
מתי עדיף ללכת לטיפול קבוצתי?
צוות על הספה
טיפול קבוצתי מסייע ב"נרמול" תחושת הקושי שחווה האדם, באמצעות מפגש עם אחרים שמתמודדים עם אותם אתגרים ובעיות. בנוסף, הקבוצה מאפשרת לאדם לנסות תפקידים שונים וחדשים מאלו שהוא לוקח על עצמו בדרך כלל.
האמת היא, שבחלק מהמקרים בתחום הטיפול, לקבוצה יש יתרונות מובהקים והיא עשויה להוות חלק אינטגרלי מהטיפול ולשפר דרמטית את הסיכוי להשיג את המטרות.
מה זה בכלל טיפול קבוצתי?
טיפול קבוצתי הוא טיפול פסיכותרפי שמבצע מטפל אחד (או יותר) עם מספר מטופלים בו זמנית.
טיפול כזה מתקיים בדרך כלל בתדירות של אחת לשבוע, למשך זמן שיכול לנוע בין חודשיים לשנה. טיפול קבוצתי עשוי להיות מגובה גם בטיפול פרטני מקביל, כפי שנראה בהמשך.
מהם יתרונות הטיפול הקבוצתי?
קבוצת השווים מהווה מקור כוח עצום לאנשים הנמצאים בתהליך שינוי משמעותי.
הדבר נכון בדיאטה, בספורט, בתהליך של הבראה כלכלית וגם בטיפול רגשי.
הקבוצה מאפשרת לקבל פידבק מיידי מאנשים שנמצאים בסיטואציה דומה, ללמוד מניסיונם של אחרים ולהתנסות בסיטואציות חברתיות בסביבה מבוקרת ובטוחה.
המבנה הקבוצתי תורם גם לרמת המחויבות של הפרט לתהליך. מעבר למחויבות האישית שחש המטופל כלפי המטפל, נבנית גם מחויבות לקבוצה והיא זו היא שגורמת, לא פעם, להתמדה בתהליך הקשה ולהצלחתו.
באילו מקרים טיפול קבוצתי עדיף על טיפול פרטני?
1. כאשר הטיפול ממוקד ביחסים בין אישיים – מטבע הדברים, תהליך קבוצתי יהיה אפקטיבי במיוחד כאשר מרכז הכובד של הטיפול עוסק ביחסיו של המטופל עם אחרים בסביבתו, למשל במקרים של ביישנות או חרדה חברתית.
במקרה כזה המטופלים ייתרמו זה מנוכחותו של זה ויוכלו לעשות שימוש בקבוצה כבסיס בטוח להתנסות באינטראקציות חברתיות.
2. כאשר הטיפול עוסק בבעיה התנהגותית כמו הפרעות אכילה, התמכרויות, זעם ועוד -
במקרים הללו יש משמעות רבה לשיח הקבוצתי על היכולת של כל מטופל להיתרם מניסיונם של אחרים, על המוטיבציה להצליח בטיפול ועל התקווה והאמונה שהצלחה כזו אכן אפשרית.
העובדה שבקבוצה משתתפים אנשים בכל מיני שלבים של התהליך – מאפשרת נקודת ייחוס וסימון מטרות - "אני רוצה להצליח להיגמל כמוהו.."
3. כאשר המטופל סובל מבדידות – במקרים מסוימים, המפגשים הטיפוליים הם הפעילות החברתית היחידה של המטופל, בעקבות מצב נפשי ירוד. הקבוצה מאפשרת להרחיב את טווח הזמן בו נמצא המטופל בחברת אנשים אחרים ובכך תורמת לשיפור במצבו.
על שילוב בין טיפול קבוצתי לטיפול פרטני
בחלק מהמקרים, בעיקר כאשר מדובר במסגרות של בריאות הנפש או במסגרות גמילה, נעשה שילוב כלשהו בין טיפולים פרטניים לטיפול קבוצתי.
השילוב הזה נמצא אפקטיבי בצורה יוצאת דופן ומאפשר לכל מטופל:
* להתאמן בדינמיקות קבוצתיות.
* להתנסות באופן מעשי בתובנות שנרכשו במפגשי הטיפול הפרטניים.
