
איך מתמודדים עם רגשות אשם?
צוות על הספה
בגיל מבוגר יותר, מוקד רגשי האשמה עובר לזוגיות, לילדים, לעבודה ולהורים המזדקנים שמתחילים להזדקק לנו. בשורה התחתונה – כמעט בכל גיל, לאחר תקופת הבגרות, יחווה האדם רגשות אשמה כאשר יחוש שלא פעל בדרך הנכונה ו/או שמעשיו פגעו במישהו אחר.
במאמר זה ננסה להבין מהם רגשות אשם, איזו תועלת הישרדותית טמונה בהם ואיך אפשר להתמודד עמם בצורה יעילה ומועילה.
מהם רגשות אשמה?
בלימודי התואר השני פגשתי סטודנט שהיתה לו תיאוריה אודות 'משולש רגשי האשמה של הסטודנט': או שאתה מרגיש שאתה לא לומד מספיק, או שאתה מרגיש שאתה לא עובד מספיק, או שאתה מרגיש שאתה לא חי מספיק ולא צובר מספיק חוויות. אין שום דרך, טען הסטודנט, להיות נטול רגשות אשמה בכל שלושת התחומים הללו, בזמן שאתה לומד לתואר שני, בהינתן שלא נולדת למשפחת עשירים שיכולה לממן את כל צרכיך במהלכו.
בגיל מבוגר יותר, מוקד רגשי האשמה עובר לזוגיות, לילדים, לעבודה ולהורים המזדקנים שמתחילים להזדקק לנו. בשורה התחתונה – כמעט בכל גיל, לאחר תקופת הבגרות, יחווה האדם רגשות אשמה כאשר יחוש שלא פעל בדרך הנכונה ו/או שמעשיו פגעו במישהו אחר.
רגשות האשמה יופיעו כאשר מה שעשינו או אמרנו לא עולה בקנה אחד עם אמות המוסר האישיות שלנו, או במילים אחרות – כאשר אנחנו לא עומדים בסטנדרטים של עצמנו.
למה אנחנו חווים כל כך הרבה רגשות אשמה?
האדם הוא יצור חברתי, הזקוק לאנשים אחרים כדי לשרוד – פיזית ופסיכולוגית.
משום כך, המנגנונים הרגשיים שלנו מכוונים מאוד לאנשים אחרים ותגובתם אלינו ורגישים למצבים של חוסר נעימות חברתית, או פגיעה במישהו אחר.
האדם הוא יצור ייחודי בהקשר זה וככל הידוע לנו, מהווה את החיה היחידה בטבע שהגיוני שתפעל על פי מצפון, מוסר, רגשות אשמה ואלטרואיזם – שהמשותף לכולם הוא נכונות לוותר על צרכים מידיים למען רווח חברתי או מוסרי עתידי, שנתפס משמעותי יותר.
מחקרים שנערכו בנושא אשמה מצאו כי אנשים נוטים להרגיש אשמים בעיקר במקרים של בגידה, שקרים והזנחת אדם אחר.
מתי רגשי אשמה אינם אפקטיביים?
כאמור, לאשמה יש סיבה הישרדותית והיא מובנית בטבע האנושי, כאשר מדובר במבנה אישיות נורמטיבי.
לכן, תחושת אשמה והכאה על חטא בעקבות טעות או פגיעה באדם אחר, שנעשתה בשוגג ואפילו במכוון, היא טבעית ואף חשובה.
תחושת האשמה גורמת לאדם להרהר במעשיו, להתחרט עליהם ולעיתים אף להתנצל ולתקן. בלי ספק מדובר בחוויה חשובה של למידה לעתיד.
אולם, אנשים מסוימים מסתובבים עם רגשות אשמה תמידיים, שלא נפסקים לעולם, וכאן כבר מדובר במצב שאינו בריא ואינו מקדם למידה או השתפרות, להיפך.
מהם הסיכונים באשמה כרונית?
אנשים שמרגישים אשמים תמיד, מגיבים בדרך כלל בצורה לא פרופורציונאלית לאירועי החיים וכל סטייה קלה ממה שמוגדר אצלם כהתנהגות מושלמת, יוביל להלקאה עצמית, לרגשות אשמה, לבושה ולכעס.
אלו אנשים המופעלים על ידי מצפון קשיח ונוקשה, שלא מאפשר מרחב לטעויות. מצפון כזה מתפתח, ברוב המקרים, בבתים בהם ההורים נוהגים בביקורתיות כלפי ילדיהם.
רגשות אשמה מתמשכים וביקורת עצמית כרונית לאורך זמן, פוגעות בדימוי העצמי של האדם, גורמות למתח, חרדה ודיכאון, עלולות להוביל להפרעות שינה והפרעות נוספות, לעיתים במטרה של הענשה עצמית.
בחלק מהמקרים המצב הוא הפוך, הפרעת דיכאון או חרדה היא המקור לרגשות האשמה המתמשכים.
