
נעבור את זה יחד - תמיכה מהסביבה בתקופה הקשה
צוות אתר על הספה
כל אדם זקוק לתמיכה חברתית, בעיקר בעת התמודדות עם אתגרים ומשברים
האדם הוא יצור חברתי וזקוק לאנשים אחרים כדי לשרוד ולשגשג, גם מבחינה פיזית וגם מבחינה פסיכולוגית. דומה שאין ספור מחקרים שנערכו בנושא, מצביעים כולם לעבר אותה מסקנה: כל אדם זקוק לתמיכה חברתית, בעיקר בעת התמודדות עם אתגרים ומשברים.
במציאות של מדינת ישראל באוקטובר 2024, אחרי למעלה משנה של מצב ביטחוני, כלכלי וחברתי קשה, נדמה שמסקנה זו מקבלת משנה חשיבות וכולנו מבינים שנוכל לעבור את התקופה הקשה רק בתמיכת אנשים אחרים בסביבתנו.
השפעות של קשרים חברתיים – לא רק על הנפש
אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, לצד רופאים ומטפלים מסוגים שונים, תמימי דעים בנוגע לחשיבות התמיכה הרגשית שמעניקה לנו הסביבה הקרובה. לטענתם, תמיכה כזו חיונית לא רק למצבנו הנפשי, אלא גם לבריאות הגוף והיא מסייעת בבניית חוסן פיזי ופסיכולוגי.
מדענים כבר הוכיחו כי בעת מפגש חברתי הנחווה כחיובי, המוח גורם להפרשת 'הורמוני קשר' כמו אוקסיטוצין, שמשפרים את מצב הרוח ומסייעים לתפקוד תקין של מערכות פיזיולוגיות שונות בגוף.
בין ההשפעות הנוספות של קשרים חברתיים חיוביים ניתן למנות הפחתה של תחושות חרדה ודיכאון, שיפור התפקוד של המערכת החיסונית ועד האצת תהליך ההחלמה, במקרה של פציעות או מחלות כרוניות.
למה תמיכה חברתית חשובה לנו כל כך?
כל אדם צריך להרגיש שרואים אותו, שהוא חשוב ומשמעותי עבור אחרים, שלמישהו אכפת ממנו. במילים אחרות – כל אדם זקוק לחמלה.
כאשר אנו מסוגלים לחוש חמלה לאחר, או כאשר אחרים מביעים חמלה כלפינו, הדבר מקדם חוויות פנימיות של אושר וסיפוק מהחיים ונמצא במתאם עם רמה גבוהה של אינטליגנציה רגשית. כלומר – הקשרים החברתיים מאפשרים חמלה ואמפתיה כלפי עצמי וכלפי אחרים ומחזקים את היכולת האמפתית להמשך, בעת ובעונה אחת.
קשרים חברתיים חיוביים חשובים בכל מצב – ובמיוחד בעת משבר
חוקרים שבדקו אוכלוסיות ייחודיות שונות כמו מתמודדי נפש, בני הגיל השלישי או אנשים במשבר נפשי או בריאותי, הצביעו על חשיבותם של מעגלי תמיכה אישיים וסימנו אותם כאחד המשאבים המרכזיים להם זקוק האדם, כדי להתגבר על משברים ואתגרי חיים.
עובדה זו כנראה נכונה לנו, בני האדם, בכל גיל ובכל מצב.
מחקר השוואתי משנת 2021, שבדק למעלה מ-1,000 משתתפים ממדינות שונות, מצא מתאם גבוה בין תמיכה חברתית ליכולת של אנשים במשבר לחוש תקווה ולפעול למען עתיד טוב יותר, עבור עצמם ועבור אחרים. בהתאם, תמיכה חברתית נמצאת בקשר הפוך לתחושת בדידות, כלומר – תחושת הבדידות יורדת, ככל שיש לאדם יותר מעגלים חברתיים תומכים ויציבים.
מה לעשות כשאתם זקוקים לתמיכה מהסביבה בתקופה הקשה?
נראה שאין ישראלי שלא חווה בשנה האחרונה התמודדות עם רגשות קשים של דיכאון וחרדה מהמצב. יחד עם זאת, במקביל נראה גם שאין ישראלי שלא סייע לאחרים להתמודד עם רגשות דומים במהלך השנה האחרונה. מה שאנו מבקשים להגיד הוא, שגם אם אתם בעצמכם מתמודדים עם קשיים – תוכלו לסייע לאחרים ובעקיפין גם לסייע לעצמכם. גם ההיפך הוא הנכון – אם קשה לכם כרגע ואתם זקוקים לתמיכה, אל תהססו לבקש ואל תפעלו מתוך תחושה שכולם נמצאים במצב קשה ולכן לא יוכלו לסייע לכם. לא רק שאתם לא מכבידים על האחר, כפי שאתם אולי חוששים, אלא שאתם נותנים לו למעשה הזדמנות לחזק אתכם ולהתחזק בעצמו.
איך תוכלו לתמוך באחרים בסביבתכם?
1. חמלה היא מילת המפתח
נסו להיות רגישים למצבם של אנשים אחרים סביבכם – בעבודה, בכביש ובכל מקום בעצם. אנחנו לעולם לא יודעים עם מה מתמודד האדם שמולנו, בעיקר בתקופה כזו, ולעיתים חיוך ומילה טובה או מחווה פשוטה כמו מתן הזכות להשתלב בתנועה במקום לכעוס, עשויים להוות את כל ההבדל ולהאיר את יומו של מישהו.
2. דוגמה אישית
אנשים רבים חוששים לשתף את הסביבה בתחושות קשות, מתוך רצון לא להעיק ולא להכביד על אחרים. הוו דוגמה אישית חיובית בכך שתשתפו את הסביבה שלכם בפתיחות, גם כשמדובר ברגשות שליליים שאתם חווים. כך תסמנו לאחרים בסביבה שהמרחב ביניכם מאפשר שיח פתוח וישיר, גם אם כואב.
3. התנדבות
פעולה אקטיבית למען אחרים היא אחד הגורמים המרכזיים לחוסן נפשי בתקופות קשות. הצטרפו לאחד ממיזמי ההתנדבות והסיוע הקיימים ועזרו למישהו אחר. ההשפעה תהיה הדדית. באחריות.
צריכים סיוע נפשי בתקופה הקשה הזו? חפשו מטפל בעל הספה
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסטית מוסמכת מומחית בטיפול בטראומה, דיכאון, חרדה
התמחות: טיפול במבוגרים, מתבגרים והדרכת הורים; התמודדות עם משברי חיים, מתחים זוגיים ומשפחתיים, דיכאון, חרדה,
אזור בארץ: אזור השרון, כפר סבא, רעננה, הוד השרון, מטפלת אונליין
שפה: עברית, אנגלית
פסיכותרפיסטית עם ניסיון של למעלה מ-20 שנים בטיפול במבוגרים ומתבגרים סביב משברי חיים, רצון להתפתחות וצמיחה אישית, דיכאון, חרדה, קשי