* לשאוב מהקבוצה נושאים רלוונטיים שיעשירו את מפגשי הטיפול הפרטני, בעיקר כאשר טיפול זה הגיע לנקודה סטטית כלשהי והתקדמותו נעצרה.
* למתן את כוחו העוצמתי של הקשר בין מטפל ומטופל.
כאשר תשומת הלב של המטפל צריכה להתחלק בין מספר אנשים, קטן הסיכון למערכת יחסים טיפולית סוערת ורוויה בהעברות, פיצולים והעברות נגד.
כמה מילים לסיכום
טיפול קבוצתי מסייע ב"נרמול" תחושת הקושי שחווה האדם, באמצעות מפגש עם אחרים שמתמודדים עם אותם אתגרים ובעיות. בנוסף, הקבוצה מאפשרת לאדם לנסות תפקידים שונים וחדשים מאלו שהוא לוקח על עצמו בדרך כלל.
למשל: אדם שמילדות מנסה לרצות אחרים יכול לנסות להתנהל בצורה יותר אקטיבית בקבוצה הטיפולית ולבחון כיצד נראים הדברים מפוזיציה אחרת.
טיפול קבוצתי הוא מרחב מוגן ונטול שיפוטיות שמאפשר את ההתנסויות הללו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת אישית זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכה מוסמכת
התמחות: טיפול אישי, זוגי ומשפחתי בשלבי החיים (החל מגיל 20) וכן בתקופות של קושי ומשבר. כגון: שאלות וקושי לפני
אזור בארץ: שרון,כפר סבא, רעננה, הוד''ש
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי בהתמודדות עם משברי חיים. הטיפול משלב הבנה דינאמית לצד ראיה מערכתית וכלים מעשיים במטרה ל

עובדת סוציאלית m.s.w ומתמחה בפסיכותרפיה
התמחות: בריאות הנפש, חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, הפרעות אישיות, טיפול במתבגרים
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
טיפול דינמי במבוגרים ומתבגרים בקליניקה בנס ציונה. בעלת נסיון רב במגוון תחומים כגון חרדה, דכאון, הפרעות אישיות, אבל ואובדן ומשברי ח

מטפלת CBT מוכרת איט''ה, מטפלת זוגית ומשפחתית בהסמכה
התמחות: חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,טראומה ופוסט טראומה,התמודדות עם משברי חיים,אבל ואבדן,טיפול
אזור בארץ: בקעת אונו,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
ניסיון עם מגוון רחב של נושאי טיפול, גילאים ומגזרים. טיפול זוגי, משפחתי ודיאדי. טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול מבוסס מיינדפולנס, ק
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
שימוש במכשירי שמיעה הוא הפתרון הקיים הטוב ביותר להתמודדות עם ירידה בשמיעה דוקטור דנה דויד קלינאית תקשורת בכירה
בעוד שרובנו חושבים שקל יותר לוותר על חוש השמיעה מחקרים מראים שאיכות החיים של אנשים עם עיוורון טובה יותר מאיכות החיים של אנשים עם חרשות.
מה הקשר בין תזונה לבין בריאות הנפש? צוות אתר על הספה
בשנים האחרונות הולך ומתרחב השיח העוסק בקשר שבין תזונת האדם למגוון מצבים פיזיולוגיים. נושא מדובר פחות, אך חשוב לפחות באותה מידה, הוא ההשפעה שיש לתזונה שלנו על המצב הנפשי והרגשי והשאלה האם ניתן להשפיע על בריאות הנפש באמצעות שינוי תזונתי.
תיאום טיפול וניהול תיק case management הילה שבורון
תפקיד תיאום הטיפול, ניהול תיק טיפול או case management הינו תפקיד מורכב. בשירותים רבים של בריאות הנפש או השיקום מנהל התיק הוא עובד סוציאלי, בעוד במקומות אחרים הבחירה במנהל התיק נגזרת ממבנה הארגון או מהתרבות הארגונית.
מה זה ייעוץ גרונטולוגי? צוות על הספה
הזדקנות משנה סדרי עולם - להזדקנותו של אדם יש השלכות אישיות, משפחתיות וסביבתיות ניכרות. האדם הזקן חווה ירידה ביכולות הפיזיות והמנטליות, התפקידים במשפחה מתארגנים מחדש וכל אחד צריך להתרגל לתפקידו החדש.