
איך מתמודדים עם לחץ בעבודה?
צוות אתר על הספה
כמחצית מהעובדים בישראל מאבדים בין 15-30 דקות עבודה ביום בגלל תחושת הלחץ הכבד
מה גורם ללחץ בעבודה?
סקר שנערך בשנת 2019 וכלל היקף רחב של נבדקים בעולם העבודה בישראל, מראה כי אצל כ-40% מהנשאלים העומס הוא הגורם המרכזי ללחץ, עבור 36% הגורם ללחץ הוא אינטראקציות בלתי פוסקות עם אנשים אחרים. 61% מכלל הנשאלים דיווחו על רמות גבוהות מאוד של לחץ, במידה שגורמת לתחושת עייפות קיצונית ותחושה של אובדן שליטה.
השפעות נפשיות וגופניות של לחץ מתמשך
חיי משפחה – לחץ מתמשך בעבודה מוביל לא פעם לפגיעה במערכות היחסים עם הקרובים לנו ביותר, בני ובנות הזוג והילדים. עובדים שחווים לחץ גבוה בעבודה מדווחים על תחושת חוסר סבלנות מוגברת, מריבות בבית וקושי ממשי לחוות, בזמן אמת, רגעים משפחתיים משמעותיים - בגלל מחשבות על עבודה.
מצב בריאותי – לחץ כרוני מתמשך מוביל למגוון בעיות בריאות, ביניהן כאבי ראש וגב כרוניים, בעיות בראיה, סחרחורות וחולשה, בעיות עיכול, דופק מהיר, לחץ גם גבוה ואף מחלות לב כרוניות שעלולות להיווצר כתוצאה מעומס מתמשך.
התמכרויות – עומס מתמשך בעולם העבודה גורם, לא פעם, להגברת השימוש בחומרים שיש להם השלכות על בריאות הגוף והנפש. למשל עלייה בצריכת האלכוהול, עישון, אכילת יתר שמובילה להשמנה ולפגיעה בבריאות ועוד.
איכות החיים הכללית – הלחץ פוגע בשעות השינה ובאיכות השינה, דבר המוביל לעייפות כרונית, סיכון מוגבר לתאונות ולתקלות שנובעות מחוסר תשומת לב. בנוסף, לחץ כרוני עלול לגרום לדיכאון וחרדה.
השפעות הלחץ על חיי העבודה
מחקרים רבים מראים כי עומס עבודה מוגזם, יוצר תחושת לחץ שיש לה השפעות שליליות ניכרות על התפוקה ועל המוטיבציה של העובד.
עובדים שפועלים בתחושת לחץ כרונית, יראו ירידה בביצועים, עלייה בהיקף של איחורים והיעדרויות והתחזקות של תחושת השחיקה, שלא פעם מובילה לעזיבת מקום העבודה.
הסקר שתיארנו בתחילת מאמר זה, העלה כי כמחצית מהעובדים בישראל מאבדים בין 15-30 דקות עבודה ביום בגלל תחושת הלחץ הכבד, 37% נוספים מאבדים למעלה משעה ביום.
האם יש צדדים חיוביים בלחץ?
לחץ, במידה סבירה, עשוי להיות חיובי ולסייע לעובד לשמור על מיקוד ועל תחושת חיוניות. דד ליין הגיוני וישים, עשוי להכניס בצוות העובדים אנרגיה חדשה שמקורה בחדוות עשייה.
הבעיות מתחילות כאשר הלחץ גבוה מדי ובעיקר כאשר הוא מתקיים לאורך זמן וללא הפוגות.
איך לא לוקחים את העבודה הביתה?
מילת המפתח בהקשר זה היא גבולות.
חשוב שתבינו איפה עוברים הגבולות האישיים שלכם – זמנים שבהם אתם מבקשים להתמקד בבית ובמשפחה ולא לעסוק בעבודה, ימים ושעות שאתם מקדישים לעצמכם ולדברים שאתם אוהבים ורוצים לעשות.
אם תצליחו לדייק את הגבולות האישיים שאתם שמים לעולם העבודה, סיכוי גבוה שתוכלו גם להבהיר אותם לעמיתים ולמנהלים בעבודה ולדאוג שאכן יישמרו.
איך להתמודד עם לחץ בעבודה? המלצות נוספות
* חיזוק תחושת המסוגלות – היזכרו במקרים קודמים, בהם התמודדתם בהצלחה עם עומס גבוה ועם מתח יוצא דופן בעולם העבודה. היכולת הזו קיימת בכם גם היום.
* היערכות מראש למצבי לחץ מתוך מטרה מובהקת לחלק עומסים, לתכנן את לוחות הזמנים ולא להשאיר היקף גדול מדי של עבודה לרגע האחרון.
* היעזרות במעגלי תמיכה – שתפו אחרים בלחץ שאתם חווים ושמעו מה אנשים במעגלים הקרובים שלכם עושים כדי להתמודד עם העומס בעולם העבודה.
* הקפדה על פעילות ספורטיבית קבועה, שנמצאה כמפחיתה לחצים באופן משמעותי.
* הקפדה על זמני פנאי, שבהם תעסקו בדברים שעושים לכם טוב – זמן לתחביבים, לטעינת מצברים, חופשות קבועות מראש בלוח השנה ועוד.
* שימוש בשיטות הרגעה עצמית והפחתת לחצים – מדיטציה, נשימה מודעת, דמיון מודרך. כל שיטה שאתם מתחברים אליה יכולה לסייע להפחית את הלחץ.
מעסיקים או מנהלים עובדים אחרים? כך תוכלו לסייע להם בהפחתת הלחץ
* התעקשו לקיים במסגרת העבודה תוכניות בריאות ורווחה נפשית – תוכניות כאלה יכולות להציע פתרונות למגוון קשיים ובנוסף לכך, מחזקות את הקשר הרגשי של העובד למקום.
* עודדו פעילות פיזית בזמן העבודה – כולל הפסקות ייעודיות לצורך זה. שאפו לקיים פגישות בהליכה או בעמידה.
* הוקירו את מאמצי העובדים שלכם – פרגון והכרה בערך העבודה הקשה שנעשית היא משמעותית במיוחד. הוקרה כזו יכולה לבוא לידי ביטוי במילים, במעשים, במתנות, בונוסים, העלאת שכר ועוד.
* אפשרו עבודה גמישה ומותאמת לצרכים האישיים הייחודיים של כל עובד, בהתאם למצבו המשפחתי, גילו והעדפותיו.
* דאגו לסביבת עבודה נעימה ומפרגנת, טפלו בזמן בקונפליקטים שנוצרים, הקפידו על האפשרות לקיים שיח פתוח וכנה בין העובדים ובינם לבין ההנהלה.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש, דיכאון, חרדה, בעיות משפחתיות וזוגיות, אבל ואובדן, הדרכת הורים,התמודדות עם משברי חיים
אזור בארץ: נס ציונה, רחובות, אזור השפלה
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה כי לכל אדם צרכים וקצב ייחודיים משלו. עובדת בגישה דינמית, גישת טיפול מעמיקה, הנותנת מקום ומרחב לנפש לבוא לידי ביטוי.

