הילדים בחופשה
צוות אתר על הספה
חלקו את החופש לפרקי זמן- והראו לילדים על לוח השנה מה ה"תכנית הכללית"- כמה ימים הם בקייטנה, כמה ימים בחופש, האם ומתי נוסעים וכו'. חשוב לתת להם תחושת שליטה על הזמן והבנה של המושג חופש "גדול".
הבוקר קמתי להנאתי ביקיצה טבעית (בשמונה בבוקר), חשבתי לי כי היום הוא יום שישי ויש לי זמן לעשות את כל הדברים שלא הספקתי השבוע. מהר מאוד נזכרתי כי היום אינו יום שישי רגיל, היום הוא היום הראשון לחופש הגדול. להפתעתי גיליתי שהילדים שבלתי ניתן להעירם משנתם בכל יום מימות השנה- כבר ערים ומוכנים להתחיל את החופש הגדול.
אז כשמוטיב ההפתעה איבד מטעמו מגיע הזמן להיערך בהתאם לנסיבות.
הדבר הראשון שחשוב לעשות הוא לנסות ולשמור על שיגרה. גם אם היא שיגרה אחרת מימי לימודים, גם שיגרת חופש היא חשובה. שיגרה של ארוחת בוקר, לקום ולהתלבש, ולקבל החלטה מה עושים היום – גם אם זה להשאר בבית. הגרוע ביותר הוא לגרור את היום מבלי להחליט דבר- השעות חולפות, הילדים נעשים מרוטים מהמתנה ומציפייה, נעשה חם מדי לצאת ומדד העצבים עולה. אם אפשר לתכנן את יום המחרת ערב קודם ולשתף את הילדים- עוד יותר טוב. גם אם נשארים בבית, חשוב שהילדים ידעו שאלו התכניות. לשמור על שגרת ארוחות ושעת שינה סבירה (כאשר מדובר בילדים עד גיל היסודי שם עוד יש לנו שליטה), לשמור על מינון סביר בין פעילות בבית לפעילות בחוץ, בין זמן משפחתי, זמן מחשב ולזמן עם חברים.
מומלץ בחום לעשות עם הילדים שיחת תיאום ציפיות לקראת התקופה. לדבר על הכללים עליהם חשוב לכם לשמור, על השיגרה החדשה, לספר להם על תכניות אם קיימות ועל כך כי לא כל יום תהיה אטקרקציה חדשה. לכלול בשיחה זו כי גם בחופש לילדים יש אחריות- אם זה למטלות בבית או אם בשיעורי הבית לחופש. אפשר גם לדבר איתם על נושא הכסף. ילדים מבינים כי לא יוכלו לקבל כל מה שיבקשו גם אם הם מנסים שוב ושוב לבקש. הסבירו להם כי החלטתם להקדיש לחופש סכום מסויים ולכן יהיו דברים שתוכלו לעשות או לקנות ויש דברים שלא. תנו להם מרחב בחירה מסויים בתוך גבולות ההחלטה שלכם. לדוגמה, אם מתאים לכם ללכת פעם בשבוע לבריכה או לסרט, תנו להם לבחור לאן לצאת השבוע. אם החלטתם על קניית חוברות עבודה או חומרי יצירה, שהם יבחרו את החוברת או את החומרים. תיאום הציפיות יוריד במעט את המשא ומתן האינסופי על "מה עושים היום".
חלקו את החופש לפרקי זמן- והראו לילדים על לוח השנה מה ה"תכנית הכללית"- כמה ימים הם בקייטנה, כמה ימים בחופש, האם ומתי נוסעים וכו'. חשוב לתת להם תחושת שליטה על הזמן והבנה של המושג חופש "גדול".
וביום יום- לא צריך לרוץ ולקנות במאות שקלים ציוד לחופש. הקדישו זמן למשחק איכותי עם הילדים, תנו להם זמן להיות עם עצמם, תכננו איתם זמן שיוקדש לקריאה, וסמנו משבצות זמן שיוקדשו לפעלות משותפת אתכם.
אז איך אפשר למלא את הזמן המשותף? כמה רעיונות לבילוי ביתי בחופש:
בישול- פעילות זו יכולה למלא לפחות חצי יום כאשר מתחילים משלב בחירת המאכל אשר תכינו יחד, והלאה לשלב קניית המצרכים, ההכנה, עריכת השולחן או הפיקניק בגינה הקרובה בו תאכלו את המאכל. תוך כדי בישול משותף אפשר לשחק במשחק ניחושים- עוצמים עיניים ונותנים לילד לטעום דברים ולנחש מה הונח בפיו. על אותו עקרון ניתן לנחש מה ממששים. אפשר לנסות ולבשל מבלי לדבר- ולתקשר בשפת סימנים.
הכנת משחקים- לכולנו יש בבית ארגז מלא בצעצוצים השוכבים להם ללא מגע יד אדם אשר נאספו מארוחות ילדים שונות מהפתעות יום הולדת וכו'. אפשר לשפוך את הארגז וביחד לחבר אותם למשחק חדש שנמציא – הילדים ימציאו שמות לחפצים, יחברו כמה חפצים יחד וימציאו סיפור דימיוני לשחק אותו.
ניתן גם לקחת גרביים ישנות ולהכין מהן בובות יד ואז לעשות יחד הצגה. כל מה שצריך זה לצייר עיניים או לגזור מסמרטוטים פה ועיניים, לעשות שיער מכמה חוטים או אפילו מחתיכות פלסטיק שקופות של בקבוק שתיה.
