רומן מחוץ לנישואים לא מתקיים בחלל ריק. כמעט בכל המקרים, המניעים לרומן קשורים באיכות הקשר הזוגי ובמידה בה כל אחד מבני הזוג יכול היה לבוא בה לידי ביטוי. בטיפול זוגי תבחן לעומק שאלת הסיבה לבגידה, שכמעט תמיד קשורה בצרכים נפשיים עמוקים כמו הצורך באהבה וקרבה, הרצון לחוש מוערך ומחוזר
רומן מחוץ לנישואים, מוביל למשבר זוגי מורכב, שזוגות רבים לא מצליחים לשרוד.
במאמר זה נתמקד בטיפול זוגי אחרי בגידה ובסיכוי שלו להציל את מערכת היחסים ולמנוע פרידה, כאשר שני בני הזוג מעוניינים בכך.
מהן ההשלכות הנפשיות של בגידה?
כאשר אחד מבני הזוג מנהל קשר מיני ואינטימי עם אדם אחר, הדבר מזעזע את אבני היסוד של הזוגיות, ובראשן תחושת אמון והביטחון ההדדי.
בן הזוג הנבגד מרגיש, באופן טבעי, תחושות של כאב ההשפלה, עלבון עמוק ופגיעה בתחושת הערך העצמי ובתפיסה העצמית כבן/בת זוג ובכלל. הרגשות הללו מובילים, במקרים רבים, לכעס ורצון לנקמה.

גם אצל בן הזוג שבגד, ניתן לראות השפעות נפשיות של הרומן – אשמה כבדה על הצער והכאב שנגרמו בעקבות מעשיו ופגיעה בתפיסה שהיתה לאדם על עצמו, כאדם ישר ובעל ערכים.
מתוך השבר העמוק הזה, ניתן לשקם את הזוגיות ולא תמיד המצב אבוד, כפי שנדמה מלכתחילה.
טיפול נפשי בעקבות בגידה
אם שני בני הזוג מבקשים להציל את הקשר ומחליטים לקבל סיוע מקצועי בתהליך, עומדת בפניהם החלטה חשובה: האם לגשת
לטיפול פרטני או
לטיפול זוגי?
בטיפול פרטני, יכול בן הזוג הנבגד לקבל תוקף לרגשותיו ולבחון כיצד להתמודד אתם. יחד עם זאת, בן הזוג השני לא נוכח בחדר והטיפול תמיד יהיה מוגבל ביכולת לעסוק ברקע הזוגי שקדם לבגידה והוביל אליה.
לעומת זאת, טיפול זוגי מאפשר התייחסות הדדית של בני הזוג לרגשות שעולים ו
עיסוק בזוגיות מתוך פרספקטיבה רחבה יותר.
טיפול זוגי אחרי בגידה
בטיפול כזה חשוב מאוד לתת מקום ותוקף לפגיעה שחווה בן הזוג הנבגד ולרגשות הקשים שהתעוררו בעקבותיה, מקום חשוב לא פחות יינתן לתחושת האבל שחווים שני הזוג על הזוגיות שהיתה להם בעבר, כי הרי ברור שמה שהיה הוא לא מה שיהיה.
היתרון המשמעותי של טיפול זוגי אחרי בגידה, הוא שמתאפשרת בחינה מחדש של "החוזה הזוגי" ובחינת הגורמים שהובילו לבגידה, בכדי לסייע לבני הזוג לנסח "חוזה" חדש ומותאם יותר למי שהפכו להיות, לאחר שנים של נישואים ובעקבות משבר האמון החמור.
סוגיות מרכזיות בטיפול
כל מערכת זוגית היא שונה וייחודית, אך ניתן להגדיר מספר תמות מרכזיות בהן עוסק טיפול זוגי אחרי בגידה.
1. בין השתהות לשכחה – במרבית המקרים, אחד מבני הזוג, בדרך הכלל הצד שניהל את הרומן מחוץ לקשר, מעוניין להמשיך הלאה מהר ככל האפשר ובן הזוג השני חש צורך נפשי לשהות זמן מה בתוך סיטואציית הבגידה – להבין למה, לשמוע פרטים אודות מה שהתרחש, לייצר לעצמו נרטיב ברור על הבגידה.
2. משמעות הבגידה – רומן מחוץ לנישואים לא מתקיים בחלל ריק. כמעט בכל המקרים, המניעים לרומן קשורים באיכות הקשר הזוגי ובמידה בה כל אחד מבני הזוג יכול היה לבוא בה לידי ביטוי. בטיפול זוגי תבחן לעומק שאלת הסיבה לבגידה, שכמעט תמיד קשורה בצרכים נפשיים עמוקים כמו הצורך באהבה וקרבה, הרצון לחוש מוערך ומחוזר ועוד.
מה משפיע על הסיכוי לצליחת המשבר הזוגי המתחולל בעקבות בגידה?
הדבר תלוי, במידה רבה, במבנה האישיות של שני בני הזוג.
אצל בן הזוג הנבגד – הסיכוי יגדל, כאשר מבנה האישיות הוא גמיש והביטחון העצמי גבוה יחסית.

אבל בן הזוג הבוגד – הדבר תלוי במידת היכולת לקבל אחריות על המעשים ולעשות את הדרוש כדי לשקם את הקשר ולהחזיר את האמון שנפגע אנושות.
אצל שני בני הזוג, גורמים נוספים משחקים תפקיד משמעותי בהחלטה על שיקום הקשר: גיל הילדים, מצב כלכלי, הפחד ממחיר חברתי של פרידה וטיבם של מעגלי התמיכה האישיים.
בכל מקרה – שיקום האמון הוא תהליך ארוך ומשמעותי, שעשוי לקחת שנה או שנתיים והוא תלוי במידת הנכונות לעבד את הבגידה, את הסיבות שהובילו אליה ואת השלכותיה על הקשר הזוגי.