מערכת היחסים הטיפולית, כאשר היא אמפטית ובטוחה, מאפשרת למטפל לשקף למטופל את התכנים המרכזיים שעולים ולתת להם פרשנות.
טיפול דינמי - או פסיכודינמיקה – היא כותרת שכוללת תחתיה מספר גישות של טיפול נפשי, אשר מבוססות כולן על פרויד ועל התיאוריה הפסיכולוגית שפיתח.
השם, טיפול דינמי, מתייחס לדרך ולשינוי הנפשי שעובר המטופל במהלך הטיפול, ליחסים בין כוחות הנפש השונים שקיימים אצל כל אחד מאיתנו ולדינמיקה בין המטפל למטופל.
מהם עקרונות הטיפול הדינמי?
העקרון עליו מבוססות שיטות הטיפול השונות בזרם הדינמי, הוא עקרון הלא מודע וההנחה שבנפש האדם, כל אדם, קיים אזור שהוא נגיש למודעות, אך השפעתו על האופן בו הוא תופס את העולם ומתנהל בו היא לא פחות מדרמטית.
הלא מודע הוא המקום בו נשמרים זיכרונות הילדות המשמעותיים או הטראומטיים, הפחדים והחרדות הבסיסיים שמובילים אותנו והקונפליקטים הקדומים, שהובילו לעיצוב המבנה הנפשי הספציפי של כל אדם.

בגישה הדינמית – הלא מודע הוא אזור שאין אליו גישה חופשית, מאחר והתכנים שהוא מכיל מאיימים וקשים מדי. לכן, מטרת הטיפול היא לסייע לאדם להגיע אל האזורים העלומים הללו בנפשו, באמצעות יצירת סביבה בטוחה, לא ביקורתית ומיטיבה, כדי להבין אותם ולטפל בהם באופן שיסייע לאדם לחיות חיים טובים יותר.
איך נראה טיפול דינמי?
זהו, למעשה, הטיפול הפסיכולוגי הקלאסי, שעולה כאסוציאציה ראשונה אצל רוב בני האדם כשהם מתבקשים לדמיין טיפול נפשי.
טיפול דינמי כולל מפגשים קבועים וסדירים בין המטפל למטופל, במהלכם הם יושבים זה מול זה ומשוחחים.
המפגש הטיפולי יתקיים בכל שבוע, בשעה קבועה, והטיפול יארך בין מספר חודשים למספר שנים.
הטיפול הדינמי עושה שימוש בכלים שונים במטרה להגיע אל עולם הנפש הלא מודע – חלומות של המטופל, אסוציאציות, פנטזיות, העברה רגשית ועוד.
כלי מרכזי משמעותי ביותר בטיפול הוא מערכת היחסים (הדינמיקה) בין המטפל למטופל, שמעודדת שחזור של קשרים בין אישיים קודמים בחיי המטופל ומאפשרת למטופל "להשליך" על המטפל עמדות נפשיות, שמקורן בקשרים משמעותיים מהעבר. השלכה זו, מהווה כלי טיפולי רב ערך מאחר וניתן לבחון אותה, לנסות להתחקות אחר מקורותיה ולחלץ ממנה תובנות לגבי מערכות יחסים שונות שמנהל המטופל.
מערכת היחסים הטיפולית, כאשר היא אמפטית ובטוחה, מאפשרת למטפל לשקף למטופל את התכנים המרכזיים שעולים ולתת להם פרשנות.
מתי כדאי לפנות לטיפול דינמי?
טיפול דינמי מתאים במיוחד במקרים בהם האדם חווה מצוקה נפשית מתמשכת, שאין לה הסבר ברור.
כאשר יש
תחושה קבועה של דיכאון וחרדה, כאשר האדם מרגיש שחייו אינם מספקים, כאשר יש קושי חוזר ונשנה בקיום מערכות יחסים משמעותיות, כאשר יש תחושה כללית של חוסר נחת וחוסר שביעות רצון, כאשר האדם חס חוסר ביטחון מתמשך.

במקרים הללו, פעמים רבות, יידרש מסע ארוך אל הלא מודע במטרה לחלץ ממנו תובנות על אודות העבר שיסייעו בתהליך השינוי של המטופל ולבניית עתיד נפשי טוב יותר.
מחויבות למסע של טיפול דינמי
טיפול דינמי מתאים לאנשים ורבליים, שמוכנים להתמיד במסע טיפולי ממושך שפעמים רבות אינו פשוט, להתעמת עם תובנות לא נוחות ולא נעימות אודות העבר ולהשקיע מאמץ נפשי וכלכלי בתהליך השינוי.
מי מורשה לבצע טיפול דינמי?
טיפול פסיכודינמי מבוצע על ידי אנשי מקצוע מורשים:
פסיכולוג קליני, פסיכולוג שיקומי, פסיכולוג חינוכי עובד סוציאלי קליני או
פסיכיאטר.
ההכשרה בפסיכולוגיה דינמית היא ממושכת ומשמעותית וכוללת לימודי תואר ראשון ושני ואחריהם 4 שנות התמחות.
בנוסף, על אנשי הטיפול להמשיך ולקבל הדרכה מקצועית כל זמן שהם פועלים כמטפלים.
האם טיפול דינמי מתאים לכל הגילאים?
כעקרון, טיפול דינמי מתאים לכל אדם בעל מודעות ויכולת ביטוי,
כולל ילדים, בגיל בו הם יכולים לנהל שיח.
תחום הפסיכודינמיקה לילדים התפתח מאוד בשנים האחרונות ומטפלים מומחים עושים שימוש באמצעות כלים מותאמים כמו משחקים, סיפורים, משחקי תפקידים ומשחקי דמיון, כאמצעי להגעה אל הלא מודע של הילד.
איך מוצאים את המטפל המתאים?
בטיפול דינמי, יותר מאשר בכל טיפול אחר, יש חשיבות קריטית לקשר הבין אישי שנוצר בין המטופל למטפל ולדינמיקה ביניהם.
לכן, גם כאשר מצאתם מטפל מתאים באמצעות חיפוש המלצות ממכרים או ברשתות, עדיין תצרכו לבחון את הכימיה הבסיסית ביניכם.
חוסר התאמה לא מעידה בשום צורה על איכות המטפל או על המוכנות שלכם לטיפול – אלא פשוט מצביעה על הצורך להמשיך לחפש, עד שתמצאו את המטפל המתאים, איתו תוכלו לפתח את מערכת היחסים הטיפולים המיטבית.