
אבחון התפתחותי לילדים
צוות אתר על הספה
אבחון התפתחותי נדרש כאשר הורים ואנשי חינוך מזהים עיכוב באחד מצירי ההתפתחות או כאשר יש קושי רגשי
התחומים שנבדקים באבחון התפתחותי
כידוע, האדם הוא ישות מורכבת שנדרש לתפקד בו זמנית במספר תחומי חיים מרכזיים. בהתאם, אבחון התפתחותי בודק את הסטטוס של הילד הנבדק על פני מספר צירים משמעותיים:
1. ציר קוגניטיבי – כאן נבדקים תפקודי זיכרון, יכולת המשגה של עצמים ותחושות, הבנה ופתרון בעיות, הבנת הוראות פשוטות, יכולת הסקת מסקנות, יכולת ויסות ועיבוד חושי ועוד.
2. ציר מוטורי – הערכת המיומנויות הקיימות של מוטוריקה עדינה (אחיזת מספריים ועיפרון, השחלת חרוזים ועוד) ושל מוטוריקה גסה (קפיצה האוויר, טיפוס), קואורדינציה, איזון במרחב (היכולת לשבת או לעמוד בלי לזוז), תנועות דינאמיות כמו זחילה או ריצה והיכולת לתכנן צעדים מוטוריים הדרושים להשגת המטרה.
3. ציר שפתי – אוצר מילים קיים, הבנה וביטוי של תכונות כמו גודל, צבע או צורה, שימוש בתקשורת לא מילולית כמו מחוות גוף והבעות פנים, הבנה של מושג דיבור על פי תור, יכולת הביטוי וההקשבה.
4. ציר התנהגותי – שליטה בפעולות, מידת היכולת לפעול בעצמאות, תפקודים יום יומיים בבית או מחוצה לו.
5. ציר רגשי וחברתי – שליטה במיומנויות תקשורת הדרושות לקיום מערכות יחסים (למשל יצירת קשר עין), יכולת ויסות רגשי בפרטיות ובחברת ילדים אחרים, גילוי עניין באחרים, יכולת פתרון בעיות חברתיות, היכולת להסביר רצונות וצרכים והיכולת לנהל מערכות יחסים מובחנות עם דמויות משמעותיות.
מי מבצע אבחון התפתחותי ובאיזה גיל ניתן לבצע את האבחון?
מרבית הילדים מובאים לאבחון התפתחותי סביב גיל 5, אם כי בחלק מהמקרים ניתן לבצע אותו בגיל צעיר יותר, בהמלצת גורם טיפולי.
כאשר מדובר באבחון התפתחותי מלא, הכולל את כלל הצירים שפורטו, רשאי לבצע אותו רק פסיכולוג התפתחותי מומחה. אבחון של אחד הצירים באופן ספציפי יכול להתבצע על ידי אנשי מקצוע מומחים בתחום המבוקש, למשל קלינאית תקשורת במקרה של אבחון שפתי, או מרפאה בעיסוק במקרה של אבחון מוטורי.
מתי כדאי לפנות לאבחון התפתחותי?
אבחון התפתחותי נדרש כאשר הורים ואנשי חינוך מזהים עיכוב באחד מצירי ההתפתחות או כאשר יש קושי רגשי, התנהגותי או חברתי המונע מהילד להשתלב במסגרות השונות ולהסתגל אליהן. לעיתים, ההפניה לאבחון תגיע מרופא ילדים או מנוירולוג, במטרה לזהות עיכובים שעלולים להיווצר כתוצאה מפגיעה מוחית כלשהי.
אבחון התפתחותי עשוי לסייע לילד ולמשפחתו במספר דרכים:
1. הערכת הקושי ומיקוד – כאשר עולה חשד לעיכוב התפתחותי בציר התפתחותי אחד או יותר, יש להעריך את מידת החומרה של העיכוב ולהבין את הקשיים הספציפיים שהוא מסב לילד.
2. בניית תוכנית התערבות – באמצעות איתור ומיקוד הקושי, ניתן ליצור תוכנית טיפולית שתסייע בפיתוח ושיפור המיומנויות בתחום הנדרש. המלצות האבחון המיועדות להורים, לאנשי הצוות במסגרת החינוכית ולמטפלים אחרים ומסייעות להם לתת לילד את המענה המתאים והמיטבי לצרכיו.
3. קבלת זכויות והקלות – תוצאותיו של אבחון התפתחותי מאפשרות הכרה של המערכות השונות והתייחסות מותאמת לילד המתקשה. התייחסות כזו יכולה לכלול הקלות של משרד החינוך וזכויות כספיות ואחרות בגופים כמו הביטוח הלאומי ומשרד הבריאות, שמטרתן לסייע בטיפול ובקידום הילד.
איך נראה אבחון התפתחותי?