איך מתמודדים עם רגשות אשמה?
כדי להתמודד עם רגשות אשמה, מבלי שיובילו להתנהגות הרסנית ולפגיעה מתמשכת בערך העצמי, חשוב להכיר בהם ולהבין את מקורם.
זיהוי רגשות האשמה והיכרות עם הגורמים שעלולים להביא אותם, משתכללים באמצעות קשיבות פנימית (mindfulness) ושיפור היכולת העצמית לנתח את האירועים הללו ולהבין מה בדיוק קרה שם.
מאחר ובדרך כלל קל יותר להגיד מאשר לעשות, אנשים רבים זקוקים לעזרה בשיפור יכולת הזיהוי והניתוח של האירועים מעוררי האשמה ועל אחת כמה וכמה, זקוקים לעזרה בפיתוח היכולת לשנות את הפרשנות הקוגניטיבית ואת העמדה הנפשית כלפי האירועים הללו.
טיפול נפשי הכולל רכיבים של קשיבות וניתוח דפוסי חשיבה והתנהגות, כדוגמת ACT או CBT, עשוי להיות אפקטיבי מאוד בשיפור היכולת שלכם להתמודד עם רגשות אשמה ולהחזיר אותם "לגודלם הטבעי" – כתמרור אזהרה חברתי שאמור לאותת באופן זמני ורק מסיבה טובה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית התנהגותית קוגניטיבית CBT
התמחות: טיפול במשברי חיים, התמודדות עם חרדה, דיכאון, שכול וטראומה. תוך כדי התמקדות בקשיים במערכות יחסים זוגי
אזור בארץ: ראשון לציון והסביבה
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מומחית (CBT), בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים ע''פ הגישה ההתנהגותית-קוגניטיבית כשהמטרה היא להקל על המטופל במצוקה ובס

ד׳׳ר בעבודה סוציאלית קלינית (PhD)
התמחות: דיכאון, חרדה, טראומות, אובדן , קושי בקבלת החלטות והוצאתן לפועל, קשיים בוויסות רגשי ודימוי עצמי נמוך,
אזור בארץ: גליל עליון,צפון
שפה: ערבית, עברית ואנגלית
מטפלת ומאמנת אישית מנוסה ( 16-18, צעירים ומבוגרים). משלבת טיפול ממוקד פתרון וטיפול מעמיק להבנת הגורמים למצוקה. מאמינה כי שינוי אפש

פסיכותרפיסט מטפל CBT
התמחות: טיפול קצר מועד, ממוקד מטרה, חרדה ופוביה, שליטה בכעסים, ויסות רגשי, קשיי שינה, פוסט טראומה, התמודדות
אזור בארץ: באר שבע,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
מומחה בטיפול CBT במבוגרים, טיפול קצר מועד וממוקד מטרה. בעל ניסיון בתחומי טיפול בפוביות, חרדה ודיכאון, שליטה בכעסים, התערבות במשבר,
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מהי התנהגות פסיבית אגרסיבית? צוות על הספה
התנהגות פאסיבית אגרסיבית (Passive aggressive behavior) היא שם כולל למגוון התנהגויות מביעות, באופן עקיף, תחושות של כעס, התנגדות, חוסר הסכמה וחוסר שביעות רצון. התנהגות פאסיבית אגרסיבית, היא התנהגות המאפשרת לאדם להביע תוקפנות, אך לא בצורה ישירה.
מה זה פסיכולוג תעסוקתי ומתי כדאי לפנות אליו? גל שי - פסיכולוגית תעסוקתית מומחית
במאמר זה אבקש להכניס אתכם לעולם המרתק של תחום התמחות מוכר קצת פחות – פסיכולוגיה תעסוקתית ולתאר לכם את תפקידו של פסיכולוג תעסוקתי. מהו תחום התמחותו? ומתי וכיצד הוא יכול לסייע גם לכם?
מפחדים לשנות מקום עבודה? אתם לא לבד צוות על הספה
עם יד הלב, כמה פעמים בשנה האחרונה מצאתם את עצמכם, באמצע יום עבודה, חולמים על הג'וב שבאמת הייתם רוצים, או מרגישים שוב שנמאס לכם: מהמקום, מהבוס, מהעמיתים לעבודה, מהיחס לו אתם זוכים, מהשכר.
החשיבות של טיפול פסיכולוגי בשפת האם צוות על הספה
כל מי שניסה לתקשר עם אנשים בשפה שאינו שולט בה ברמת שפת אם, מכיר בוודאי את צמצום העושר הלשוני והרגשי שנוצר באופן טבעי , כאשר מדובר בטיפול פסיכולוגי הסוגייה הופכת לדרמטית עוד יותר, אז האם טיפול פסיכולוגי יכול להתקיים רק בתנאי שהמטפל והמטופל דוברים את אותה שפה כשפת אם?