
מה זה טריכוטילומניה ואיך אפשר לטפל בתופעה?
צוות אתר על הספה
הניסיון הקליני בעבודה עם מטופלים שסובלים מטריכוטילומניה, מראה כי הם חווים התרגשות וציפייה לפני תלישת השיער וחשים מסופקים ורגועים לאחר התלישה
ההפרעה מתפרצת בדרך כלל בילדות המאוחרת או בבגרות המוקדמת, אצל כ 1%-2% מהאוכלוסייה, בעיקר אצל בנות.
איך מתבטאת התופעה, כיצד מאבחנים ומה הטיפול? על כל אלו במאמר הבא.
תסמינים של טריכוטילומניה
בספר האבחנות הפסיכיאטרי, טריכוטילומניה שייכת לקבוצת "אבחנות הקשורות בטורדנות כפייתית" לצד OCD, אגרנות כפייתית ועוד.
התסמינים המופיעים בספר ומאפשרים אבחנה של ההפרעה הם:
* תלישה כפייתית של השיער, הגורמת לאובדן שיער הראש, הגבות או הריסים
* ניסיונות לעצור את הדחף או להפחית את תלישת השיער לא הצליחו
* ההפרעה גורמת לאדם מצוקה ופוגעת ביכולת שלו לתפקד בשגרה
* אין אבחנה רפואית או פסיכיאטרית אחרת, הגורמת להתנהגות
הניסיון הקליני בעבודה עם מטופלים שסובלים מטריכוטילומניה, מראה כי הם חווים התרגשות וציפייה לפני תלישת השיער וחשים מסופקים ורגועים לאחר התלישה.
בחלק מהמקרים תלישת השיער מלווה בטקס נוסף כמו קריעתו או לעיסתו ופעולות נוספות של פגיעה עצמית.
למה זה מסוכן?
ראשית, ההפרעה פוגעת באיכות החיים של האדם וביכולת שלו לנהל חיי שגרה מבחינה משפחתית, חברתית ומקצועית. הקרחות שנוצרות כתוצאה מתלישת השיער הן עדות פיזית שקשה להסתיר ומעידות על פגיעה עצמית, כך שרבים מהסובלים מההפרעה מעדיפים להסתגר ולהימנע מסיטואציות חברתיות.
מחקר שנערך ממש לאחרונה, בשנת 2023, מצא כי קרוב ל 20% לסובלים מטריכוטילומניה סבלו ממחשבות אובדניות, 2.3% אף דיווחו על ניסיונות אובדניים שביצעו.
שנית, טריכוטילומניה מופיעה לא פעם לצד הפרעות פסיכיאטריות נוספות כמו דיכאון, חרדה, הפרעות חרדה חברתית, הפרעות נוספות הקשורות בהתנהגות אובססיבית והתנהגויות נוספות של פגיעה עצמית.
בנוסף, קיים סיכון לפגיעה רפואית בעקבות לעיסת השיער ובליעתו.
הגורמים לטריכוטילומניה
בדומה למרבית ההפרעות האחרות, גם במקרה הזה, אין גורם ראשי אחד וההפרעה יכולה לנבוע מכמה סיבות אפשריות:
1. גנטיקה – המחקר מכיר בקשר הגנטי להפרעה והיא נמצאת, באחוזים גבוהים, אצל אנשים המתמודדים עם OCD ובני משפחתם.
2. מתח סביבתי – בחלק מהמקרים, הגורמים להתפרצות ההפרעה הם מתח ולחץ. אנו רואים מתאם גבוה בין הפרעה זו לבין פוסט טראומה.
3. גורמים נפשיים – אנשי טיפול העלו מספר אפשרויות, מבוססות מחקר קליני, לגורמים נפשיים שעלולים לגרום לטריכוטילומניה: צורך נפשי בפיצוי על אובדן אחרים משמעותיים, צורך בהענשה עצמית, צורך בעוררות (רצון להרגיש משהו בעוצמה), ביטוי סובליטמטיבי לדחף מיני או תוקפני ועוד.
מה הטיפול בהפרעה?
במקרים בהם טריכוטילומניה היא ההפרעה היחידה, נמצא כי הטיפול היעיל ביותר הוא שילוב בין טיפול קוגניטיבי התנהגותי לטיפול תרופתי. אם קיימות הפרעות נלוות נוספות, או אם ההפרעה גרמה לדיכאון עמוק – יש לשקול טיפול פסיכודינמי מעמיק יותר.
הטיפול התרופתי בהפרעה כולל תרופות נוגדות חרדה ודיכאון ולעיתים שימוש בתרופות פסיכיאטריות כמו אולנזאפין '(Olanzapine) המיועדות לטיפול בסכיזופרניה ובהפרעות אחרות הכוללות פסיכוזות.
טיפול תרופתי ללא התערבות פסיכולוגית, נמצא כלא יעיל לאורך זמן ולכן מומלץ לשלבו בטיפול קוגניטיבי התנהגותי. הטיפול יכלול רכישה ושימוש בטכניקות לניטור עצמי ואיתור פעולות חלופיות לתלישת השיער והמטופל ילמד להכיר את המחשבות המקדימות את פעולת תלישת השיער ולהחליפן בדפוסי מחשבה אחרים, שיהיו פחות פוגעניים והרסניים לעצמו.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

