
הערכה עצמית – השפעה של מסרים מהסביבה
ד"ר ליאת יכניץ
אנשים שיש להם הערכה עצמית נמוכה צפויים להשיג פחות, חוששים להגשים את החלומות שלהם (ואפילו לחלום), נמצאים במערכות יחסים לא מספקות ולא בריאות, סובלים יותר מחרדה ודיכאון
אז... האם דימוי עצמי חיובי ובריא הוא תוצר של חיזוק בלבד? האם על ההורים/מורים/מאמנים/... רק לשבח על הישגים ומאמצים, ולא להביא לידיעתו של הילד גם את התחומים בהם הוא יכול להתאמץ ולהשקיע יותר?
החסרונות של הערכה עצמית נמוכה ברורים ומוכרים. אנשים שיש להם הערכה עצמית נמוכה צפויים להשיג פחות, חוששים להגשים את החלומות שלהם (ואפילו לחלום), נמצאים במערכות יחסים לא מספקות ולא בריאות, סובלים יותר מחרדה ודיכאון. זו הסטודנטית שחוששת לקחת חלק בדיון בכיתה כי לדעתה אין לה שום דבר בעל ערך להגיד, זה העובד שחושש לבקש העלאה בשכר כי הוא לא חושב שמגיע לו ויש רבים טובים ממנו, זו האישה שנשארת במערכת יחסים פוגענית כי היא מאמינה שלא מגיע לה יותר. ועוד דוגמאות רבות. בטוחה שכולנו מכירים לא מעט.
אבל מה קורה עם הקיצוניות האחרת? איך נראים אנשים שיש להם הערכה עצמית מופרזת, שלאו דווקא תואמת את המציאות? הם מרגישים שהם מיוחדים ושיש להם זכויות שאין לאחרים. האנשים בסביבה שלהם אף פעם לא יכולים לעמוד בציפיות שלהם – הם לא נותנים להם יחס מיוחד והעדפה על פני אחרים. זה מוביל לרמת תסכול גבוהה ותחושה שהאחרים לא רואים אותם באמת ולא מעריכים אותם. יותר מזה, אנשים בסביבתם יכולים לראות אותם כיהירים ותובעניים ולהימנע מקשר איתם. וכך הערכה עצמית מופרזת עלולה באופן פרדוקסלי להתקשר להערכה עצמית נמוכה. אתן דוגמאות הפוכות מאלה שנתתי קודם: הסטודנטית שמאמינה שכל דבר שהיא אומרת הוא בעל חשיבות גבוהה וענין רב לאחרים - תוך כמה זמן חבריה יפסיקו להתייחס לדבריה? עובד שמאמין כי מגיעה לו העלאה בשכר ללא קשר לתפוקות שלו, אלא רק כי הוא זה הוא - האם יקבל העלאה? אישה שלא מסוגלת לשמור על קשר זוגי לאורך זמן כי בכל מערכת יחסים, ובכל פעם שמתעורר קושי, היא מרגישה שמגיע לה יותר - מה סיכוייה לבנות זוגיות בריאה ויציבה?
סטטיסטית, יותר אנשים סובלים מהערכה עצמית נמוכה. יותר מזה, החיים של כולנו רוויים בגורמים העלולים לפגוע בהערכה עצמית – חוויות טראומטיות, מסרים של המדיה, רשתות חברתיות, קשיים בלימודים ועוד. לכן, אין ספק שנכון להעצים, לחזק, לעודד שיח על כוחות. אגב, זה מה שעושים בטיפול – בטיפול רגשי/ פסיכותרפי המטפל מעודד את המטופל לגלות את נקודות החוזק שלו, את משאבי העוצמה הסמויים, את יכולות ההתמודדות, ומסייע למטופל לבנות על משאבים ויכולות אלה כדי לשפר את איכות חייו.
אבל חשוב להגיע לאיזון. חשוב שנהיה מודעים ליכולות שלנו, לדברים בהם אנחנו טובים, להישגים בהם אנחנו יכולים להתגאות. אבל חשוב גם שנדע במה אנחנו פחות טובים. אולי צריך להשקיע שם יותר? אולי צריך לקבל עזרה? ואולי לא צריך לעשות עם זה כלום ורק לדעת שזה לא התחום שלנו?
מה דעתכם?
למטה תוכלו למצוא תופעות/ תסמינים של הערכה עצמית תקינה, נמוכה ומופרזת.
