לאחר ביסוס הידע אודות הדפוסים המאפיינים של המטופל להתמודדות, שאינם אפקטיביים עבורו, יתמקד הטיפול ברכישת כלים חלופיים ומסתגלים שיאפשרו למטופל לקבל את הכאב הנפשי ללא שיפוטיות ולהתמקד בחוזקות ובצדדים אחרים וחיוביים יותר של עולמו הפנימי.
טיפול ACT – טיפול בקבלה ומחויבות, היא שיטת טיפול שפותחה בסוף שנות ה-90, כחלק מהגל החדש של
טיפולי CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) וכוללת רכיבי
מיינדפולנס, במטרה לקדם גישה ופעולה חיובית אצל המטופלים.
המקורות של שיטת ACT
הגישה הטיפולית פותחה בהשראת תיאוריות בודהיסטיות אקזיסטנציאליסטיות, המאמינות בקבלת החוויה האנושית כפי שהיא, ללא פרשנות שלילית וללא ביקורתיות ומכוונות ליצירת גמישות פסיכולוגית.
התפיסה שעומדת בבסיס השיטה, טוענת שכאב נפשי הוא חלק מחוויית הקיום האנושית ואינו מהווה חולי או בעיה שיש לפתור, אלא תוצאה של מנגנונים פסיכולוגיים תקינים.
בהתאם, הגישה לא מבקשת לתקן בעיות פסיכולוגיות, כפי שמקובל בשיטות פסיכולוגיות רווחות, אלא לסייע לאדם ללמוד כיצד לשנות את תפיסתו ביחס לכאב הנפשי שהוא חווה.
מטרת הטיפול על פי גישת ACT
טיפול ACT מתמקד בניסיון לשנות דפוסי חשיבה והתנהגות של המטופל מול הכאב הנפשי.
על פי התפיסה העומדת בבסיס השיטה - הנטייה של רוב האנשים היא להימנע ממגע עם כאב נפשי, להפנים מחשבות ותפיסות שעולות כתוצאה מהכאב הזה ולאמץ דפוסי התנהגות נוקשים ולא מסתגלים בעקבות כך.
לכן, טיפול ACT מתמקד בהרחבת יכולת הגמישות הפסיכולוגית של המטופל מול הכאב וביצירת אפשרות לקבל את הכאב הזה, מבלי שישבש את הרווחה הפסיכולוגית הבסיסית.
כשמדברים על קבלה, הכוונה היא לא עידוד של המטופל "להיכנע" לכאב, אלא לקבל אותו כחלק מכלל חוויות החיים ולהבין שגם בכאב, כמו בשאר חוויות החיים הרגשיות, יש ערך.
איך פועלת השיטה?
טיפול ACT הוא קצר מועד וממוקד מטבעו ואורך מספר שבועות עד חודשים ספורים.
לטיפול אין פרוטוקול קבוע, אך במרבית המקרים הפגישות הראשונות יתמקדו בהיכרות, ביצירת קשר של אמון בין המטפל למטופל ובהבנת הכאב הנפשי עמו מתמודד המטופל, כדי להגדיר ביחד את מטרות הטיפול הקונקרטיות – לאן רוצים להגיע?
הפגישות הבאות יתמקדו בזיהוי תפיסות המטופל ודפוסי החשיבה וההתנהגות שלו, במטרה לחדד את יכולת הקשיבות והמודעות לרגשות.
לאחר ביסוס הידע אודות הדפוסים המאפיינים של המטופל להתמודדות, שאינם אפקטיביים עבורו, יתמקד הטיפול ברכישת כלים חלופיים ומסתגלים שיאפשרו למטופל לקבל את הכאב הנפשי ללא שיפוטיות ולהתמקד בחוזקות ובצדדים אחרים וחיוביים יותר של עולמו הפנימי.

הכלים הללו באים, ברובם, מעולם הקשיבות המודעות (מיינדפולנס) וכוללים מדיטציה, נשימה מודעת, תרגילי הרפיה ועוד.
טיפול ACT, בדומה לטיפולים אחרים בעולם ה CBT, הוא אקטיבי ודורש מעורבות והשקעה של המטופל בהתנסות בכלים החדשים שנרכשו ותרגולם על מנת לשפר את מצבו הנפשי.
למי מתאים טיפול ACT?
הטיפול מתאים במיוחד לילדים ומבוגרים המתמודדים עם הקשיים הבאים:
* כאבים כרוניים כתוצאה ממחלה או תאונה
* הפרעות חרדה
ודיכאון
* התמכרויות שונות
* מצבי דחק במשפחה או בעולם העבודה
* פוביות מסוגים שונים
* הפרעת דחק פוסט טראומטי (PTSD)
* הפרעות אכילה
מי מוסמך לטפל בשיטת ACT?
מטפלים בשיטה הם אנשי מקצוע מתחום בריאות הנפש –
פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים קליניים, אשר למדו את השיטה והתמחו בה.
מומלץ לשאול את המטפל/ת על ניסיונם בטיפול בשיטת ACT, לחפש מידע ברשת ולהתייעץ עם המעגלים הקרובים כדי לאתר את המטפל/ת המתאימים.
בשורה התחתונה - מה מאפשר לנו טיפול בשיטת ACT
טיפול ACT מאפשר לכם ליצור מרחק מהכאב הנפשי שאתם חווים, מבלי להדחיק אותו, באמצעות קבלתו ותוך התמקדות בחוזקות ובערכי הליבה החיוביים שבחייכם.
הרעיון המרכזי הוא להבין שאתם יותר מסך החוויות השליליות שלכם ולהחליש את הקשר בין הכאב הנפשי לחוויות השליליות הללו.