מטפלת אישית, זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות אישיות, משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,קשב וריכוז,פוסט טראומה,חרדות,הדרכת הורים,משברי חיים וטיפול
אזור בארץ: מרכז, תל אביב וגוש דן,ראשון לציון, טיפול אונליין
שפה: עברית
מאמינה בקשר אישי ומשמעותי.כמו כן מאמינה שלצד שינוי אמיתי הקורה בתהליך ארוך ,חשוב לכולנו להתחיל ולהרגיש טוב כבר אחרי מספר מפגשים.

MSW פסיכותרפיסטית (CBT) מטפלת זוגית מוסמכת בהכשרה בטיפול מינ
התמחות: טיפול נפשי וטיפול זוגי, תקשורת זוגית, מיניות ותשוקה, דיכאון וחרדה (CBT), טראומה, שליטה בכעס, אבל ואו
אזור בארץ: נס ציונה, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
M.S.W פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה, בהכשרה בטיפול מיני .טיפול במבוגרים. טיפול אינטגרטיבי CBT דינאמי, במגוון מצבי התמוד

פסיכולוג קליני
התמחות: זהות וגיבוש עצמי, קשיים במערכות יחסים, ליווי תהליכי צמיחה, הורות, התמודדות עם משברי חיים, דכאון, בד
אזור בארץ: קרית טבעון, עמק יזראל, רמת ישי, יקנעם והסביבה
שפה: עברית,אנגלית
מאמין ביכולת של מפגש בינאישי קשוב, כנה ורגיש לייצר תנועה נפשית מיטיבה. סומך ידי על מילות יהודה עמיחי ש''גם האגרוף היה פעם יד פתוחה

עו''ס קלינית M.S.W, מטפלת יונגיאנית
התמחות: טיפול רגשי בנשים, גברים בכל מעגלי החיים (16+), חרדה והתמודדות עם השפעות המלחמה, PTSD
תהליכי עצמאות
אזור בארץ: ירושלים,אונליין
שפה: עברית,אנגלית
(MSW) בעבודה סוציאלית, מטפלת ומתמחה בגישתו של יונג (Jung). תהליכי אינדיווידואציה וגילוי עצמי ואישי, זהות מגדרית ומיניות, סוגיות מש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
למה אנחנו משקרים כל כך הרבה? צוות על הספה
הורים לילדים סביב גיל ארבע מכירים היטב את השלב בו הילד המתוק שלנו, שתמיד אמר את כל האמת בפנים, במתיקות של ינקות, מתחיל פתאום להתאמן בשקרים ועושה את זה בצורה הכי חמודה וחסרת תחכום שיש.
לטפל ללא מילים דפנה ממן, עו"ס, מטפלת בשיטות CBT
אנשים רבים מהססים לפנות לטיפול רגשי כי הם חושבים ואולי בצדק, שכדי לטפל בבעיה צריך לדבר עליה. שמעתי מכמה מטופלים שהפסיקו להגיע לפגישות טיפוליות אצל קולגות כי התעייפו מלדבר על הבעיות שלהם.
שיעורי הבית של הילדים- כיצד נדע עד כמה להיות מעורבים? צוות על הספה
שיעורי בית הנם אחד הנושאים השנויים במחלוקת בקהילת בתי הספר בארץ. ישנם המצדדים במתן שיעורי בית ורואים בהם הזדמנות לרכישת מיומנויות למידה, הרחבת הידע ולמידה חוויתית שאינה מתאפשרת בבית הספר.
כל מה שרציתם לדעת על ויסות חושי צוות על הספה
שאלתם את עצמכם פעם אילו מערכות דואגות לכך שלא נוצף, על בסיס קבוע, בגירויים המתקבלים על ידי החושים? הרי אנחנו חיים בעולם רועש וגועש...