הערכה עצמית תקינה:
* יחס חיובי כלפי עצמי
* ביטחון ביכולות שלי
* יכולת להתמודד עם ביקורת בונה
* מודעות לחוזקות ולחולשות שלי
* ארועים שליליים נקודתיים לא פוגעים בהשקפת עולם חיובית
* יכולת לסרב או להגיד "לא"
* יכולת לבקש עזרה
* יכולת עמידה בלחץ
הערכה עצמית נמוכה:
* השקפה שלילית כלפי עצמי
* חוסר ביטחון
* פחד מופרז מכישלון
* קושי לקבל ביקורת
* קושי לקבל משוב חיובי
* מיקוד מוגזם בחולשות שלי
* ארועים שליליים נקודתיים מובילים להשקפת עולם שלילית
* צורך לרצות ולפייס אחרים
* חוסר יכולת לבטא את הצרכים שלי
* תחושות של חרדה, דיכאון, בושה או חוסר מסוגלות
הערכה עצמית מופרזת:
* תחושת חשיבות עצמית מוגזמת
* רצון שיראו אותי כאדם מיוחד
* ציפיה ליחס מיוחד ומועדף
* נטייה להגזים בהישגים או בכישרונות
* קושי לקבל ביקורת
* קושי להתמודד עם כשלון
* היזקקות לאישור חיצוני כדי להרגיש טוב עם עצמי
* יהירות
* קושי ביצירת מערכות יחסים
ד"ר ליאת יכניץ
דוקטור לעבודה סוציאלית, מרצה בכירה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: מתמחה בעבודה עם נשים -שינויי חיים, רילוקיישן,דיכאון, חרדה, זוגיות, חוסר מימוש,טראומה, פוריות, הריון
אזור בארץ: מטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
אני מאמינה כי טיפול המותאם לך אישית יכול לאפשר היכרות עמוקה עם עצמך, עם המחסומים ועם הקשיים שלך. הכרות זו יכולה להקל בהתמודדות עם

המרכז לאבחון, טיפול רגשי בהפרעות קשב וריכוז, אוטיזם וקשיים ח
התמחות: המרכז לאבחון (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם, דידקטי, MOXO ) ,טיפול רגשי ,הפרעות קשב וריכוז, אוטיזם. פסיכ
אזור בארץ: ירושלים והסביבה, תל אביב וגוש דן, אזור המרכז, חיפה והסביבה, קרית טבעון, אזור הצפון
שפה: עברית,רוסית,אנגלית,ערבית
המרכז מתמחה באבחונים- (ADHD, פסיכודידקטי, אוטיזם , דידקט). טיפול רגשי, הדרכת הורים .במרכז צוות מקצועי ומנוסה של פסיכולוגים, פסיכי
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
טיפול פסיכולוגי וכיצד הוא יכול לעזור לנו להתמודד עם משבר הקורונה? צוות על הספה
טיפול פסיכולוגי או טיפול רגשי נועד לסייע לאנשים או לילדים אשר מרגישים מצוקה, חרדה, חוסר שביעות רצון או שינויים במצב הרוח המשפיעים על התפקוד ועל מערכות היחסים ואיכות החיים.
טיפול פסיכולוגי בפוסט טראומה - סוגי החרדות, והטיפול בהן צוות על הספה
מחפשים מידע על טיפול פסיכולוגי בפוסט טראומה? כאן נסקור את הסוגים השונים, דרכי האבחון והטיפול בהפרעות וחוויות טראומטיות. כנסו עכשיו לקריאה >>
צמיחה פוסט טראומטית מתוך משבר אלעד מיכאלביץ'-סוקר, פסיכולוג וקואצ'ר
מחקרים לאורך השנים מראים לנו שניתן לחוות צמיחה גם לאחר משברים קשה כמו גירושים או חשיפה לאירועי אלימות, אך גם בעקבות אירועים חיוביים כמו לידה והמעבר להורות. עם זאת, בין אם זה אירוע צפוי ורצוי כמו לידה שהסתבכה ובין אם בלתי צפוי כמו מתקפת טרור, סביר שחיינו ישתנו דרמטית, אך ממש לא בהכרח רק במישור השלילי.
פסיכולוג פרטי צוות על הספה
אנשים רבים מעוניינים לגשת לפסיכולוג פרטי אבל מתלבטים למי הם אמורים לגשת. האם לגבר? האם לאישה? האם לפסיכולוג שמטפל בגישה ספציפית? האם עדיף לקבל את הטיפול במכון פרטי או דרך קופת החולים? שאלות אלו ואחרות יכולות להכריע את טיב הטיפול שתקבלו ולכן חשוב לדעת את מי בדיוק עליכם לחפש.