צאו להליכה מהירה, ריצה או כל פעילות ספורטיבית מאומצת אחרת. הפעילות הגופנית משחררת אנדורפינים שישפרו את מצב הרוח ומאפשרת לכם "לצאת מעצמכם".
איה לא הבינה מה קורה לה: התיאבון ירד, היא התקשתה להתעורר בבקרים, היו לה דפיקות לב מואצות ולא מוסברות ופעילויות שבעבר היתה ניגשת אליהן בשמחה, כמו אימון כושר עם קבוצת הריצה שלה – נראו לה פתאום כמו מטלה מעיקה ומייגעת.
היא חיפשה הסברים למה שקורה לה.
אולי זה הלב, אולי התזונה הדיאטטית שהתחילה לאחרונה, שאולי גרמה לחוסרים בויטמינים חיוניים, אולי סתם עייפות מעודף המשימות שעל שולחנה.
רק אחרי התייעצות עם חברה, שהיא גם פסיכולוגית, איה הבינה -
היא חווה תסמינים של מצוקה נפשית.
אנשים רבים מתקשים לשייך סימפטומים גופניים שהם חווים, למצוקה נפשית ומשום כך מתעכבים באבחנה עצמית או מקצועית ובקבלת הסיוע שיכול לעזור להם.
במאמר זה נתאר את התסמינים המעידים על מצוקה נפשית וניתן לכם כלים שיוכלו לסייע לכם בהתמודדות.
מהם התסמינים שעלולים להעיד על מצוקה נפשית?
* שינויים בתיאבון
ובהרגלי האכילה
* שינויים בדפוסי השינה – קושי להירדם, או שינה מרובה מהרגיל
* רגשות שליליים כמו בושה, אשמה, כעס,
חרדה ותחושת חוסר תוחלת
* תנודות במצב הרוח
* תחושת אי שקט
* בכי מרובה
* קשיי ריכוז, ירידה ביכולת החשיבה והזיכרון
* עייפות בלתי מוסברת
* חוסר עניין בפעילויות, שבעבר גרמו הנאה
* רצון להיות לבד והימנעות מסיטואציות חברתיות
* הרגשה כללית לא טובה, או כאבים גופניים חדשים ולא מוסברים
* הערכה עצמית נמוכה
* תחושת פסימיות כלפי העתיד
ככל שמופיעים יותר תסמינים מהרשימה המופיעה למעלה, וככל שהם נמשכים זמן רב יותר ובעוצמה גבוהה – כך גדל הסיכון לכך שמדובר במצוקה נפשית.
איך תעזרו לעצמכם להתמודד עם תסמינים של מצוקה נפשית?
אנשי המקצוע ממליצים על מספר טכניקות באמצעותן תוכלו להרגיע את עצמכם ולתת מענה מיידי למצוקה שעולה:
1.
מודעות לרגע – אחת הסיבות למצוקה נפשית, היא הצפה של תחושות קשות שעולות בבת אחת ומקשות על האדם לראות את המציאות כפי שהיא. נסו למקד את המחשבה ברגש אחד שעולה בכם ונסו להבין אילו תסמינים הוא מעורר, גם אם מדובר ברגש קשה. הדבר יסייע לכם להחליש את עוצמתם של הרגשות האחרים ולהתחיל להתמקד.
2.
פעילות גופנית – צאו להליכה מהירה, ריצה או כל פעילות ספורטיבית מאומצת אחרת. הפעילות הגופנית משחררת אנדורפינים שישפרו את מצב הרוח ומאפשרת לכם "לצאת מעצמכם".
3.
פעילות אהובה – הקשיבו למוזיקה שאתם אוהבים ותמיד גורמת לכם להרגיש טוב, אכלו משהו שמעלה לכם חיוך על הפנים, התחבקו עם הכלב שנותן לכם אהבה ללא תנאי.
4.
שימוש בניסיון העבר – זו כנראה לא הפעם הראשונה שאתם מתמודדים עם מצוקה נפשית, נסו להיזכר בפעמים קודמות בהן הרגשתם כך ובעיקר היזכרו בעובדה שבפעמים קודמות, כמו גם בפעם הזו, מדובר בתחושות שיחלפו וישתפרו.
5.
קריאה לעזרה – צרו קשר עם חברים טובים שמכירים אתכם היטב, עם בן/בת הזוג או עם המטפל/ת שלכם. שתפו אותם בתחושות הקשות שאתם חווים ובקשו עזרה.

איך תעזרו לאדם אחר שנמצא במצוקה?
1. הקשיבו בלי ביקורת ובלי שיפוטיות. אפשרו מקום לכל רגש ולכל התנהגות שעולה.
2. אל תיבהלו – קור הרוח שלכם חשוב מאין כמוהו, גם ובעיקר כאשר מדובר באדם אהוב וקרוב.
3. הביעו ביטחון ביכולתו של האדם לווסת את עצמו, הזכירו לו אירועי עבר בהם כבר התמודד עם המצוקה בהצלחה ונרמלו את הסיטואציה - כולם מתמודדים עם מצוקה נפשית מעת לעת.
4. אם האדם שלפניכם חווה תסמינים של מצוקה אקוטית ומתקשה לנשום או להירגע – נקטו בטכניקות של קרקוע (grounding) כעזרה ראשונה: בקשו ממנו למנות 5 פריטים שהוא מזהה במרחב, נשמו ביחד איתו נשימות עמוקות וקבועות, עזרו לו להרגיש את האדמה שתחתיו.

למה חשוב מאוד לפנות לאנשי מקצוע?
במרבית המקרים, השיטות שהצגנו לעיל, יסייעו בהרגעה זמנית וישפרו את התחושה לזמן מוגבל.
עם זאת, מצוקה נפשית מופיעה על רקע מציאותי כלשהו, כמו שינוי משמעותי בחיים, לחץ וסטרס, חוויות קשות וטראומטיות שהנפש מתקשה להכיל. חשוב לטפל בשורש המצוקה ולא להסתפק ב"פלסטרים" זמניים.
אם אתם חווים תסמינים של מצוקה נפשית לאורך זמן –
פנו לטיפול נפשי, שיעזור לכם להבין מה מקור הקושי שאתם חווים ולהתמודד איתו בצורה אפקטיבית.