
האם CBT מתאים לכולם?
צוות אתר על הספה
CBT הוא טיפול אפקטיבי במיוחד לבעיות נפשיות ממוקדות, ביניהן פוסט טראומה, התמכרויות, חרדה חברתית, הפרעות אכילה
העניין הוא, שכמו ברפואת הגוף, כך גם ברפואת הנפש, טיפול בסימפטומים לא תמיד מספיק ולעיתים נדרשת התייחסות ישירה לגורם המחולל, או למקור הקושי.
אז מתי CBT מתאים ומתי פחות? בשורות הבאות נעשה לכם סדר בעניין.
כמה מילים על CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוא טיפול קצר מועד וממוקד, שמטרתו לסייע למטופל להחליף דפוסי חשיבה והתנהגות שאינם מסייעים לו, בדפוסים בריאים ומסתגלים יותר.
במהותו, CBT הוא טיפול ממוקד תוצאה ולא תהליכי ולכן המטפל לא מתמקד בתכנים נפשיים עמוקים או בסיבות להתנהגות – אלא מבקש לתת למטופל כלים קונקרטיים שיאפשרו לו התנהלות שונה ואפקטיבית יותר למטרותיו.
למי מתאים טיפול CBT?
CBT הוא טיפול אפקטיבי במיוחד לבעיות נפשיות ממוקדות, ביניהן פוביות מוגדרות, פוסט טראומה, התמכרויות, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), חרדה חברתית, הפרעות אכילה ועוד.
המשותף לכל הבעיות הללו – הן באות לידי ביטוי בהתנהגות האדם בצורה מובהקת וברורה.
טיפול CBT אפשר לבצע כמעט בכל גיל, כאשר התנאים להצלחת הטיפול הם מוטיבציה של המטופל לשינוי ומחויבות שלו לתהליך, שדורש ממנו להיות אקטיבי.
האם יש סוגים שונים של CBT?
מטפלי הגל השלישי של CBT, ביקשו לשלב ידע וכלים מגישות פסיכולוגיות שונות, במטרה להעמיק את יכולות הטיפול ולהרחיבן גם לבעיות פסיכולוגיות נוספות.
במסגרת זו נוצרו מגוון שיטות טיפול, שמתאפיינות כולן בשילוב בין עולמות ה CBT לגישות נוספות:
סכמה תרפיה – שיטת טיפול אינטגרטיבית, המיועדת לאנשים שמתמודדים עם מספר הפרעות אישיות. הגישה עושה שימוש בכלים של CBT, בשילוב טכניקות חווייתיות.
DBT – טיפול דיאלקטי התנהגותי – אפקטיבית במיוחד במקרים של הפרעת אישיות גבולית, קשיי ויסות, התמכרויות והפרעות אכילה. בשיטה זו הדגש מושם על קבלת המצב כפי שהוא והדגשת פוטנציאל הצמיחה מתוכו.
PE – גישת חשיפה מממושכת. מתאימה במיוחד לטיפול בהפרעות פוסט טראומטיות.
MCBT – גישה הנותנת מקום של כבוד למיינדפולנס (קשיבות), בתוך סל הכלים הקוגניטיביים לשינוי. יעילה במיוחד להתמודדות עם חרדה, סטרס מתמשך ודיכאון.
ACT – טיפול בקבלה/ מחויבות - שילוב בין כלים של CBT, DBT ומיינדפולנס, במטרה לסייע למטופל לקבל את הרגשות השליליים ולהיעזר בהם כמנוע לצמיחה. גישה זו יעילה מאוד בטיפול בהתמכרויות או בהתמודדות נפשית עם כאב פיזי כרוני.
מתי טיפול CBT לא מספיק?
קחו לדוגמה מטופל שסובל מחרדה חברתית ומתקשה לדבר מול אנשים. בטיפול CBT יתמקד המטפל באיתור דפוסי החשיבה השגויים או ההרסניים שמובילים לכך ויתן למטופל כלים מעשיים לנהל את המחשבות ההרסניות, כדי לא לתת להן להשפיע עליו, כך שיוכל לעמוד במשימות שיש להן רכיב חברתי.
אבל, שימו לב – הטיפול לא יעסוק בשאלות חשובות כמו למה נוצרו בכלל דפוסי החשיבה הללו? אילו חוויות עבר האדם שגרמו לו לראות איום בקבוצה חברתית? מה אירע בחייו שגרם לו לעצב תפיסת עולם כזו, שבה החברה אינו מקום בטוח עבורו?
מה יכול לעזור במקרים בהם CBT לא מספיק?
בחלק מהמקרים מומלץ להמשיך את הטיפול הקוגניטיבי הממוקד, בטיפול דינאמי מעמיק, אשר יוצא מתוך נקודת הנחה שסימפטומים התנהגותיים ודפוסי חשיבה מעוותים הם דרכה של הנפש להתריע בפנינו על בעיה עמוקה הדורשת טיפול מהשורש.
אם נמשיך בדוגמה שהצגנו בפסקה הקודמת – ייתכן שהחרדה החברתית של האדם נובעת מפרפקציוניזם שהושרש בילדות והוביל לתחושה שכל טעות או מבוכה חברתית היא סוף העולם, ייתכן שהוא מתמודד עם טראומה שגרמה לפחד מאינטימיות עם אנשים אחרים או שהוא בכלל פוחד מעימותים וקונפליקטים בעקבות חוויות ילדות בלתי פתורות.
לעיתים, כדי לטפל בבעיה פסיכולוגית שמפריעה לאדם, יש לרדת לשורשיה ולא להסתפק בטיפול בסימפטומים, שיובילו לפתרון על פני השטח בלבד.
אז באיזה סוג טיפול כדאי לבחור?
לשאלה הזו אין תשובת בית ספר חד משמעית והיא תלויה בנסיבות החיים, במאפיינים האישיותיים של המטופל ובעיקר במידת המוטיבציה שלו לשינוי.
אם הטיפול הקוגניטיבי מספק את המטופל ודי לו בשינוי הדפוסים הבעייתיים באופן שישפר את התנהלותו בעולם – מצוין.
אם נותרות שאלות לא פתורות, או שלמטופל יש צורך להבין את שורש הבעיה (או במילים אחרות – מה גרם לדפוסי החשיבה הלא מסתגלים) – בהחלט ניתן ואפילו מומלץ להעמיק את העיסוק בסוגיה באמצעות טיפול דינאמי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית מומחית לילדים מתבגרים ומבוגרים
התמחות: חרדה, דיכאון, דימוי עצמי, משברים, אובדן, OCD, טראומה, וויסות רגשי, קשב וריכוז, הדרכת הורים, טיפול פ
אזור בארץ: אזור השרון, עמק חפר, רמת גן
שפה: עברית
אני פסיכולוגית בכירה, עם ניסיון של למעלה מ-20 שנות טיפול במבוגרים, מתבגרים וילדים ובהדרכת הורים. מדריכת פסיכולוגים. משלבת טיפול פס

