
חופש גדול בזמן מלחמה
צוות אתר על הספה
הקפידו על זמן משפחתי בכל יום, חשוב שתסתכלו לכל ילד בעיניים ותדברו איתם
חלק גדול מהציבור בחר להישאר הקיץ בגבולות ישראל, מתוך חשש מהלא ידוע ורצון להיות קרובים לבית במקרה חירום בטחוני מיידי. הכבישים מלאים, הצפיפות עזה והמתח שהוא מנת חלקו של כל אזרח ישראלי, מורגש כמעט בכל מקום.
הוסיפו לכך את המאבק בין משרד האוצר לארגון המורים, שגרם לחוסר וודאות ממשי של עשרות אלפי תיכוניסטים, ביחס לציוני המגן והבגרות שלהם וביחס לסיכוי ששנת הלימודים תיפתח בראשון לספטמבר, כסדרה.
שלבו בחבילה גם חרדה כלכלית - בה מצויים משקי בית רבים בישראל - ואת החום הכבד והלח, שנדמה השנה חמור מתמיד, וקבלו תוצאה ברורה: חופש גדול יוצא דופן ומאתגר במיוחד, עבור הורים וילדים גם יחד.
סיכונים ייחודיים של ילדים ובני נוער בחופש הגדול השנה
1. אנו מזהים היקף רחב בהרבה מהרגיל, של בני נוער וילדים שנמצאים בסיכון בעקבות חשיפה ישירה לאירועי המלחמה:
* ילדים במשפחות הצטרפו למעגל השכול הנורא מאז 7/10
* ילדים תושבי העוטף, שחוו ממקור ראשון את אירועי השבת השחורה
* ילדים במשפחות של אנשי מילואים שנפצעו בגופם או בנפשם
* ילדי מפונים שנמצאים במצב ארעי ובחוסר וודאות, מזה זמן רב מדי
* ילדים של אנשי ונשות מילואים, שחיים עם היעדר ההורה ודאגה לשלומו
כל האוכלוסיות הללו, נמצאות בסיכון מוגבר להתנהגויות וחוויות שליליות ומסוכנות במהלך החופש – שימוש מוגבר באלכוהול ובסמים, היקלעות לאירועי אלימות, התנהגות מינית מסוכנת ועוד.
2. הימנעות של הורים רבים מנסיעות ומציאות למרחב הציבורי, בחלקי ארץ שלמים, גורם לכך שהילדים ובני נוער מבלים שעות רבות מהרגיל בבית, בדרך כלל מול מסך כלשהו. שהות ממושכת במרחב הביתי עלולה להוביל גם לבעיות:
* סיכונים ברשת – מתומכי חמאס ועד פדופילים. שעות ארוכות ברשת, ללא פיקוח, עלולות להוביל ילדים לפגיעה נפשית, חברתית ולעיתים אף מינית וגופנית, חס וחלילה.
* השמנה ופגיעה בריאותית – שהות ממושכת בבית, ללא סדר יום קבוע, מובילה ילדים רבים לאכילה לא מאוזנת שבתורה עלולה לגרום להשמנת יתר, שיבוש במערכת ההורמונלית ועוד.
* בדידות – ילדים ובני נוער רבים מזניחים במהלך החופש את היחסים החברתיים המוכרים ונמנעים ממפגשים פיזיים עם חברים. לאורך זמן, הדבר עלול להוביל לפרימת קשרים ולהקשות על איחויים בסיום החופש.
3. ישראל חווה כעת תקופה אלימה במיוחד – מבחוץ ומבפנים. ילדים ובני נוער מתקשים להחזיק מורכבות ונוטים לראות את העולם בגוונים של שחור ולבן, דבר שעלול להוביל אותם למעורבות באירועים אלימים לסיכון ממשי של עצמם ושל אחרים.
למה חשוב לשים לב במיוחד בחופש הגדול הזה?
* איבוד עניין של הילד בדברים שבעבר גרמו לו הנאה, למשל ספורט או מוזיקה.
* הסתגרות של הילד בחדרו והימנעות מפעילות חברתית, עלולה להעיד על תחושת בידוד.
* התנהגות חשאית, שעלולה להעיד על מעורבות של הילד במשהו לא תקין.
* חברים חדשים ולא מוכרים שמסתובבים בבית – כדאי לבדוק במי מדובר והיכן הכירו.
מה אפשר לעשות כדי לצמצם את הסיכונים ולעבור את החופש בשלום, גם השנה?
* הקפידו על זמן משפחתי בכל יום – זה לא חייב להיות משהו ארוך או מלאכותי, אבל חשוב שתסתכלו לכל ילד בעיניים ותדברו איתם, כדי לחוש את הדופק ולהבין אם הכל תקין.
* עודדו את הילדים למצוא לעצמם מסגרת, גם בקיץ – לקטנים ניתן למצוא קייטנות בתחומים שמעניינים אותם, או לארגן קייטנות הורים, בהם כל בית מארח קבוצה של ילדים פעם בשבוע. לגדולים יותר, המליצו לעבוד או להתנדב. סדר יום קבוע, בכל גיל, מרחיק מצרות ומכניס גבולות מובנים.
* הקפידו לבדוק מה מגיע לכם מהמדינה ולמצות את הזכויות המגיעות לילדים
* ילדי מפונים, למשל, זכאים לקבל מהמדינה מסגרות חינוך ומתחמי נוער ייעודיים, שיפעלו ברציפות עד 15/8.
* ילדים מפונים מהצפון בכיתות ד'-יב' זכאים למחשב נייד חינם.
* פרטים על הזכאויות השונות ניתן למצוא באתר משרד החינוך.
* עודדו מפגשים חברתיים לשמירה על קשרים חיוביים – הציעו לילדים להיפגש עם חברים והזמינו חברים אליכם הביתה. אין תחליף למפגש בלתי אמצעי, פנים אל פנים, עם בני ובנות קבוצת השווים.
* הגבילו זמן מסכים – נכון, זה קשה, אבל הילדים חייבים למצוא דרכים נוספות להעסיק את עצמם, מלבד צריכת תוכן פסיבית. משעמם להם? לא נורא. השעמום הוביל לכמה מההמצאות הגדולות בעולם.
שיהיה לכולנו חופש שקט ושכל החטופים והחיילים יחזרו בשלום.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,הדרכת הורים,התמודדות עם
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
פסיכולוגית המטפלת במבוגרים ובני נוער, כולל הדרכת הורים וליווי משפחתי. מטפלת בגישה פסיכודינאמית ובגישה קוגניטיבית-התנהגותית. בעלת ד

