
איך אפשר לשכנע אדם שהוא זקוק לטיפול?
צוות אתר על הספה
אחת הסיבות המוכרות להימנעות מהטיפול היא בושה ומבוכה
בחלק מהמקרים הסיבה היא הדחקה וסירוב להודות בקיומה של בעיה, במקרים אחרים הסיבה היא היעדר אמונה שטיפול יכול לסייע, אך התוצאה זהה – האדם מסרב ללכת לטיפול ואתם, כמי שקרובים אליו ואוהבים אותו, לא באמת יודעים איך לשכנע והאם בכלל ניתן לעשות זאת.
איך אפשר לשכנע אדם קרוב ואהוב שהוא זקוק לטיפול?
1. מכינים את השטח ומתיידדים עם הנושא
רואים ביחד סידרה רלוונטית כמו "בטיפול" או אפילו "הסופרנוס", קוראים ספרים של פסיכולוגים פופולריים כמו יאלום ויורם יובל ומתחילים "להתיידד" עם מושג הטיפול הנפשי, ככלי שיכול לסייע לאנשים. לא באמצעות קסם – אלא בזכות השקעת מאמץ ורצון ממשי וכנה לצמוח.
2. לומדים אילו טיפולים קיימים
עולם הטיפול מגוון ודינאמי. ישנן שיטות שונות וזרמים פסיכולוגים שונים, המתמחים בתחומי טיפול ייעודיים ומותאמים. ככל שתכירו טוב יותר את העולם ותדעו לספר אילו אפשרויות הוא טומן בחובו, כך גדל הסיכוי שתצליחו לשכנע את האדם הקרוב לכם, לגשת לטיפול שמתאים לו במיוחד.
3. מדברים על אנשים בסביבה, שטיפול פסיכולוגי סייע להם
אין ספק שבסביבתכם יש אנשים שהתנסו בטיפול פסיכולוגי מוצלח וגם אם לא – העיתונים מלאים בסיפורי טיפולים משני חיים של ידוענים. ניתן להשתמש בניסיונם המוצלח של אחרים, כדי לקדם מוכנות לטיפול נפשי.
4. נותנים לגיטימציה
אחד החסמים המרכזיים בהגעה לטיפול, בעיקר אצל גברים ואנשים מבוגרים, הוא החשש ממה שעצם הטיפול אומר עליהם. חלק ירגישו שמדובר בפינוק פריווילגי (אנשים סובלים באמת ואני אשב בחדר ואדבר על הצרות הקטנות שלי) ואחרים יהיו משוכנעים שעם קושי נפשי צריך להתמודד לבד.
בשני המקרים, לגיטימציה מכם, כאנשים קרובים, עשויה לעזור. חזרו על המסר שאדם לא אשם בקשיים הנפשיים שלו והזכירו שכמו שהולכים לרופא כדי לקבל עזרה בקושי פיזי, כך ניתן גם ללכת לפסיכולוג כדי לקבל עזרה מול קושי נפשי.
5. מאפשרים מקום להתנגדות
אנשים המסרבים ללכת לטיפול, עושים זאת מסיבותיהם שלהם. לא תמיד נוכל להבין את הסיבות הללו ובטח שלא להסכים איתן, אבל כדי לפתוח פתח לשינוי, יש לכבד את הרגשות השליליים שעולים באדם ביחס לטיפול, לתת להם מקום ולנסות לאוורר אותם.
אחת הסיבות המוכרות להימנעות מהטיפול היא בושה ומבוכה (מה יגידו).
אפשרו שיח פתוח על בושה – מה מבייש בהליכה לטיפול? ממי אתה מתבייש? איך אפשר לנסות להתייחס לדברים אחרת?
6. מציעים סיוע פרקטי ומנסים להסיר חסמים
לעיתים האדם זקוק לעזרה, אפילו קטנה, כדי להסכים לעשות צעד בדרך לטיפול - איתור רשימה של מטפלים פוטנציאליים באזור המגורים, הסעה לטיפול הראשון או אפילו בייביסיטר לילדים שיאפשר הגעה לטיפול בראש שקט.
אם הבעיה היא כספית – אפשר לסייע באמצעות מימון המפגש הראשון, כמתנה. לאחר מכן, במרבית המקרים, מי שמכיר בחשיבות הטיפול לבריאותו הנפשית, ימצא את הדרך לשלם בעבורו.
ומה לא מומלץ לעשות?
1. לפנות לפסיכולוג ביוזמתכם
לא פעם, אנשים פונים למטפלים בשמם של אנשים אחרים ומבקשים סיוע. חשוב להבין שבטיפול פסיכולוגי, כמו בכל תהליך של שינוי, יש משמעות עצומה למידת המוכנות של האדם ולרצון שלו לחולל את השינוי.
עם כל הצער שבדבר, אין באפשרותכם לקצר תהליכים עבור מי שאתם אוהבים ונדרשת נכונות של המטופל עצמו ליזום את השיחה עם המטפל, לתאר את הקושי ולתאם את המפגש.
2. להעמיד אולטימטום
הימנעו ככל האפשר מהגעה למצב של אולטימטום לטיפול ואל תאיימו בפרידה או חלילה בהרחקת הילדים. אדם שמציבים לו תנאי, נוטה להתנגד לו באופן טבעי והסיכוי להניע שינוי מיטיב ומשמעותי – רק הולך ומתרחק.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

