הקושי בחזרה ללימודים
צוות אתר על הספה
חשוב שכהורים לילדים, תגלו הבנה למצב הייחודי עמו הם מתמודדים. לא פחות חשוב, גלו הבנה לקשיים שאתם מתמודדים איתם בעצמכם
אנו נמצאים בימים הראשונים לאחר החזרה ללימודים והורים רבים מרגישים, שהשנה קשיי ההסתגלות גדולים בהרבה מהרגיל.
חלק מההורים מתארים קושי מוגבר של ילדים להסתגל מחדש לשגרת הלימודים ולהיפרד מסדר היום המרווח שאפיין את החופשה ואחרים מדווחים על קשיים חברתיים ורגשיים, בצל מלחמת 'חרבות ברזל', שממשיכה להשפיע על החיים בישראל.
לחזור לבית הספר אחרי החופש הגדול זה תמיד מורכב
הימים הראשונים של ספטמבר מלאי התרגשות וחשש בבתים רבים בישראל, בכל שנה. ילדים שעומדים בפני תחילת לימודים במסגרות לימוד חדשות, המפגש המחודש עם חברים לספסל הלימודים, הצורך לעמוד בלוח זמנים מוגדר אחרי תקופה ארוכה של היעדר סדר יום והציפייה לעמוד במשימות הלימודיות, לצד פעילויות הפנאי שמתחדשות אף הן – כל אלו מעוררים אצל הילדים רגשות מעורבים, באופן טבעי ומובן.
למה השנה זה קשה במיוחד?
המלחמה שמתחוללת בישראל מזה קרוב לשנה, משפיעה באופן ישיר על חייהם של עשרות אלפים ובאופן עקיף על מאות אלפים נוספים. ילדים ובני נוער מושפעים לא פחות, ולעיתים אף יותר מאשר המבוגרים שסביבם.
החיים בחוסר ודאות
אם עוצרים רגע לחשוב על הדברים, מבינים שאנחנו נכנסים לשנת הלימודים החמישית ברצף, בה מתמודדים ילדים ישראל עם אירועים, לאומיים וגלובליים, שיש להם השלכות נרחבות על חיי השגרה.
שנתיים של מגיפת הקורונה, הסערה ברחובות בישראל במהלך ההפגנות וימי השיבוש והמלחמה שפרצה כבר בתחילת שנת הלימודים הקודמת – כל האירועים הללו לימדו את ילדי ישראל ששום דבר אינו ודאי, שכל תוכנית היא בסיס לשינויים ושלעולם אין לדעת מה יקרה מחר.
תחושה מתמשכת כזו של חוסר ודאות, פוגעת בתחושת הביטחון הבסיסית של ילדים, אותה הם שואבים מסדר יום קבוע וצפוי.
ללא ספק, מדובר באחד הגורמים המרכזיים לקשיי ההסתגלות שאנו רואים השנה אצל ילדים רבים, שמתקשים לחזור לשגרה, לבטוח בה ולהתחייב אליה, לאור ניסיון העבר שרכשו בחייהם עד כה.
תן לי דקה להתרגל אליך שוב
ריחוק חברתי הוא מושג שזכור לכם מימי משבר הקורונה, אבל הוא מתאר גם את מה שקורה באופן טבעי, בין ילדים שלא הרבו להיפגש במהלך החופשה, כפי שקרה השנה.
במהלך חודשי יולי אוגוסט האחרונים, חוותה ישראל איומים חסרי תקדים, דבר שהוביל לירידה משמעותית בהיקף החופשות, הבילויים והיציאות. כתוצאה מכך, בני נוער שבחופשות רגילות מרבים להיפגש, עשו זאת הרבה פחות השנה ובילו זמן רב מהרגיל בבית, כשהם מנהלים תקשורת חברתית דיגיטלית בעיקר.
כעת, עם החזרה ללימודים, רבים חשים קושי חברתי מוגבר, כתוצאה מהריחוק מחבריהם במהלך הקיץ.
פחדים וחוסר רצון להתרחק מההורים
אחד הגורמים המשמעותיים לקשיי פרידה והסתגלות שחווים ילדים רבים בימים אלו, הוא הקושי הרגשי.
אמנם אנו נמצאים עדיין בעיצומו של האירוע ורחוקים מהיום בו נוכל להעריך לאשורו את היקף הפגיעה הנפשית באזרחי המדינה, אך כבר כעת ניתן לראות עלייה ניכרת בהיקף הדיווח על בעיות חרדה וקשיים רגשיים אצל ילדים ובני נוער, שמובילה גם לעלייה בפניות לטיפול נפשי.
כאמור, ילדי ישראל חוו בשנים האחרונות, רצף יוצא דופן של אירועים דרמטיים שהשפיעו על חיי היום יום שלהם ועל מצבם הנפשי. לא פעם, הם ראו את המבוגרים בחייהם מאבדים שליטה על המציאות והדבר ערער את היסודות הנפשיים הקשורים בהתקשרות וביטחון והוביל לקשיים בהיפרדות ולפגיעה בתחושת המוגנות מחוץ לבית.
השביתה בתיכונים – סיכונים מיוחדים
כשאנו מדברים על ימי הלימודים הראשונים של שנת הלימודים תשפ"ה, לא ניתן להתעלם משביתת ארגון המורים, שהשאירה בבית מאות אלפי בני נוער בגילאי 16-18.