כבר עם זיהוי הקושי הראשוני, כדאי לפנות למכון להתפתחות הילד בקופות החולים, כדי לקבל הכרה וסיוע במימון האבחון והטיפולים לאחריו. לצערנו, התורים הארוכים בדרך לאבחון המיוחל, גורמים להורים רבים לפנות לאבחון בערוצים פרטיים. גם במקרים הללו, יתכן שאושרו החזרים בדיעבד ובכל מקרה מומלץ לעדכן את מערכת החינוך ואת קופת החולים בשלב מוקדם ככל הניתן.
תהליך האבחון מתחיל במפגש מקדים של הפסיכולוג המאבחן עם הורי הילד במטרה לקבל מידע רב ככל שניתן על תהליך ההתפתחות של הילד עד כה, מבחינה חינוכית, משפחתית ורפואית.
לאחר מכן מתקיימים מספר מפגשים במהלכם מבצע הפסיכולוג את חלקי האבחון השונים, באמצעות שימוש במגוון משחקים שיאפשרו לילד חוויה חיובית ולא מאיימת בזמן התהליך.
תוצאות אפשריות של אבחון התפתחותי
תוצאות האבחון מציגות את רמת ההתפתחות של הילד, ביחס למצופה בגילו, על גבי כל אחד מהצירים הנבדקים בנפרד.
במידה ונמצא עיכוב בציר התפתחות ספציפי – תוכנית הטיפול תכלול המלצות להתערבות מקצועית ממוקדת בציר זה.
במקרים בהם האבחון מעלה שיש עיכוב התפתחותי כללי, במספר צירים, ההמלצה יכולה להיות השמה במסגרת טיפולית ייעודית כמו גן ילדים שיקומי, המאפשר לילד לקבל את כלל הטיפולים והמענים להם הוא זקוק בשלבים הקריטיים להתפתחות ולצמצום הפער.
לעיתים, תוצאות האבחון יכולות להצביע על הפרעת קשב וריכוז או לקות למידה שיחייבו אבחון ממוקד נוסף ויצירת תוכנית טיפולית מותאמת.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: חרדה ופוביה, דיכאון, בעיות משפחתיות וזוגיות, בריאות הנפש, הפרעות אכילה, אבל ואובדן, לקויות למידה קשב
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, רעננה, השרון, טיפול אונליין
שפה: עברית,אנגלית
טיפול פסיכולוגי בילדים, בני נוער ומבוגרים. משלבת גישה פסיכודינאמית עם טיפול קוגניטיבי התנהגותי. עובדת במרפאה הפסיכולוגית בבי''ח שנ

מכון לאבחונים פסיכולוגיים
התמחות: מכון אשר מתמחה בעריכה של אבחונים פסיכולוגיים. ייחודו של המכון בהתמקדות בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,אזור השרון והמרכז
שפה: עברית,אנגלית
מכון אפיקים הינו מכון המתמחה בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסיכולוגיים ברמה מקצועית גבוהה. תוך התאמה לצרכים השונים בכל אבחון.

מטפלת זוגית
התמחות: קשיי מיניות?תקשורת מלאת
מריבות אינטימיות? דילמות נבישואים ,חרדות ביצוע ,התמכרות לפורנוגרפיה .זמינות
אזור בארץ: תל אביב, רמת גן, גבעתיים, אזור המרכז, ירושלים
שפה: עברית,אנגלית
משברי בגידות ודילמות ביחסים?חסמי תשוקה בגידה פיזית? .משלבת טיפול קוגנטיבי התנהגותני עם גישה הומניסטית והתייחסותית . צלצלו עכש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
5 שאלות חשובות לפני שהולכים להדרכת / הנחיית הורים צוות על הספה
בתקופה האחרונה אתם מרגישים שמשהו לא עובד – הילדים רבים ביניהם בלי סוף, הם מתווכחים אתכם על כל דבר ובאים בדרישות שלא נגמרות, אתם מרגישים שאין בבית סדר יום ברור והבלאגן חוגג, ובקיצור חשים שאיבדתם שליטה.
מה הוא ADHD וכיצד ניתן לטפל בו? צוות על הספה
הפרעת קשב וריכוז המכונה בשפה המקצועית בראשי התיבות ADHD היא הפרעה סימפטומטית העלולה לגרור לקשיים רגשיים, לימודיים והתנהגותיים, ולכן חשוב מאד לזהות אותה ולפנות לטיפול בזמן.
אבחונים דידקטיים דפנה סרדס
במה עוסק האבחון הדידקטי? מי זקוק לאבחון דידקטי ? איזו אוכלוסייה מגיעה לאבחונים? מהן מטרותיו של האבחון? האבחון הדידקטי עוסק בבדיקה ואבחון של יכולות( חוזקות ) וקשיים (או ליקויים) בתחום הלימודי ומועבר ע"י מאבחן/ת דידקטי/ת שהוכשר/ה לכך.
טורטיקוליס - מה זה בכלל? נעמה גוטמן- וייזר, פיזיותרפיסטית
בשנים האחרונות יותר ויותר תינוקות מאובחנים כבעלי ? טורטיקוליס או אסימטריה צווארית.