
איך לפתח חוסן נפשי בתקופות משבר?
ד"ר ליאת יכניץ
השתדלו כמה שאפשר לתרגל חשיבה אופטימית: מה תרצו לעשות כשהמצב הנוכחי יסתיים? לאן תרצו לנסוע? את מי תרצו לפגוש? מה תרצו ללמוד?
המושג חוסן מתייחס ליכולת של אדם להשתקם ממצב של מצוקה, טראומה או משבר. הוא מבטא את היכולת לשמר רווחה נפשית מול אתגרי החיים. חוסן אינו תכונה קבועה, אלא מאפיין שניתן לפתח ולחזק במגוון אמצעים. הנה כמה דרכים לקידום חוסן נפשי שאפשר לתרגל ולחזק בימים אלה, גם אצלנו וגם אצל ילדינו:

* שמירה על קשרים חברתיים - צרו קשר עם חברים, בני משפחה ועמיתים. מפגשים, שיחות טלפון, והתכתבויות עם אנשים אחרים מרחיבים את רשת התמיכה החברתית שלנו.
* ויסות רגשות - תלמדו לזהות ולקבל את הרגשות שלכם. אין רגשות "רעים", כל רגש שאנחנו מרגישים הוא "בסדר". במקביל, חשוב לנהל את המצבים הרגשיים שלנו באמצעות תרגילי נשימה, מדיטציה, פעילות גופנית, יצירה, מוזיקה ועוד.
* חשיבה חיובית - לא קל בימים כאלה לשמור על ראית עולם חיובית. השתדלו כמה שאפשר לתרגל חשיבה אופטימית: מה תרצו לעשות כשהמצב הנוכחי יסתיים? לאן תרצו לנסוע? את מי תרצו לפגוש? מה תרצו ללמוד?
* חמלה עצמית - תהיו סובלניים ואדיבים כלפי עצמכם, במיוחד כשאתם מרגישים קושי וחולשה. אל תבקרו ואל תאשימו את עצמכם – תתייחסו לעצמכם באותה הבנה בה הייתם מתייחסים לאדם יקר המתמודד עם קושי.
* תחושת מטרה - מצאו פעילות שנותנת לכם תחושה של משמעות: התנדבות, למידה, פעילות גופנית, עזרה לבני משפחה. יותר קל לנו לגייס מוטיבציה לפעילות שבעינינו היא חשובה. פעילות כזאת מעניקה לנו תחושה של ביטחון ועוזרת להתגבר על חוסר אונים.
* צמיחה מתוך התמודדות - נסו לראות במצב הנוכחי הזמנות ללמידה: מה אתם לומדים על עצמכם מתוך הסיטואציה שנוצרה? מה הן נקודות החוזק שלכם? איך הפתעתם את עצמכם לטובה? איך תוכלו להשתמש במה שלמדתם במצבי קושי בעתיד?
* רווחה גופנית - תדאגו לבריאותכם. הקפידו על פעילות גופנית, אכלו מזון בריא, תשתדלו לשמור על הרגלי שינה בריאים. הקפידו על ביצוע בדיקות, טיפול ומעקב רפואי שאתם מקפידים עליהם בימי השגרה. רווחה גופנית קשורה קשר הדוק לחוסן פסיכולוגי.
בתור התחלה, תבחרו לכם תחום אחד מהתחומים המצוינים כאן ותתחילו לעבוד עליו. בהדרגה אפשר להרחיב את בניית החוסן גם לתחומים נוספים. תזכרו, שבתהליך של בניית חוסן תמיד יש עליות ומורדות, אל תשפטו את עצמכם ובקשו עזרה ותמיכה בעת הצורך.
בטוחה שנעבור תקופה זו ונצא ממנה מלוכדים יותר וחזקים יותר.
ד"ר ליאת יכניץ
דוקטור לעבודה סוציאלית, מרצה בכירה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה ודיכאון, פוסט טראומה, אבל ואובדן, משברי חיים, תקיעות, קושי בזוגיות ובהורות, טיפול בלהט''ב, דימו
אזור בארץ: רמת גן,בקעת אונו, גבעתיים
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית בגישה פסיכואנליטית. מטפלת בגילאי 17-55 שחווים קושי בבניית זוגיות, בניית זהות אישית ומקצועית, משברי חיים, צורך בשינוי

פסיכותרפיסטית דינמית ממוקדת בשילוב CBT
התמחות: פוסט טראומה, חרדה ודכאון, אבל ואובדן, התמכרויות, מחלות כרוניות, מחלות סופניות, בריאות הנפש, התמודדות
אזור בארץ: שרון,נתניה ורעננה
שפה: עברית,אנגלית
לאורך השנים ליוויתי מטופלים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, קשיים רגשיים, חרדות, טראומות, קשיים במסגרת המשפחה וקונפליקטים מסוגים שונ
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה עובר על ילדים ביום השואה ויום העצמאות? צוות אתר על הספה
התבוננתי בבני מרכין את ראשו היום כששר את התקווה בטקס יום הזיכרון. אמרתי לו אחרי הטקס שאת התקווה צריך לשיר בראש מורם בגאווה גדולה. הוא לא הסכים איתי. היו לו נימוקים משלו. הייתי גאה בו.
ניקיון אביב לבית ולנפש צוות אתר על הספה
הכעס הוא אביהם של הרגשות כולם. כשאדם כועס, רוב הסיכויים שיש שם רגשות אחרים שאינם מודעים או שהאדם אינו יכול לבטא אותם מכל סיבה שבעולם וכל שנותר לו הוא הכעס הגלוי.
טיפול אינטגרטיבי בהורות למי מתאים ומדוע? שגית נורדהאוזן בצלאל - פסיכותרפיסטית CBT
טיפול אינטגרטיבי מתמקד בבעיות הילדים ובקשיים ביחסי הורה – ילד, יחסים שבין הורה - ילד מתייחסים לעולמו הפנימי של ההורה, חווית ההורה, ההורות שלו, לפיכך, מטרת הטיפול לעבור מאין "מסע פנימי" בעולמו הרגשי של ההורה ולראות את הקשר לביסוס היחסים שבין ההורה ילד
איך להתמודד עם אי שקט נפשי צוות על הספה
אתם מכירים את התחושה הזו, מחשבות בלתי פוסקות על מה שצריך לעשות בעבודה, בבית או עם הילדים, חשש קבוע מלא להספיק, או לא לעשות את הדברים בצורה טובה מספיק, תחושת מתח שמפריעה לישון בלילה וגורמת לעייפות ולעצבנות במשך היום.