איך לפתח חוסן נפשי בתקופות משבר?
ד"ר ליאת יכניץ
השתדלו כמה שאפשר לתרגל חשיבה אופטימית: מה תרצו לעשות כשהמצב הנוכחי יסתיים? לאן תרצו לנסוע? את מי תרצו לפגוש? מה תרצו ללמוד?
המושג חוסן מתייחס ליכולת של אדם להשתקם ממצב של מצוקה, טראומה או משבר. הוא מבטא את היכולת לשמר רווחה נפשית מול אתגרי החיים. חוסן אינו תכונה קבועה, אלא מאפיין שניתן לפתח ולחזק במגוון אמצעים. הנה כמה דרכים לקידום חוסן נפשי שאפשר לתרגל ולחזק בימים אלה, גם אצלנו וגם אצל ילדינו:
* שמירה על קשרים חברתיים - צרו קשר עם חברים, בני משפחה ועמיתים. מפגשים, שיחות טלפון, והתכתבויות עם אנשים אחרים מרחיבים את רשת התמיכה החברתית שלנו.
* ויסות רגשות - תלמדו לזהות ולקבל את הרגשות שלכם. אין רגשות "רעים", כל רגש שאנחנו מרגישים הוא "בסדר". במקביל, חשוב לנהל את המצבים הרגשיים שלנו באמצעות תרגילי נשימה, מדיטציה, פעילות גופנית, יצירה, מוזיקה ועוד.
* חשיבה חיובית - לא קל בימים כאלה לשמור על ראית עולם חיובית. השתדלו כמה שאפשר לתרגל חשיבה אופטימית: מה תרצו לעשות כשהמצב הנוכחי יסתיים? לאן תרצו לנסוע? את מי תרצו לפגוש? מה תרצו ללמוד?
* חמלה עצמית - תהיו סובלניים ואדיבים כלפי עצמכם, במיוחד כשאתם מרגישים קושי וחולשה. אל תבקרו ואל תאשימו את עצמכם – תתייחסו לעצמכם באותה הבנה בה הייתם מתייחסים לאדם יקר המתמודד עם קושי.
* תחושת מטרה - מצאו פעילות שנותנת לכם תחושה של משמעות: התנדבות, למידה, פעילות גופנית, עזרה לבני משפחה. יותר קל לנו לגייס מוטיבציה לפעילות שבעינינו היא חשובה. פעילות כזאת מעניקה לנו תחושה של ביטחון ועוזרת להתגבר על חוסר אונים.
* צמיחה מתוך התמודדות - נסו לראות במצב הנוכחי הזמנות ללמידה: מה אתם לומדים על עצמכם מתוך הסיטואציה שנוצרה? מה הן נקודות החוזק שלכם? איך הפתעתם את עצמכם לטובה? איך תוכלו להשתמש במה שלמדתם במצבי קושי בעתיד?
* רווחה גופנית - תדאגו לבריאותכם. הקפידו על פעילות גופנית, אכלו מזון בריא, תשתדלו לשמור על הרגלי שינה בריאים. הקפידו על ביצוע בדיקות, טיפול ומעקב רפואי שאתם מקפידים עליהם בימי השגרה. רווחה גופנית קשורה קשר הדוק לחוסן פסיכולוגי.
בתור התחלה, תבחרו לכם תחום אחד מהתחומים המצוינים כאן ותתחילו לעבוד עליו. בהדרגה אפשר להרחיב את בניית החוסן גם לתחומים נוספים. תזכרו, שבתהליך של בניית חוסן תמיד יש עליות ומורדות, אל תשפטו את עצמכם ובקשו עזרה ותמיכה בעת הצורך.
בטוחה שנעבור תקופה זו ונצא ממנה מלוכדים יותר וחזקים יותר.
ד"ר ליאת יכניץ
דוקטור לעבודה סוציאלית, מרצה בכירה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
MSW פסיכותרפיסטית (CBT) מטפלת זוגית מוסמכת בהכשרה בטיפול מינ
התמחות: טיפול נפשי וטיפול זוגי, תקשורת זוגית, מיניות ותשוקה, דיכאון וחרדה (CBT), טראומה, שליטה בכעס, אבל ואו
אזור בארץ: נס ציונה, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
M.S.W פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה, בהכשרה בטיפול מיני .טיפול במבוגרים. טיפול אינטגרטיבי CBT דינאמי, במגוון מצבי התמוד
פסיכותרפיסטית וקרימינולוגית קלינית
התמחות: קשיים רגשיים, קשיים במערכות יחסים, הפרעות במצב הרוח, התמכרויות,חרדה ופוביה,בעיות במיניות וזהות מינית
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית,רוסית
הטיפול נועד לסייע לאנשים להתמודד עם קשיים ומשברים בחייהם, להבין טוב יותר את דפוסי התנהגותם, ליצור שיפור במערכות היחסים עם הסובבים
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
“Darling, I know you are suffering and I am Here for You,”
נוסעים לחול עם משפחה נוספת? כדאי מאוד לקרוא את הכתבה! צוות על הספה
מכיון שנסיעה משפחתית לחו"ל אינה עניין שבשיגרה, לכולם יש ציפיות רבות, ובעיקר רצון גדול שיהיה מושלם. הבעיה מתחילה – כשמושלם עבור אחד איננו המושלם עבור האחר.
המנטרה השלישית על מערכות היחסים של טיך נט האן -'יקירתי אני יודע שאת סובלת ואני כאן בשבילך מאת ד"ר אהרון רוי ספנג'ין
הנה לכם קטע מאתגר, מה אם בן זוג אחד צריך להיות שם עבור השני למרות שאינו יכול לתת את מה שהשני רוצה ? למרות העובדה שהשותף הראשון לא נותן X לשותף השני, הראשון עדיין אמור להיות נוכח ואוהב עבורו... בואו נסתכל על זה באופן פסיכואנליטי.
הקשר בין סגנון התקשרות בגיל צעיר לתפקוד בזוגיות קרן קפלן ופרופ' אורן קפלן, פסיכולוגים קליניים
ג'ון בולבי סבר שהאופן בו נוצרות התקשרויות בילדות המוקדמת משפיע על הקשרים הרומנטיים שנוצרים בבגרות. כיום זו תפיסה ברורה , אך עד לפני כמה עשרות שנים לא נתפס הקשר הרגשי כמשמעותי