עו''ס, פסיכותרפיסטית
התמחות: חרדה, רגישות גבוהה, דיכאון, משברי חיים, בעיות משפחתיות, אבל, פוסט טראומה, בעיות שינה, ויסות רגשי, הת
אזור בארץ: הוד השרון, כפר סבא, רעננה, הרצליה, אזור השרון
שפה: עברית,אנגלית
עו"ס קלינית מטפלת בטיפול ממוקד מטרה בנוער ומבוגרים. מומחיות בויסות רגשי ורגישות גבוהה, בעלת ניסיון של 15 שנה בטיפול בחרדות, טראומו

פסיכולוגית קלינית לילדים ומבוגרים
התמחות: טיפול במבוגרים ובילדים , חרדה, קשיים התפתחותיים, טיפול זוגי, הדרכת הורים, טיפול בהורות, מערכות יחסי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,רמת גן
שפה: עברית,אנגלית, צרפתית
פסיכולוגית קלינית מומחית בטיפול בנשים וגברים, הורים וילדים, בזוגות וביחידים. מטפלת בגישה דינמית ומשלבת כלים נוספים כמו היפנוזהNLP

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: טיפול דינמי, וקוגניטיבי-התנהגותי במבוגרים במשברי חיים, חרדות,דיכאון, אבל, פוסט טראומה,קשיים זוגיים
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,שרון
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת בכל סוגי ההפרעות וקשיי החיים תוך הקשבה שמת דגש על היכולת הרבגונית ועל הפוטנציאל הפנימי הקיים באדם והמכוון אותו לגדול ולהתפתח

עו"ס קלינית M.S.W, מטפלת פרטנית, זוגית, משפחתית ומנחת קבוצות
התמחות: קשיים בזוגיות, תקשורת, מיניות ותשוקה, דימוי עצמי, קשיים בהורות, שליטה בכעסים, אלימות זוגית, התמודדות
אזור בארץ: שפלה,רחובות,נס ציונה
שפה: עברית
הטיפול מיועד לפרט, זוג או משפחה הרוצים להרחיב את ההבנה של העצמי בתוך קשרים אינטימיים ולחזק את היכולת לקרבה ולתקשורת, בתוך תהליך מח
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
צמא לאהבה? סיפוק ואי סיפוק של צרכים רגשיים ד"ר ליאת יכניץ
לכולנו יש מגוון של צרכים: גופניים, חברתיים, רגשיים. צורך תמיד דורש מענה. אדם צמא חייב לשתות. כשתחושת הצמא עדיין חלשה אפשר לדחוק אותה הצידה, אבל ככל שהצורך יתגבר, היכולת להתרכז במשימות אחרות תלך ותצטמצם ובשלב מסוים הדבר היחיד שיעסיק את האדם יהיה הצורך לשתות
וואטס אפ עם הילדים שלנו? צוות אתר על הספה
אחת לשבוע יש התקף בכי או עצבים על עלבון ממשהו שמישהו כתב או כי מישהו החליט להוציא אותו מהקבוצה. והוא אפילו עוד לא בן עשר. הילדים שלנו חיים בווטאס אפ.
הפסיכולוגיה של הבדידות וכיצד אפשר להתמודד איתה צוות על הספה
לבדידות פנים רבות ושונות זו מזו ואין קשר ממשי בינה לבין היות האדם לבדו מבחינה פיזית. כלומר, בדידות היא תחושה ולא מצב אובייקטיבי ולכן אדם יכול לחוש בדידות גם כאשר הוא נמצא בחברת אנשים רבים ולהיפך, אדם עשוי להיות לבדו ולא לחוש בודד בכלל.
הדימוי ועצמי צוות על הספה
'דימוי עצמי' – צמד מילים שמקפל בתוכו את כל התכונות והמחשבות שאדם מייחס כלפי עצמו. הדימוי העצמי הוא לרוב דינאמי ועשוי להשתנות באמצעות תהליכים שונים, גם לאחר שהתגבש אי שם בשנות ההתבגרות.