אנשים לאחר גירושים מאפשרים לעצמם לחוות חוויות חדשות שלא היו מתנסים בהן לולא הגירושים. פתאום הם מרגישים ספונטניים יותר, חשים יתר סקרנות, מגלים את כוח ההתמודדות שלהם ותכונות חיוביות אחרות שלא הכירו בעצמם
מחקרים בפסיכולוגיה מציגים את העובדה הפשוטה שרובנו נחווה משבר או אירוע טראומטי לפחות פעם אחת במהלך החיים. נתחיל בנקודה חשובה במיוחד, המונח צמיחה פוסט טראומטית יכול קצת לבלבל, מהסיבה שמשמעות המונח "טראומה" בהקשר הזה אינה מקבלת את אותה המשמעות שהיא מקבלת בעולמות הפסיכופתולוגיה, אלא היא מסמלת אירוע שנחווה עם רמות גבוהות של דחק (Stress). לכן, מחקרים לאורך השנים מראים לנו שניתן לחוות צמיחה גם לאחר משברים קשה כמו גירושים או חשיפה לאירועי אלימות, אך גם בעקבות אירועים חיוביים כמו לידה והמעבר להורות. עם זאת, בין אם זה אירוע צפוי ורצוי כמו לידה שהסתבכה ובין אם בלתי צפוי כמו מתקפת טרור, סביר שחיינו ישתנו דרמטית, אך ממש לא בהכרח רק במישור השלילי.

מהו משבר בכלל?
משברים עלולים להוביל להשלכות שליליות וקשות מאוד הן ברמה הנפשית, החברתית והפיזית. משבר אינו נחשב לאירוע שגרתי כמו גיוס הילד או מעבר דירה שיכולים להיות מאתגרים במיוחד, אלא הוא מוגדר כאירוע קיצוני שמערער את אמונות הליבה שיש לנו כלפי עצמנו וכלפי העולם באופן משמעותי. כלומר, אותן האמונות שהחזקנו בהן לאורך הזמן ייסדקו כל כך חזק שכבר לא כל כך נצליח להחזיק בהן. כך לדוגמא, המשבר הלאומי שפקד אותנו ב-7 באוקטובר ערער את האמונה של רבים מאזרחי ישראל באשר ליכולות הצבא ובכך, תחושת הביטחון נסדקה באופן משמעותי והובילה לחוויה של אבדן, פגיעות, חוסר שליטה ומרחב של אי וודאות. משברים ברמה האישית לעומת זאת יכולים להיות אבחנה של מחלה או גירושים. לדוגמא, אנשים שהתגרשו לא פעם מדווחים על ערעור באמונות בסיסיות כמו בערך העצמי שלהם, באמונה באהבה ובמציאת פרטנר לחיים. פתאום הם נאלצים להכיל ריק מאוד גדול המלווה בתסכול, זרות וקושי.
צמיחה שלאחר מכן
למרות הקשיים שלאחר משבר, חלק ניכר מהאנשים ידווחו על שינויים חיוביים בחייהם, מה שקרוי בספרות המקצועית גם "צמיחה פוסט טראומטית". צמיחה מתאפיינת בחמישה שינויים מרכזיים: בהערכת החיים, בחוויה של פתיחת דלתות חדשות, בחיזוק אינטראקציות חברתיות, כוח פסיכולוגי פנימי ובהתפתחות רוחנית. כל ההיבטים הללו תוקפו במאות מחקרים שונים לאורך שני העשורים האחרונים ולכן צמיחה הפכה למושג מרכזי בעולם הפסיכולוגיה החיובית.
הדבר המפתיע יותר מכל הוא שאותם שינויים חיוביים לא יכלו להתרחש בעוצה כזאת לולא חוויית המשבר. איך יכול להיות שנהפוך לגרסה טובה יותר של עצמנו לאחר אירוע קשה? באופן טבעי, זו תופעה שנחשבת לפרדוקס ונסביר בקצרה איך זה בכל זאת קורה
מה התהליך שמוביל לצמיחה?
