כיצד מלחמת חרבות ברזל תשפיע על התלמידים בחזרה לשנת הלימודים?
צוות אתר על הספה
הילדים שלנו, בדיוק כמונו, חיים במציאות הישראלית ובאופן ודאי יודעים עליה, כנראה הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים
מאז השבת השחורה ופתיחת מלחמת "חרבות ברזל", מתמודדים הישראלים עם רגשות קשים והדבר נמשך כבר זמן רב. תחושות כאב וזעם, עצב תהומי על האנשים שנפגעו באופן ישיר, מתח תמידי עקב תדירות האירועים הקשים שרודפים זה את זה ומעל הכל, תחושה בסיסית וקבועה של חרדה וחוסר ביטחון.
המצב הרגשי הזה קשה לכולם ומשפיע באופן ישיר על הילדים ובני הנוער, שבקרוב אמורים לחזור לספסל הלימודים ולנהל שגרת חיים, בסביבה רוויה דאגות, שכול וכאב.
"מה עושים עם כל הזעם הזה?"
כהורים, אנחנו מכירים ומבינים את הצורך לשלוט ברגשותינו, במידה מסוימת, למען ועבור הילדים. בסיטואציות מורכבות, כמו מלחמה ממושכת שסופה לא נראה לעין, הניסיון לשלוט ברגשות הופך קשה במיוחד, גם אנחנו בסופו של דבר בני אדם.
אז מה עושים עם זה? מה עושים עם בליל הרגשות המאיים שחווה כל הורה בישראל בעשרת החודשים האחרונים? ואיך נכון לתווך את הרגשות הללו לילדים ולבני הנוער שנושאים אלינו עיניים?
כנות ושיתוף במידע מעובד ומתווך
הילדים שלנו, בדיוק כמונו, חיים במציאות הישראלית ובאופן ודאי יודעים עליה, כנראה הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים.
הניסיון להסתיר מהם את האירועים באופן מוחלט נידון לכישלון, בוודאי כאשר מדובר בילדים בגילאי 6 ומעלה. במצב בו אנו מצויים, החזרה ללימודים עלולה להיות מאיימת במיוחד והילדים עלולים להביע רצון, מובן וטבעי, להישאר ליד ההורים, במרחב הביתי המוגן יחסית.
אנו מציעים לנהל שיח פתוח עם הילדים אודות המצב, בהתאם לגילם כמובן. כדאי להתחיל בשאלות פתוחות שיאפשרו לילדים להעלות את התכנים שמעסיקים אותם – האם את חושבת על שנת הלימודים הקרובה? מה אתה חושב שיהיה? יש משהו שממנו אתם חוששים? מהם הצדדים החיוביים שבחזרה לשגרה מבחינתך?
התשובות שייתנו הילדים, יאפשרו לכם להמשיך את השיחה בהתאם. נסו לא להיות מקובעים במסרים שתכננתם מראש להעביר ותנו לילדים להוביל את השיחה, כך תוכלו לוודא שאתם מתייחסים למה שבאמת מעסיק אותם.
התייחסות למדיות חברתיות
אצל הילדים הבוגרים יותר, כאלה שכבר מחזיקים בטלפון נייד פרטי, המידע כבר מגיע באופן ישיר, עם שליטה מינימלית של ההורים, אם בכלל.
כמנהיגי הבית, עלינו להתייחס לנקודה הזו ולבדוק עם הילדים מה הם יודעים ובעיקר, מה הם מרגישים בעקבות המידע אליו נחשפו.
הסבירו לילדים שהמידע ברשתות לא תמיד מדויק ובוודאי שלא מעובד על ידי גורמים רשמיים ולכן יש להתייחס אליו בזהירות ולקחת אחריות על הבריאות הנפשית שלהם ושל הסובבים אותם, כולל לדעת מתי נכון לסגור את הטלפון או לדווח למבוגר עליו סומכים.
התייחסו ברצינות לשאלות ולתחושות שעולות וספקו להם מידע אמיתי ונוסך ביטחון, ככל שניתן.
האם להיערך כרגיל לפתיחת השנה?
הורים רבים שואלים את עצמם כיצד להיערך לשנת הלימודים הקרובה, בתנאים של חוסר ודאות דרמטית.
אנחנו מציעים לדבוק בשגרה, ככל שרק אפשר. לרכוש יחד את הציוד הדרוש, כמו בכל שנה, לעטוף ספרים ומחברות ולבצע את עבודות הבית שניתנו על ידי המורים. המסר שאתם משדרים בכך לילדים, הוא מסר משמעותי של ביטחון בכך שהחיים ממשיכים, למרות החשש והקושי. אם אתם שוהים במקום מגורים זמני בעקבות המצב הביטחוני, ניתן להיעזר באנשי מקצוע שיסייעו לכם לתווך את המצב לילדים בצורה הטובה ביותר, בהתאם למצב הספציפי.
אם אתם כבר יודעים היכן הילדים מתחילים ללמוד בשנה הקרובה – נסו לתאם מפגשי היכרות עם הצוות ועם החברים העתידיים לכיתה, במטרה לעזור לילדים להתחיל את השנה בסביבה שאינה זרה.