מדובר בשכבת הגיל שנפגעה באופן הקשה ביותר, גם בתקופת משבר הקורונה וכעת ממשיכים להתמודד עם היעדר מסגרת ושגרה ברורה.
עבור כ 150,000 מהם, מדובר בשנת הלימודים האחרונה ובתקופה משמעותית, שאמורה לסייע בהכנתם לחיים עצמאיים יותר בעתיד.
בני הנוער הללו, מצויים בסיכון גבוה במיוחד לצריכה מוגברת של אלכוהול וסמים, התנהגות מינית סיכונית ומעורבות באירועי אלימות.
איך ניתן לעזור לילדים ולבני הנוער להתמודד עם הקושי
חשוב שכהורים לילדים, תגלו הבנה למצב הייחודי עמו הם מתמודדים. לא פחות חשוב, גלו הבנה לקשיים שאתם מתמודדים איתם בעצמכם, כאנשים מבוגרים, הורים ואזרחים במדינה המצויה במלחמה קשה וכואבת.
גלו אמפתיה, לעצמכם ולילדים, ושדרו שאתם מבינים כי מדובר בשנת לימודים ייחודית ויחד עם זאת בטוחים ביכולת שלכם כמשפחה, להתמודד גם עם הקושי הזה ולהגיע ליציבות.
לצד הדרישות המובנות מאליהן, של עמידה בסדר יום לימודי מובנה, נסו להראות לילדים שאתם רואים אותם, מודעים לקושי שהם חווים ומעריכים את העובדה שהם מתמודדים.
לא צריך להגזים במתנות בסופרלטיבים, מספיק שתקפיצו אותם לבית הספר ביום שתכננו ללכת ברגל או שתכינו להם לארוחת הערב משהו שאתם יודעים שהם אוהבים במיוחד – העיקר שתעבירו את המסר שאתם מתמודדים ביחד.
במקרי קיצון, בהם אתם מרגישים שהילדים מתקשים להתמודד או אם אתם מזהים סימנים של חרדה מוגברת המקשה על התפקוד – מומלץ לפנות לטיפול אצל איש מקצוע מומחה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכותרפיסטית בכירה, MA
התמחות: חרדה, דיכאון, סטרס, OCD, חוסר סיפוק, תקיעות במימוש עצמי, קשיים ביחסים, ליווי בהריון ובהורות, סוגיות
אזור בארץ: רמת השרון, הרצליה, תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מתמחה בטיפול בחרדה ובדיכאון. בעלת ניסיון רב בטיפול בנשים. משלבת שיח המביא לתובנה מעמיקה(גישה פסיכודינמית) עם טכניקות של CBT -בכדי
פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, אבל ואובדן, התמודדות עם משברי חיים, קשיי ויסות, קשיים חברתיים, סוגיות של זהות,
אזור בארץ: מודיעין וירושלים
שפה: עברית,אנגלית
מטפל בילדים נוער ומבוגרים בגישה דינמית בשילוב כלים קוגנטיביים התנהגותיים (CBT) ומקיים הדרכות הורים. עובד בבי''ח הדסה עין כרם ובקלי
טיפול נפשי למתבגרות ונשים צעירות
התמחות: טיפול בנשים צעירות סביב חרדות, דיכאון, מערכות יחסים, דימוי עצמי, הקהילה הגאה, משברים ואובדנים
אזור בארץ: שרון,כפר סבא
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסטית מומחית בטיפול במתבגרות ונשים צעירות המתמודדות עם בטחון עצמי נמוך, קשיים במערכות יחסים, זוגיות, אתגרים במקום עבודה, ק
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
המדריך לאבחונים לילד צוות על הספה
אין ספור הורים פונים לעל הספה בבקשה לקבל הסבר מפורט ומרוכז על שלל האבחונים המוצעים לילדים, במטרה להבחין ביניהם ולהבין מהו האבחון הנדרש לילד שלהם. המאמר הבא סוקר את סוגי האבחונים השונים הקיימים בשוק, ומנסה להכווין אתכם ההורים, איזה אבחון נחוץ לילד שלכם?
עולים לכיתה א' עם טיקיטק Tikitime
מסיבת סיום גן חובה היתה מזמן, ותלמידי כיתה א' רוצים ששנת הלימודים תתחיל כבר. החופש הגדול מזדחל, וכל יום שעובר הוא זמן של מתח והתרגשות עבורם. הראש הקטן והמתוק שלהם מלא בשאלות ומחשבות
כיצד ניתן בכלל להסביר את זוועות המלחמה לילדים? צוות אתר על הספה
"הבת שלי מפחדת ללכת לבי"ס", "הבן שלי לא מוכן ללכת לישון בלילה ורוצה לשמור עלינו", "הילדים מתוחים, עצבניים וכעוסים כל הזמן. אני מבינה אותם אבל לא יודעת איך להתמודד". הרבה מאוד הורים שואלים את עצמם איך מתווכים את המציאות הקשה לילדים בצורה הנכונה ביותר?
מה עושים אצל קלינאית תקשורת? צוות על הספה
אם לילדכם התעוררה לקות בתקשורת ואתם בדרך לביקור אצל קלינאית התקשורת, המאמר הזה בשבילכם. רוצים לדעת מה עושים אצל קלינאית תקשורת? איזה קלינאית תקשורת מומלץ לבחור ועם אילו מטרות כדאי להגיע לטיפול? המשיכו לקרוא.