
מהי התנהגות פסיבית אגרסיבית?
צוות על הספה
ממחקרים עולה כי יותר גברים מנשים נוטים לאמץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית בתוך הקשר הזוגי וכי להתנהגות זו יש מחיר כבד בדמות פגיעה באינטימיות ותחושת הביטחון בקשר. מריבות בקשר זוגי כזה לא באמת נפתרות, אלא רק נעצרות זמנית, כאשר הכעסים ממשיכים להיצבר ולבסוף הופכים לטינה ולעויינות, שלא משאירה הרבה סיכוי לזוגיות.
איך זה נראה במציאות?
דמיינו לכם שאתם לא מרוצים מאופן ההתנהלות של הבוס שלכם בעבודה. סביר להניח שתנסו לשוחח איתו על כך, למצוא פתרונות אפקטיביים ואם לא תצליחו – סביר שתחפשו מקום עבודה אחר.
אדם שאימץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית, לא יביע את חוסר שביעות הרצון שלו באופן ישיר. במקום זה, הוא יתחיל לאחר לעבודה, להחמיץ פגישות בהן הבוס נוכח, לגלות מוטיבציה נמוכה למטלות הקשורות בעבודה ובאופן כללי, לשתף פעולה כמה שפחות.
מאפיינים נוספים להתנהגות פסיבית אגרסיבית הם שימוש בשקרים, ציניות וסרקזם, תירוצים והתחמקות ושתיקה רועמת (המוכרת גם כ Silence treatment).
איך נוצר דפוס של התנהגות פסיבית אגרסיבית?
פאסיביות-אגרסיביות היא דפוס התנהגות שנוצר אצל אנשים מסוימים עוד בילדות, בעיקר במקרים בהם היחסים המשפחה לא היו כאלה שאפשרו להביע רגשות שליליים בצורה ישירה. אדם שגדל בתחושה שאין לו לגיטימציה להביע כעס, כאב או התנגדות - מוצא דרכים עקיפות להביע את התחושות הללו, וילמד להביע את עצמו באופן זה גם בזירות נוספות לאורך חייו.
גורמים נוספים שנמצאו במתאם עם התנהגות פאסיבית אגרסיבית הם חוסר ביטחון עצמי, קושי בקבלת סמכות, תלותיות, חרדתיות וביקורתיות.
לא לשלם את מחיר הרגש – האמנם?
אימוץ דפוס התנהגות פסיבית-אגרסיבית, כביכול מאפשר לאדם להביע בעקיפין רגשות שליליים, מבלי לשלם את המחיר בגין הבעתם (למשל כעס של הבוס על ההתנהגות שתוארה בפסקאות הקודמות ואף פיטורין).
למעשה, התנהגות פסיבית אגרסיבית נתפסת כהתנהגות שלילית והרסנית על ידי רוב האנשים, והם יעריכו יותר הבעת התנגדות ישירה ומנומקת. כך שבפועל, דפוס התנהגות כזה בהחלט עלול לפגוע באדם לאורך זמן והוא גורם ליצירת מערכות יחסים בהן יש מעט מאוד אמון ותחושת קירבה.
התנהגות שמובילה לפגיעה בזוגיות
ממחקרים עולה כי יותר גברים מנשים נוטים לאמץ דפוס התנהגות פסיבית אגרסיבית בתוך הקשר הזוגי וכי להתנהגות זו יש מחיר כבד בדמות פגיעה באינטימיות ותחושת הביטחון בקשר. מריבות בקשר זוגי כזה לא באמת נפתרות, אלא רק נעצרות זמנית, כאשר הכעסים ממשיכים להיצבר ולבסוף הופכים לטינה ולעויינות, שלא משאירה הרבה סיכוי לזוגיות.
איך להתמודד עם התנהגות פאסיבית אגרסיבית
כדאי לתת משוב מותאם לאנשים המאמצים התנהלות פסיבית אגרסיבית כדפוס התנהגות.
מטרת המשוב היא להגביר את מודעותו של האדם לאופן בו הוא בוחר להתנהל ולאפשר לו מרחב בו יוכל להביע את רגשותיו בצורה אותנטית ואפקטיבית יותר.
משוב כזה אינו פשוט לביצוע, מאחר והאדם שמתנהג בצורה פסיבית אגרסיבית יטה, כמעט בוודאות, לדחות את הביקורת, להתנער מאחריות ואף לסובב את הדברים כך שיופנו כלפי בן שיחו.
יחד עם זאת, חשוב להמשיך ולהביע את עמדתכם בצורה אסרטיבית ולא לוותר על הצרכים שלכם בתוך הקשר – בין אם מדובר בקשר זוגי, חברי או בקשרי עבודה.
האם יש טיפול להתנהגות זו?
בהחלט כן. טיפול פסיכולוגי יכול מאוד לסייע לאדם להבין את הסיבות העמוקות שבגינן אימץ דפוס פסיבי אגרסיבי ואת המחירים שהוא משלם על כך.
טיפול בהתנהגות פסיבית אגרסיבית יכול להתקיים באופן פרטני או זוגי ובמסגרתו ינסה המטפל לסייע למטופל למצוא דרכים חלופיות להביע את רגשותיו בצורה ישירה ולוותר על המהלך העקיף וההרסני שאימץ בעבר.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולגית קלינית מומחית
התמחות: משברי חיים, בעיות זוגיות, הדרכת הורים, הריון ולידה, תעסוקה, דיכאון, חרדה, אבל, טראומה, גיל שלישי, הפ
אזור בארץ: מרכז,רחובות
שפה: עברית, אנגלית
מאמינה שטיפול נפשי הוא תהליך אישי, ייחודי ומשמעותי בדרך להתחזקות פנימית ולהתמודדות טובה יותר עם החיים, הפנימיים (רגשות, מחשבות) וה

