
למה קשה לנו לקבל עזרה?
צוות אתר על הספה
בקשת עזרה נחשבת, בעיני רבים, כהודאה בחולשה ובצורך באחרים. הדבר בולט בעיקר על רקע הנטייה החברתית להעריך ולהוקיר התנהגות שמתרחשת מתוך עוצמה ועצמאות, בכל רבדי החיים
זו הסיבה המרכזית לכך שאנשים נמנעים מלבקש עזרה מאחרים, שיכולים לסייע להם להתמודד עם קושי ברמה המקצועית, המשפחתית או הרגשית.
במאמר זה ננסה להבין למה קשה לנו לקבל עזרה? מה אפשר לעשות כדי לשפר את היכולת להיעזר באחרים וכיצד כל זה קשור לטיפול נפשי?
הסיבות שמקשות עלינו לבקש עזרה, גם כאשר אנחנו צריכים כזו, הן רבות ומגוונות:
1. קידוש העצמאות – בעידן של ימינו, היכולת להתנהל באופן עצמאי מועלית על נס וכל תא משפחתי נדרש לדאוג לכל הדרוש לו בעצמו. גם בעולם העבודה – היכולת להוביל ולקדם תהליכים באופן עצמאי נתפסת כחיובית מאוד. בהתאם, בקשת עזרה נתפסת כמנוגדת לערך העצמאות ומוכיחה שהיכולות של האדם אינן אין סופיות.
2. קושי להראות חולשה או פגיעות – בקשת עזרה נחשבת, בעיני רבים, כהודאה בחולשה ובצורך באחרים. הדבר בולט בעיקר על רקע הנטייה החברתית להעריך ולהוקיר התנהגות שמתרחשת מתוך עוצמה ועצמאות, בכל רבדי החיים.
3. פחד מיצירת תלות – אנשים נוטים לחשוב, שבקשת עזרה משמעה שאינם מסוגלים לעשות את הדברים בעצמם ומפחדים מיצירת תלות שלהם בגורם המסייע.
4. ויתור על שליטה – כאשר אנחנו מכניסים אחרים פנימה, בעקבות העובדה שביקשנו את עזרתם, אנחנו למעשה מעבירים לידיהם חלק מהשליטה על המתרחש ומוכרחים לשחרר את הצורך בשליטה מוחלטת על התהליך ותוצריו.
5. פחד מדחייה – לאור כל האמור לעיל, בקשת עזרה מחייבת סוג מסוים של חשיפה והודאה בצורך שלנו באחרים. רבים חוששים שיתקלו בדחייה, אם יבקשו עזרה מהסובבים אותם וכתוצאה מכך נמנעים מכך מלכתחילה. כדי לא להיפגע או להתאכזב.
איך משפרים את היכולת לבקש ולקבל עזרה?
ישנם כמה דברים שתוכלו לעשות כדי לאמן את 'שריר ההיעזרות' ולהתחיל לראות את היכולת לבקש עזרה בצורה חיובית יותר.
1. מתאמנים – כמו במקרה של כל שריר אחר שרוצים לחזק, אין מנוס מאימונים. התחילו בבקשות קטנות מאנשים קרובים, שאתם מרגישים איתם יותר בנוח ואחרי שתראו שהשד אינו נורא כל כך, תוכלו לבקש עזרה גם מאנשים נוספים כשצריך.
2. מחליפים דיסקט – חלק ניכר מהקושי לקבל עזרה נעוץ בחוסר הרצון שלנו להפריע או להציק לאחרים. אם נצליח לראות בבקשת העזרה מהלך לגיטימי, שפעמים רבות אף מסייע ליותר אנשים להיות חלק מההצלחה, נחשוש פחות להשתמש בו.
זוהי הסתכלות שונה לחלוטין על בקשת עזרה, הרואה בה חוזק ולא חולשה.
3. נוהגים בפתיחות – זכרו שכמעט כולם סביבכם מתקשים לקבל עזרה, גם כשהם צריכים אותה מאוד, והרשו לעצמכם לדבר על הקושי הזה בכנות ובפתיחות. הגישה הזו תחבר אחרים לתחושה שלכם ותגביר את הנכונות שלהם לסייע.
ההקשר הטיפולי של הקושי לקבל עזרה
אנשים פונים לטיפול נפשי מתוך תחושה של קושי ומצוקה, כך שבעצם הפנייה לטיפול יש משום בקשת עזרה, בהתמודדות עם תסמינים שהאדם כבר לא מצליח להתמודד איתם בכוחות עצמו.
