בקשת עזרה נחשבת, בעיני רבים, כהודאה בחולשה ובצורך באחרים. הדבר בולט בעיקר על רקע הנטייה החברתית להעריך ולהוקיר התנהגות שמתרחשת מתוך עוצמה ועצמאות, בכל רבדי החיים
רוב האנשים רוצים לראות בעצמם אנשים בעלי יכולת, שמסוגלים להתמודד עם הקשיים ועם אתגרי החיים ולעשות זאת בכוחות עצמם.
זו הסיבה המרכזית לכך שאנשים נמנעים מלבקש עזרה מאחרים, שיכולים לסייע להם להתמודד עם קושי ברמה המקצועית, המשפחתית או הרגשית.
במאמר זה ננסה להבין למה קשה לנו לקבל עזרה? מה אפשר לעשות כדי לשפר את היכולת להיעזר באחרים וכיצד כל זה קשור
לטיפול נפשי?

הסיבות שמקשות עלינו לבקש עזרה, גם כאשר אנחנו צריכים כזו, הן רבות ומגוונות:
1. קידוש העצמאות – בעידן של ימינו, היכולת להתנהל באופן עצמאי מועלית על נס וכל תא משפחתי נדרש לדאוג לכל הדרוש לו בעצמו. גם בעולם העבודה – היכולת להוביל ולקדם תהליכים באופן עצמאי נתפסת כחיובית מאוד. בהתאם, בקשת עזרה נתפסת כמנוגדת לערך העצמאות ומוכיחה שהיכולות של האדם אינן אין סופיות.
2. קושי להראות חולשה או פגיעות – בקשת עזרה נחשבת, בעיני רבים, כהודאה בחולשה ובצורך באחרים. הדבר בולט בעיקר על רקע הנטייה החברתית להעריך ולהוקיר התנהגות שמתרחשת מתוך עוצמה ועצמאות, בכל רבדי החיים.
3. פחד מיצירת תלות – אנשים נוטים לחשוב, שבקשת עזרה משמעה שאינם מסוגלים לעשות את הדברים בעצמם ומפחדים מיצירת תלות שלהם בגורם המסייע.
4. ויתור על שליטה – כאשר אנחנו מכניסים אחרים פנימה, בעקבות העובדה שביקשנו את עזרתם, אנחנו למעשה מעבירים לידיהם חלק מהשליטה על המתרחש ומוכרחים לשחרר את הצורך בשליטה מוחלטת על התהליך ותוצריו.
5. פחד מדחייה – לאור כל האמור לעיל, בקשת עזרה מחייבת סוג מסוים של חשיפה והודאה בצורך שלנו באחרים. רבים חוששים שיתקלו בדחייה, אם יבקשו עזרה מהסובבים אותם וכתוצאה מכך נמנעים מכך מלכתחילה. כדי לא להיפגע או להתאכזב.
איך משפרים את היכולת לבקש ולקבל עזרה?
ישנם כמה דברים שתוכלו לעשות כדי לאמן את 'שריר ההיעזרות' ולהתחיל לראות את היכולת לבקש עזרה בצורה חיובית יותר.
1. מתאמנים – כמו במקרה של כל שריר אחר שרוצים לחזק, אין מנוס מאימונים. התחילו בבקשות קטנות מאנשים קרובים, שאתם מרגישים איתם יותר בנוח ואחרי שתראו שהשד אינו נורא כל כך, תוכלו לבקש עזרה גם מאנשים נוספים כשצריך.
2. מחליפים דיסקט – חלק ניכר מהקושי לקבל עזרה נעוץ בחוסר הרצון שלנו להפריע או להציק לאחרים. אם נצליח לראות בבקשת העזרה מהלך לגיטימי, שפעמים רבות אף מסייע ליותר אנשים להיות חלק מההצלחה, נחשוש פחות להשתמש בו.
זוהי הסתכלות שונה לחלוטין על בקשת עזרה, הרואה בה חוזק ולא חולשה.
3. נוהגים בפתיחות – זכרו שכמעט כולם סביבכם מתקשים לקבל עזרה, גם כשהם צריכים אותה מאוד, והרשו לעצמכם לדבר על הקושי הזה בכנות ובפתיחות. הגישה הזו תחבר אחרים לתחושה שלכם ותגביר את הנכונות שלהם לסייע.

ההקשר הטיפולי של הקושי לקבל עזרה
אנשים פונים לטיפול נפשי מתוך תחושה של קושי ומצוקה, כך שבעצם הפנייה לטיפול יש משום בקשת עזרה, בהתמודדות עם תסמינים שהאדם כבר לא מצליח להתמודד איתם בכוחות עצמו.
הפחדים שפירטנו בתחילת המאמר, אלו שמונעים מאנשים רבים לבקש עזרה – עוצרים אותם גם מלגשת לטיפול, שאחד מרכיביו המרכזיים הוא הישענות על אדם אחר לתקופה מסוימת.
לעיתים, מתוך תפיסת העולם שמקדשת עצמאות, אנשים מרגישים שהם יכולים
לבצע בעצמם את השינויים הדרושים בחייהם ומתקשים להאמין שמטפל יוכל לסייע להם בהתמודדות הזו.
אנו, כמובן, חושבים אחרת ורואים בטיפול נפשי חוויה מעצימה, שמאפשרת לאדם לפגוש את עצמו מקרוב וללמוד כיצד ניתן להיעזר באנשים אחרים ולצמוח כתוצאה מכך.