פסיכולוג קליני מדריך ויועץ ארגוני
התמחות: טיפול פסיכולוגי, הדרכת מטפלים, טיפול קבוצתי, יעוץ ארגוני, אבחונים לפונדקאות, חוות דעת לבתי משפט
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מדריך, מדריך אנשי טיפול מתחום בריאות הנפש, עבודה עם צוותים וקבוצות. מעביר סמינרים תאורטיים לאנשי מקצוע וכן מציע סדנ

עו''ס קלינית ופסיכותרפיסטית מדריכה, LCSW
התמחות: עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, מרכז
שפה: עברית,רוסית,אנגלית
עו''ס קלינית (LCSW) ופסיכותרפיסטית מדריכה. גישה דינמית בשילוב EMDR, גשטלט וטיפול באמנות. התמודדות עם משברי חיים, חרדה, דיכאון, בעי

פסיכותרפיסטית, עובדת סוציאלית MSW
התמחות: מנחת קבוצות וצוותים, בעלת ניסיון משמעותי בעבודה טיפולית עם נשים המתמודדות עם פוסט טראומה מורכבת, מתמ
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית
בעלת 15 שנות ניסיון בעולם הטיפול, מומחית בהתמודדות עם קשיים בתחומים רבים כגון חרדה, דכאון, טיפול במצבי משבר, טיפול נפשי, טיפול תומ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
קשיבות (Mindfulness) במקום העבודה איתן טמיר
התאמת הפעולות שלנו למה שאנחנו באמת רוצים להשיג - היא אתגר תעסוקתי רב ערך, בעיקר כאשר מדובר בניהול וקבלת החלטות בתנאים שמערערים את הוויסות הרגשי, ברמה האישית והצוותית.
התפתחות חברתית- חמש השנים הראשונות בהתפתחותה של חבורה הילה שבורון
בני הבכור נולד בקיץ 2004. פחות או יותר ביחד אתו נולדו לעולם בניהן של שתיים מחברותי הטובות. עם השנים התפתחו בין שלושת הבנים קשרים חברתיים המלמדים רבות על תהליך ההתפתחות החברתית
התמודדות נפשית עם מחלה כרונית צוות על הספה
מחלה כרונית היא מחלה ארוכת טווח, שהסימפטומים שלה מופיעים בעוצמות משתנות לאורך חיי המחלה. התערבות רפואית עשויה לסייע בניהול מחלה כרונית ולעזור לאדם לחיות לצידה לאורך זמן, אך ברוב המקרים אין טיפול שיכול לרפא את האדם לחלוטין.
שיטת יהודית עמרה מיכל ליבנה
שיטת יהודית עמרה, שתוצג כאן לראשונה לקהילת מטפלים שאינם מתחומה, פותחה בישראל בעשור האחרון על ידי הגברת יהודית עמרה כדרך לאדם לא רק לדעת את נתיבו, אלא להטמיע את הידע כתחושה פיזית ממש. מפאת קוצר היריעה לא ארחיב במאמר זה על שורשי השיטה ודרך התפתחותה, ואסביר רק את מהותה.