
איך להתמודד עם קושי נפשי?
צוות אתר על הספה
אם אתם חווים מצוקה על רקע נפשי, חשוב שתדעו שיש דרכים בעזרתכן תוכלו לטפל בעצמכם ולשפר את מצבכם הרגשי
מהם התסמינים לקושי נפשי?
ישנם מספר תסמינים לקושי ומצוקה נפשית, כאשר אנשים שונים יציגו אותם בצורות ובהיקפים שונים, בהתאם למצב המציאותי ולמבנה הרגשי הייחודי:
* קשיי ריכוז, קושי לבצע משימות קוגניטיביות
* רגשות בושה ואשמה, חרדה, כעס ועצב
* מחשבות שליליות, תחושת חוסר תקווה, ייאוש
* קשיים בשינה או שינה מרובה מהרגיל
* שינויים בהרגלי האכילה
* ניסיון להתבודד, חוסר עניין
* עייפות מוגברת
* חוסר שקט ותחושת חוסר אונים
* כאבים גופניים לא מוכרים
למה חשוב להיות בחמלה כלפי עצמנו וכלפי אחרים?
הדבר החשוב ביותר בעת חירום זו, הוא להיות בחמלה כלפי עצמכם וכלפי אחרים ולהימנע, ככל האפשר, מביקורת עצמית, שרק מגבירה את המצוקה הנפשית.
כל אדם מגיב בצורה שונה למציאות הנוכחית, שרחוקה מלהיות נורמאלית, וכל תגובה היא לגיטימית. אין נכון ולא נכון, כאשר מדובר בתגובות אנושיות לאירועי מלחמה ומשבר.
קבלו את עצמכם השתדלו להיות אמפתיים גם דרכי תגובה שונות שיציגו אנשים בסביבתכם – חלק מתכנסים בתוך עצמם וממעטים לתקשר עם העולם, אחרים מסתערים קדימה לעשייה התנדבותית כלשהי, אנשים מסוימים ירצו רק לישון כמה שיותר בעוד שאחרים יתקשו להירדם או לאכול. כל תגובה רגשית, ומעשית, היא טבעית ומקובלת.
דרכים להתמודדות עם קושי נפשי
אם אתם חווים מצוקה על רקע נפשי, חשוב שתדעו שיש דרכים בעזרתכן תוכלו לטפל בעצמכם ולשפר את מצבכם הרגשי:
* הגבילו את זמן המסך – הכוונה היא לא לזמן המסך של הילדים, אלא שלכם. צפייה סביב השעון בשידורי החדשות מגבירה את הלחץ ואת הקושי הנפשי. חשוב להתעדכן – אבל כדאי גם לחיות את המציאות היום יומית ולא להתכנס לעמדת צפייה פסיבית בלבד.
* מצאו את הדרך המתאימה להיות אקטיביים – כל סוג של פעילות יכול לעזור לכם:
עבודה מהבית, התנדבות באחת מהתארגנויות הסיוע הרבות שפועלות כיום בארץ, פעילות יצירה עם הילדים. כל דבר שירחיק אתכם מהחדשות ויתן לכם תחושה של משמעות ושליטה, עשוי לעזור.
* שמרו על סדר יום קבוע – האירועים הסוערים שמתרחשים בחוץ, לצד עצירה של פעילויות שגרה כמו עבודה או לימודים, גורמים לרבים לנהל סדר יום כאוטי, שמגביר את תחושת החירום ואת המצוקה. חשוב להשתדל לישון בלילות, להיות ערים בימים, לאכול בצורה מסודרת ולא לשכוח להזיז גם את הגוף בפעילות פיזית, כל אחד לפי העדפתו האישית – גם ניקיון הבית נחשב לפעילות כזו.
* תרגלו דרכים להרגיע את עצמכם – ישנן דרכים רבות באמצעותן תוכלו לסייע לגוף ולנפש להירגע – מדיטציה , נשימה מודעת, דמיון מודרך ועוד.
