
אמא אפשר לא לצחצח היום?
צוות על הספה
רופאי השיניים ממליצים להתחיל לצחצח כבר בשן הראשונה. אפשר להבין את ההיגיון וכמובן שמאמר זה לא בא לחלוק על המלצה מקצועית הזו. יחד עם זאת, צחצוח שיניים לתינוק לעיתים בן חצי שנה - זה לא תמיד קורה...
כמה פעמים בשבוע אתם מנהלים ויכוח עם ילדיכם על צחצוח השיניים ודיאלוג עם עצמכם כמה להיאבק ומתי לוותר?
אז האם מותר לוותר קצת? כמה לריב? איך לסיים את המאבק הנצחי? ובכלל מתי מתחילים לצחצח?
שאלות רבות מעסיקות הורים רבים בכל הנוגע לצחצוח השיניים. אז נתחיל מהתחלה.
רופאי השיניים ממליצים להתחיל לצחצח כבר בשן הראשונה. אפשר להבין את ההיגיון וכמובן שמאמר זה לא בא לחלוק על המלצה מקצועית הזו. יחד עם זאת, צחצוח שיניים לתינוק לעיתים בן חצי שנה - זה לא תמיד קורה...
בסופו של דבר- צחצוח שיניים הוא עניין של הרגל. כמו שלא תשקלו אפילו לוותר על הקפדה עם ילדכם בכל הנוגע להגיינה בשירותים- כי זה יוצר ריח לא נעים, כי זה לא בריא, כי זה לא היגייני.... כל הסיבות תקפות גם לצחצוח השיניים. ככל שתתחילו מוקדם וככל שתקפידו להיות עקביים- מהר יותר יבינו הילדים כי זה הכרח ולא חלון הזדמנויות למאבקי כוח מול ההורים. כשההורים מתחילים להסס ולא בטוחים שזה חשוב, הילדים מיד מבינים כי יש פה זירה נפלאה לקחת שליטה על הסיטואציה ולגרום להורים להתפתל ולחוות תחושת כוח משכרת כי "נצחתי בויכוח וגברתי על הורי".
בשלב הראשון, כאשר מדובר בתינוק סביב גיל שנה שיש לו כבר כמה שיניים, לרוב מצחצחים ללא משחה. כשהילד לומד לירוק את שאריות המשחה ולשתף פעולה בצורה עצמאית יותר, רצוי להתחיל ולהשתמש במשחת שיניים. גם כאשר משתמשים במשחה, שינו לב כי אתם מורחים מעט מאוד משחה. לא צריך יותר מזה.
כמובן שחשוב להקפיד לצחצח שיניים בוקר וערב. צחצוח השיניים צריך להכנס לשגרה. כמו מקלחת וכמו ארוחת ערב. ברור שבמקרים מיוחדים, אם חזרתם מארוחת חג מאוחר מאוד בלילה והעליתם את הילד ישן מהאוטו, אין טעם להעירו בכדי לצחצח שיניים. כמו בכל דבר יש מקום לשיקול דעת. אבל תיווך שלכם מתי שיניתם את הכלל, ומדוע במקרה זה הכלל השתנה הוא חשוב וקריטי למניעת חיפוש פרצות בכל ערב או בוקר מחדש.
האם לצחצח במברשת חשמלית?
רופאי שיניים רבים ממליצים על שימוש במברשת חשמלית עבור ילדים בגלל שהם מתקשים לצחצח ביסודיות. לילדים רבים זו אטרקציה המעודדת את המוטיבציה. לאחרים המברשת החשמלית הרוטטת מהווה גירוי לא נעים ולעניות דעתי (ולא המלצה רפואית כמובן) עדיף שיצחצחו ביד מעט פחות טוב מאשר שלא יצחצחו בכלל ואפילו עדיף על פני מאבק ארוך עם ההורים.
קיימות היום בשוק מברשות מהבהבות במשך הזמן הנדרש לצחצוח. קיימות מברשות עם דמויות אהובות. יש הצפה של מוצרים המשכנעים בקלות את הילדים לבקש אותם. העזרו בהיצע בכדי ליצור מוטיבציה אצל הילד, כמובן בתוך גבולות מוגדרים מראש.
עם או בלי משחה?
כמו בכל השאלות האחרות- כל עוד אין ענייני התנהגות וסירוב עיקש של הילד- חשוב ללכת עם ההמלצה של רופא השיניים. במקרים בהם הילדים מתנגדים נחרצות ויש ילדים שאפילו מקיאים ברגע שהמשחה נוגעת בלשון- צריך למצוא אמצע הגיוני. בסופו של דבר- ככל שנקנה הרגלי שמירה על היגיינת פה מוקדם יותר- אנחנו נרויח ופה הילד ירוויח. הרגלים לא רוכשים ביום ולעיתים נדרש תהליך הדרגתי שסופו להגיע לתוצאה האולטימטיבית- לצחצח לפי המלצת הרופא או השיננית. אם הילד ממש מסרב למשחה- התחילו בלי ואחרי מספר שבועות שימו מעט משחה, שטפו את המברשת (כמובן מול הילד ותוך הסבר) כך שלא תשאר משחה אבל תיוותר שארית טעם. אחרי שבוע השאירו נקודה קטנטנה של משחה וכן הלאה. קנו עם הילדים כמה משחות ועשו "קרנבל טעימות" : שחקו איתם משחק ניחושים איזו משחה באיזה טעם, טעימת משחות בעיניים עצומות וכן הלאה. הם יכולים לטעום את המשחה על האצבע, בלי קשר לצחצוח, ורק בשלב מאוחר יותר לשים את המשחה הנבחרת על המברשת ולקשר לצחצוח.
בעיות בויסות החושי
ילדים עם רגישות יתר למגע עלולים לחוות את צחצוח השיניים ככואב מאוד ומטריד. עבור ילדים אלו חשוב לקבל הדרכה ממרפאה בעיסוק לגבי ההיבט התחושתי של הילד. ילדים הסובלים מתת רגישות במגע עשויים להינות מאוד מהצחצוח היוצר גירוי חזק באיזור הפה אבל זה מאוד תלוי ילד. כל ילד עם קושי בויסות תחושתי יזדקק להכנה ארוכה יותר, חשיפה הדרגתית יותר והערכה תמידית של התאמת טקס הצחצוח לצרכים התחושתיים שלו.
קשיים בויסות החושי בדרך כלל אינם מופיעים רק סביב צחצוח השיניים ולכן אם הקושי של הילד לצחצח הוא קושי בודד ולא מערכתי (כזה המופיע גם בתפקודים אחרים) סביר כי הקושי הוא על רקע התנהגותי ויש להתערב בהתאם: תכנית התנהגות, חיזוקים חיוביים, חשיפה הדרגתית וכדומה.
בהצלחה!
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולוגית חינוכית מומחית
התמחות: קשיים: רגשיים, חברתיים ( דחיה בידוד), התנהגותיים התפרצויות זעם, הפרעות חרדה, OCD,קשב וריכוז,הדרכת הו
אזור בארץ: שרון,כפר סבא,הוד השרון,פתח תקווה
שפה: עברית
מאמינה בהתאמת השיטה הטיפולית ואורך הטיפול קצר וממוקד או ארוך לצרכיו הייחודיים של כל מטופל ומטרותיו תוך שימוש בגישות טיפוליות שונות