קיימות מגוון סיבות מדוע צמיחה מתרחשת ובכתבה הנוכחית נעלה שניים מהמרכזיות שבהן ונתמקד בתהליכים המחשבתיים, או בשפה המקצועית ה"תהליכים קוגניטיביים" אותם נעבור לאחר המשבר. אנשים לאחר אירוע קשה מתחילים לשאול את עצמם המון שאלות בעקבות מחשבות על האירוע, הרבה פעמים המחשבות צצות באופן אוטומטי ולא כל כך רצוני לאחר אירועים קשים ונהוג לקרוא להן "רומינציות", מחשבות שליליות חוזרות ונשנות על האירוע. למרות הקושי שהן יוצרות אנחנו מתחילים להבין ולהכיר טוב יותר מה עברנו ולספר לעצמנו את החוויה שעברנו מחדש. לאורך הזמן, נצליח לתפוס את החוויה שלנו מזווית קצת שונה ובמקום אותן מחשבות שליליות יתחילו לצוץ להן מחשבות עם גוון חיובי יותר. למעשה נצליח להסתכל על החוויה שלנו קצת ב"זום אווט" ונלמד לווסת טוב יותר את הרגשות שלנו. כל זה יתרום רבות ליכולת שלנו לספר לעצמנו את החוויה שעברנו ממקום חיובי יותר ובמילים אחרות, לבנות את הנרטיב שלנו מחדש.
לדוגמא, אנשים לאחר גירושים מאפשרים לעצמם לחוות חוויות חדשות שלא היו מתנסים בהן לולא הגירושים. פתאום הם מרגישים ספונטניים יותר, חשים יתר סקרנות, מגלים את כוח ההתמודדות שלהם ותכונות חיוביות אחרות שלא הכירו בעצמם. כל אלו הם ניצוצות של שינויים חיוביים שייתכן ויבטאו התחלה של צמיחה.
תהליך נוסף שיכול להוביל לצמיחה הוא שיתוף האירוע עם אחרים. למרות הקושי לעשות זאת ולהיחשף בפני אחרים, שיתוף נמצא כאחד ההיבטים היעילים ביותר לעיבוד האירוע ושיפור הרגשות. איך זה קורה? בשונה מדיאלוג פנימי, כאשר נשתף אחרים, נספר את החוויה שלנו באופן שונה לאנשים שונים ובאופן טבעי נקבל פידבקים שונים, מכאן, שהתפיסה שלנו לגבי המשבר והרגשות שמתלוות עימו יקבלו גוון קצת שונה, נלמד להכי טוב יותר את החוויה שלנו ובדומה לדוגמא הקודמת, נצליח להסתכל על כל החוויה הזו באור חיובי יותר. שתי האסטרטגיות הללו למעשה מאפשרות לאדם לעבד טוב יותר את החוויה שלו ברמה המנטלית, מה שיוביל לעיצוב הנרטיב האישי מחדש ולאחריו צמיחה.

חשוב לציין כי צמיחה היא תהליך שמתפתח עם הזמן ונחוות באופן דיי ברור כמה חודשים לאחר האירוע הקשה. כמובן שלא כולם יחוו צמיחה לאחר משבר, אם כי אחוז לא מבוטל מהאנשים כן.
לסיכום, משבר יכול לגמרי להוביל אותנו לגרסה טובה יותר של עצמנו, זה לא דורש טיפול מקצועי בהכרח ויכול להתרחש לאחר תהליכים שונים. למרות שהמושג "הכל לטובה" קצת קשה לעיכול, הוא לעיתים לגמרי נכון.
Tedeschi, R. G., Shakespeare-Finch, J., Taku, K., & Calhoun, L. G. (2018). Posttraumatic growth: Theory, research, and applications. Routledge.