
כל מה שלא ידעתם על חשיבות הזרימה לחוסן הנפשי
יעל אונגר ארנוב
טיפול רגשי במים בשיטת WT מתבסס על רעיון הזרימה של צ'קסנטמיהיי ומבקש לאפשר למטופל לחוות חוויה של flow:המים החמימים העוטפים את המטופל מאפשרים חוויה של חיבור לגוף, נשימה טבעית, תנועה אותנטית ללא מאמץ, חווית היעדר משקל וכובד, שקט מוחלט מסביב. במהלך כל מפגש בטיפול רגשי במים מתנסה המטופל ברגעים ארוכים של שינוי מצב תודעה – water state of mind מעין מצב מדיטטיבי של שינוי התפקוד המוחי ממצב של doing למצב של being מוחי.
אז מה זה בעצם לזרום?
פעם, לפני שהמילה לזרום היתה מילה נפוצה בסלנג העברי היו לה עוד כמה משמעויות...זרימה (flow) הינה חוויה פסיכולוגית שנחקרה רבות בשנים האחרונות, צ'קנסטמיהיי פסיכיאטר הונגרי חקר לראשונה את את חווית הזרימה, ממצאיו השונים מציגים את הזרימה כחוויה פסיכולוגית מיטבית בה האדם חווה את עצמו בזרימה טבעית. כשאנחנו חווים את הזרימה אנחנו במובן מסוים "מאבדים את עצמנו", לא שמים לב לזמן שעובר, לא מודעים למה שקורה מסביבנו אלא מרוכזים בתוך חוויה משמעותית. חווית הזרימה לפי אורן קפלן פסיכולוג וחוקר ישראלי היא כמו "החור של הבייגלה" מה שאנחנו לא שמים לב אליו והוא בעצם המשמעותי ביותר. עצם הזרימה מהותה התמסרות לחוויה, נוכחות וחיבור לרגע.
איך ה- flow יכול לעזור לנו נגד ה- freeze?
פעמים רבות שאנו חווים אתגר/איום/קושי אחד התגובות הראשוניות הינה עצירה ולעיתים אף קפיאה (freeze), המערכת הגופנית רגשית חווה איום ומגיבה באחד משלושת ה- F (לחימה, קפיאה בריחה) שלושת התגובות האוטומטיות הלללו שנועדו להגן על חיינו מפריעות במקרים רבים להגיב בצורה מותאמת ומיטיבה לאירוע וממנו להתקדם הלאה. במובן מסויים המנגנונים ההישרדותים של הגוף והנפש מתאימים לאיומים קצרים וממוקדים (כמו לפגוש אריה בג'ונגל) אך אינם תמיד מתאימים למצבי משבר מתמשכים. היכרות וזמינות של זרימה (flow) מהווה גורם חוסן שעשוי לסייע לנו להתמודד בצורה יעילה עם הקושי.
מדוע להיות בחווית זרימה מרפא ומחסן אותנו?
זרימה (flow) הינו מצב תודעתי שמעורר רגשות חיוביים ומיטיבים, מאפשר לאדם לחוות את עצמו מחובר פנימה לכוחותיו וחוזקותיו. גם בשעת משבר או קושי תמיד זמין לנו לחוות התמסרות לתוך חוויה ובכך לחוות זרימה וחיבור, זהו כלי להתמודדות מה שבהחלט משפיע ובונה את החוסן שלנו. חשוב לזכור כי flow הינה חוויה נלמדת וכל אחד מאיתנו יכול ללמוד כיצד נראה ומרגיש ה- flow האישי שלו, כמו גם לנסות וללמוד את טווח ה- flow שלו. התנסות חוזרת ונשנית ב- flow מאפשר לאדם ללמוד ויסות ואיזון, השקטת רעשים מיותרים, הרגעת מתחים מיותרים, בהירות מחשבתית , כמו גם שיפור השינה והבריאות הגופנית.
מה הקשר בין זרימה ומים?
שאלה קצת מצחיקה... המים הם קודם כל זרימה, נמצאים בזרימה מתמדת. המים הם חומר טבעי (יש המאמינים כי זהו החומר העתיק ביותר ביקום שלנו) שמהותם העמוקה ביותר היא התנועה הטבעית שבה הם נעים- תנועת הזרימה. כשאדם נכנס לתוך מים הוא חווה את זרימת המים מסביבו מה שמעורר את תנועת המים שבתוכו (כולנו עשויים מרוב מוחלט של מים, כ 65% מגוף האדם זה מים). החיבור העז של האדם למים מאפשר לחוות חוויה של זרימה הן בכניסה לתוך מים, אך גם בשהייה ליד מקורות מים, הקשבה לצליל של מים ואפילו שתיית מים.
איך טיפול רגשי במים "מלמד" את האדם לזרום?
טיפול רגשי במים בשיטת WT מתבסס על רעיון הזרימה של צ'קסנטמיהיי ומבקש לאפשר למטופל לחוות חוויה של flow:המים החמימים העוטפים את המטופל מאפשרים חוויה של חיבור לגוף, נשימה טבעית, תנועה אותנטית ללא מאמץ, חווית היעדר משקל וכובד, שקט מוחלט מסביב. במהלך כל מפגש בטיפול רגשי במים מתנסה המטופל ברגעים ארוכים של שינוי מצב תודעה – water state of mind מעין מצב מדיטטיבי של שינוי התפקוד המוחי ממצב של doing למצב של being מוחי. בתוך המים המטופל "משחרר" את רשימת המטלות היומיומיות, את הרעש המחשבתי הקבוע וחווה חוויה של השקטה מוחית ומצב של flow טבעי. מתוך החוויה המיטיבה במים יכול המטופל "להעביר" את ה- flow גם אל מרחבי החיים הנוספים שלו, המרחב האישי, המשפחתי, התעסוקתי והחברתי.
אנשי מקצוע רלוונטים לתחום

