
השפעות של קשיי פוריות על המצב הנפשי ועל מערכת היחסים הזוגית
צוות אתר על הספה
כאשר ההיריון הופך לחזות הכל, עיכוב בהגעה אליו נתפס ככישלון מתמשך, שמשפיע על הדימוי העצמי
השלכות רגשיות של טיפולי פוריות
ניסיונות חוזרים להיכנס להיריון, בעיקר כאשר הם נמשכים לאורך זמן, משפיעים לרעה על המצב הנפשי של בני הזוג.
התחושות המרכזיות שעולות אצל אנשים שנמצאים בטיפולי פוריות הן של מתח, חרדה, אשמה ופגיעה בדימוי העצמי ("משהו לא בסדר אצלי". "כולם מצליחים ורק אנחנו לא". "אולי אנחנו לא צריכים להיות הורים").
באופן טבעי, החיים בתקופת טיפולי פוריות סובבים סביב הטיפולים והכל מחושב ומתואם בהתאם לשלבים השונים בתהליך החודשי. מצב זה גורם לבני הזוג, ובעיקר לנשים, להרגיש כמו כלי בעל תפקיד אחד, שאותו הם לא מצליחים לבצע ולהתעלם מחיים שלמים של הישגים אישיים ומקצועיים. כאשר ההיריון הופך לחזות הכל – עיכוב בהגעה אליו נתפס ככישלון מתמשך, שמשפיע על הדימוי העצמי ועל תחושת הביטחון וההערכה העצמית.
שוב את הורמונלית?
טיפולי פוריות כרוכים בתהליכים רפואיים שחלקם פולשניים וחלקם סתם לא נעימים, בלשון המעטה. התרופות וההורמונים המעורבים בתהליך, גורמים לשיבוש רגשי שעלול להוביל להתפרצויות זעם, לירידה בערך העצמי ואף לדיכאון של ממש. יש חשיבות רבה למתן תשומת לב להשפעות של תהליכי הפוריות הפיזיים על המצב הנפשי של בני הזוג, בעיקר של האישה המטופלת הורמונלית.
השפעות של קשיי פוריות על הזוגיות
בהינתן שכל אחד מבני הזוג עובר תהליך רגשי לא פשוט משל עצמו – אין זה פלא שתקופה של קשיים בפוריות משפיעה באופן ישיר על מערכת היחסים הזוגית, שלא פעם חווה תקופה של טלטלה ומשבר סביב התהליך.
למרות הרצון להכלה ולתמיכה הדדית, בפועל לא פעם מתפתחת טינה בין בני הזוג שמקורה בהאשמה הדדית בחוסר ההצלחה להיכנס להיריון, גם אם מדובר בהאשמה סמויה שאינה מדוברת בגלוי.
בנוסף, הירידה בדימוי העצמי, שחווים שני בני הזוג או אחד מהם, משפיעה על היחסים הזוגיים, כאשר נכנסות לקלחת חרדות נטישה, חוסר אמון ורגישות יתר לביקורת מצד בן או בת הזוג.
בסיטואציה מורכבת שכזו, מערכות יחסים זוגיות רבות עולות על שרטון ולא פעם בני הזוג זקוקים לעזרה חיצונית של אנשי מקצוע שיסייעו לתווך להם את הקשיים שהם חווים.
כיצד הלחץ מקשה על כניסה להיריון
כפי שאמרנו בפתיחת הדברים - לחץ נפשי מתמשך עלול להשפיע לרעה על פוריות האישה והגבר כאחד. מתח כרוני יכול לגרום לחוסר איזון הורמונלי, במיוחד בהורמון הקורטיזול, המשבש את האיזון העדין של הורמוני הרבייה כמו אסטרוגן ופרוגסטרון. השפעות אלו עלולות להוביל להפרעות במחזור הווסת ובביוץ אצל נשים, ולהשפיע לרעה על איכות ייצור הזרע אצל גברים. מכאן שצמצום רמות הלחץ עשוי להשפיע לטובה על תהליכי פוריות, בכל המובנים: שיפור המצב הנפשי והרגשי של בני הזוג, שיפור התקשורת הזוגית וכמובן שיפור היכולת של הגוף לעשות את עבודתו מבחינה הורמונלית ובחינות אחרות, כדי לתמוך בתהליכי הפוריות ולאפשר כניסה להיריון.
מה יכול לסייע בהפחתת הלחץ?
לאחר שהבנו את החשיבות הפיזית והרגשית בהפחתת הלחץ, נשאלת השאלה כיצד עושים זאת ובהקשר זה נציע מספר הצעות מרכזיות:
1. תמיכה רגשית ויחס חם מצד הצוות הרפואי נמצאו כמסייעים בהתמודדות עם האתגרים הרגשיים בהם כרוך טיפול פוריות. חשוב שתנהלו את התהליך במקום בו אתם מרגישים בנוח ועם צוות רפואי שאתם יכולים לסמוך עליו שיהיה קשוב לצרכים שלכם.