עובד סוציאלי קליני
התמחות: חרדה ופוביה,בעיות במיניות וזהות מינית,בעיות משפחתיות וזוגיות,אבל ואובדן,פוסט טראומה,טיפול במתבגרים
אזור בארץ: זיכרון יעקב/בינימינה, חדרה ותל אביב
שפה: עברית,אנגלית
פסיכותרפיסט מוסמך, MSW+PhD בעבודה סוציאלית עם התמחות קלינית בילדים ומשפחה. אני מאמין שריפוי מתרחש בתוך קשר. אני עובד מכל הלב משנ

פסיכולוגית קלינית ומדריכה
התמחות: התמודדות עם מעברים ומשברי חיים,חרדה ופוביה,OCD,דיכאון,טיפול במתבגרים,הדרכת הורים,מחלות כרוניות,בריאו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה בראייה הוליסטית של האדם: סבלו,המכשולים עימם מתמודד, וכוחות הריפוי הטבעיים הגלומים בו משלבת בין כלים ממוקדים ברווחה נפשית (

פסיכולוגית קלינית
התמחות: טיפול במבוגרים המתמודדים עם משברי חיים והפרעות נפשיות.
טיפול בילדים ומתבגרים, הדרכה וטיפול בהורים.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת במבוגרים, בעלת ניסיון רב עם אוכלוסיית המבוגרים הצעירים (18-30). מטפלת בילדים ומתבגרים, עובדת עם הורים. מקבלת בקליניקה בג
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה ההבדל בין פסיכולוג לפסיכיאטר צוות על הספה
אצל חלק מהאנשים יש בלבול מסוים ביחס לשאלה מה עושה פסיכולוג, מה עושה פסיכיאטר ומה ההבדל בין שני המקצועות הללו. אז כדי לעשות סדר בתמונה תארנו את הכשרתו ואת תפקידו של כל בעל מקצוע, הסברנו מה מותר ומה אסור לכל אחד מהם לעשות במהלך הטיפול וניסינו לעזור לכם להבין אל מי אתם צריכים לפנות ומתי.
קשיבות (Mindfulness) במקום העבודה איתן טמיר
התאמת הפעולות שלנו למה שאנחנו באמת רוצים להשיג - היא אתגר תעסוקתי רב ערך, בעיקר כאשר מדובר בניהול וקבלת החלטות בתנאים שמערערים את הוויסות הרגשי, ברמה האישית והצוותית.
חרדה חברתית- כיצד להתמודד צוות אתר על הספה
יש סיטואציות חברתיות שמלחיצות כמעט כל אחד. רבים מאיתנו זוכרים איך התרגשנו ביום הראשון בעבודה חדשה או באוניברסיטה. אף אחד לא הכיר אותנו והיה חשש שכל דבר שנאמר או נעשה יותיר רושם ראשוני שיכול להיות לטובתנו או לרעתנו.
עולים לכיתה א' עם טיקיטק Tikitime
מסיבת סיום גן חובה היתה מזמן, ותלמידי כיתה א' רוצים ששנת הלימודים תתחיל כבר. החופש הגדול מזדחל, וכל יום שעובר הוא זמן של מתח והתרגשות עבורם. הראש הקטן והמתוק שלהם מלא בשאלות ומחשבות