אם ילדכם בעל טמפרמנט אלים- פנו לאיש מקצוע מתחום הטיפול הרגשי על מנת ללמד את הילד דרכי ביטוי מותאמות, ובנוסף פנו להדרכת הורים על מנת ללמוד כיצד לתווך עבורו מצבים קונפליקטואליים.
הגננת התקשרה ואמרה שילדכם נוהג באלימות, מהצהרון הודיעו כי בתכם הייתה אלימה כלפי חברתה, למה הם מתכוונים? למה זה קורה לילד שלכם, ומה אפשר לעשות?
אלימות היא מונח מפחיד המתקשר בתודעתנו עם עולם תחתון ועם פשע, ובדרך כלל עם פגיעה פיזית בזולת. אולם למעשה אלימות כוללת בתוכה מגוון של פעולות אשר מטרתן היא לפגוע בזולת באופן בלתי חוקי תוך שימוש בכוח. לפי הגדרה זו, אלימות יכולה להופיע אצל מבוגרים או ילדים, בנות או בנים, הפגיעה יכולה להיות פיזית אך גם מילולית, כלכלית, או מינית, מתמשכת או חד פעמית.

ילדים בגיל הרך נוטים להיות תוקפנים כלפי חבריהם, בעיקר סביב מחלוקות על חפצים ושייכותם, עם הגיל עולה רמת האינטראקציה והתוקפנות יורדת באופן טבעי. אולם לפעמים ממשיכים גילויי תוקפנות להופיע באופן בלתי מותאם ומסוכן לסביבה. למה זה קורה?
גולדהירש במאמרה משנת 1998 מציינת מספר גורמים המעלים את רמת התוקפנות והאלימות, בדרך כלל התייחסות לגורם יכולה לשכך את האלימות או את עוצמתה. ניתן לחלק את הגורמים לכאלו הקשורים במסגרת, כאלו הקשורים בילד עצמו, וכאלו הקשורים במשפחה ובסביבה.
מסגרת
1. מצבים בהם לא סופקו צרכיו הבסיסיים של הילד- ילד רעב, עייף, או לבוש/לא לבוש באופן מותאם, ינטה להתנהג ביתר תוקפנות.
2. מסגרת שהכללים והחוקים בה אינם ברורים עלולה לבלבל את הילד וליצור התנהגויות תוקפניות.
3. ומאידך- איסורים רבים מידיי עלולים לגרות את הילד לאלימות מתוך ניסיון למצוא את עצמו בתוך החוקים הרבים.
אם ילדכם נוהג באלימות במסגרת החינוכית שלו, יש לבדוק את מילוי צרכיו הראשוניים של הילד, ואת גבולות המסגרת ויכולתה להכילו.
טמפרמנט
1. סף גירוי נמוך לילד- ישנם ילדים המגיבים באופן בלתי מווסת לחוויות כמו כישלון, לשינויים בהרגלים, או לעודף גירויים. עבורם תחרות בה הפסידו, מסיבת יום הולדת, או יום טיול בגן החיות- עשויים להסתיים בהתפרצות כעס או בהתנהגות אלימה. ילדים אילו זקוקים לתיווך של המצבים הקונפליקטואליים עבורם, על ידי מבוגר מכיל ומבין.
2. תחושת כל יכולות- ישנם ילדים החווים את עצמם כמסוגלים ליותר ממה שהם אכן יכולים. תחושה זו יכולה להביא אותם למצבים בהם הם מסכנים את עצמם ואת האחרים, ויש לשמור עליהם וללמד אותם את גבולות כוחותיהם.
3. היגררות אחרי מנהיג- ישנם ילדים המחפשים מנהיג דומיננטי להקשר אליו ולבצע את הוראותיו.
ילדים אילו זקוקים לחיזוק הביטחון העצמי שלהם, ולשמירה מהתנהגות נגררת- על ידי מבוגר.
אם ילדכם בעל טמפרמנט אלים- פנו
לאיש מקצוע מתחום הטיפול הרגשי על מנת ללמד את הילד דרכי ביטוי מותאמות, ובנוסף פנו להדרכת הורים על מנת ללמוד כיצד לתווך עבורו מצבים קונפליקטואליים.
משפחה ומשברים
1. בתקופות של משברי חיים, יטו ילדים לבטא זעם תסכול וכאב בהתנהגויות אלימות. ילדים אילו זקוקים לביטוי רגשי בסביבה מכילה.
2. כאשר יש במשפחה גורם אלים, הילדים עשויים לנהוג באלימות- גם כחיקוי, וגם מתוך צורך בחוזק ובכוח אל מול הגורם האלים. במקרים אילו יש לפנות לרווחה על מנת לסייע לילד לגדול בסביבה בטוחה.
אם משפחתכם נתונה כרגע במשבר, פנו לאיש מקצוע מתחום הטיפול הרגשי או המשפחתי על מנת ללמוד כיצד לנהל את המשבר באופן שלא יפגע בילדכם.
התנהגות אלימה של הילד היא התמודדות לא נעימה, מאחר ויש לה גם היבטים חברתיים וסביבתיים. אולם ניתן לשפר את המצב בהרבה, ולהשתמש גם בקושי זה כמנוע לגדילה ולצמיחה של המשפחה כולה.