למרות שעולם התעסוקה הופך לגמיש ופלואידי יותר, הסבה מקצועית היא עדיין אירוע חיים משמעותי שיש לו השלכות רגשיות ונפשיות, לצד השלכות כספיות והשפעות נוספות.
הזהות התעסוקתית של אדם, בעידן של היום, מהווה חלק משמעותי מזהותו הכללית ומשליכה על רכיבים נפשיים כמו תחושת ביטחון וערך עצמי.
מה קורה כאשר האדם מבקש לבצע הסבה מקצועית באמצע החיים? אילו השלכות נפשיות יש למהלך הזה
ומי יכול לעזור?
על כך במאמר שלפנינו.

שינוי – המאפיין המרכזי של עולם התעסוקה המודרני
כולנו זוכרים את הורינו וסבינו – שאיפתם הגדולה היתה להחזיק במקום עבודה אחד (קביעות!) לכמה שיותר שנים ואם אפשר – לצאת לפנסיה עם שעון זהב במתנה, מאותו מקום בדיוק בו התחילו לעבוד בגיל 20.
העולם הזה אינו קיים יותר ושוק העבודה הנוכחי מאופיין בגמישות ושינויים תכופים.
בעוד שבעבר, עובדים טובים היו עובדים יציבים וקבועים, הרי שכיום – התכונות המרכזיות הנדרשות בשוק העבודה המשתנה הן גמישות ויכולת הסתגלות.
עולם תעסוקה גמיש – ולא בכדי
הסיבות לשינויים התכופים שמאפיינים את שוק העבודה הנוכחי מתכתבות עם המציאות המודרנית:
* ריבוי הזדמנויות ואפשרויות העומדות בפני העובד.
* ציפייה פנימית וחברתית להגשמה עצמית ולתחושת מיצוי וחוסר נכונות להתפשר ולשאת תחושה של חוסר מימוש עצמי לאורך זמן.
המאפיינים הללו מובילים לכך שהסבה מקצועית באמצע החיים, היא אירוע נפוץ בהרבה מאשר היה בעבר.
היבטים נפשיים של הסבה מקצועית
על אף המאפיינים אותם הזכרנו ולמרות שעולם התעסוקה הופך לגמיש ופלואידי יותר, הסבה מקצועית היא עדיין אירוע חיים משמעותי שיש לו השלכות רגשיות ונפשיות, לצד השלכות כספיות והשפעות נוספות.
1. פגיעה בתחושת הזהות העצמית – הציפייה שלנו מעצמנו וציפיית החברה מאיתנו הן למימוש עצמי בעולם התעסוקה, מה שהופך את הזהות המקצועית לחלק משמעותי בזהות העצמית הכוללת. לכן, שינוי מקצועי באמצע החיים, מאיים על שלמות הזהות הזו ובחלק מהמקרים עלול לפגוע בתחושת הערך שנבנתה לאורך שנים. בעיקר במקרים בהם תהליך ההסבה לוקח זמן וכולל גם תקופות של אבטלה או חוסר ביטחון תעסוקתי.
2. תחושת חוסר ודאות – תהליכי הסבה מקצועית לוקחים זמן ובדרך כלל מזמנים תקופה מסוימת של חוסר ודאות, כאשר לא ברור לאן פנינו מועדות ומה יהיה. תחושת חוסר הוודאות היא תחושה קשה ומאיימת ובדרך כלל כרוכה בתחושות נלוות של חרדה.
3. השוואות לאחרים – בתקופה של הסבה מקצועית, האדם נוטה להסתכל לצדדים ומאמין שאצל אחרים המצב טוב יותר. חברים ובני משפחה נראים לו מסופקים ומאושרים בחיי העבודה שלהם וההשוואה הזו עלולה להיות מורכבת.
הגורמים הללו, ונוספים, יוצרים אצל חלק גדול ממשני המקצוע תחושה של מצוקה נפשית, דאגות מהעתיד, חוסר ביטחון וחוסר שקט.
ייעוץ פסיכולוגי בתהליך הסבה מקצועית
בשנים האחרונות הולך וגובר היקף הפניות לייעוץ פסיכולוגי בתהליכי הסבה מקצועית, ייעוץ
שניתן על ידי פסיכולוגים תעסוקתיים המתמחים בליווי תהליכי שינוי בעולם התעסוקה.

ייעוץ פסיכולוגי ממוקד תעסוקה הוא מטבעו תהליך קצר מועד וממוקד מטרה
במהלך הייעוץ מתקיים תהליך של בירור רצונותיו של המטופל, כישורים ומוקדי הכוח רלוונטיים לעולם התעסוקה, הערכים שלו, מבנה האישיות ועוד.
לאחר תהליך הבירור מקבל המטופל החלטה האם לבצע הסבה מקצועי ואם כן, לאיזה תחום – מה הכי מתאים לי? מה אני הכי אוהב? ממה יש סיכוי שאיהנה לאורך זמן?
חידוד ההחלטה על עצם ההסבה המקצועית הוא שלב חשוב, מאחר ואנשים רבים מגיעים לרעיון ההסבה המקצועית מתוך סיבות כמו שחיקה ועייפות והסיבות הללו לא מחייבות, בהכרח, שינוי כיוון מקצועי נרחב.
לאחר שהתקבלו ההחלטות על הסבה מקצועית, מגיע שלב היישום, שגם בו תומך תהליך הייעוץ – בחינת אפשרויות תעסוקה בתחום הנבחר, הכנה לראיונות וחיזוק תחושת הבטחון והמסוגלות בתהליך.
במסגרת תהליך של הסבה מקצועית, עולים חששות טבעיים של המטופל מעתידו המקצועי
וייעוץ פסיכולוגי ממוקד תעסוקה הוא המקום המיטבי לעיסוק בחששות הללו, לבירור מקורם ולרכישת כלים להתמודדות אפקטיבית.