תרגיל עגינה בהתמודדות עם סערה רגשית
ד"ר ליאת יכניץ
אחת הטכניקות להתמודד עם המצב נקראת "הטלת עוגן". כמו שספינה מטילה עוגן בזמן סערה כדי לשמור על יציבות, כך גם אנשים בלב של סערה רגשית יכולים להשתמש בטכניקות של "עגינה" כדי לשמור על עצמם בזמן הסערה
למשל, נחשפנו לשמועה על פיטורים צפויים במקום העבודה שלנו ואנחנו מוצפים בחרדה לעתידנו ובמחשבות על כך שיפטרו אותנו. אנחנו חווים מחשבות אלה כמציאות - בראש שלנו אנחנו כבר מפוטרים, ללא עבודה, ללא מקור פרנסה.
מחשבות אלה משתקות אותנו. חשוב להבין שלמרות שהמחשבות והפחד שלנו מבוססים והגיוניים, במציאות - אנחנו עדיין לא מפוטרים.
אנחנו יכולים לתכנן דרכי התמודדות יעילות, אבל רק במידה ונצליח להתנתק מרגשות ומחשבות שמציפים אותנו. לא לבטל אותם, אלא להבין שאלה כרגע רק מחשבות ורגשות שלנו, ולא המציאות.
אחת הטכניקות להתמודד עם המצב נקראת "הטלת עוגן". כמו שספינה מטילה עוגן בזמן סערה כדי לשמור על יציבות, כך גם אנשים בלב של סערה רגשית יכולים להשתמש בטכניקות של "עגינה" כדי לשמור על עצמם בזמן הסערה, לא להיסחף איתה ולתת לה לחלוף. עוגן הוא כל דבר שקשור למציאות הנוכחית שלנו ואינו קשור לסערה. למשל, החושים שלנו יכולים לשמש כעוגנים:
מה אני רואה, שומע, מרגיש באמצעות מגע, מריח וטועם?
הנחיות לתרגיל עגינה:
1. לשבת בכיסא נוח עם משענת, בגב זקוף
2. להציב את הרגליים בחוזקה על הרצפה ולהרגיש איך הן לוחצות נגדה
3. להזיז את כפות הידיים, את המרפקים ואת הכתפיים. להרגיש תנועה בידיים
4. לענות על השאלות הבאות:
* מה הם 5 דברים שאני רואה? מה הצבעים שלהם? מה הצורה שלהם?
* מה הם 4 דברים שאני שומע? מה הצליל החזק ביותר? החלש ביותר?
* ניגע בכיסא, בבגדים, בגוף שלנו, בחפצים לידנו. מה הן 3 התחושות שאני מרגיש? המרקם? תחושת חום/קור?
* מה הם 2 הריחות שאני מריח?
* מה הטעם שאני מרגיש בפה?
העגינה מאפשרת לנו לא להיסחף עם המחשבות והרגשות הקשים ולהישאר יציבים ובמגע עם עצמנו במהלך סערה רגשית. היא לא משפיעה על הסערה עצמה, אלא מאפשרת לנו להחזיק מעמד עד שהסערה תחלוף.
ד"ר ליאת יכניץ
דוקטור לעבודה סוציאלית, מרצה בכירה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
כל מה שרציתם לדעת על סרוגייט ולא העזתם לשאול צוות על הספה
רוב האנשים יקיימו בחייהם קשרים אינטימיים ומיניים שיתפתחו באופן טבעי, אך אצל חלק מהאנשים קשר אינטימי כזה נתפס כדבר מאיים והם ימנעו ממנו ביודעין, או שינהלו זוגיות אך יתקשו מאוד להתמודד עם המרכיב המיני בה ויסבלו מקשיים נפשיים ופיזיים סביב המיניות בקשר.
טיקים אצל ילדים – למה זה קורה ואיך אפשר לטפל? צוות על הספה
יואב, בן 6 וחצי, נכנס לכיתה א בהתרגשות גדולה ואחרי מספר שבועות בני הבית שמו לב שהוא ממצמץ בלי הרף, מיותר לציין שהמצמוצים החרידו את ההורים, סיפורים כמו הסיפור של יואב נפוצים מאוד, למעשה אחד מכל 10 ילדים יציג טיקים לא רצוניים בתקופה מסוימת במהלך חייו
להיות חוף מבטחים ליבנת ליכט, עובדת סוציאלית קלינית, מטפלת בנפגעי ונפגעות אלימות נפשית
לעיתים קרובות אנו חשופים לאדם קרוב שנמצא בקשר שלא טוב עבורו. לפעמים זה בולט, לפעמים האדם האהוב עלינו רואה זאת ומפסיק את הקשר ולפעמים מאוד קשה לראות שקורה שם משהו לא תקין ופוגע.
תקופת החגים היא זמן משפחתי – ארוחות חג בהרכבים משפחתיים שונים, ימי חופשה מלימודים ומעבודה, וזמן פנוי שמאפשר למשפחה להיות ולבלות יחד. לכאורה נשמע נעים וטוב, אך המחקר מראה לנו שהמציאות נראית אחרת וכי תקופת החגים, מייצרת ומגבירה חרדות אצל חלק לא מבוטל מהאוכלוסייה.