
כיצד לנהל שיחות על בריאות הנפש עם חברים ומשפחה?
צוות אתר על הספה
במרבית המקרים, שיחה עם חברים ובני משפחה אינה מספיקה, על אחת כמה כאשר מדובר בבעיה נפשית ממשית
ואכן, שיחה כזו יכולה להיות מאתגרת אך גם מעצימה ובעלת פוטנציאל טיפולי.
במאמר זה ננסה לסייע בהמלצות לגבי האופן בו ניתן לפתוח שיח על נושאים רגשיים כואבים, בין אם מדובר בבריאות הנפש שלנו, או בזו של הקרובים לנו.
הצעות לניהול שיח פתוח ותומך על בריאות הנפש עם אנשים קרובים
בחירת הזמן והמקום המתאימים
מדובר באחד התנאים הבסיסיים והחיוניים שיש לקחת בחשבון, בעת תכנון שיחה על נושאים רגישים כמו בריאות הנפש. חשוב לבחור מבעוד מועד זמן ומקום מתאימים לשיחה, לוודא שהזמן אינו מוגבל בעקבות מחויבויות נוספות ולהבטיח שהשיחה תוכל להתנהל ללא הפרעות. בנוסף, יש לוודא שהסביבה נוחה, שקטה ופרטית.
מומלץ לבחור מקום שקט ונעים, כמו בית שאין בו אנשים נוספים או פארק שליו, שמאפשר שיחה פתוחה וכנה.
יצירת אווירה בטוחה ותומכת
אווירה כזו היא חיונית לשיחה אפקטיבית והיא תתאפשר רק אם תקפידו על מספר טכניקות חשובות, ביניהן -
* הקשבה פעילה - להקשיב ברגישות ובתשומת לב, ללא שיפוטיות, לשאול שאלות המשך ולתת זמן להשתהות ולמחשבה.
* אמפתיה - לנסות להבין את נקודת המבט של האחר ולהביע הבנה לרגשותיו, גם אם אתם עצמכם רואים את הדברים אחרת.
* כבוד - לכבד את הפרטיות והגבולות של האדם השני. לא ללחוץ על האדם לדבר על דברים שלא נוחים לו ולאפשר לו את השליטה לעצור את השיחה בכל עת.
שימוש בשפה מתאימה
בעת שיח עם אנשים קרובים על בריאות הנפש, חשוב להשתמש בשפה מכבדת ולא שיפוטית. יש להימנע מביטויים פוגעניים או סטיגמטים, בעיקר כאלו המכוונים כלפי התמודדויות נפש. זכרו - האופן שבו תתבטאו ותגיבו בעת השיחה הראשונית, ישפיע על מידת הביטחון שהאדם הקרוב עשוי לחוש, בבואו לחלוק אתכם את מחשבותיו ורגשותיו הפרטיים.
שיתוף אישי
אם אנו מספרים לאנשים קרובים על התמודדות נפשית שלנו, גישה של שיתוף יכולה להיות צעד משמעותי ליצירת אמפתיה ותחושת קרבה רגשית מאפשרת.
כדי לשתף חברים ובני משפחה אודות התמודדות נפש אישית, כדאי להתחיל בהסבר פשוט על מה שאנחנו חווים, איך אנחנו חושבים ומרגישים סביב הקושי הנפשי, כיצד ההתמודדות הנפשית משפיעה על חיינו בשגרת היום יום והאם אנחנו מקבלים טיפול או תמיכה מקצועית.
גם במקרים בהם אדם קרוב לנו משתף אותנו אודות התמודדות נפשית שלו – אפשר ורצוי לנקוט בגישה של שיתוף ולחלוק איתו מחשבות ורגשות שלנו בנושא. חשוב מאוד לשים לב שאנחנו לא מאפילים על הצורך שלו בשיחה והופכים את עצמנו לנושא.
הצעת תמיכה
כאשר חבר או בן משפחה משתף בבעיה נפשית איתה הוא מתמודד, הדבר החשוב ביותר הוא להציע תמיכה מעשית ורגשית.
להודות לאדם הקרוב על שבטח בנו מספיק כדי לשתף אותנו בקשיים, להביע נכונות להקשיב ולתמוך בכל עת ולעודד פנייה לעזרה מקצועית, במידה ופנייה כזו טרם בוצעה.
אל תשאירו את הצעת העזרה כאמירה כללית "אשמח לעזור בכל מה שצריך", אלא שאלו כיצד ניתן לעזור באופן ספציפי – בדקו האם יש מענה לסוגיות יום יומיות כמו אוכל בבית, הסעות לטיפולים, ליווי לאנשי מקצוע, שמירה על הילדים וכד' והציעו סיוע מותאם וקונקרטי.
שימו לב, לא להתחייב לדברים שלא תוכלו לעמוד מאחוריהם לאורך זמן.
הצעת פעילות משותפת באופן קבוע
שילוב פעילויות משותפות שלכם ביחד עם האדם הקרוב, יכול לחזק את הקשר ולתרום לבריאות הנפשית של שניכם. אפשר להציע הליכה משותפת, השתתפות בקבוצת ספורט, תרגול משותף של טכניקות להרגעה כמו מדיטציה או יוגה או עיסוק בתחביב משותף אחר.