פסיכולגית קלינית מומחית
התמחות: משברי חיים, בעיות זוגיות, הדרכת הורים, הריון ולידה, תעסוקה, דיכאון, חרדה, אבל, טראומה, גיל שלישי, הפ
אזור בארץ: מרכז,רחובות
שפה: עברית, אנגלית
מאמינה שטיפול נפשי הוא תהליך אישי, ייחודי ומשמעותי בדרך להתחזקות פנימית ולהתמודדות טובה יותר עם החיים, הפנימיים (רגשות, מחשבות) וה

עובדת סוציאלית, פסיכותרפיסטית
התמחות: מתמחה בבריאות הנפש, דיכאון, חרדה, משברי חיים, אבל ואובדן, קשיים ביחסים, בדימוי עצמי. טיפול ב - EMDR
אזור בארץ: תל אביב וגוש דן,גבעתיים
שפה: עברית,אנגלית
מאמינה במפגש קרוב, חם, קשוב, מכיל ומאפשר, שבו השינוי מתאפשר, בין היתר, באמצעות קבלה ואמפטיה. מאמינה בכוחו של הטיפול כמרחב מרפא לפצ

מאבחנת דידקטית, פסיכו דידקטית ומטפלת
התמחות: אבחון וטיפול לכל הגילאים כולל מבוגרים במגוון שיטות מתחום הפסיכולוגיה החיובית( NLP ) ומתחום גופנפש -ב
אזור בארץ: אשקלון
שפה: עברית,אנגלית
אני מציעה מרחב טיפולי לילדים, נוער ובוגרים. שיטת הטיפול מגוונת ונטולת סיסמאות. מוצאת את אפיק התקשורת המתאימה לכל אדם בנפרד, לומד
כתבות נוספות שעשויות לעניין אותך
בין חגים לשגרה צוות על הספה
המעברים הדחופים בין חופשה לחג, בין עבודה למשפחתיות, בין שגרה וסדר יום מובנה לבין ימים ארוכים של מנוחה יכולים להחוות אצל חלקנו כשבירת שגרה מבורכת אך בה בעת להיות גם אתגר רגשי לא פשוט.
טיפול בחרדה אצל ילדים צוות אתר על הספה
רוב הילדים יציגו במהלך חייהם פחדים מסוגים שונים – חלק מפחדים מכלבים, אחרים מחושך ורבים מפחדים להישאר לבד. פחד הוא רגש טבעי וחיוני ואינו מעיד על בעיה כלשהי. יחד עם זאת, אצל חלק מהילדים הפחד מופיע בעוצמות גבוהות כל כך, שהוא משתק אותם, פוגע ביכולת התפקוד שלהם
המלצות להתמודדות עם לחצים בתקופת הקורונה דב אגמי, פסיכולוג קליני
המצב המתמשך של משבר הקורונה תורם לעומס ולחץ רגשי אצל אנשים רבים. מצב אי הודאות המתמשך, ההגבלות השונות, החשש / ההתמודדות עם מחלה או משבר כלכלי הינם גורמי לחץ אשר מכבידים עלינו ומוסיפים להכביד ככל שהמשבר מתמשך.
אמא'לה, מקקים! כל מה שצריך לדעת על פוביה מג'וקים צוות על הספה
דמיינו את הסיטואציה הבאה: אתם יושבים במרפסת בערב של סוף הקיץ, אוויר נעים על הפנים ומרגישים נפלא. פתאום צץ לו מאי שם ג'וק ובאותו הרגע הכל משתנה – דפיקות הלב הופכות מהירות, תחושת יובש בפה, כל הגוף מכווץ ומצמרר מגועל בדמיונכם אתם רואים את המקק רודף אחריכם ונמלטים מהמקום.