טיפול זוגי, טיפול רגשי והדרכות הורים
התמחות: טיפול זוגי, טיפול רגשי פרטני פסיכודינאמי והתנהגותי, והדרכות הורים.
אזור בארץ: אזור סובב כנרת, עמק הירדן, טבריה, מטפלת אונליין
שפה: עברית
הטיפול עבור אנשים החווים משבר בחיים האישיים, הזוגיים ו/או המשפחתיים. אנו נחפש אחר הגורמים המודעים והלא מודעים אשר משמרים את המצו

פסיכולוגית בהתמחות קלינית
התמחות: משברי וקשיי חיים שונים: בדידות, עצב, דיכאון וחרדות. משברי גיל ההתבגרות, חרדה חברתית, חרדת מבחנים, ה
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו ,חולון, אזור המרכז
שפה: עברית, אנגלית
בעלת ניסיון בטיפול במשברי חיים שונים, גיל ההתבגרות ובעיות רגשיות של מתבגרים ומבוגרים. משלבת גישות טיפול שונות - שיטות מתוך CBT לה

עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: דיכאון, בעיות במיניות וזהות מינית, בעיות משפחתיות וזוגיות, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: אזור הקריות, חיפה, אזור הצפון
שפה: עברית
מטפלת באנשים בוגרים במגוון מצבים וקשיים, כמו משברים ריגשיים, התמודדות עם משברי חיים, התפתחות אישית, קשיים ביחסים בינאישיים, בעיות
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מרד נעורים – כיצד להתמודד עם מתבגרים? צוות אתר על הספה
לעיתים נדמה כי הדבר קורה בן לילה. יום אחד יש לנו ילד או ילדה שמדברים איתנו, זקוקים לנו, מחבקים אותנו ומאמינים ביכולתנו לפתור כל בעיה. ביום שאחריו, חי איתנו בבית אדם אחר בתכלית – מישהו שלא ממש מתייחס אלינו, נוהם לעברנו משהו לא ברור מדי פעם, כועס וקוצף, טורק דלתות ובאופן כללי לא מבין במה חטא שקיבל אותנו כהוריו
האם הורים יכולים למנוע מילדיהם המתבגרים לעשן או לשתות אלכוהול? צוות על הספה
כל מי שגידל ילד יודע ששום דבר אינו קבוע, וגם מנהגים והרגלים שנראה שיהיו איתנו לנצח (לטוב או לרע) – עתידים להשתנות ולחלוף, אך כשהילד המתוק שלנו מגיע לגיל ההתבגרות ומשתנה לנו דרמטית מול העיניים – זה לפעמים נעים הרבה פחות.
וואטס אפ עם הילדים שלנו? צוות אתר על הספה
אחת לשבוע יש התקף בכי או עצבים על עלבון ממשהו שמישהו כתב או כי מישהו החליט להוציא אותו מהקבוצה. והוא אפילו עוד לא בן עשר. הילדים שלנו חיים בווטאס אפ.
הורות למתבגרים המתמודדים עם חרדה חברתית, ביישנות או מפונמות קיצונית צורית יהודה, יועצת חינוכית, מנחת הורים ומנחה מקצועית בעמותת רקפת
ההורות היא אחת המשימות המאתגרות והמורכבות בחיינו. משימת חיינו. כאשר הילד שלנו מתמודד עם מופנמות גבוהה, ביישנות לעתים אף חרדה חברתית, האתגר נהיה גדול עוד יותר.