
מה זה טיפול דיאדי? כל מה שצריך לדעת על טיפול דיאדי
צוות על הספה
טיפול דיאדי מתאים במקרים רבים בהם הורים מרגישים שאינם ממשים את הפוטנציאל ההורי שלהם ולא מצליחים לתת מענה מותאם לצרכים של הילד.
מהי מטרת הטיפול הדיאדי?
המטרה המרכזית בטיפול היא לשפר את התקשורת בין ההורה לילד ובכך לחזק את מערכת היחסים הראשונית ביניהם ולהתמודד עם האתגרים המרכזיים שמקשים עליה.
למי זה מתאים?
טיפול דיאדי מתאים במיוחד לפעוטות וילדים צעירים מאחר והוא דורש שיתוף פעולה אקטיבי של הילד. במקרה של ילדים בוגרים יותר – ההמלצה היא לגשת להדרכת הורים.
מרבית הפניות לטיפול דיאדי מגיעות על רקע בעיות התנהגותיות ובעיות אכילה או שינה, פניות אחרות לטיפול מגיעות בעקבות קושי של ההורים להציב גבולות, חרדות יתר לילדים ועוד.
טיפול דיאדי מתאים במקרים רבים בהם הורים מרגישים שאינם ממשים את הפוטנציאל ההורי שלהם ולא מצליחים לתת מענה מותאם לצרכים של הילד.
איך מתבצע הטיפול?
כל טיפול נראה אחרת, אבל עקרונות הבסיס מגדירים יצירת סביבה טיפולית בטוחה, לא שיפוטית ובעלת אלמנטים "משחקיים" - סביבה שתוכל לתמוך באופן מיטבי במטרות הטיפול.
במרבית המקרים המפגש הראשון יהיה של המטפל עם שני ההורים ולאחריו מפגשים של המטפל והילד עם כל אחד מההורים בנפרד.
את הסטינג של מפגשי ההמשך, יקבע המטפל בהתאם למבנה הספציפי של המשפחה שלפניו ובהתאם לצרכיה ולמטרות הטיפול.
מפגשי הטיפול המיועדים להורה ולילד כוללים צפייה של המטפל בדינמיקה בין ההורה לילד בעת ביצוע פעילויות שונות כמו משחק, סיפור או יצירה. הצפייה מאפשרת למטפל לזהות דפוסים מסוימים בדינמיקה הזו ולהנחות את ההורה בזמן אמת (וגם בדיעבד) לדרכי תגובה שונות, שעשויות לשפר את הקשר. לעיתים המטפל יצטרף לפעילות המשותפת בין ההורה לילד, בכדי להדגים באופן בלתי אמצעי את כוונתו ולהציע דרכי תגובה שונות.
במפגשים של המטפל עם ההורים יתבצע עיבוד רגשי וקוגניטיבי של חוויות המפגש המשותף עם הילד. במפגשים הללו יתמקד המטפל בזיהוי הרגשות והצרכים הנפשיים העמוקים העומדים בבסיס ההתנהגות של הילד ושל ההורה והגעה לתובנות שיאפשרו את שיפור הדינמיקה והקשר ההורי.
מה הבסיס התיאורטי של השיטה?
התיאוריה שעומדת בבסיס הטיפול הדיאדי לקוחה מעולמות של יחסי הורים וילדים ומבוססת על עבודתם של פסיכולוגים שהתמחו בתחום זה כמו ויניקוט, אנה פרויד, קליין ומאהלר.
הבסיס התיאורטי נשען על הנחת היסוד הגורסת כי לקשר החיובי בין ההורים לילד יש חשיבות מכרעת על התפתחות הילד מתוך תפיסה שקשר חיובי ומיטיב כזה, יהיה משמעותי בכל תחומי החיים של הילד.
השיטה כוללת אלמנטים מעולם הטיפול הקוגניטיבי-התנהגותי ומבוססת על תפיסות עולם טיפוליות הומניות.
מקרה לדוגמה של טיפול דיאדי
הורים הגיעו לקליניקה לטיפול עם ילד שלטענתם נוהג בפראות, מתרגז מהר וחווה התקפי זעם.
