פסיכולוג חינוכי ייתן מקום מרכזי למערכת היחסים ההדדית שבין התלמיד לסביבתו החינוכית והשפעותיה החינוכיות-רגשיות-חברתיות של סביבה זו על רווחתו הרגשית של הילד
הפסיכולוג החינוכי מלווה ילדים במסגרות החינוך השונות,
מטפל בבעיות רגשיות של ילדים, מזהה את הילדים המתמודדים עם קשיים לימודיים ורגשיים במערכת, ודואג לשילובם וקידום רווחתם במסגרות הלימוד.
בנוסף הפסיכולוג החינוכי עובד עם הורים וצוותים חינוכיים בבית הספר, כחלק מתפקידו הפסיכולוג החינוכי מגיע לבית הספר לפחות פעם אחת בשבוע. יום שנקבע כמובן בשיתוף פעולה עם מוסד הלימודים תוך התחשבות בצרכים של הצוותים החינוכיים וכמובן התלמידים.
עבודתו של הפסיכולוג החינוכי מתבצעת גם מול הורי התלמיד, עשויים להיות מפגשי הדרכות הורים עם הפסיכולוג בזימון מצד איש הטיפול. ובמקביל, הורים יכולים לפנות אל הפסיכולוג גם באופן יזום עקב קשיים בהתנהלות מול הילד בבית או בבית הספר.
הפסיכולוג עשוי לבקש להיכנס לתצפית בשיעור או בהפסקה על ילד ספציפי מסיבות שונות. כמובן שפעולה זאת תתבצע לאחר אישור של ההורים בלבד.
בגילאים צעירים יותר הפסיכולוג החינוכי יבנה יחד עם צוות הגן תוכנית עבודה למשך השנה, המשימה המרכזית של איש המקצוע היא ליווי ילדי הגן בתהליך ההתפתחות שלהם, ביצוע מעקב אחר נקודות החוזק והחולשה שלהם, איתור ילדים בעלי צרכים מיוחדים, כמו מוגבלות שכלית התפתחותית על מנת לקדם רווחה נפשית ולטפל בילדים, עזרה בהתמודדות עם מצבי חירום לחץ ומשבר במהלך השנה.
הפסיכולוג החינוכי הוא כתובת המקצועית עבור הצוות החינוכי בכל שכבות הגיל של מערכות החינוך.
מה התפקיד של פסיכולוג חינוכי?
תפקידיו של פסיכולוג חינוכי רבים ומגוונים ובין היתר הוא:
1. מבצע אבחון פסיכו-דידקטי שהוא אבחון דיאגנוסטי לזיהוי קשיים של תלמידים, שמטרתו לסייע בבניית תוכנית לימודים אישית מותאמת לצרכי התלמיד.
2. מאבחן בעיות רגשיות המקשות על הילד להשתלב במסגרת החינוכית מבחינה לימודית או חברתית.
3. מדריך הורים במגוון סוגיות רגשיות והתפתחויות המשפיעות על מערכת היחסים במשפחה.
4. מלווה ומדריך צוותים חינוכיים במסגרות בשאלות הקשורות לנושאים חינוכיים, התפתחותיים ורגשיים של ילדים ספציפיים, או כאלה הנוגעים לאקלים הבית ספרי באופן כללי.
5. מבצע התערבות טיפולית במשבר – במצבי חירום לאומיים כמו מלחמה או במקרים הנוגעים לחברת הילדים במסגרת ספציפית, כמו למשל במקרה של מוות של תלמיד.
6. בונה ומנהל תוכניות העשרה בתחום הנפש במסגרת או ברשות בה הוא פועל, למשל תוכנית למניעת שימוש בסמים ואלכוהול, תוכנית חינוך מיני וכד'.
7. מייעץ מקצועית בוועדות ייעודיות כמו במקרה של הוצאת ילד לאומנה, השמת תלמידים בחינוך מיוחד ועוד.

מהי הכשרתם של פסיכולוגים חינוכיים?
מדובר באנשי טיפול, בעלי תואר שני בפסיכולוגיה ומעלה, אשר מתמחה בתחום החינוכי התפתחותי.
פסיכולוגים חינוכיים עובדים בגנים ובבתי הספר השונים, בשיתוף פעולה עם הרשות המקומית ובמרבית המקרים מועסקים על ידי השירות הפסיכולוגי הייעוצי של משרד החינוך (שפ"י).
מה ההבדל בין פסיכולוג קליני לפסיכולוג חינוכי?
ההבדל המרכזי הוא בגישה מתוכה פועל המטפל. פסיכולוג חינוכי ייתן מקום מרכזי למערכת היחסים ההדדית שבין התלמיד לסביבתו החינוכית והשפעותיה החינוכיות-רגשיות-חברתיות של סביבה זו על רווחתו הרגשית של הילד. לכן, פסיכולוג חינוכי
יעבוד עם הורים וצוותים במסגרות, כדי לטייב את הסביבה החינוכית ולהתאים את המערכת לצרכי הילדים.
זו הסיבה שהתמחות בפסיכולוגיה-חינוכית כוללת ידע וכלים ממגוון עולמות וגישות פסיכולוגיות – פסיכותרפיה דינמית,
טיפול קוגניטיבי-התנהגותי ועוד.
למה חשוב שיהיה פסיכולוג חינוכי במסגרת הלימודים של הילד שלי?
מבט קצר על ההיסטוריה הקרובה מבהיר את חשיבות המענה הרגשי שנותנת מערכת החינוך לילדים, המבלים בה את רוב זמנם – מגיפת הקורונה והמלחמה שמתחוללת בישראל בחודשים האחרונים הן דוגמאות בולטות.
מחקרים שנערכו לאחרונה, בישראל ובעולם כולו, מצביעים על הרעה ניכרת במצבם הנפשי של ילדים ובני נוער ועל עלייה בהיקף המקרים המדווחים של
דיכאון, אובדנות והתנהגות סיכונית כמו שימוש בחומרים משני תודעה.
ארגון הבריאות העולמי פרסם לאחרונה מחקר עגום, לפיו אחד מכל שבעה ילדים בגילאי 10-18 יחווה קושי נפשי משמעותי. נתוני משרד החינוך הישראלי לא מעודדים אף הם, מראים עלייה של עשרות אחוזים בקשיים נפשיים של תלמידים הדורשים התערבות טיפולית, בשנים האחרונות.

מדידות שנערכות במחלקות הפסיכיאטריות בבתי החולים השונים בישראל מראות כי בשנתיים שבין 2019 ל 2021 חלה עלייה של 19% בביקורי ילדים במחלקות.
לאור כל האמור לעיל, מתבהרת חשיבותה הרבה של הפסיכולוגיה החינוכית, כחלק ממעטפת המענים שצריכה המערכת להעניק למוטביה התלמידים.