מה הוא התקף פסיכוטי?
צוות על הספה
הגישה השלטת בפסיכיאטריה כיום היא שימוש מצומצם ככל האפשר בתרופות ושימוש במינון המינימלי ביותר האפשרי. גישה זו משרתת שתי מטרות מרכזיות: צמצום הסיכון להופעת תופעות לוואי ועידוד השתתפות פעילה של המטופל בטיפול.
איך מזהים התקף פסיכוטי?
להתקף פסיכוטי יש מספר מאפיינים מובהקים, שהופעתם (או הופעת חלק מהם) מסמנת לנו כי מדובר בהתקף כזה:
* הזיות – האדם רואה/ מריח/ שומע דברים שאינם קיימים במציאות ומגיב אליהם. לעיתים קרובות, ההזיות יהיו מסוג "הזיות פוקדות" והאדם יחוש שמישהו פוקד עליו לבצע אקט אלים כלפי עצמו או כלפי אנשים אחרים.
* מחשבות שווא (דלוזיות) – מסוג גרנדיוזיות (שגעון גדלות, אני גיבור על) או תחושת רדיפה (עוקבים אחרי, רודפים אחרי, מנסים להרוג אותי).
* אופן דיבור שאינו אופייני – מבולבל, מהיר מאוד, קשה למעקב, שימוש במילים מומצאות.
* עצבנות ואי שקט קיצוני.
* התנהגות מינית או אלימה, בצורה שאינה אופיינית ואינה מותאמת לסיטואציה.
חשוב מאוד להבין שעבור האדם שחווה התקף פסיכוטי, מדובר במציאות אובייקטיבית לחלוטין – הוא משוכנע שמה שהוא רואה וחווה הוא אמיתי ומתרחש במציאות. זוהי נקודה קריטית בניסיון להבין מה עובר על אדם בהתקף פסיכוטי וכיצד יש להתייחס אליו.
מה יכול לגרום להתקף פסיכוטי?
התקף פסיכוטי יכול להיגרם כתוצאה מאחד הגורמים הבאים, או שילוב שלהם:
1. חלק אינהרנטי מהפרעות נפשיות מסוימות, השייכות לקבוצת ההפרעות הפסיכוטיות - כמו סכיזופרניה.
2. שימוש בחומרים כימיים כמו תרופות (בעיקר סטרואידים) או סמים משני תודעה (LCD, קנאביס, MDMA, אייווסאקה ועוד).
3. בעקבות מצב נפשי מאני, המאפיין הפרעה דו קוטבית.
4. גידול מוחי, אשר לוחץ על אזורים מסוימים ומשפיע על מוליכים עצביים במוח.
5. סטרס קיצוני ומתמשך, שמלווה בחסך משמעותי בשינה.
6. מחלות שונות, בעיקר מחלות של ניוון מוחי כמו פרקינסון, אלצהיימר, דמנציה ועוד.
7. עבר של טראומות נפשיות לא מטופלות – אלימות, הזנחה, פגיעה מינית ממושכת ועוד.
כיצד מתפתח התקף פסיכוטי?
התקף פסיכוטי עלול להתפתח בצורה מהירה ולהגיע לשיאו תוך מספר ימים מהופעת התסמינים הראשונים ולעיתים "יתבשל" במשך חודשים רבים ואפילו שנים.
כיצד ניתן לאבחן התקף פסיכוטי?
כפי שעולה מהאמור לעיל, בדיקה של אדם המצוי בהתקף פסיכוטי עלולה להיות משימה מורכבת, עד בלתי אפשרית, מאחר והוא מצוי באי שקט קיצוני ולעיתים נוהג באלימות.
אם לא ניתן להשיג שיתוף פעולה של המטופל לבדיקה והוא מסוכן לעצמו או לאחרים – לעיתים ייעשה שימוש בכלי של אשפוז בכפייה ומתן תרופות הרגעה שיעצרו את ההתקף.
השלבים הבאים באבחנה כוללים בדיקות דם מקיפות, סקירת ההיסטוריה הרפואית והנפשית המקיפה של האדם (בניסיון להבין האם ישנן סיבות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות להתקף) ולעיתים גם CT או MRI מוח, במטרה לזהות שינויים מבניים או פגיעה במוליכים העצביים.
איך מטפלים בהתקף פסיכוטי?
השלב הראשון בטיפול יכלול, פעמים רבות, שימוש בתרופות במטרה לתת מענה לשלב האקוטי והמסוכן בו נמצא המטופל ולהשיג איזון נוירו-כימי במוח.
בדרך כלל ייעשה שימוש בתרופות נוגדות פסיכוזה, תרופות הרגעה או תרופות מייצבות מצב רוח.