פסיכולוגית קלינית מומחית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת
התמחות: פסיכולוגית קלינית מומחית ומטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת, מטפלת בקשיים בקשרים בינאישיים, התמודדות עם אב
אזור בארץ: רעננה, כפר סבא, הרצליה, אזור השרון
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול ויעוץ אישי וזוגי. התמחות בטיפול במצבי משבר אישיים כגון- אובדן ,פרידה, מחלה וכן במצבי משבר זוגיים. הטיפול קצר ,

מכון לאבחונים פסיכולוגיים
התמחות: מכון אשר מתמחה בעריכה של אבחונים פסיכולוגיים. ייחודו של המכון בהתמקדות בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסי
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,אזור השרון והמרכז
שפה: עברית,אנגלית
מכון אפיקים הינו מכון המתמחה בעריכה ובכתיבה של אבחונים פסיכולוגיים ברמה מקצועית גבוהה. תוך התאמה לצרכים השונים בכל אבחון.

עובדת סוציאלית קלינית MSW
התמחות: דיכאון, חרדה ופוביה, פוסט טראומה, בריאות הנפש, פגיעות מיניות, משברי חיים, מיניות וזהות מינית, אבל וא
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז
שפה: עברית,אנגלית
אני עובדת סוציאלית קלינית,מטפלת במבוגרים (18+) בקליניקה במרכז תל אביב. אני מאמינה כי יצירת קשר משמעותי, במרחב מכיל ולא שיפוטי, יכו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
גירושים טובים – יש חיה כזו? צוות על הספה
פירוק הקשר הזוגי, בעיקר כאשר יש ילדים משותפים, מעמת את בני הזוג לשעבר עם מערכת שלמה של אמונות, ערכים וציפיות שהתנפצו ומציב מראה הנוגעת בפחדים העמוקים ביותר בנפש. יש צעדים בהם תוכלו לנקוט כדי למזער נזקים ולהצליח להתגרש בצורה הטובה ביותר שאפשר
לעבור את הקורונה בשמחה - לבני הגיל השלישי ולא רק... ד"ר בלהה בכרך
"איך לשרוד את תקופת הקורונה, ואולי אפילו לעבור אותה בשמחה" - זהו אתגר התקופה. במאמר זה אתמקד בבני הגיל השלישי: מבט על תקופת "הקורונה" והאתגרים שהיא מציבה בפנינו, סקירה של עקרונות משבר וחוסן והכרת צרכי הגיל השלישי, יסייע בבניית מודל התמודדות.
איך מתקנים לב שבור? ד"ר עירית קורן, פסיכותרפיסטית
והנה הגענו לינואר-תחילת השנה האזרחית-2019. עוד שנה חלפה. בתחילת שנה נהוג לשים את הדגש על התחלות חדשות, משאלות ותקוות לשנה הקרובה. הפעם בחרתי דווקא לדבר על הסופים. כי כל התחלה של שנה חדשה היא גם סוף של השנה הקודמת. מה הפסדנו, מה איבדנו בדרך
התמודדות נפשית עם מחלת הסרטן יוסי אוסדון פסיכולוג חינוכי מומחה
סרטן, רק המילה לכשעצמה מעורר פחד, וכמו כל פחד אנחנו נוטים לפנות אותו מהמודעות, להדחיק אותו בכדי שלא נצטרך להתמודד איתו, קל וחומר כשמדובר על הפחד ממוות שהוא הפחד הקמאי ביותר של האנושות. וכמו במקרים נוספים, חוסר מודעות יכול להרוג, לא הסרטן אלא חוסר המודעות עצמה.