כל מה שלא ידעתם על חשיבות הזרימה לחוסן הנפשי
יעל אונגר ארנוב
טיפול רגשי במים בשיטת WT מתבסס על רעיון הזרימה של צ'קסנטמיהיי ומבקש לאפשר למטופל לחוות חוויה של flow:המים החמימים העוטפים את המטופל מאפשרים חוויה של חיבור לגוף, נשימה טבעית, תנועה אותנטית ללא מאמץ, חווית היעדר משקל וכובד, שקט מוחלט מסביב. במהלך כל מפגש בטיפול רגשי במים מתנסה המטופל ברגעים ארוכים של שינוי מצב תודעה – water state of mind מעין מצב מדיטטיבי של שינוי התפקוד המוחי ממצב של doing למצב של being מוחי.
אז מה זה בעצם לזרום?
פעם, לפני שהמילה לזרום היתה מילה נפוצה בסלנג העברי היו לה עוד כמה משמעויות...זרימה (flow) הינה חוויה פסיכולוגית שנחקרה רבות בשנים האחרונות, צ'קנסטמיהיי פסיכיאטר הונגרי חקר לראשונה את את חווית הזרימה, ממצאיו השונים מציגים את הזרימה כחוויה פסיכולוגית מיטבית בה האדם חווה את עצמו בזרימה טבעית. כשאנחנו חווים את הזרימה אנחנו במובן מסוים "מאבדים את עצמנו", לא שמים לב לזמן שעובר, לא מודעים למה שקורה מסביבנו אלא מרוכזים בתוך חוויה משמעותית. חווית הזרימה לפי אורן קפלן פסיכולוג וחוקר ישראלי היא כמו "החור של הבייגלה" מה שאנחנו לא שמים לב אליו והוא בעצם המשמעותי ביותר. עצם הזרימה מהותה התמסרות לחוויה, נוכחות וחיבור לרגע.
איך ה- flow יכול לעזור לנו נגד ה- freeze?
פעמים רבות שאנו חווים אתגר/איום/קושי אחד התגובות הראשוניות הינה עצירה ולעיתים אף קפיאה (freeze), המערכת הגופנית רגשית חווה איום ומגיבה באחד משלושת ה- F (לחימה, קפיאה בריחה) שלושת התגובות האוטומטיות הלללו שנועדו להגן על חיינו מפריעות במקרים רבים להגיב בצורה מותאמת ומיטיבה לאירוע וממנו להתקדם הלאה. במובן מסויים המנגנונים ההישרדותים של הגוף והנפש מתאימים לאיומים קצרים וממוקדים (כמו לפגוש אריה בג'ונגל) אך אינם תמיד מתאימים למצבי משבר מתמשכים. היכרות וזמינות של זרימה (flow) מהווה גורם חוסן שעשוי לסייע לנו להתמודד בצורה יעילה עם הקושי.
מדוע להיות בחווית זרימה מרפא ומחסן אותנו?
זרימה (flow) הינו מצב תודעתי שמעורר רגשות חיוביים ומיטיבים, מאפשר לאדם לחוות את עצמו מחובר פנימה לכוחותיו וחוזקותיו. גם בשעת משבר או קושי תמיד זמין לנו לחוות התמסרות לתוך חוויה ובכך לחוות זרימה וחיבור, זהו כלי להתמודדות מה שבהחלט משפיע ובונה את החוסן שלנו. חשוב לזכור כי flow הינה חוויה נלמדת וכל אחד מאיתנו יכול ללמוד כיצד נראה ומרגיש ה- flow האישי שלו, כמו גם לנסות וללמוד את טווח ה- flow שלו. התנסות חוזרת ונשנית ב- flow מאפשר לאדם ללמוד ויסות ואיזון, השקטת רעשים מיותרים, הרגעת מתחים מיותרים, בהירות מחשבתית , כמו גם שיפור השינה והבריאות הגופנית.
מה הקשר בין זרימה ומים?
שאלה קצת מצחיקה... המים הם קודם כל זרימה, נמצאים בזרימה מתמדת. המים הם חומר טבעי (יש המאמינים כי זהו החומר העתיק ביותר ביקום שלנו) שמהותם העמוקה ביותר היא התנועה הטבעית שבה הם נעים- תנועת הזרימה. כשאדם נכנס לתוך מים הוא חווה את זרימת המים מסביבו מה שמעורר את תנועת המים שבתוכו (כולנו עשויים מרוב מוחלט של מים, כ 65% מגוף האדם זה מים). החיבור העז של האדם למים מאפשר לחוות חוויה של זרימה הן בכניסה לתוך מים, אך גם בשהייה ליד מקורות מים, הקשבה לצליל של מים ואפילו שתיית מים.
