מחקרים מראים כי שימוש מופרז של הורים בטלפונים חכמים משפיע לרעה על הקשר הרגשי שלהם עם ילדיהם
השימוש המוגבר של הורים בטלפונים הניידים שלהם מעלה שאלות מהותיות אודות השפעתו על ההתפתחות הרגשית של הילדים, רווחתם הנפשית ואופן ההיקשרות שלהם להורים.
מאמר זה בוחן את ההשלכות של "הורות מסמסת" על הילדים, ומציע דרכים הגבלת השימוש בטלפון, במטרה לשפר את
איכות הקשר המשפחתי.
ההורים בנייד – כיצד הדבר משפיע על הילדים?
מחקרים מראים כי שימוש מופרז של הורים בטלפונים חכמים במהלך היום, משפיע לרעה על
הקשר הרגשי שלהם עם ילדיהם.
מחקר אמריקאי שבדק התנהגות של 50 תינוקות מתחת לגיל שנתיים, העלה כי תינוקות שהוריהם שהו לידם, אך היו עסוקים בנייד ולא בהם, הראו יותר סימני מצוקה וגילו פחות עניין בחקר הסביבה מאשר תינוקות שהוריהם היו מרוכזים בהם, התייחסו אליהם והגיבו למעשיהם.
סקר בין לאומי של חברת AVG העלה כי אחד מכל שלושה ילדים שנדגמו, התלוננו על כך שבאמצע שיחה איתם, דעתם של ההורים מוסחת בעקבות קבלת שיחה או הודעה בנייד, האמירה המשמעותית ביותר שחזרה על עצמה היתה "זה גורם לי להרגיש לא חשוב". הסקר נערך בקרב 6,000 ילדים בגילאי 8-13 ותוצאותיו מובהקות.
השימוש המופרז בטלפונים על ידי הורים עלול לפגוע גם
בהתפתחות השפתית והרגשית של הילדים, להוביל לקשיים בתקשורת ולהשפיע על היכולת של הילדים לפתח קשרים בריאים בעתיד.

לעיתים מדובר בסיכון פיזי של ממש
שימוש מוגבר של הורים בטלפונים החכמים, בעת השהות עם ילדים, מעלה משמעותית את הסיכון שלהם להיפצע או להיפגע. מחקר מרעיש שנערך בארה"ב בשנים הראשונות שלאחר הופעת האייפון, הראה עלייה של 12% בהיקף פציעות ופגיעות של ילדים, כאשר היו תחת השגחת הוריהם. התוצאות משמעותיות אפילו יותר, כאשר לוקחים בחשבון את העובדה שבעשור שלפני, דווקא חלה ירידה בהיקף פציעות ילדים בארה"ב.
הפרעות טכנולוגיות ואינטראקציות משפחתיות
השימוש המוגבר בטכנולוגיה משפיע באופן משמעותי על סוג האינטראקציות המשפחתיות ועל איכותן ואף הוביל להתפתחות של הפרעות חדשות, המוכרות כיום על ידי אנשי בריאות הנפש.
נומופוביה - הפחד להיות רחוק מהטלפון הנייד ולהפסיד התרחשויות שנתפסות כחשובות, היא אחת ההפרעות הבולטות שמשפיעה על דינמיקות משפחתיות בעת הזו. כתוצאה מכך, השיח בין בני המשפחה הופך לפחות אינטימי ועמוק והקשרים הבינאישיים נעשים קשים יותר לניהול ולהכלה. אחת ההשפעות המרכזיות של השימוש המופרז במסכים בא לידי ביטוי במיעוט ארוחות משפחתיות, שבעבר היוו הזדמנות לשיחה ואינטראקציה, או בארוחות בהן בני הבית יושבים זה ליד זה, אך כל אחד מהם שקוע בעולמו הווירטואלי.
במציאות כזו, לא מפליא שילדים ובני נוער מתקשים לפתח כישורים חברתיים ורגשיים חיוניים, כמו קריאת שפת גוף והבנת ניואנסים של תקשורת בין-אישית, כישורים שיכולים להתפתח רק מתוך אינטראקציה אנושית ישירה.
כיצד להפחית תלות הורית בנייד ולשפר את הדינמיקה המשפחתית?
כדי להפחית את התלות ההורית בטלפון הנייד, חשוב ליישם גישה עקבית, המודעת לקושי ונכונה להתמודד איתו.
אם הבנתם שגם אתם עושים שימוש מופרז בנייד ואתם רוצים להניע שינוי משפחתי, אפשר לנקוט בכמה אמצעים כדי להפוך את הבית לסביבה המקדמת אינטראקציה בין-אישית בין בני המשפחה.
ניתן לקבוע זמנים קבועים בהם כל בני הבית עוזבים את המסכים, בדגש על ארוחות משפחתיות ופעילות משותפת בבית או בחוץ.

אפשר ורצוי להקים "עמדת טעינה משפחתית" במיקום מרכזי בבית, ובה כל בני המשפחה מניחים את הניידים בשעות הערב, או בכל שעה אחרת שנקבעה כזמן ללא מסכים.
חשוב לזכור שאין שום סיכוי שהתהליך יעבוד, אם לא תהוו דוגמה אישית. כהורים וכמנהיגי המשפחה, הילדים מסתכלים עליכם, לומדים מכם ומחקים את ההתנהגות שלכם.
עידוד פעילויות ללא מסכים והתמקדות בחיזוק חיובי, כאשר הילדים מתנתקים מהמכשירים שלהם ועושים דברים אחרים, יכולים לתרום ליצירת סביבה ביתית מאוזנת יותר מבחינה טכנולוגית ובריאה יותר מבחינה רגשית.
כמה כללי התנהגות חשובים להורים בעידן הדיגיטלי
1. אתם עם הילדים? אפשר להשאיר את הנייד בצד ולחזור מאוחר יותר לכל מי שחיפש אתכם. המסר שאתם משדרים בכך לילדים על סדרי העדיפויות שלכם הוא חשוב ומעצים.
2. הילדים הם הדבר החשוב לכם מכל. אם לא הייתם עוצרים שיחה עם קולגה כדי לענות לנייד, אין שום סיבה לעשות זאת כאשר אתם משוחחים את הילדים.
3. כשהילד פונה אליכם ואתם עסוקים בנייד, שתפו אותו במה אתם עסוקים כרגע, עדכנו אותו בתוך כמה זמן תתפנו אליו והקפידו לעמוד בדיבורכם.
התבוננות מחודשת על ההורות בעידן הדיגיטלי
בעידן שבו הטכנולוגיה הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו, חשוב שנעצור ונתבונן על השפעותיה לא רק עלינו, אלא גם על ילדינו. המחקרים והתובנות שהוצגו כאן מדגישים עד כמה שימוש מופרז בטלפונים חכמים עלול לפגוע בקשרים המשפחתיים, בהתפתחות הרגשית והחברתית של הילדים ואף להוביל לסיכונים פיזיים. השינוי מתחיל בהבנה, אך נדרש גם יישום יומיומי של הרגלים חדשים שמקדמים קשרים משמעותיים ומעשירים בין בני המשפחה. על ידי יצירת גבולות ברורים לשימוש בטלפונים והצבת דוגמה אישית, נוכל להבטיח לילדינו סביבת חיים בריאה ומאוזנת יותר, שבה הם ירגישו נוכחות, תמיכה ואהבה ללא הסחות דעת.