הטיפול האקוטי יינתן באמצעות זריקות שהשפעתן מיידית ולאחר מכן ניתן יהיה להמשיך במתן תרופות באופן אוראלי.
הגישה השלטת בפסיכיאטריה כיום היא שימוש מצומצם ככל האפשר בתרופות ושימוש במינון המינימלי ביותר האפשרי. גישה זו משרתת שתי מטרות מרכזיות: צמצום הסיכון להופעת תופעות לוואי ועידוד השתתפות פעילה של המטופל בטיפול.
לעיתים, כאשר ההתקף הפסיכוטי אינו מגיב לתרופות, מבוצע טיפול בנזעי חשמל (ECT).
בשלב השני, לאחר הרגעת ההתקף הפעיל, נדרש למטופל גם מענה פסיכולוגי תומך שמטרתו לסייע לאדם להתמודד עם השלכות ההתקף הפסיכוטי ולקדם שיקום נפשי לאחריו.
הטיפול הנפשי יבוצע במסגרת המיטבית שנקבעה על ידי הרופא המאבחן ועשויה להתנהל במרפאה בקהילה כאשר הדבר אפשרי, או בסוג מסוים של אשפוז (אשפוז יום, אשפוז מלא או מסגרת המהווה חלופה לאשפוז פסיכיאטרי).
רכיב נוסף בטיפול אחרי התקף פסיכוטי עשוי להיות טיפול קוגניטיבי שמסייע למטופל לזהות סימנים להתקף נוסף וכן שיקום חברתי-תעסוקתי מותאם.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול בהתמודדות עם משבר, קשיים רגשיים, חרדה ולחץ, בעיות זהות, חוסר מימוש או כיוון וקושי עם זוגיות
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז, טיפול אונליין
שפה: עברית
מנוסה בטיפול במבוגרים/ות צעירים במצבי משבר, קושי וצמיחה. מאמין בכוחו של טיפול וקשר אנושי מכבד ומאפשר ביצירת שינוי, בתהליך משמעותי
מטפלת בהבעה ויצירה, מטפלת Cbt ומטפלת dbt
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: תל אביב ואזור המרכז
שפה: עברית
מטפלת במתבגרים ובמבוגרים. מתאימה את סוג הטיפול לאדם שנמצא מולי ולבעיה שאיתה הגיע, מטרתי היא אחת- לעזור לך להגיע למקום שבו תרצה להי
פסיכותרפיסט מומחה להתמודדות עם טראומה
התמחות: קשיים רגשיים, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, התמודדות עם משברי חיים, טיפול במתבגרים ו
אזור בארץ: מרכז,שרון,הרצליה,רעננה,כפר סבא,רמת השרון,הוד השרון
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט מומחה בטיפול במתבגרים ומבוגרים, עם ניסיון במשברי חיים, חרדה, דיכאון וטראומות. מציע טיפול בקליניקות באזור המרכז ובאופן
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כיצד ניתן בכלל להסביר את זוועות המלחמה לילדים? צוות אתר על הספה
"הבת שלי מפחדת ללכת לבי"ס", "הבן שלי לא מוכן ללכת לישון בלילה ורוצה לשמור עלינו", "הילדים מתוחים, עצבניים וכעוסים כל הזמן. אני מבינה אותם אבל לא יודעת איך להתמודד". הרבה מאוד הורים שואלים את עצמם איך מתווכים את המציאות הקשה לילדים בצורה הנכונה ביותר?
פסיכותרפיה התייחסותית – מהי ומה הקשר גישות פסיכולוגיות אחרות? צוות על הספה
פסיכותרפיה התייחסותית היא אסכולה טיפולית מודרנית, ששמה במרכז הטיפול את מערכות היחסים של האדם והשפעתן על מבנה האישיות שלו ועל בריאותו הנפשית.
אני כועסת ופסיכודרמה – סיפור מקרה טל קנב
מהו טיפול קבוצתי או פרטני הנעזר בפסיכודרמה? מה העוצמה והתרומה של טיפול המשלב פסיכודרמה? סיפור מקרה זה הינו טעימה או פתיחת צוהר למתרחש בטיפול הקבוצתי ולקורה בתהליכי הפסיכודרמה.
על acting out והעברה נגדית דר' שי שלקס
במאמר נסקרות הגישות העיקריות הרווחות בספרות הפסיכואנליטית הנוגעות ל- acting out. נידונה השפעת המטפל והתהליך הפסיכותרפויטי על חייו ופעולותיו של המטופל, ונבדקת האפשרות שהתנהגות של מטופלת היוותה תגובה לא מודעת ...