הכנת תחפושות ואיפור – בוחרים עם הילד דמות, מחפשים בבית תלבושות מבגדים של אמא/ אבא משלבים אביזרים, חומרים ממוחזרים, מתאפרים ומצטלמים.
נסו לפתוח עם הילדים את כל ארונות המטבח המכילים כלים לא שבירים ולבנות מהם זירה/ טירה/ תפאורה למשחק דימיוני.
בניית אוהל או "מחנה"- קחו שמיכה, הדקו אותה בעזרת אטבי כביסה לידית הארון בחדר, לגב המיטה וכדומה כך שייווצר אוהל, הכניסו לאוהל כריות, משחקים ובובות, וערכו פיקניק באוהל.
ביקור שבועי בספריה העירונית- קבעו יום קבוע בשבוע בו תבקרו עם הילדים בספריה העירונית. כמעט כל ספריה מפעילה שעות סיפור. הספריה נעימה וממוזגת, אפשר לשבת בה בנוח ולקרוא יחד סיפורים, והשירות בה אינו כרוך בתשלום.
ילדים רבים אוהבים לנקות ולסדר את הבית כאשר נותנים לזה משמעות של משחק. סידור הארון יכול להשתלב יחד עם מדידת הבגדים והתחפשות, הכנת שיקוי קסמים יכול להשתלב בניקיון המקרר (לפני שמשליכים אוכל מקולקול או לכלוך מהמקרר הילדים ישמחו להכין ממנו שיקוי) וכך ניתן למצא לכל מטלת בית משמעות של בילוי משותף.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
פסיכולוגית קלינית מומחית
התמחות: בריאות הנפש,חרדה,דיכאון,בעיות במיניות,בעיות זוגיות ,אבל,פוסט טראומה, משברי חיים, הפרעות אישיות, DBT
אזור בארץ: קריות, חיפה, צפון
שפה: עברית
מטפלת במבוגרים, טיפול פרטני וטיפול זוגי. מאמינה בגישה אינטגרטיבית שמשלבת בין תיאוריות וכלים טיפוליים המתאימים לצרכי כל מטופל באופן
פסיכולוג קליני מומחה פסיכולוג חינוכי מומחה ומדריך
התמחות: במבוגרים - בעיות ביחסים בין אישיים, תנודות בערך העצמי, דכאון וחרדה
בילדים ונער - בעיות ויסות רגשי,
אזור בארץ: ירושלים, טיפול אונליין
שפה: עברית
טיפול מבוסס על יצירת קשר אמפטי ומיטיב עם האדם הפונה בכל גיל. הטיפול אמור לשרת את המטופל, להוות פרק בחייו ולצייד אותו בכלים מגווני
מטפלת פרטנית זוגית ומשפחתית מוסמכת, פסיכותרפיסטית דינמית וממ
התמחות: בעיות פרטניות, משפחתיות וזוגיות, הדרכת הורים, התמודדות עם שלבי ומשברי חיים: גירושין, אובדן ואבל, קשי
אזור בארץ: חיפה
שפה: עברית, אנגלית בסיסית
פסיכותרפיסטית דינמית וממוקדת ומטפלת זוגית, משפחתית מוסמכת האג' לטיפול במשפחה ובנישואין. טיפול בזוגות במצבי משבר ושלבי החיים השונים
פסיכותרפיסטית, דר בעבודה סוציאלית, מטפלת משפחתית
התמחות: התמודדות עם משברי חיים, בעיות משפחתיות וזוגיות, חרדה ופוביה, דיכאון, פוסט טראומה.
אזור בארץ: שרון,רעננה,כפר סבא,הוד השרון
שפה: עברית
בעלת ניסיון רב בטיפול במבוגרים בהתמודדות יומיומית, חיפוש משמעות ומשברי חיים, עם ידע נרחב בטיפול באנשים במצבי חרדה, דיכאון, אבל ופו
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הדרכת הורים – גידול תאומים צוות על הספה
בשעה טובה! ההיריון שחיכיתם לו נקלט ובבדיקת דופק ראשונה אצל הרופא אתם נדהמים לשמוע שני לבבות קטנים הולמים ומבינים שיש לכם בדרך לא רק תינוק אחד, אלא שניים.....
אלימות במשפחה – מה עושים ולמי פונים? צוות על הספה
במאמר זה נסקור את הדרכים בהן אלימות במשפחה יכולה להופיע, ניתן לכם רשימת סימנים שכדאי לשים לב אליהם כדי להבין אם אתם, או מישהו בסביבתכם, נתון לגילויי אלימות ונציע דרכים להתמודד עם המצב המורכב.
הילד שלי לא סופר אותי צוות אתר על הספה
זה יכול לקרות כבר בגיל הגן. הורים פונים ושואלים: מה עושים עם ילדה שלא מקשיבה למה שמבקשים ממנה? מה לעשות כאשר אני מבקשת מהילד לאסוף את הצעצועים והוא בתגובה משליך אותם רחוק או זורק אותם עלי?
חזרה חלקית לשגרה – או שגרה חדשה? צוות על הספה
השגרה הנה מונח מתעתע. מצד אחד כולנו נוטים להאשים את השגרה בשחיקת הזוגיות והאהבה, ביצירת שיעמום, בבלימת היצירתיות ובהיחלשות ניצוץ החיים. מצד שני, כאשר נשברת השגרה- אנחנו חשים כי נשמטה הקרקע תחת רגלינו, וכי ללא השגרה כבסיס- איננו יכולים לחוש ביטחון לאורך זמן.