בסופו של דבר, טיפול פסיכולוגי ייתן לכם בדיוק את מה שתאפשרו לו לתת ומידת הנכונות שלכם לשתף את המטפל בתחושות וברגשות, היא זו שתקבע עד כמה הטיפול יהיה משמעותי
אז החלטתי לגשת לטיפול נפשי וכבר ביררתי על
פסיכולוג מומלץ ואפילו תיאמתי את הפגישה הראשונה.
אנחנו שמחים שבחרת לטפל בעצמכם ובטוחים שהתהליך יהיה משמעותי. על מנת שהסיכוי לטיפול מוצלח יגדל, יש כמה דברים שחשוב שתדעו מראש, כדי שהטיפול יהיה אפקטיבי יותר.

מהם החששות המרכזיים לקראת תחילת הטיפול?
אנשים הפונים ל
טיפול פסיכולוגי מודעים, כמובן, לצורך שלהם בעזרה נפשית. יחד עם זאת, עולים בהם חששות טבעיים ומובנים ביחס לטיפול ולקשר עם המטפל:
* האם תהיה לי כימיה עם המטפל/ת? כולנו מודעים לחשיבות הקשר הבין אישי שנוצר בטיפול ולעובדה שלא תמיד הוא מתקיים. אנשים רבים חוששים מהתחושות שיעלו בהם המפגש הראשון עם המטפל וחוששים להתאכזב.
* האם הטיפול יעזור לי? כאשר נמצאים במשבר נפשי שמוביל לטיפול, קשה לראות את הדרך החוצה ופעמים רבות הטיפול מתחיל מנקודת ייאוש של המטופל, המטיל ספק ביכולתו של התהליך לסייע לו באופן ממשי.
* עם מה אצטרך להתמודד בדרך? אילו רגשות וזיכרונות קשים עלולים לעלות במהלך הטיפול והאם אצליח להתמודד איתם? טיפול פסיכולוגי מבקש מאיתנו לוותר על הנטייה להדחיק דברים קשים, לחשוף ולהיחשף, וחשיפה כזו דורשת משאבי נפש לא פשוטים.
למה לצפות במפגש טיפולי ראשון?
כדרכם של מפגשים ראשונים, גם במפגש הראשון עם המטפל/ת ישנו מתח מסוים לקראת ההיכרות. איך יהיה? מה נרגיש? אחד הדברים שיכולים לסייע בהפחתת המתח, הוא תיאום ציפיות לגבי המפגש הראשון והבנת הצפוי להתרחש בו.
המטפל, כאיש מקצוע מנוסה, מכיר את המתח בו אתם מצויים ולכן, במרבית המקרים, יוביל את הפגישה הראשונה באופן מובנה יותר מהרגיל. הוא ישאל שאלות, שיעזרו לו להכיר אתכם בצורה טובה יותר וכמובן מתייחס לשאלות וחששות שעולים מכם.
חשוב להבין שטיפול נפשי הוא תהליך – אישי ופרטי מאוד - ולא לצפות שהמפגש הראשון יוביל לפריצות דרך או לתובנות מיידיות.
עוד חשוב לזכור שכל טיפול פסיכולוגי נראה אחרת ולכן לא לצפות שהדברים יהיו דומים לטיפולים של אנשים אחרים, או אפילו לטיפולים שעברתם בעצמכם בעבר.
אילו נושאים יעלו במפגש הטיפולי הראשון?
מאחר ומטרתו של המפגש היא היכרות – המטפל ישאל אתכם שאלות שיעזרו לו להבין את ההיסטוריה שלכם: איפה ואיך גדלתם, הבנת מבנה היחסים במשפחת המוצא, אירועי חיים מרכזיים (הגירה, מוות של אדם קרוב, זוגיות, ילדים), מה אתם עושים בחיי היום יום שלכם, האם
התמודדתם בעבר עם טראומות שונות, איך נראית המשפחה שבניתם בעצמכם ועוד.
נושא משמעותי נוסף שיעלה במפגש הראשון הוא השאלה מדוע בעצם בחרתם להגיע לטיפול בנקודת הזמן המסוימת הזו. התשובה לשאלה הזו, מספקת מידע רב למטפל ועוזרת לו להבין, בקווים כלליים עדיין, מהן המטרות שלכם ובמה אתם עסוקים.
התפקיד שלכם במפגש הראשון
בהמשך לפסקה הקודמת - אחד הדברים שיסייעו לטיפול נפשי מוצלח, הוא היכולת שלכם לדייק את הצורך שהוביל אתכם לטיפול ומה אתם חושבים שעשוי לעזור לכם.
אנחנו לא מתכוונים לכך שאתם מצופים להגיע עם הגדרה מדויקת למטרת הטיפול מבחינתכם, אלא לשיתוף המטפל בציפיות ובשאיפות שלכם ביחס לטיפול.
כלל לא בטוח שהציפיות שתעלו במפגש הראשון, יהיו זהות לאלו שהייתם מגדירים במפגש העשירי, אבל האמירות שלכם בתחילת הדרך עשויות להיות כלי טיפולי חשוב.

פתיחות וכנות הן מילות המפתח
בסופו של דבר, טיפול פסיכולוגי ייתן לכם בדיוק את מה שתאפשרו לו לתת ומידת הנכונות שלכם לשתף את המטפל בתחושות וברגשות, היא זו שתקבע עד כמה הטיפול יהיה משמעותי.
אין ספק שמדובר במשימה קשה, שהלא טיפול נפשי מעמת אותנו לא פעם עם זיכרונות קשים ועם רגשות מכוערים או עוצמתיים שקשה להכיל או להכיר בהם.
יחד עם זאת, רק נגיעה במקומות הקשים והלא נעימים הללו – תאפשר, בסופו של דבר, טיפול משמעותי שיעזור לכם לבצע את השינויים שרציתם.
הדבר נכון לא פחות כאשר מדובר במפגשים הראשונים – הרשו לעצמכם לשתף בציפיות ואכזבות שלכם, גם כאלה הנוגעות לטיפול ולמטפל עצמו ובכל תסייעו לדייק את הטיפול.