ילדים ומתבגרים עשויים לחוות קשיים רגשיים והתנהגותיים הקשורים להתפתחותם ולבריאותם, לבעיות סביבתיות, לקשיים משפחתיים, רגשיים או חברתיים. ילדים חווים את העולם את הסיטואציות המתרחושת סביבם בצורה שונה ממבוגרים ולא תמיד המבוגרים בסביבתו של הילד יודעים כיצד הילד מרגיש ומה הוא חושב על מה שעבר.
דוגמה לכך הוא נושא המוות. כמבוגרים, אנחנו נוטים להמנע מ לדבר על אסונות או על מוות ואנחנו מאוד רוצים לגונן על ילדינו מהפחד ממוות אשר אנחנו חווים. פחד ממות הוא הישרדותי וטבעי אבל אצל ילדים הדברים מתקבלים אחרת. ילדים רבים עסוקים בנושא המוות בסביבות גיל 4-5 וכאשר הסביבה מנסה לעבור נושא כאשר הם מעלים נושא זה ולהתחמק הילדים מקבלים מסר כי הדבר כל כך נורא שאסור לדבר עליו. כאן מתחיל הפחד ותחושות האשמה הכרוכות בנושא המוות. מצד שני, כאשר ילדים לומדים בגן על יום הזיכרון או יום השואה או קולטים חלק מהחדשות ודובר שם על נושאים הקשורים למוות, עולות בהם שאלות שחשוב מאוד לתת להן מענה. ילדים מסויימים עלולים לחוש מצוקה ואחרים רק סקרנות. התגובה שלנו מאוד משמעותית לחוויה שיפנימו ולכן חשוב שנשאל את הילדים מה מרגישים, למה התכוונו, מה שמעו, ונפריד בין התחושות שלנו לבין מה שבאמת הילד שואל אותנו וצריך מאיתנו.
בגלל הקושי הגדול לעשות הפרדה זו, לעיתים באופן בלתי מודע אצל הילד מתפתחת מצוקה שאינו יודע להסביר את מקורה וחשוב שהטיפול במצוקה זו יעשה על ידי איש מקצוע המיומן ומכיר את שפתם של ילדים ואת עולמם הרגשי שהוא שונה מעולמם של מבוגרים.
הטיפול בקשיים אצל ילדים הינו שונה מטיפול במבוגרים ונדרשת התמחות מיוחדת לכך. הסיבה להבדל קשורה לשלבי ההתפתחות הקוגניטיבית (שכלית) והרגשית בהם נמצא הילד וביכולת לנקוט בשיטות התערבות שונות (טיפול במשחק, טיפול דיאדי,טיפול בהבעה ויצירה). בנוסף, מעורבות כזו או אחרת של ההורים בטיפול הינה הכרחית וקשורה גם לגיל הילד או המתבגר.
בילדים הסובלים מקשיים מסויימים המצריכים התערבות של איש מקצוע ממקצועות הבריאות (דיאטנית, מרפאה בעיסוק וכדומה) מומלץ לעיתים קרובות לערב גם איש מקצוע מתחום הטיפול הרגשי לטובת יעוץ להורים או להתערבות ישירה עם הילד. לבעיות השמנה ואכילה יש השלכות רגשיות לעיתים הן נוסעות במקושי רגשי והאכילה היא אכילה רגישת. במקרים אלו תיאום הטיפול בין המטפל הרגשי לדיאטנית הוא קריטי להצלחת הטיפול.
כל הטיפול נעשה עם ההורים. עם ילדים צעירים מאוד מטפלים בקשר הדיאדי בינו לבין ההורה. בילדים גדולים יותר, הטיפול נעשה פעמים רבות באמצעות משחק - הילד והמטפל מדמים את עולמו של הילד באמצעות משחק משותף אשר נערך בחדר הטיפול. הטיפול באמצעות משחק הינו מיומנות אשר נדרשת מומחיות יחודיית לעסוק בו. פעמים רבות נדרשים מטפלים בילדים ובמתבגרים למצוא את הדרך לתקשורת וליצירת אמון עם הילד. אם זה באמצעות משחק או לעיתים אף דרך ספורט, מוסיקה וכל אמצעי אחר. ככל שהילד גדל, השיחות והדיבור הופכים לערוץ העיקרי בטיפול.
איך יודעים שיש בעיה המצריכה פניה לטיפול?
שינוי כלשהו בהתנהגות הילד, בדפוסי השינה, אכילה, משחק- רצוי להיות יותר ערניים מהרגיל ולבדוק האם הם מהווים נורת אזהרה. רגרסיות בתפקודים שונים (הרטבה, הכנסת אצבע לפה) עלולות גם כן להצביע על מצוקה כלשהי. כאשר התנהגויות אלו מופיעות לאורך זמן , מחריפות או מופיעות בתחומים נוספים, כדאי לשאול מה קורה עם הילד בגן או בבית הספר, לשלול בעיות רפואיות ולהוועץ במומחה.
בעיות התנהגותיות של ילדים- התקפי זעם בלתי נשלטים לעיתים קרובות וללא יכולת הרגעה כמו גם חרדות, או הסתגרויות - אשר עם הזמן מפריעות לתפקוד היום יומי, להתפתחות וליכולת הלימודית, גם הן סיבה לפנות למטפל מומחה לילדים.
קשיים משפחתיים- קושי בתקשורת עם הילד, בהצבת גבולות, בקבלת סמכות מביאים גם הם הורים להתיעצות ולקבלת הדרכת הורים. לעיתים יומלץ במקרים אלו על טיפול משפחתי.
לעיתים דוקא מישהו מהצוות החינוכי מעלה קושי חריג ומתמשך (בעיות חברתיות או התנהגותיות בבית הספר או בגן) ומפנה את תשומת ליבם של ההורים בצורך בהתיעצות עם פסיכולוג.
כאשר צפוי שינוי גדול אצל הילד או במשפחה- ניתוח, מעבר דירה המצריך מעבר מסגרת חינוכית, לידה, גירושין או מחלה, חשוב להתיעץ עם מומחה לטיפול בילדים לפני השינוי כיצד להכין את הילד וכיצד לדבר עם הילדים מבעוד מועד במיוחד כאשר מדובר בילד רגיש הנוטה להפנים את רגשותיו בצורה עמוקה.