MSW פסיכותרפיסטית (CBT) מטפלת זוגית מוסמכת בהכשרה בטיפול מינ
התמחות: טיפול נפשי וטיפול זוגי, תקשורת זוגית, מיניות ותשוקה, דיכאון וחרדה (CBT), טראומה, שליטה בכעס, אבל ואו
אזור בארץ: נס ציונה, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
M.S.W פסיכותרפיסטית, מטפלת זוגית מוסמכת ומנוסה, בהכשרה בטיפול מיני .טיפול במבוגרים. טיפול אינטגרטיבי CBT דינאמי, במגוון מצבי התמוד

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: משברי חיים, בריאות הנפש, דיכאון, אבל ואובדן, פוסט טראומה, חרדה, טיפול זוגי, בעיות במיניות וזהות מיני
אזור בארץ: חיפה, הכרמל, אזור הקריות
שפה: עברית
שלום, שמי איתי ואני מזמין אותך ליצור עמי קשר ולהבין יחד מה נכון עבורך. אני מציע טיפול פרטני וזוגי בגישה פסיכודינמית תוך שימוש בכלי

פסיכותרפיסטית ב CBT ותרפיה באמנות
התמחות: סיוע בזמן משבר וליווי לשינוי, חרדה, OCD ,דכאון, פוביות, ויסות רגשי, מיינדפולנס וקשיים חברתיים ביל
אזור בארץ: מודיעין,רחובות
שפה: עברית
אני מתרכזת בקשר טיפולי ממוקד, קרוב ושוויוני, מכיל, אמפטי, סבלני, המקנה כלים לצמיחה וגדילה תוך קבלה וחוסר שיפוטיות. משלבת גם פגיש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
האם אפשר למדוד אושר? צוות אתר על הספה
עבור רוב האנשים, אושר הוא מושג חמקמק ויחסי. איך מגדירים אושר? איך בכלל אפשר למדוד משהו ערטילאי כזה ומה אתם יכולים לעשות כדי להיות מאושרים יותר?
מה ההבדל בין ריצה טיפולית לריצה רגילה? מגי לוי, מטפלת בריצה
טיפול בריצה הוא טיפול נפשי העושה שימוש בריצה למרחקים ( 20 דקות ואילך ) ככלי מרכזי בטיפול. בטיפול בריצה הדגש הוא על הנפש ועל התהליכים הרגשיים, כאשר הריצה היא אמצעי לאיזון גוף-נפש.
The Effect of the Political Narcissism on our National Mood
זוגיות בגיל השלישי – קווים לדמותה צוות על הספה
הדמות של סבא וסבתא, כפי שאנו מכירים וזוכרים אותה מעבר הלא רחוק, כבר כמעט ולא קיימת במציאות של ימינו. בעוד שרובנו יכולים לזכור סבא וסבתא שהיו אנשים זקנים, בילו את רוב הזמן בביתם, שיחקו קלפים ודומינו עם השכנים וחיכו לביקור של הילדים והנכדים, בני הגיל השלישי של היום נהנים מחיים מלאים, בריאים יותר ועסוקים יותר.