איך לזהות אובדנות?
צוות אתר על הספה
אם אתם מרגישים שאדם קרוב אליכם חושב מחשבות אובדניות - דברו על כך ישירות וללא פחד. גישה כזו תפחית את החרדה ממנה סובל האדם האובדני ותגרום לו להבין שאתם מסוגלים להתמודד עם הייאוש שלו
אובדנות היא צעד שאין ממנו חזרה, אבל את העובדה הזו מתקשים לראות מי שנמצאים כרגע בשאול של דיכאון וחוסר תקווה.
לכן, חשוב להכיר ולזהות סימני אובדנות ולתת מענה מתאים ובזמן.
סימנים שיכולים להצביע על אובדנות
* מצב רוח שפוף וירוד
* התכנסות ואיבוד עניין
* הימנעות מפעילויות שבעבר גרמו הנאה
* ביטוי של ייאוש וחוסר תקווה לעתיד
* פיזור דעת – פגיעה ביכולת הריכוז
* שינוי בהרגלי השינה והאכילה
* התייחסות שוות נפש לאפשרות של סיום החיים
* שימוש בביטויים כמו "עדיף לכולם בלעדי", "אין בשביל מה לחיות"
מה לעשות כשמבינים שאדם קרוב לנו נמצא במצב אובדני?
הדבר החשוב ביותר הוא לא להיבהל, לא לאיים ולא להטיף מוסר.
על אף שאלו עשויות להיות התגובות הטבעיות שיעלו בנו - מבחינת האדם מולנו, שמצוי בתהומות הייאוש, אין בהן שום תועלת.
אז מה כן אומרים ועושים?
* נותנים תוקף לתחושה הקשה ולא מבטלים או מנסים להקטין אותה. בשביל האדם האובדני, התחושה הזו אמיתית לגמרי והוא צריך שתהיו שם איתו.
* שואלים באופן ישיר – אתה רוצה למות? המיתוס ששיח על אובדנות עלול לעודד אותה, הוא רק מיתוס. אם אתם מרגישים שאדם קרוב אליכם חושב מחשבות אובדניות - דברו על כך ישירות וללא פחד. גישה כזו תפחית את החרדה ממנה סובל האדם האובדני ותגרום לו להבין שאתם מסוגלים להתמודד עם הייאוש שלו.
* מזכירים לאדם האובדני שאתם כאן איתו והוא או היא לא לבדם. משתמשים בביטויים כמו "אתה חשוב לי. אתה חשוב למשפחה שלך. אפשר לעזור לך ואני מסוגל ורוצה לעשות את זה." נשארים לצידו כל העת ומונעים גישה לכלי נשק, חלונות גבוהים, סכינים או תרופות.
* מציעים אפשרויות לסיוע ומאפשרים בחירה, שמגדילה את תחושת השליטה של האדם האובדני: פסיכולוג, פסיכיאטר, מיון פסיכיאטרי, קווי חירום של עמותות לסיוע נפשי.
* נמנעים מהבטחה לסודיות כיוון שסביר להניח שאנשים נוספים יצטרכו להיות מעורבים בעניין, כדי לתת את הסיוע הדרוש.
* לא עוזבים לפני שברור לנו שהאיום המיידי באובדנות הוסר או שיש מישהו אחר שלוקח אחריות על המצב – בן משפחה מבוגר, איש מקצוע.
* אם האיום בהתאבדות הוא מיידי, או שהאדם כבר ביצע ניסיון אובדני – יש להתקשר למשטרה או ללוות את האדם למיון פסיכיאטרי מייד.
אבל אני לא איש מקצוע
אנשים רבים חוששים לגעת בנושא האובדנות ומרגישים שאין בידם את הכלים שיכולים לסייע ולהקל על מצוקתו של האדם האובדני.
עם זאת, המחקר מראה שלסביבה הקרובה יש תפקיד משמעותי ביכולת לזהות סימני אובדנות ולהעניק לאדם האובדני את התמיכה ואת האוזן הקשבת להן הוא זקוק, כדי להיזכר שיש סיבות לחיות.