פעילות כזו תאפשר לאדם להסיח את דעתו מהבעיות או לשתף אתכם בבעיות הללו, בזמן האיכות המשותף שלכם.
התמודדות ישירה עם סטיגמה
לעתים קרובות, בעיות נפשיות מלוות בסטיגמה חברתית וזהו אחד הנושאים המרכזיים שמעסיק מתמודדי נפש. בשיחה עם אדם קרוב על בעיה נפשית שלכם או שלו, חשוב
לדבר בפתיחות על הנושא כדי לנרמל אותו, להפריך מיתוסים ודעות קדומות ולעודד גישה מקבלת ומכילה כלפי אתגרים נפשיים.
עידוד לפנייה לעזרה מקצועית
במרבית המקרים, שיחה עם חברים ובני משפחה אינה מספיקה, על אחת כמה כאשר מדובר בבעיה נפשית ממשית. לכן, בשיחה עם אדם קרוב על בריאות הנפש, חשוב לעודד פנייה לעזרה מקצועית ולא להישאר לבד עם האחריות ועם הקושי. גם כאן אפשר ורצוי להציע סיוע קונקרטי – לעזור באיתור מידע על שירותי בריאות הנפש המתאימים הזמינים, לסייע במציאת הערוץ הטיפולי המתאים, ללוות לטיפולים וכד'.
לסיכום, ניהול שיח פתוח ותומך על בריאות הנפש הוא צעד חשוב בדרך להתמודדות ולהחלמה. הדבר דורש רגישות, סבלנות וכנות. חשוב לזכור כי בריאות הנפש היא חלק בלתי נפרד מבריאות הכללית, וכי שיחה פתוחה על הנושא יכולה לסייע רבות בהפחתת הסטיגמה לעידוד פנייה לעזרה כאשר יש צורך בכך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: חרדה, דכאון, אובססיביות, טראומה, משברי חיים, אובדן, פרידה, מיניות, התמכויות, זוגיות, משפחה, קריירה,
אזור בארץ: תל אביב יפו, חולון, בת ים, רמת גן, אזור המרכז, טיפול און ליין
שפה: עברית, אנגלית
מטפל במתבגרים ומבוגרים. מטפל זוגי ומשפחתי. יועץ לעסקים משפחתיים. חשוב לי לסייע למטופלי לחוות הקלה במצוקה וסבל, להחלץ ממצבים קשים

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: קשיים במערכות יחסים, דיכאון וחרדה, התמודדות עם משברי חיים בדידות וניכור, ליווי תהליכי צמיחה.
אזור בארץ: טבעון, עמק יזרעאל, חיפה, גליל תחתון
שפה: עברית
מטפל במבוגרים ומתבגרים. אני נעזר בכלים מקצועיים רבים על מנת לתת מענה אנושי מותאם לכל מטופל באופן לו הוא זקוק. אני מאמין כי בכוחו ש

פסיכותרפיסטית מוסמכת, M.S.W
התמחות: מבוגרים- חרדה ופוביה,דיכאון,פגיעה מינית, אבל ואובדן,התמודדות עם משברי חיים וזיקנה.
נוער-גיל ההתבגרו
אזור בארץ: שרון,הרצליה,רמת השרון
שפה: עברית
לפעמים, לצד הצלחה מקצועית או אחר, מתעוררים ספקות, עד תחושת "חיים על אוטומט" או חוויה של העצמי כ-"כבוי". אני מאמינה בכול ליבי ש
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה בין עיסוק בספורט להתפתחות חברתית תומר קמיל מאמן ספורט טיפולי
כיום קיימת מודעות הולכת וגוברת לכך שעיסוק בספורט יש בכוחו להוות "מקפצה" איכותית ויעילה ביותר בתחומים רבים ומגוונים, הרבה מעבר לשיפור היכולות המוטוריות. אין ספור מחקרים בשנים האחרונות כבר הוכיחו קשר בין עיסוק בפעילות גופנית להצלחה בלימודים
וויסות רגשות וכלים להתמודדות אלעד מיכאלביץ'-סוקר, פסיכולוג חברתי, קואצ'ר לחיים ודוקטורנט לפסיכולוגיה
מתי בפעם אחרונה מישהו הוציא אותך מהכלים? זרק לך מילה לא במקום ונוצרה אצלך סערה רגשית? מתי התעצבנת לא רק על מה שנאמר אלא גם על עצם העובדה שזה הצליח לעצבן אותך ושלא ידעת לווסת את הרגשות שלך כמו שצריך?
תהליך הגמילה מחיתולים אילנה וינר-ריבקה , פסיכולוגית התפתחותית
הגמילה מחיתולים נתפסת כשלב התפתחותי חשוב מאד הן בחיי הילד והן בחיי המשפחה.
מערכת היחסים הטיפולית הילה שבורון
ללכת לטיפול משמעו לרקום יחסים עם אדם זר. להיות מוכן להיחשף, להפתח, לתת את כל כולך, ליחסים חד צדדיים בעלי מסגרת ברורה. דוקא מהמקום בו מתפתחות הציפיות שלנו לדברים שאנחנו יודעים שלא נוכל לקבל ביחסים ...