום משמשת השיטה לטיפול בחרדה, בדיכאון, פוביות למיניהן ועוד.
כמה מילים על המקור של טיפול EMDR
בראיונות מוקדמים איתה, סיפרה דר' שפירו על הנסיבות בהן פיתחה את שיטת הטיפול הייחודית. בעודה מטיילת ביער סמוך לביתה, היא שמה לב שהמחשבות הטורדניות שהציקו לה נרגעות לאחר שהיא מתבוננת בתנודת העלים ומניעה את ראשה מצד לצד כדי להתבונן בהם.
במקרים שערכה בקרב סטודנטים כדי לאשש את התיאוריה שלה, גרמה דר' שפירו לנבדקים להסיט את עיניהם מצד לצד כאשר הם מתמקדים בזיכרון טראומטי או בקושי פסיכולוגי וגילתה שהם מדווחים על ירידה ברמת המצוקה הנפשית שחוו לאחר מכן.
איך עובדת שיטת EMDR?
EMDR היא למעשה ראשי תיבות של של Eye Movement Desentization Reprocessing והיא מסייעת בעיבוד של זיכרונות טראומטיים, שהאדם מתקשה לעבד ולאכסן ומשום כך הם מציפים אותו ללא שליטה.
האמצעי בו עושה שימוש השיטה הוא גירוי דו צדדי לסירוגין של האונות במוח, באמצעות טפיחות עצמיות על הכתף או החזה, באמצעות מעקב אחר האצבע של המטפל שמונעת מצד לצד ובאמצעות כלים שונים בהם אוחז המטופל ומפעילים רטט או תאורה מצד לצד.
פרוטוקול הטיפול בשיטת EMDR קבוע וכולל מספר שלבים:
1. העלאת האירוע הטראומטי בזיכרון
2. מתן מלל למחשבות שעולות במטופל עם העלאת הזיכרון
3. התבוננות מהצד על הסיטואציה הטראומטית מבלי לנסות להשפיע על מהלך הזיכרון
4. הפעלת הגירוי הדו צדדי באמצעי כלשהו (קול, אור, רטט, מגע)
5. עיבוד מחודש של האירוע הטראומטי במטרה להגיע לתחושה ניטרלית ולעיתים אפילו חיובית כלפיו.
התיאוריה שמאחורי טיפול EMDR
הגישה עליה מבוססת השיטה היא שלמוח יש יכולת לרפא את עצמו, לעבד ולאכסן זיכרונות, כולל זיכרונות קשים וטראומטיים. בחלק מהמקרים, הזיכרונות קשים מדי והמוח לא מצליח לעבד אותם, כך שהם נותרים "קפואים" מעל פני השטח ומתפרצים כתוצאה מגירויים חיצוניים שונים כמו ריח, רעש או תמונה.
במקרים הללו, המוח זקוק לעזרה חיצונית בכדי לעבד את הזיכרון ולאפשר לו לעבור לאזור אחר במוח, שם הוא מאוכסן וניתן לחשוב עליו מבלי לחוות מחדש את האירוע הטראומטי.
אילו בעיות טיפול EMDR יכול לפתור?
שיטת הטיפול הזו פותחה במקור להתמודדות עם טראומה ובמשך שנים נעשה בה שימוש אפקטיבי מאוד לטיפול ב-PDST שנגרם כתוצאה ממעורבות בתאונה, מלחמה, תקיפה מינית וכד'.
עם הזמן, הבינו המטפלים המומחים בשיטה כי היא עשויה להיות יעילה לטיפול בבעיות נוספות וכיום משמשת השיטה לטיפול בחרדה, בדיכאון, פוביות למיניהן ועוד.
גם כאשר מדובר בטיפול בטראומה – חשוב להבין כי אין הכוונה רק לטראומה אקוטית וחוויות של קרבה למוות, אלא גם לטראומות קלות יותר, כמו חרם חברתי, מוות של אדם אהוב ועוד.
האם טיפול EMDR מתאים לילדים?
מאחר ומחקרים הראו כי השיטה יעילה גם כאשר המטופל לא מתמקד באירוע הטראומטי שבגינו הגיע לטיפול, טיפול EMDR מתאים מאוד לילדים ומאפשר שיפור במצבם, גם מבלי לחייב אותם להפנות קשב אקטיבי מלא לטראומה.
הכלים בהם משתמש המטפל בשיטת EMDR נתפסים על ידי הילד כמשחק – בין אם מדובר בתאורה שזזה מצד לצד, אוזניות שמשמיעות מוזיקה באוזן אחת בכל פעם או אפילו סתם טפיחות של ההורה על כתפי הילד בזמן הטיפול.
טיפול EMDR בילדים מתאים במיוחד בהתמודדות עם פוביות, חרדות ופחדים, קושי בוויסות חושי וטראומות מסוגים שונים.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית ומדריכה
התמחות: התמודדות עם מעברים ומשברי חיים,חרדה ופוביה,OCD,דיכאון,טיפול במתבגרים,הדרכת הורים,מחלות כרוניות,בריאו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה בראייה הוליסטית של האדם: סבלו,המכשולים עימם מתמודד, וכוחות הריפוי הטבעיים הגלומים בו משלבת בין כלים ממוקדים ברווחה נפשית (
עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: טיפול במתבגרים ומבוגרים, חרדה, פגיעות מיניות, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חי
אזור בארץ: גבעת עדה / בנימינה / זיכרון יעקב
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת מזה כ-20 שנה בגישה הפסיכודינאמית עם שימוש בכלים של CBT. מאמינה בכוחו של המפגש הטיפולי לקדם שינוי וצמיחה, ולסייע בהתמודדויות
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
ביטחון עצמי צוות על הספה
מתבגרים, התפתחות הילד, זוגיות ומשפחה, טיפול פסיכולוגי, איכות חיים
"אני לא טובה בכלום", "אני אף פעם לא אצליח", "לא רוצים להיות בחברתי", "אני כישלון"...מזדהים? מתי בפעם האחרונה הרגשתם בטוחים במי שאתם? במאמר הבא נדבר על מהו ביטחון עצמי, מאיפה הוא נובע ואיך אפשר לחזק אותו? המשיכו לקרוא.
עשה ואל תעשה בעת התקף חרדה ג'ולי קייט
התקף חרדה הוא אירוע לא נעים ומלחיץ, אך לרוב לא מסוכן, שבו אדם מרגיש אי שקט, מחנק, סחרחורת, יובש בפה, דפיקות לב ותחושות לא נעימות נוספות. איך תזהו שאתם בהתקף חרדה?
על חרדה והימנעות רחלי שרון- גרטי
אתה מת, מת להתחיל עם מישהי שכבר מזמן שמת עליה עין, אבל אתה פשוט לא מסוגל. הרגליים לא נותנות. מובס ומתוסכל אתה מעודד את עצמך שהיא כנראה לא הדבר הנכון עבורך.. שאולי אם היית ממש רוצה, אולי אם היא האישה של חייך- קרוב לודאי שהיית חש בזה ומצליח לגשת...
PMDD – התסמונת שמשפיעה על חייהן של נשים צוות על הספה
נשים רבות מתמודדות עם PMDD מבלי שהן יודעות על כך. הן מרגישות את הסימפטומים, כמובן, כי הם משפיעים בצורה קיצונית על חייהן, אבל במרבית המקרים אין להן מושג שהקושי שהן חוות, אשר עלול להגיע עד שיבוש מוחלט של חיי היומיום, מקורו הורמונלי