הפחדים שפירטנו בתחילת המאמר, אלו שמונעים מאנשים רבים לבקש עזרה – עוצרים אותם גם מלגשת לטיפול, שאחד מרכיביו המרכזיים הוא הישענות על אדם אחר לתקופה מסוימת.
לעיתים, מתוך תפיסת העולם שמקדשת עצמאות, אנשים מרגישים שהם יכולים לבצע בעצמם את השינויים הדרושים בחייהם ומתקשים להאמין שמטפל יוכל לסייע להם בהתמודדות הזו.
אנו, כמובן, חושבים אחרת ורואים בטיפול נפשי חוויה מעצימה, שמאפשרת לאדם לפגוש את עצמו מקרוב וללמוד כיצד ניתן להיעזר באנשים אחרים ולצמוח כתוצאה מכך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מדריך ויועץ ארגוני
התמחות: טיפול פסיכולוגי, הדרכת מטפלים, טיפול קבוצתי, יעוץ ארגוני, אבחונים לפונדקאות, חוות דעת לבתי משפט
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוג קליני מדריך, מדריך אנשי טיפול מתחום בריאות הנפש, עבודה עם צוותים וקבוצות. מעביר סמינרים תאורטיים לאנשי מקצוע וכן מציע סדנ

הקליניקה לטיפול נפשי ורגשי
התמחות: חרדה, דיכאון, CBT, הנעת תהליכי שינוי, משברי חיים, טיפול זוגי, משפחה וזוגיות, בריאות הנפש, טראומה, או
אזור בארץ: שרון,הוד השרון, פתח תקווה, כפר סבא, טיפול אונליין
שפה: עברית
מטפלת בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים, נוער וילדים שהתמודדו עם מצבי משבר בחייהם, חרדות מסוגים שונים, קשיים רגשיים, חרדות, דכאון, טר

פסיכולוג קליני
התמחות: חרדה ומתח, פוסט טראומה, דיכאון ומצבי משבר, בעיות משפחתיות וזוגיות, קבלת החלטות בצמתי חיים, פיתוח איש
אזור בארץ: כפר סבא, רעננה, אזור השרון / קליניקה נוספת במודיעין
שפה: עברית, אנגלית
מקבל לטיפול פסיכולוגי בכפר סבא ובמודיעין ובמקרים מסוימים גם באמצעות הזום. ליצירת קשר ניתן לשלוח הודעה באמצעות המייל: oren@kaplan.
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הקשר בין זוגיות בריאה לבריאות נפשית צוות אתר על הספה
הקשר ההדדי בין זוגיות מוצלחת לבריאות נפשית הוא הדוק ומשמעותי. מאפיינים של זוגיות טובה - כמו תקשורת פתוחה, תמיכה הדדית ומיניות בריאה - מהווים נדבך מרכזי ביכולת לחוש רווחה וביטחון במערכת היחסים ובחיים בכלל, קרבה רגשית היא אבן יסוד בבניית יחסים בריאים ומספקים בין בני זוג ובני משפחה.
טיפול זוגי לאחר בגידה צוות אתר על הספה
רומן מחוץ לנישואים, מוביל למשבר זוגי מורכב, שזוגות רבים לא מצליחים לשרוד. במאמר זה נתמקד בטיפול זוגי אחרי בגידה ובסיכוי שלו להציל את מערכת היחסים ולמנוע פרידה, כאשר שני בני הזוג מעוניינים בכך
התמודדות עם משבר אמצע החיים תגית הלפרין, פסיכותרפיסטית
החיים מתחילים או מסתיימים בגיל 40? תלוי בביטחון העצמי, בחוסן הרגשי והכלים להתמודדות שרכשת במהלך החיים. אם אתם בני 35-55, חווים הצפה של רגשות, דחף לשנות, להתגרש, להתפטר יתכן ואתם בעיצומו של משבר אמצע החיים. הבשורה, המשבר הוא גם הזדמנות ואפשר לצמוח ממנו
התנגדות לשינוי- מדוע אנחנו לא אוהבים שינויים? הילה שבורון
בני אדם נוטים מטבעם לשאוף לאיזונים ומרגע שהושג איזון או לפחות תחושה של איזון, קיימת נטייה טבעית להימנע משינויים המפרים איזון זה ולכן התנגדות לשינוי הוא דפוס כה שכיח בקרב בני אדם.