פסיכולוג קליני מומחה
התמחות: טיפול בהתמודדות עם משבר, קשיים רגשיים, חרדה ולחץ, בעיות זהות, חוסר מימוש או כיוון וקושי עם זוגיות
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,מרכז, טיפול אונליין
שפה: עברית
מנוסה בטיפול במבוגרים/ות צעירים במצבי משבר, קושי וצמיחה. מאמין בכוחו של טיפול וקשר אנושי מכבד ומאפשר ביצירת שינוי, בתהליך משמעותי

פסיכותרפיסטית ומטפלת בתנועה
התמחות: בריאות הנפש,חרדה ופוביה,דיכאון,טראומות,משברי חיים,הפרעות בדימוי עצמי, הפרעת קשב וריכוז, קשיי ויסות ר
אזור בארץ: חיפה, פתח תקווה,בקעת אונו
שפה: עברית
פסיכותרפיסטית מוסמכת, מטפלת במשברי חיים, גירושין, אבל ואובדן, חולי פיזי ונפשי, חרדה ודיכאון, טראומות, תחושת תקיעות, דיכאון לאחר לי

פסיכותרפיסטית בגישה פסיכואנליטית, עובדת סוציאלית קלינית
התמחות: פסיכותרפיה וטיפול במבוגרים( נשים), וילדים (גם בגיל הרך) בהתמודדות חרדה, דכאון, אובדן ואבל, אוטיזם, ק
אזור בארץ: פתח תקווה, אזור המרכז
שפה: עברית
אני מזמינה לקשר טיפולי מסייע בתהליכי החלמה והתפתחות רגשיים ונפשיים. נשים נוער וילדים. ספקית משרד הבטחון. מוכרת להחזרים מקופות ח
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
מה קורה לילד שלי בבית הספר? הילה שבורון
מה קורה לילד שלי בבית הספר? כמה פעמים ילדיכם קמו בבוקר והתלוננו מיני תלונות כדי לא ללכת לבית הספר? מתי בקשתו של ילד ותחנוניו להשאר בבית הם בדיקת גבולות וחלק ממשהו טבעי ומוכר שהגורם לו הוא רצון להתפנק בבית, ומתי זה סימן אזהרה?
מהי טראומת ילדות ואיך ניתן להתמודד איתה? צוות על הספה
אנשים רבים, המתמודדים עם סימפטומים נפשיים וגופניים לא ברורים, מגלים במהלך טיפול פסיכולוגי שמקור הסימפטומים הללו בטראומת ילדות שלא טופלה ולכן ממשיכה לחיות בנפש האדם ולהשליך על איכות החיים שלו במגוון דרכים.
לילדים משעמם בבידוד? קבלו 5 טיפים מאיתנו צוות על הספה
בידוד עם ילדים בבית הוא בהחלט חוויה לא פשוטה, אך תשמחו לשמוע שיש מה לעשות כדי להקל על בני המשפחה, בעיקר על הילדים, במהלך הימים שתבלו סגורים באותו חלל.
חופש גדול בימי קורונה צוות אתר על הספה
השבוע מסתיים בית הספר של החופש הגדול וגם הקטנים יוצאים לחופש. רוב תכניות החופש הגדול צומצמו או בוטלו, הרבה הורים עדין עובדים מהבית, וגם כשכבר אפשר לצאת- חם וצפוף ומאוד לא פשוט למצוא תעסוקה ולהחזיק את הצרכים של כולם.