משבר אמצע החיים מהווה הזדמנות ליצירת פרספקטיבה חדשה על התא הזוגי והמשפחתי, על הקריירה ובכלל
משבר גיל 40, הידוע גם כמשבר אמצע החיים או משבר גיל המעבר, הוא כינוי לתופעה שפוקדת חלק מהגברים והנשים סביב העשור שבין גיל 40 לגיל 50.
משבר גיל 40, למה דווקא עכשיו?
רבים תוהים על הסיבה להופעתו של משבר נפשי בגיל הספציפי הזה.
ההסבר המרכזי טמון בביטוי 'אמצע החיים' -
סביב גיל 40, רוב האנשים כבר מצויים במצב בו הקימו משפחות והם מנהלים קריירות מקצועיות, ההורים שלהם מזדקנים וזקוקים לעזרתם והילדים שלהם גדלים והופכים לבני אדם בוגרים ולא פעם מאתגרים.
נקודת הזמן הייחודית הזו, מעוררת שאלות ותהיות ומניעה את האדם לבחון את חייו, את הישגיו וגם את החלומות שנשארו מאחור ונראה שכעת כבר לא יוגשמו לעולם.
אצל נשים, גיל המעבר כרוך גם בתהליכים הורמונליים דרמטיים, שיש להם השפעות ניכרות על המצב הנפשי.

איך נראה משבר גיל 40?
מרבית האנשים שמתמודדים עם משבר אמצע החיים, מתארים תחושה עמוקה של חוסר סיפוק, תחושת החמצה על הדברים שלא הספיקו עדיין לעשות, רצון לבחינה מחדש של מערכות היחסים האישיות והמקצועיות ומחשבות על המוות, שנראה פתאום קרוב.
זהו השלב שבו אנשים רבים חשים פתאום נוסטלגיה לעבר וגעגוע לתקופת הנעורים שלא תחזור והם חשים צורך להשוות את עצמם ואת הישגיהם לאחרים בני גילם, דבר שעלול להעלות רגשות קשים כמו קנאה וכעס. סביב גיל 40 רואים גם עלייה בהיקף של בעיות
נפשיות כמו דיכאון,
חרדה והפרעות אישיות.
ההקשר הגופני למשבר גיל ה-40
אי אפשר לנתק את הקשר ההדוק שבין הירידה ביכולות הגופניות, שמתחילה להתרחש באמצע החיים, לבין המשבר הנפשי המתרחש במקביל.
סביב גיל 40, אנשים רבים חווים שינויים פיזיים, הנובעים מהתבגרות הגוף. בין השינויים השליליים הללו ניתן למנות בעיות כולסטרול ולחץ דם, בריחת סידן, עלייה ניכרת במקרי הסרטן (שהסיכוי לחלות בו עולה ב 70% סביב גיל 50), כאבי ברכיים וגב, דלקות פרקים ועוד.
משבר אמצע החיים אצל נשים
אצל נשים, משבר גיל 40 כרוך גם בתקופה הפרה-מנופאוזה והמנופאוזה (הפסקת הווסת) עצמה. הוא עלול להתחיל כבר סביב גיל 35 ולכלול סממנים פיזיים רבים וקשים לשינויים ההורמונליים המתרחשים - כמו הזדקנות מואצת, קשיים בשינה, ירידה בחשק המיני, עלייה במשקל, הזעת יתר, גלי חום ויובש בנרתיק.
המשבר כהזדמנות לצמיחה
בדומה למשברי חיים אחרים, גם משבר גיל 40 טומן בחובו פוטנציאל לצמיחה, התחדשות והתקדמות. הפסיכולוג קארל יונג אף תיאר אותו כשלב הכרחי שמטרתו לסייע לאדם להתכונן למחצית השנייה של חייו.
לטענתו של יונג, משבר אמצע החיים מהווה הזדמנות ליצירת פרספקטיבה חדשה על התא הזוגי והמשפחתי, על הקריירה ובכלל. אם עד כה, ניווטנו את חיינו בהתאם למטרות חיצוניות וציפיות חברתיות, הרי שגיל המעבר מאפשר התבוננות פנימית וביטוי אותנטי יותר של האישיות.

איך ניתן לטפל במשבר גיל 40?
1. כפי שכתבנו בפסקה הקודמת, המשבר מהווה גם הזדמנות לבחינה מחודשת של מערכות היחסים, של הערכים והתשוקות המובילות אותנו ושל מטרות חיינו במובן הרחב של המילה. נסו לקבל את המשבר כהזדמנות להתבונן פנימה ולקבל תובנות חדשות ומשמעותיות.
2. רוב הסיכויים שיקל עליכם לדעת שאתם לא לבד בעניין ורבים אחרים, בני גילכם, מתמודדים עם אותן סוגיות ועם אותם קשיים. מדובר בשלב חיים טבעי.
3. בהמשך לנקודה הקודמת – תקופת משבר אמצע החיים היא זמן מצוין לבחון גם את מערכות היחסים החברתיות שלכם ולחזק את הקשר עם מי שמקבלים אתכם כמו שאתם וגורמים לכם להרגיש טוב יותר עם עצמכם. זה גם זמן נהדר לנסות לדלל ולצמצם מערכות יחסים שאינן בריאות ואינן מקדמות.
4. חשוב לאפשר לעצכם, ככל האפשר, את הזמן ואת המרחב הלגיטימי לתהליכים שאתם עוברים. השקיעו זמן בעצמכם ובדברים שאתם אוהבים לעשות, בדקו אפשרויות חדשות בעולם התעסוקה ובעיקר - אל תיבהלו.
5. אצל נשים, חשוב מאוד לתת את הדעת על הגורם ההורמונלי ולנסות להגיע לאיזון הורמונלי בהתייעצות עם אנשי מקצוע מתחום הגניקולוגיה ובריאות האישה.
6. אם אתם מרגישים שקשה לכם מדי להתמודד עם המשבר בכוחות עצמכם –
גשו לטיפול נפשי. טיפול כזה יאפשר לכם את מרחב ההתבוננות הפנימית הדרוש לכם ויעזור לכם לכוון מחדש את הדרוש שינוי בחייכם.