בשבחי השגרה - למה שגרה כל כך חשובה?
ילדים רבים נשאבים בחופש הגדול למעין קיום מקביל, בו סדרי היום נטרפים וזמן השימוש במסכים כמעט ואינו מוגבל. זה טבעי והגיוני לחלוטין, אך יחד עם זאת עלול לייצר רתיעה מעצם הרעיון של חזרה לשגרה, שמשמעותה ריבוי מטלות והרבה פחות זמן חופשי.
נסו לייצר בבית שיח שמדבר על חשיבות השגרה – כמה זה עוזר לנו לדעת שיש דברים קבועים בסדר היום, כמה חשובות שינה בשעות הלילה ואכילה סדירה להתפתחות המוח והגוף והכי חשוב – אלמלא השגרה לא היינו יודעים להעריך את החופש וליהנות ממנו. שתיהן – גם השגרה וגם היציאה ממנה לפרקים – חשובות לבריאות הפיזית והנפשית שלנו.
אל תסתפקו רק במילים, אלא נסו לשמור על שגרות בית מסוימות, גם במהלך החופש הגדול ובוודאי בשבועות האחרונים שלו, בהם נרצה לעזור לילדים להתרגל מחדש לשגרת הלימודים בצורה הדרגתית.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
שגית עשרי- פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת M.S.W
התמחות: פסיכותרפיה למבוגרים ולמתבגרים, טיפול זוגי ומשפחתי סביב משברים אישיים ומשפחתיים, יעוץ והדרכת הורים
אזור בארץ: מרכז,כפר סבא
שפה: עברית
מומחיות וניסיון קליני רב שנים בטיפול אישי, זוגי ומשפחתי. משלבת גישות מקצועיות בהתאם לצורך. מניסיוני,טיפול טוב מאפשר תנועה ושינוי ל
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים,טיפול במתבגרים , מתאמת הורית, בעיות במיניו
אזור בארץ: בקעת אונו, פתח תקווה, רמת גן, גבעתיים, טיפול אונליין
שפה: עברית
הטיפול מיועד ליחידים, זוגות, הורים למתבגרים אשר מרגישים קשיים בשלב בחיים בו הם נמצאים. כמו כן , אני עוסקת במקרים של זוגות המצוי
טיפול זוגי, טיפול רגשי והדרכות הורים
התמחות: טיפול זוגי, טיפול רגשי פרטני פסיכודינאמי והתנהגותי, והדרכות הורים.
אזור בארץ: אזור סובב כנרת, עמק הירדן, טבריה, מטפלת אונליין
שפה: עברית
הטיפול עבור אנשים החווים משבר בחיים האישיים, הזוגיים ו/או המשפחתיים. אנו נחפש אחר הגורמים המודעים והלא מודעים אשר משמרים את המצו
מטפלת פרטנית, זוגית ומשפחתית מוסמכת MSW
התמחות: בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,לקויות למידה קשב וריכוז,הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים וEMDR
אזור בארץ: מרכז,מודעין, נס ציונה, ראשון לציון, שפלה ואונליין
שפה: עברית,פורטוגזית,ספרד
בקלינקה אני מציעה מגוון טיפולים רגשיים: טיפול פרטני רגשי,שכול ואבל, EMDR,טיפטל זוגי, טיפול משפחתי והדרכת הורים. ספקית של משרד הביט
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
לילדים משעמם בבידוד? קבלו 5 טיפים מאיתנו צוות על הספה
בידוד עם ילדים בבית הוא בהחלט חוויה לא פשוטה, אך תשמחו לשמוע שיש מה לעשות כדי להקל על בני המשפחה, בעיקר על הילדים, במהלך הימים שתבלו סגורים באותו חלל.
חלוקת תעודות בבית הספר צוות אתר על הספה
הילד הלך היום לבית הספר בידיעה שיקבל תעודה. האם עשיתם איתו שיחת הכנה? בדקתם מהם חששותיו? הכנתם מתנה בהנחה ש"העיקר שירגיש טוב עם עצמו" לפני שבדקתם כיצד הוא באמת מרגיש?
מה זה טיפול SPACE? וכיצד הוא מסייע לטיפול בחרדות אצל ילדים ד"ר לילך מרקוס מטפלת באמנות (m.a)
הורים לילדים שסובלים מחרדה או מ OCD סובלים גם הם משיבוש משמעותי בחייהם, לא פשוט להורה לראות את ילדו מתקשה בפעולות פשוטות, הורה תוהה למה הילד שלי לא מצליח להירדם במיטתו, מסרב להשתתף במסיבות יום הולדת?
גמילה ממוצץ וגמילה מבקבוק צוות אתר על הספה
המוצץ והבקבוק מלווים את הילד מיומו הראשון בעולם . הם מרגיעים רעב, מצוקה, בכי, צמא, תסכול, חוסר אונים. הם מסמלים את מה שבטוח בעולם