מאניה דיפרסיה (המכונה גם הפרעה דו קוטבית או בי פולארית) היא הפרעה נפשית הפוגעת ביכולת האיזון הנפשי ומובילה לגלים רגשיים עוצמתיים של שמחה קיצונית ושל דיכאון, שמונעים מהאדם לנהל חיי שגרה נורמטיביים.
לא כל שינוי קיצוני של מצב רוח מעיד על מאניה דיפרסיה
כל אדם חווה מצבי רוח שונים ולעיתים אף קיצוניים וכולנו חווים שמחה גדולה ולצידה גם רגעים של דכדוך ועצב.
אצל אנשים עם מאניה דיפרסיה, עוצמת הרגש גבוהה כל כך שהיא איננה ניתנת להכלה, המעבר בין המצבים הרגשיים עלול להיות מהיר ודרמטי בהרבה מהרגיל, ולא תמיד ניתן לקשר את השינוי הקיצוני במצב הרוח לאירועי החיים הקונקרטיים.

איך זה נראה בפועל?
באפיזודה המאנית האדם יציג אופטימיות מוגזמת שאינה קשורה למציאות, ירגיש ויתנהג כאילו הוא כל יכול, יהיה בעל מרץ רב מהרגיל (שלעיתים יבוא לידי ביטוי בדיבור מהיר ובלתי מובן), לא יחוש עייפות או רעב ויהיה בסיכון מוגבר להתנהגות מסוכנת: מיניות מוחצנת וחסרת עכבות, הימורים,
שימוש מוגבר בסמים ובאלכוהול ועוד.
באפיזודה הדיכאונית (דיפרסיה) האדם יהיה חסר אנרגיה לחלוטין, יתכנס ויסתגר, יזניח לחלוטין את מחויבויותיו, יטה להתקפי בכי, ירגיש מיואש וחסר תקווה, ירצה רק לישון, יחווה מחשבות אובדניות ולעיתים אף ינסה לממש אותן.
סוגים שונים של מאניה דיפרסיה
המחקר נוטה להבחין בין שני סוגים מרכזיים של הפרעה בי פולארית:
סוג 1 – החמור יותר - כאשר אדם חווה שני גלים של שינוי מצב רוח קיצוני בשנה או יותר, וכאשר כל גל כזה עלול להימשך שבועות ואף חודשים.
סוג 2 – הגלים קצרים יותר וקיצוניים פחות. האדם חווה
אפיזודות של דיכאון, אך התקפי השמחה אינם קיצוניים כמו במקרה של מאניה.
איך מאבחנים מאניה דיפרסיה?
אבחנת ההפרעה תתבצע רק על ידי
רופא פסיכיאטר מוסמך.
ראשית, יש לשלול בעיות גופניות ונפשיות אחרות, שעלולות להתבטא באופן דומה, למשל גידול במוח, שינויים הורמונליים קיצוניים וכד'.
בתהליך האבחון מתבקש המטופל לשתף בתחושות, חוויות והתנהגויות בעת התקפי השמחה הקיצונית והתקפי הדיכאון, כדי שהרופא יוכל להעריך את עוצמת ההתקפים ותדירותם.
באבחון מאניה דיפרסיה נדרשת, לא פעם, מעורבות של סביבת המטופל משתי סיבות מרכזיות:
1. להפרעה יש גורם תורשתי מובהק ולכן חשוב לברר האם במשפחת המטופל יש היסטוריה להפרעות נפש שונות, ביניהן מאניה דיפרסיה.
2. המטופל לא תמיד יכול להעריך באופן מציאותי את תדירות ההתקפים ואת עוצמתם ונדרש מידע מהסביבה הקרובה, כדי לקבל תמונה רחבה ומדויקת יותר על מהלך ההפרעה.

האם יש טיפול למאניה דיפרסיה?
בנקודה זו חשוב להבהיר – אבחון מוקדם וטיפול אפקטיבי בהפרעה, השומר אותה בשליטה, יכולים לאפשר אורח חיים נורמטיבי לגמרי עבור המתמודדים.
טיפול תרופתי
הרכיב המשמעותי ביותר בטיפול במאניה דיפרסיה הוא שימוש קבוע ומבוקר בחומרים המאזנים את המצב הנפשי כמו ליתיום, בשילוב נוגדי דיכאון ותרופות הרגעה ולעיתים בשילוב עם חומרים מונעי פסיכוזה ופרכוסים.
התמהיל התרופתי נקבע עבור כל מטופל, בהתאם למאפייני ההפרעה ויש להקפיד לקחת את התרופות בקביעות, ללא קשר להתקפים.
טיפול נפשי – אישי, קבוצתי או משפחתי
מומלץ מאוד בשילוב עם הטיפול התרופתי. הטיפול מסייע לאדם ולסביבתו להבין את ההפרעה עמה הוא מתמודד, לזהות את הטריגרים המובילים להתקפי המאניה או הדיפרסיה ולרכוש כלים להתמודדות אפקטיבית יותר.
טיפול בנזע חשמל או גרייה מגנטית של המוח
שיטות טיפול המשמשות רק במצבים נדירים וחמורים, בהם המטופל לא מגיב לטיפול תרופתי
המשולב בסיוע נפשי.
עזרה עצמית
לצד הטיפול, ישנה חשיבות רבה לאופן בו המטופל תופס את מחלתו ולמידת מחויבותו לאורח חיים, המאפשר התמודדות מיטבית עם ההפרעה – הקפדה על נטילת התרופות במועד ללא חריגות, תזונה מאוזנת, פעילות גופנית סדירה, הימנעות ממתחים ולחצים לא חיוניים, הימנעות מצריכת אלכוהול או סמים ויצירת סדר יום מובנה, הכולל גם עיסוק בתחביבים או בהתנדבות.