למי שלא נוהג להשתמש בטכניקות כאלה בשגרה,
להלן תרגיל קצר ופשוט להפחתת מתח ולהרגעה עצמית:
נשמו עמוק, החזיקה מעט את האוויר בריאות ושחררו לאט. חזרו על כך 3-4 פעמים.
כווצו את האמצעות לאגרוף והרפו בצורה מודעת. חזרו על כך 3-4 פעמים.
נסו להתבונן בסביבתכם ולציין חפצים מוכרים שאתם רואים – המטרה היא לעזור לעצמכם לחוש שאתם חוזרים לעמוד על קרקע יציבה.
* דברו עם חברים ובני משפחה – למעגלים הקרובים יש את היכולת לתת לכם הרבה כוח ותמיכה נפשית, גם כאשר הם עצמם מתמודדים עם קושי נפשי. כדאי למצוא את הרגעים המתאימים ולשתף את הקרובים לכם בתחושות הפנימיות הקשות.
מתי פונים לעזרה מקצועית?
אם הקושי הרגשי גורם למצוקה, אם אתם מרגישים שאתם לא מצליחים להתמודד וחוששים מפגיעה ביכולת התפקוד היום יומית – אל תישארו לבד עם התחושות הללו.
פנו לאחד מקווי הסיוע הפועלים כעת מסביב לשעון, שם ידעו לתת לכם את המענה הראשוני ולהפנות אתכם, במקרה הצורך, לאחד מאנשי המקצוע בתחום בריאות הנפש, הפועלים כעת בהתנדבות, בכל הארץ:
נט"ל 1-800-363-363
ער"ן 1201
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, חרדה, בעיות משפחתיות וזוגיות, אבל ואובדן, הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה כי לכל אדם צרכים וקצב ייחודיים משלו. עובדת בגישה דינמית, גישת טיפול מעמיקה, הנותנת מקום ומרחב לנפש לבוא לידי ביטוי.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר צוות על הספה
אצל חלק מהאנשים יש בלבול מסוים ביחס לשאלה מה עושה פסיכולוג, מה עושה פסיכיאטר ומה ההבדל בין שני המקצועות הללו. אז כדי לעשות סדר בתמונה תארנו את הכשרתו ואת תפקידו של כל בעל מקצוע, הסברנו מה מותר ומה אסור לכל אחד מהם לעשות במהלך הטיפול וניסינו לעזור לכם להבין אל מי אתם צריכים לפנות ומתי.
מודעות קשובה לרגע הנוכחי - מיינדפולנס לילך וינטראוב, פסיכותרפיסטית
מיינדפולנס זוהי טכניקת התבוננות המכוונת והממקדת את האדם להעניק תשומת לב לחוויות המתרחשות ברגע ההווה, באופן מקבל, שאינו ביקורתי ואינו שיפוטי. מהמחקרים עולה שאימון של מיינדפולנס במשך מספר שבועות מביא לשינויים משמעותיים במגוון רחב של תחומים.
7 דרכים להפחית את הלחץ בעבודה צוות על הספה
אנחנו חיים בעולם כאוטי, בו ההבדלים בין עולם העבודה לעולם המשפחה הטשטשו והפכו את היום יום של רוב האנשים, למרוץ מתמשך בניסיון לעמוד בכל מטלות הבית, העבודה וגידול הילדים.תהליך זה הגביר באופן משמעותי את רמות הלחץ עמן מתמודדים אנשים בעולם העבודה שנובע, בין היתר, מהציפייה לזמינות תמידית ולמענה מיידי...
שינוי רחלי שרון- גרטי
אישה יקרה לליבי, ממנה נפרדתי לא מכבר, אמרה כי הדבר הבטוח ביותר בחיים הוא שיהיה שינוי. אמירה זו מצאה חן בעיני, בפרדוכס הטמון בה: הדבר הבטוח ביותר בחיים הוא זה המעורר בנו חוסר ביטחון כה רב.