טיפול בהתמכרות על פי שיטת 12 הצעדים
בשנות השלושים של המאה הקודמת, פותחה שיטת 12 הצעדים במטריה להתמודד עם בעית ההתמכרות לאלכוהול שאף שיטת טפול אחרת באותה תקופה לא הצליחה לטפל ביעילות. השיטה נסמכת רבות על בסיס קוגניטיבי של שינוי דפוסי חשיבה ועל התמיכה החברתית של מכורים נוסיפים המהווים קבוצת שווים משמעותית בתהליך הגמילה של המכור. השיטה היום מאוד מקובלת ונפוצה בעולם לטיפול בכל סוגי ההתמכרויות.
הרעיון הבסיסי בשיטה הוא שהתמכרות היא מחלה רוחנית, ועל המכור לקבל את עצמו כמו שהוא, יחד עם המחלה אשר תמיד תהיה חלק ממנו. על המכור להפסיק לחלוטין את השימוש בגורם אליו מכור. ההתחייבות של המכור להפסיק את השימוש היא בכל יום לאותו היום בלבד, מה שהופך את ההתחייבות לאפשרית ולא כבדה מנשוא.
צעד 1 : הודינו שאנו חסרי אונים מול ההתמכרות, שאבדה לנו השליטה על חיינו
המכור חייב להגיע לשפל ולתחתית, כלומר למצב של חוסר אונים מוחלט על מנת שיתחיל תהליך של שיקום. התפיסה היא שהגורם אליו התמכר המכור, האלכוהול, המין, הסם, היווה פתרון לסבל והפך לבעיה עצמה.
צעד 2 : הגענו להאמין שכוח גדול מאתנו יכול להחזיר את שפיות דעתנו
הכוח הגדול איננו בהכרח כרוך באמונה דתית ויכול להיות הכוח החברתי של קבוצת השווים התומכים והמלווים לאורך הדרך.
צעד 3 : החלטנו למסור את רצוננו ואת חיינו להשגחת אלוהים כפי שאנו מבינים אותו.
לאחר ההבנה וההכרה שיש כוח גדול ממנו, על המכור להיות מוכן לבקש עזרה. מטרת הצעד היא ללמוד לסמוך על הסביבה, לתת אמון ולחלוק את הקושי עם אחרים.
צעד 4 : עשינו חשבון נפש מוסרי, נוקב וחסר פחד
בצעד זה על המכור למנות את כל הכאבים והאנשים שגרמו לו סבל ונפגע מהם ומתמודד במודע עם הפחדים והכאבים שלו.
צעד 5 : התוודינו בפני אלוהים, עצמנו ואדם נוסף על טבעם המדויק של פגמינו
נדרש המכור לדון בכל מה שעלה בצעד הקודם, ברשימת הכאבים עם המדריך או הספונסר שלו, או עם אדם קרוב.
צעד 6 : היינו נכונים לחלוטין שאלוהים ישחרר אותנו מפגמים אלה באופיינו
ההבנה בצעדים קודמים שאותם פגמים עליהם כעס על אחרים, הם עשויים להיות גם פגמים באופיו שלו, שגם הוא לא חף מפגמים ומפגיעה, עליו להיות מוכן לוותר על ההתנהגויות הפוגעניות שלו ולהעזר בכוח גדול ממנו לפי הצורך.
צעד 7 : ביקשנו אותו בענווה שישחרר אותנו מחסרונותינו
לאחר שהמכור החליט כי הוא מוכן לוותר על פגמי אופיו, הוא חייב לבקש עזרה בקול רם. תהליך זה מזכיר לו שהוא תלוי באחרים ואינו יכול לסמוך רק על עצמו.
צעד 8 : עשינו רשימה של כל האנשים שבהם פגענו והיינו נכונים לכפר על כל מעשינו בפניהם
בצעד זה על המכור לבקש סליחה מכל אותם אנשים אשר הבין בצעדים קודמים שפגע בהם.
צעד 9 : כיפרנו על מעשינו במישרין כאשר הדבר ניתן, פרט למקרים שמעשה זה יפגע בהם או באחרים
כאן נכנס כוחה של הקבוצה ומשחק תפקיד חשבו ביותר. במקרים בהם בקשת סליחה איננה אפשרית או עלולה להסב נזק נוסף, על המכור להביע את חרטתו בפני הקבוצה כחלופה להתנצלות.
צעד 10 : המשכנו בחשבון הנפש, וכאשר שגינו, הודינו בכך מיד
מטרתו של צעד זה לייצר מצב בו כל הזמן יש חזרה על צעדים קודמים.
צעד 11 : חיפשנו בדרך של תפילה ושל הרהורים לשפר את הקשר ההכרתי שלנו עם אלוהים, כפי שאנו מבינים אותו, כשאנו מתפללים רק לדעת את רצונו מאיתנו ומבקשים את הכוח לבצע זאת
בשלב זה יש ציפייה שהמכור יבחן את הדרכים בהן יכול לתרום לקהילה או לסביבה ולשפר את הקשר שלו לסובבים אותו ולמשמעותיים בחייו, זה לב חייב להיות בהקשר דתי מול אלוהים אלא דוקא מול הכוח הגדול- כוחה של החברה והקהילה שלו.
צעד 12 : כשעברה עלינו התעוררות רוחנית כתוצאה מצעדים אלה, ניסינו לשאת בשורה זו למכורים אחרים וליישם עקרונות אלה בכל תחומי חיינו
ההתמכרות איננה נעלמת אלא מלווה את המכור לאורך חייו ולכן עליו בכל יום ליישם את מה שלמד ואף להעביר לאחרים ולסייע להם לעבור את אותו תהליך.