במהלך המפגשים הבין המטפל כי ההורים מתקשים להבין את צרכיו העמוקים יותר של הילד ולתת להם מענה מותאם שיהיה אפקטיבי ויסייע לו להירגע.
הסיבה לקושי, כפי שאבחן המטפל, היתה נעוצה בעובדה שההורים (כמו גם משפחתם המורחבת) היו בעלי ציפיות גבוהות מההורות וכמי שהביאו לעולם ילד יחיד, בגיל מבוגר, נטו לראות בו גורם שמשקף אותם ומעיד עליהם ועל יכולותיהם.
הפחד של ההורים מהתקפי הזעם של הילד נבע מחשש שהסביבה תראה אותם בעיניים שליליות ולכן מיהרו לתת לו את שביקש ובכך רק חיזקו את המעגל.
בטיפול קיבלו ההורים כלים שעזרו להם להבין מדוע הם מרגישים ופועלים כך והם הצליחו לשנות את אופן התגובה שלהם להתקפי הזעם של הילד, באופן שהפחית אותם משמעותית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מדריך ויועץ ארגוני
התמחות: טיפול פסיכולוגי, הדרכת מטפלים, טיפול קבוצתי, יעוץ ארגוני, אבחונים לפונדקאות, חוות דעת לבתי משפט
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מדריך, מדריך אנשי טיפול מתחום בריאות הנפש, עבודה עם צוותים וקבוצות. מעביר סמינרים תאורטיים לאנשי מקצוע וכן מציע סדנ

פסיכולוג קליני
התמחות: חרדה ומתח, פוסט טראומה, דיכאון ומצבי משבר, בעיות משפחתיות וזוגיות, קבלת החלטות בצמתי חיים, פיתוח איש
אזור בארץ: כפר סבא, רעננה, אזור השרון / קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
מקבל לטיפול פסיכולוגי בכפר סבא ובמודיעין ובמקרים מסוימים גם באמצעות הזום. ליצירת קשר ניתן לשלוח הודעה באמצעות המייל: oren@kaplan.

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
התפתחות הילד צוות על הספה
מאמר זה יעסוק בשלבי התפתחות הילד בגיל הרך. תקופה זו, המתרחשת מרגע הלידה ועד גיל חמש, היא תקופה מרגשת ומיוחדת. בשנים האלו מתרחשים שינויים רבים ומהירים כמו חיוך ראשון, עמידה ראשונה, צמיחת שיניים, בשלות לגמילה מחיתולים ועוד. אך תקופה זו יכולה להיות מלווה גם בחששות לגבי ההתפתחות התקינה של הילד ולהעלות שאלות רבות.
נר לי נר לי, נר לי דקיק,בחנוכה נרי אדליק ? אסנת זיו גזית
אני רוצה להדליק את נרות החנוכה לבד! חנוכה מתקרב, ואיתו מתקרבות הלביבות, הסביבונים והסופגניות. וגם הנרות. וכשכל משפחה מתכנסת סביב החנוכייה ושרה "מעוז צור" ו"נר לי דקיק", מבקש הקטן, רק בן חמש להחזיק את השמש ולהדליק נרות לבד.
הילד לא רוצה ללכת לגן – מה עושים? צוות על הספה
בוקר טוב. אתם פוקחים את העיניים ומבטיחים לעצמכם בנחישות שהבוקר, ההתארגנות בבית תהיה נעימה ושקטה, אתם קמים מהמיטה ומהר מאוד מבינים שהמציאות שונה מהדמיון. הנה, שוב, אתם מוצאים את עצמכם צועקים, משכנעים, מאיימים, משחדים.... הכל היה בסדר ופתאום הילד לא רוצה ללכת לגן
גבולות אינטימיים במשפחה- עד מתי נתקלח עם הילדים שלנו? צוות אתר על הספה
הורים רבים מתלבטים בשאלה מתי נכון להפסיק להתקלח עם הילד שלי והאם התשובה משתנה בין ילד/ ילדה ואב או אם?