2. יש חשיבות גבוהה לטיפול פוריות שמתקיים בסביבה שקטה ורגועה. קשה לדמיין זאת כאשר חושבים על מערכת הבריאות העמוסה בישראל ובכל זאת, תנו את הדעת גם על הסוגיה הזו וחפשו את המקום שיעניק לכם את השלווה המרבית בתהליך המלחיץ.
3. אימוץ טכניקות של חשיבה חיובית להשפעה על התודעה העצמית ולהפחתת הלחץ הנפשי.
מומלץ לשלב טכניקות כמו מיינדפולנס, נשימה מודעת, טיפולי מגע ופעילות גופנית סדירה. חשוב לציין כי בעוד שמתח נפשי עלול להקשות על הכניסה להיריון, מצב נפשי חיובי ואופטימיות עשויים לתרום לשיפור סיכויי ההצלחה.
4. שיתוף הסביבה וקבלת תמיכה ממעגלים שונים – תקופת טיפולי פוריות מצריכה סיוע ותמיכה של הסביבה, בעיקר בהיבט הנפשי. שתפו את האנשים הקרובים לכם במה שאתם עוברים ואפשרו להם לתמוך בכם ולחזק אתכם. אנשים רבים נמנעים משיתוף הסביבה בטיפולי פוריות מתוך רצון להפחית את הלחץ, אך נמצא כי שיתוף של האנשים הנכונים, שיבינו ולא ישפטו אתכם, מסייע בהפחתת הלחץ דווקא ומחזק את יכולת ההתמודדות.
5. פנייה לסיוע נפשי – אישי, זוגי או קבוצתי. ייעוץ רגשי מסייע לאנשים הנמצאים בתהליכי פוריות לקבל תמיכה של אנשים העוברים תהליך דומה, לפרוק תסכולים ולשתף במחשבות ובתחושות קשות שמתעוררות בסביבה בטוחה ומאפשרת.
החשיבות של גישה מותאמת אישית
חשוב לזכור כי כל זוג (או יחיד) שחווה קשיי פוריות מתמודד עם האתגרים בדרכו הייחודית. אין פתרון אחיד שמתאים לכולם, ולכן מומלץ לאמץ גישה מותאמת אישית המשלבת בין תמיכה רגשית, סביבה רפואית מתאימה, הפחתת לחצים ושמירה על איזון אישי וזוגי. ההכרה בקשיים לצד החיפוש אחר דרכים שיקלו על ההתמודדות יכולים לסייע לעבור את התקופה המאתגרת הזו בצורה בריאה ומחזקת, תוך שמירה על הקשר הזוגי, הרווחה הנפשית ותחושת השליטה בתהליך.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכותרפיסט מוסמך, מטפל בתנועה
התמחות: טיפול במבוגרים ומתבגרים. טיפול בטראומה, דיכאון, חרדה,משברים, קושי חברתי ,זוגיות, הפרעות אכילה, פגיעו
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן, פרדס חנה והסביבה, בכל הארץ (און ליין)
שפה: עברית,אנגלית
אני מטפל מעל 20 שנה. מדייק ולומד דרכים כדי להשיג תוצאות מעולות בכל טיפול. במוקד: איך לפגוש רגשות קשים ולבטא רגשות, מה המקור של

פסיכולוגית קלינית
התמחות: טיפול במבוגרים המתמודדים עם משברי חיים והפרעות נפשיות.
טיפול בילדים ומתבגרים, הדרכה וטיפול בהורים.
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
מטפלת במבוגרים, בעלת ניסיון רב עם אוכלוסיית המבוגרים הצעירים (18-30). מטפלת בילדים ומתבגרים, עובדת עם הורים. מקבלת בקליניקה בג
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
להיפרד ביחד -גישור זוגי חמדת שמואלי
רק 30 אחוז מהאנשים חיים בסיפוק בחיי הזוגיות. אחד משלוש זוגות יתגרש או מתכוון להתגרש. מדוע? מה כול כך מסובך עד לעיתים לא אפשרי בקיום חיי זוגיות לאורך זמן?
מה לשים לך בסנדוויץ? צוות אתר על הספה
כמעט בכל בית שאלת ארוחת העשר הופכת לעניין מייגע, על אחת כמה וכמה אם יש יותר מילד אחד שצריך להכין לו ארוחה.
5 טיפים לכבוד ראש השנה צוות אתר על הספה
ראש השנה עוסק בסיכומים ובהתחלות, בחשבון הנפש של מה שעשיתי ואיך אני שואף להיות בשנה החדשה. ראש השנה הוא מעין הזדמנות חדשה, הרגע בו ניתן לקבל החלטות ולעשות קצת אחרת.
ייעוץ זוגי רגשי או פרטני ואישי? מה עדיף ומה זה EFT? צוות על הספה
כל זוגיות נתקלת בקשיים, אבל האם זה אומר שהם בלתי ניתנים לפתרון? ייעוץ זוגי רגשי מספק לכל אחד מבני הזוג מרחב בטוח וניטרלי שבו אפשר לזהות ולבטא רגשות, למצוא פתרונות לבעיה קיימת, לספק דרכי התמודדות יעילים ולאפשר לבני הזוג לנהל הלאה את מערכת היחסים שלהם