איך טיפול רגשי במים "מלמד" את האדם לזרום?
טיפול רגשי במים בשיטת WT מתבסס על רעיון הזרימה של צ'קסנטמיהיי ומבקש לאפשר למטופל לחוות חוויה של flow:המים החמימים העוטפים את המטופל מאפשרים חוויה של חיבור לגוף, נשימה טבעית, תנועה אותנטית ללא מאמץ, חווית היעדר משקל וכובד, שקט מוחלט מסביב. במהלך כל מפגש בטיפול רגשי במים מתנסה המטופל ברגעים ארוכים של שינוי מצב תודעה – water state of mind מעין מצב מדיטטיבי של שינוי התפקוד המוחי ממצב של doing למצב של being מוחי. בתוך המים המטופל "משחרר" את רשימת המטלות היומיומיות, את הרעש המחשבתי הקבוע וחווה חוויה של השקטה מוחית ומצב של flow טבעי. מתוך החוויה המיטיבה במים יכול המטופל "להעביר" את ה- flow גם אל מרחבי החיים הנוספים שלו, המרחב האישי, המשפחתי, התעסוקתי והחברתי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום
עובדת סוציאלית קלינית / מטפלת מינית מוסמכת
התמחות: קשיים ביצירת קשר אינטימי, בעיות במיניות וזהות מינית, דימוי ובטחון עצמי, ריקנות, יחסים בינאישיים, התמ
אזור בארץ: פתח תקווה, בקעת אונו, רמת גן , קריית אונו
שפה: עברית
ניסיון רב בטיפול פרטני בהתמודדות עם קשיים ביחסים ובזוגיות, בקשר אינטימי, מיניות וזהות מינית, דימוי עצמי, תחושת תקיעות וריקנות, בדי
פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית
התמחות: טיפול פרטני, התמודדות עם משברי ומכשולי החיים, חרדה,דיכאון,הפרעות אכילה,בעיות זוגיות ומשפחתיות,טיפול
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,בקעת אונו, רמת גן, גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
(MA) מומחית לטיפול במתבגרים, מבוגרים וזוגות. פסיכותרפיסטית ומטפלת זוגית ומשפחתית עובדת במרכז הרפואי איכילוב ובקליניקות במרכז תל
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
הילדים בחופשה צוות אתר על הספה
החופשות הארוכות הנגזרות עלינו ממשרד החינוך תוקפות אותנו ארבע פעמים בשנה. כאשר מגיע הראשון ביולי, או חופשת פסח, הימצאותם של הילדים בבית ביום שישי בבוקר תופסים אותנו לא מוכנים בעליל.
איך לזהות אובדנות? צוות אתר על הספה
כשהייתי בת 17 הייתי אובר דרמטית וכל דבר היה נראה לי כמו סוף העולם. אני זוכרת יום חורף אחד שבו אחרי ריב עם החברה הכי טובה הרגשתי שלעולם לא אהיה שוב שמחה ואספתי את כל הכדורים שהיו בבית, החלטתי לסיים עם הכל, קצת אחרי שבלעתי את הכדורים אחי הגדול נכנס לחדר, אני כל כך שמחה שאח שלי נכנס אז לחדר..
החברים באים לישון צוות אתר על הספה
ילדים הישנים מחוץ לבית אצל חברים מרגישים "כמו גדולים". הם עשו עוד צעד לקראת בגרות ותחושה זו מעבר להיותה משמחת וממלאת גאווה היא חשובה ביותר להתפתחות העצמאות והיכולות הנדרשות בהמשך עם כניסתם לגיל ההתבגרות.
אתיקה וערכים בטיפול צוות אתר על הספה
למטפלים שונים גישות שונות, הם מגדירים את הגבולות המתאימים להם בתוך ומחוץ לחדר הטיפול. האם הפסיכולוג שלי אוהב אותי יותר אם הוא מאריך את הפגישה איתי עוד חמש דקות. ומה זה אומר אם הוא חייך אלי חיוך שונה?