בשום מקרה אל תנסו לדרוש מהילד להפסיק את הטיקים ולהתגבר עליהם, הוא אינו מסוגל לעשות זאת והדבר רק יוסיף מתח וחרדה שיעצימו את הבעיה.
יואב, בן 6 וחצי, נכנס לכיתה א' בהתרגשות גדולה ואחרי מספר שבועות בני הבית שמו לב שהוא ממצמץ בלי הרף, בתנועות מודגשות ובולטות.
יואב הוא בן הזקונים של המשפחה, בן יחיד אחרי 2 בנות שנקרא בבדיחות הדעת על ידי הוריו "יורש העצר". מיותר לציין שהמצמוצים החרידו את ההורים, בעיני רוחם כבר דמיינו טראומה בלתי הפיכה שאירעה לבנם הקטן והיו חסרי אונים.

סיפורים כמו הסיפור של יואב נפוצים הרבה יותר מה נהוג לחשוב. למעשה אחד מכל 10 ילדים יציג טיקים לא רצוניים בתקופה מסוימת במהלך חייו וטיקים נחשבים להפרעה מוטורית הנפוצה ביותר בגיל הצעיר.
מה זה בכלל טיקים?
טיקים הוא כינוי לתנועות קצרות ופתאומיות שמופיעות באופן לא רצוני.
בדרך כלל הטיקים יהיו מוטוריים, אך בחלק מהמקרים יופיעו טיקים קוליים – התפרצות קצרה ובלתי רצונית של קול כמו כחכוח בגרון, אנחה או צעקה.
במרבית המקרים טיקים יופיעו לראשונה בגילאי 5-9, בדרך כלל כתוצאה מאירוע סביבתי כמו לידת אח, מעבר לבית ספר חדש, מעבר דירה לעיר אחרת וכד'.
טיקים נפוצים יותר אצל בנים מאשר אצל בנות והחדשות הטובות הן שבמרבית המקרים (למעלה מ-70%) התופעה תחלוף מעצמה עם הזמן.
האם טיקים באמת אינם נשלטים?
בנקודה זו חשוב להבהיר – טיקים הם תנועה שאינה רצונית ומטרתה לפרוק אי שקט פנימי שהוא בלתי נסבל עבור הילד. יחד עם זאת, בשונה מפרכוסים, טיקים כן ניתנים לשליטה, אך לשם כך נדרש מאמץ רציף והפניית קשב מלאה של הילד, מה שלא יכול לקרות לאורך זמן כמובן.
מה גורם להופעת טיקים אצל ילדים?
ברוב המקרים מדובר בתגובה למצב לחץ או לשינוי דרמטי בחיי הילד.
העובדה שלא כל ילד שחווה לחץ, יביא אותו לידי ביטוי באמצעות טיקים, נובעים הבדלים במבנה המוחי בין אנשים.

אצל ילדים שמתמודדים על טיקים, הקשר בין קליפת המוח (קורטקס) לבין גרעיני המוח (basal ganglia) עובד בצורה לקויה והאפקטיביות של פעילות גרעיני המוח, שבמצב נורמלי אחראים על ריסון קולות ותנועות לא רצוניות, תהיה פחותה
במקרים של חרדה ומתח הם יתפרצו.
כלומר – הגורם המפעיל של מנגנון הטיקים הוא חרדה ומתח, אך נדרשת גם פרה דיספוזיציה נוירולוגית כדי שמצבים כאלה יגרמו לטיקים.
האם טיקים יכולים להעיד עם בעיות נוספות?
ברוב המקרים לא ולכן אצל רוב הילדים התופעה תחלוף מעצמה, או בעזרת טיפול ממוקד.
לפני שמגדירים תנועות מסוימות כטיק, חשוב לשלול סיבות אחרות (למשל יובש כרוני בעיניים שמוביל למצמוץ תכוף).
גם תסמונת טורט כוללת הופעת טיקים, אך במקרה הזה נראה שילוב בין טיקים קוליים לטיקים מוטוריים וההפרעה לא תחלוף מעצמה.
סיכום הדברים עד כה
טיקים הם תופעה שיש לה מקור נוירולוגי, ובאה לידי ביטוי בסיטואציות בהן יש
ירידה בקשב וביכולת השליטה העצמית של הילד – מתח, חרדה ואפילו סתם צפייה בטלוויזיה.
ב-70% מהמקרים התופעה תחלוף מעצמה, ללא התערבות.
איך ניתן לטפל בטיקים והאם בכלל צריך?
חשוב להבין שטיקים, בשונה מביטויים מוטוריים של הפרעות אחרות כמו אפילפסיה, לא גורמים נזק גופני או מוחי ולכן אין סיבה רפואית לטיפול.
מצד שני, לטיקים עלולה להיות השפעה שלילית על מצבו הנפשי ועל מעמדו החברתי של הילד ובחלק קטן מהמקרים אף לגרום לכאבים – ובמקרים הללו כדאי וחשוב לטפל.
טיפול בטיקים יכול להיות רגשי, התנהגותי או תרופתי
טיפול נפשי יהיה בדרך כלל כזה שמטרתו שיפור יכולת ההתמודדות עם מתח וחרדה (פסיכותרפיה,
CBT) וטיפול תרופתי יתמקד באיזון רמות האדרנלין והדופמין בגוף, במטרה לסייע למוח לשלוט בטיקים.
אנשי הטיפול תמימי דעים בחשיבות שהם מייחסים לתגובת ההורים לטיקים ומצאו כי תגובה רגועה והימנעות מהאשמה מגבירות את הסיכוי לכך שהטיקים יחלפו מעצמם.
אני רואה טיקים חדשים אצל הילד שלי – מה לעשות?
לשוחח עם הילד בצורה רגועה ולא שיפוטית "שמתי לב שאתה ממצמץ הרבה בעיניים לאחרונה, האם אתה חש בזה? איך זה מרגיש?", להסביר לילד שטיקים קשורים למתח ולחץ ושאתם רוצים לעזור לו ולכן תיגשו לבירור רפואי, כדי לוודא שאין בעיה שדורשת טיפול ולאחר מכן הוא יוכל להחליט אם לקבל עזרה ייעודית בהתמודדות עם הטיקים, או לתת לדברים לעבור מעצמם.

בשום מקרה אל תנסו לדרוש מהילד להפסיק את הטיקים ולהתגבר עליהם, הוא אינו מסוגל לעשות זאת והדבר רק יוסיף מתח וחרדה שיעצימו את הבעיה.