לכן, אל תהססו לפתוח את הנושא, אם אתם מרגישים שאדם קרוב לכם סובלת ממחשבות אובדניות קונקרטיות. השיחה אתכם יכולה להוות נקודת מפנה ולהניע שינוי חיובי משמעותי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסט,מטפל זוגי ומשפחתי, CBT
התמחות: ברשותי תואר שני MSW, בעל 25 שנות נסיון ו15 שנים בקליניקה. מטפל בעזרת CBT, טיפול דינמי קלאסי, מיינדפו
אזור בארץ: תל אביב, זיכרון יעקב/בינימינה
שפה: עברית,אנגלית
עבודה עם בוגרים ונוער הסובלים מתקיעות, קשיי תיפקוד, חרדות, דכאון, הפרעת קשב, פוסט טראומה,התמכרויות (חומרים ,מחשב), כעסים וסף תסכול
ד׳׳ר בעבודה סוציאלית קלינית (PhD)
התמחות: דיכאון, חרדה, טראומות, אובדן , קושי בקבלת החלטות והוצאתן לפועל, קשיים בוויסות רגשי ודימוי עצמי נמוך,
אזור בארץ: גליל עליון,צפון
שפה: ערבית, עברית ואנגלית
מטפלת ומאמנת אישית מנוסה ( 16-18, צעירים ומבוגרים). משלבת טיפול ממוקד פתרון וטיפול מעמיק להבנת הגורמים למצוקה. מאמינה כי שינוי אפש
עובדת סוציאלית קלינית MSW ופסיכותרפיסטית יונגיאנית
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, חרדה, פוסט טראומה, EMDR, הדרכת הורים, התמודדות עם משברי חיים, פסיכותרפיה יונגיא
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן,גבעתיים
שפה: עברית
עובדת סוציאלית קליניתMSW, מומחית בטיפול בפעוטות ובילדים, טיפול דיאדי, טיפול ממוקד טראומה, טיפול באוטיזם, הדרכת הורים. טיפול במבוגר
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
זרות פנימית – להיות אני מבלי להכיר את עצמי סיון ירום - עובדת סוציאלית קלינית
תחושת שייכות זה משהו שכולנו שואפים אליו. כשאנחנו חלק משמעותי במשפחתנו, בסביבת החברים שלנו או בעבודה אנו לרוב נרגיש שלמים יותר. מה עם להרגיש שייכים לעצמנו? יש אנשים שמרגישים כאנשים זרים בתוך גופם ונפשם שלהם.
התמודדות עם משבר אמצע החיים תגית הלפרין, פסיכותרפיסטית
החיים מתחילים או מסתיימים בגיל 40? תלוי בביטחון העצמי, בחוסן הרגשי והכלים להתמודדות שרכשת במהלך החיים. אם אתם בני 35-55, חווים הצפה של רגשות, דחף לשנות, להתגרש, להתפטר יתכן ואתם בעיצומו של משבר אמצע החיים. הבשורה, המשבר הוא גם הזדמנות ואפשר לצמוח ממנו
החלמה מפוסט טראומה צוות אתר על הספה
אנשים רבים שמתמודדים עם פוסט טראומה, חשים ייאוש מול מה שהם תופסים כמצב קבוע וחסר תקווה לשינוי. במציאות אנו רואים עדויות אחרות, המצביעות על כך שחלק מהאנשים שמתמודדים עם תסמינים של פוסט טראומה, יחלימו לחלוטין ואילו חלק יזדקקו לסיוע, כדי להפחית את עוצמת הסימפטומים ולצמצם את הפגיעה באיכות החיים.
מהי פוסט טראומה מורכבת? צוות אתר על הספה
בשנה האחרונה, השיח הציבורי בישראל רווי בביטויים העוסקים בטראומה ופוסט טראומה, בעקבות מצב המלחמה המתמשך והחוויות הקשות כל כך, עמן התמודדו ציבורים גדולים וחלקם עדיין מתמודדים. במאמר זה נתאר מצב מוכר פחות, מצב של פוסט טראומה מורכבת.